Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Ulkomaat    |   HS-analyysi

Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

YK:n ihmisoikeusjulistus täyttää 70 vuotta. Jos se neuvoteltaisiin nyt, siitä tulisi paljon heikompi, sanoo YK-diplomaatti.

New York

”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoiltaan ja oikeuksiltaan. Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, omaisuuteen tai syntyperään perustuvaa erotusta.”

Kuulostaako radikaalilta? Onneksi YK:n ihmisoikeusjulistus hyväksyttiin 70 vuotta sitten joulukuussa, sanoo korkea-arvoinen YK-diplomaatti. Hän haluaa pysytellä nimettömänä voidakseen puhua suoraan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos se neuvoteltaisiin nyt, siitä tulisi paljon heikompi”, diplomaatti toteaa.

Ihmisoikeudet eivät toki ole koskaan toteutuneet kaikkialla. Vain muutamassa vuodessa on silti tapahtunut käänne huonompaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiina ja Venäjä haastavat länsimaisen käsityksen yhdenvertaisista ihmisoikeuksista. Yhdysvallat on ottanut erivapauksia: maa ei koskaan sitoutunut kansainvälisen rikostuomioistuimen toimintaan, koska pelkona on, että amerikkalaissotilaat joutuisivat tuomiolle.

YK:ssa Yhdysvallat on kuitenkin kääntänyt kelkkansa vasta presidentti Donald Trumpin kaudella. Hän suhtautuu kansainväliseen yhteistyöhön rasitteena ja suosii kahdenvälisiä sopimuksia, jotka hyödyttävät Yhdysvaltoja.

Samalla Yhdysvallat on luopumassa maailmanpoliisin roolistaan ja siirtymässä valikoivaan partiointiin. Jos demokratian suurvalta ei enää kovistele autoritaarisia johtajia, he kokevat saavansa vapaat kädet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin ulkopolitiikan seuraukset tuntuvatkin erityisesti köyhissä maissa, eivät Yhdysvalloissa tai muissa länsimaissa, joissa perustuslait suojaavat yksilönvapauksia. Yksi esimerkki on sananvapaus.

”Trumpin sota mediaa ja sananvapautta vastaan on rohkaissut Egyptin presidentti al-Sisiä selvästi”, arvioi egyptiläinen toimittaja Dahlia Kholaif, joka on raportoinut Lähi-idästä 12 vuotta uutistoimisto Bloombergille ja The Wall Street Journalille.

”Egyptistä kriittisesti kirjoittavien ulkomaisten toimittajien ahdistelu on pahentunut Trumpin aikana. Trumpin horjumaton tuki al-Sisille on merkinnyt myös sitä, että tämä ei ole tehnyt mitään rajoittaakseen ihmisoikeusrikkomuksia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen esimerkki on kansainvälinen rikostuomioistuin. Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton syytti syyskuun alussa tuomioistuinta ”vastuuttomaksi, tehottomaksi ja vaaralliseksi”, uhaksi Yhdysvaltain itsemääräämisoikeudelle. Boltonin mukaan oikeudesta on myös tullut Afrikassa ”nykypäivän kolonialismin” väline.

Näin Bolton tuli myötäilleeksi Sudanin kansanmurhasta syytetyn presidentin mielipiteitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen varma, että se [Boltonin puhe] oli erittäin tervetullut Saudi-Arabiassa. Se oli kuin musiikkia Lähi-idän johtajien korville”, sanoi amerikkalaisdiplomaatti David Scheffer The New York Times -lehdessä.

Myös esimerkiksi Venezuelan, Iranin, Nicaraguan ja Pohjois-Korean johtajat määrittelevät mielellään itse, miten he kansaansa kohtelevat.


Kolmas esimerkki ovat pakolaisten oikeudet. Aiemmin Yhdysvallat halusi näyttää esimerkkiä ottamalla ylivoimaisesti eniten pakolaisia.

Trump on kutsunut meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi sekä yrittänyt sulkea oven muslimeilta. Trumpin presidenttikaudella Yhdysvaltain vuotuista pakolaiskiintiötä on pienennetty 110 000:sta 30 000:een.

Samaan aikaan Yhdysvallat on alkanut itse käyttää ennenkuulumattomia keinoja sekä erottaa siirtolaisvanhempia ja -lapsia toisistaan etelärajalla. Päämäärä näyttää olevan uusien tulijoiden pelottelu.

Yhdysvallat päätti myös lopettaa kokonaan tukensa YK-järjestö UNRWA:lle, joka auttaa noin viittä miljoonaa palestiinalaispakolaista. Lisäksi maa erosi YK:n ihmisoikeusneuvostosta, jota se piti Israelin-vastaisena. Nämä olivat merkkejä siitä, että Yhdysvallat ei enää pyri puolueettomuuteen Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa.

”Trumpin ulkopolitiikka kyseenalaistaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset”, sanoo Pauliina Parhiala, Luterilaisen maailmanliiton edustaja palestiinalaisalueilla.

Pari viikkoa sitten Trump perui rahoituksen kuudelle Itä-Jerusalemin sairaalalle. Rahojen vienti koskee myös Luterilaisen maailmanliiton tukemaa sairaalaa, joka tarjoaa ainoana sädehoitoa syöpäsairaille ja munuaishoitoa lapsipotilaille Länsirannalta ja Gazasta.

”Meitä vaivaa nyt suuri epävarmuus”, Parhiala sanoo.

Neljäs esimerkki ovat naisten oikeudet ja kehitysapu, jotka kietoutuvat yhteen kehitysmaissa. Yhdysvallat lopetti YK:n väestörahaston UNFPA:n rahoittamisen väittäen, että se tukee Kiinassa ohjelmia, joilla naisia pakotetaan abortteihin. Sama tapahtui George W. Bushin aikana. UNFPA kiistää väitteet.

Leikkausten seurauksena UNFPA:n piti lähes puolittaa Irakin sisäisille pakolaisille annetut palvelut, kertoo apulaispääjohtaja Laura Londén. Järjestö oli antanut pakolaisnaisille esimerkiksi ehkäisypalveluja ja terveydenhoitoa sekä pitänyt väkivallan uhreille turvakoteja. Yhdysvaltain leikattua tukensa Suomi antoi UNFPA:lle lisärahaa.

Kyse ei ole kuitenkaan vain Yhdysvalloista, vaikka maa näyttää kyseenalaista esimerkkiä, Londén huomauttaa. Naisten oikeudet ovat vastatuulessa kaikkialla maailmassa.

”Naisten oikeuksia ei pidetä perustavanlaatuisina ihmisoikeuksina. Jos rahasta on tiukkaa, muut asiat menevät edelle. Ei pidä luulla, että saavutetut oikeudet ovat itsestäänselvyyksiä.”

Kuva ei kuitenkaan ole mustavalkoinen. Trump on puuttunut joihinkin asioihin hanakammin kuin edeltäjänsä Barack Obama. Esimerkki tästä oli Yhdysvaltain ohjusisku Syyriaan sen jälkeen kun diktaattori Bashar al-Assadin epäiltiin käyttäneen kemiallisia aseita kansaansa vastaan.

Trump on myös määrännyt uusia pakotteita Venäjälle brittiagentin ja tämän tyttären myrkytyksen takia sekä Turkille amerikkalaispastorin vangitsemisen takia. Israelilaisetkin kokevat, että Trump puolustaa heitä paremmin kuin Obama.

YK-diplomaatin mielestä Yhdysvaltain uutta ulkopolitiikkaa luonnehtii tapauskohtaisuus: Yhdysvallat puuttuu ihmisoikeusloukkauksiin entistä useammin silloin, kun se katsoo puuttumisen etujensa mukaiseksi, mutta maan toimintaa eivät enää ohjaa selkeät periaatteet. Siksi politiikka on valikoivaa ja arvaamatonta.

Toinen uutuus on, että Trump kyseenalaistaa nyt koko järjestelmän, jonka Yhdysvallat itse loi aikoinaan maailmanrauhan säilyttämiseksi. YK:n ihmisoikeusjulistuksenkin laati Eleanor Roosevelt, Yhdysvaltain presidentin leski. Trumpin aikana heiluvat koko kansainvälisen yhteistyön pilarit.

”Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on ollut ihmisoikeuksien majakka maailmassa. Se majakka on kyllä nyt sammunut”, diplomaatti sanoo.

Onko EU:sta sitten majakanvartijaksi? Unkarin ja Puolan kaltaiset maat kyseenalaistavat universaalit ihmisoikeudet yhtä lailla.

Jos Yhdysvaltain eristäytyminen jatkuu, sen jättämän tyhjiön täyttävät vähitellen Venäjä ja Kiina, joiden käsitys ihmisoikeuksista on aivan erilainen kuin länsimaiden.

”Kyllä siinä uudessa maailmassa valtio tulisi ennen yksilöä”, diplomaatti sanoo.

Uudessa maailmassa ihmisoikeusjulistus saattaisi alkaa näin: kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina, ja onnekkaimmat voivat elääkin sillä tavalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  8. 8

   Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

  9. 9

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  3. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  4. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  5. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  6. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  7. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  8. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  9. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  10. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  11. Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti
  12. Näytä lisää