Ulkomaat    |   HS-analyysi

Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

YK:n ihmisoikeusjulistus täyttää 70 vuotta. Jos se neuvoteltaisiin nyt, siitä tulisi paljon heikompi, sanoo YK-diplomaatti.

New York

”Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoiltaan ja oikeuksiltaan. Jokainen on oikeutettu kaikkiin tässä julistuksessa esitettyihin oikeuksiin ja vapauksiin ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, omaisuuteen tai syntyperään perustuvaa erotusta.”

Kuulostaako radikaalilta? Onneksi YK:n ihmisoikeusjulistus hyväksyttiin 70 vuotta sitten joulukuussa, sanoo korkea-arvoinen YK-diplomaatti. Hän haluaa pysytellä nimettömänä voidakseen puhua suoraan.

”Jos se neuvoteltaisiin nyt, siitä tulisi paljon heikompi”, diplomaatti toteaa.

Ihmisoikeudet eivät toki ole koskaan toteutuneet kaikkialla. Vain muutamassa vuodessa on silti tapahtunut käänne huonompaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiina ja Venäjä haastavat länsimaisen käsityksen yhdenvertaisista ihmisoikeuksista. Yhdysvallat on ottanut erivapauksia: maa ei koskaan sitoutunut kansainvälisen rikostuomioistuimen toimintaan, koska pelkona on, että amerikkalaissotilaat joutuisivat tuomiolle.

YK:ssa Yhdysvallat on kuitenkin kääntänyt kelkkansa vasta presidentti Donald Trumpin kaudella. Hän suhtautuu kansainväliseen yhteistyöhön rasitteena ja suosii kahdenvälisiä sopimuksia, jotka hyödyttävät Yhdysvaltoja.

Samalla Yhdysvallat on luopumassa maailmanpoliisin roolistaan ja siirtymässä valikoivaan partiointiin. Jos demokratian suurvalta ei enää kovistele autoritaarisia johtajia, he kokevat saavansa vapaat kädet.

Trumpin ulkopolitiikan seuraukset tuntuvatkin erityisesti köyhissä maissa, eivät Yhdysvalloissa tai muissa länsimaissa, joissa perustuslait suojaavat yksilönvapauksia. Yksi esimerkki on sananvapaus.

”Trumpin sota mediaa ja sananvapautta vastaan on rohkaissut Egyptin presidentti al-Sisiä selvästi”, arvioi egyptiläinen toimittaja Dahlia Kholaif, joka on raportoinut Lähi-idästä 12 vuotta uutistoimisto Bloombergille ja The Wall Street Journalille.

”Egyptistä kriittisesti kirjoittavien ulkomaisten toimittajien ahdistelu on pahentunut Trumpin aikana. Trumpin horjumaton tuki al-Sisille on merkinnyt myös sitä, että tämä ei ole tehnyt mitään rajoittaakseen ihmisoikeusrikkomuksia.”

Toinen esimerkki on kansainvälinen rikostuomioistuin. Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton syytti syyskuun alussa tuomioistuinta ”vastuuttomaksi, tehottomaksi ja vaaralliseksi”, uhaksi Yhdysvaltain itsemääräämisoikeudelle. Boltonin mukaan oikeudesta on myös tullut Afrikassa ”nykypäivän kolonialismin” väline.

Näin Bolton tuli myötäilleeksi Sudanin kansanmurhasta syytetyn presidentin mielipiteitä.

”Olen varma, että se [Boltonin puhe] oli erittäin tervetullut Saudi-Arabiassa. Se oli kuin musiikkia Lähi-idän johtajien korville”, sanoi amerikkalaisdiplomaatti David Scheffer The New York Times -lehdessä.

Myös esimerkiksi Venezuelan, Iranin, Nicaraguan ja Pohjois-Korean johtajat määrittelevät mielellään itse, miten he kansaansa kohtelevat.


Kolmas esimerkki ovat pakolaisten oikeudet. Aiemmin Yhdysvallat halusi näyttää esimerkkiä ottamalla ylivoimaisesti eniten pakolaisia.

Trump on kutsunut meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi sekä yrittänyt sulkea oven muslimeilta. Trumpin presidenttikaudella Yhdysvaltain vuotuista pakolaiskiintiötä on pienennetty 110 000:sta 30 000:een.

Samaan aikaan Yhdysvallat on alkanut itse käyttää ennenkuulumattomia keinoja sekä erottaa siirtolaisvanhempia ja -lapsia toisistaan etelärajalla. Päämäärä näyttää olevan uusien tulijoiden pelottelu.

Yhdysvallat päätti myös lopettaa kokonaan tukensa YK-järjestö UNRWA:lle, joka auttaa noin viittä miljoonaa palestiinalaispakolaista. Lisäksi maa erosi YK:n ihmisoikeusneuvostosta, jota se piti Israelin-vastaisena. Nämä olivat merkkejä siitä, että Yhdysvallat ei enää pyri puolueettomuuteen Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa.

”Trumpin ulkopolitiikka kyseenalaistaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset”, sanoo Pauliina Parhiala, Luterilaisen maailmanliiton edustaja palestiinalaisalueilla.

Pari viikkoa sitten Trump perui rahoituksen kuudelle Itä-Jerusalemin sairaalalle. Rahojen vienti koskee myös Luterilaisen maailmanliiton tukemaa sairaalaa, joka tarjoaa ainoana sädehoitoa syöpäsairaille ja munuaishoitoa lapsipotilaille Länsirannalta ja Gazasta.

”Meitä vaivaa nyt suuri epävarmuus”, Parhiala sanoo.

Neljäs esimerkki ovat naisten oikeudet ja kehitysapu, jotka kietoutuvat yhteen kehitysmaissa. Yhdysvallat lopetti YK:n väestörahaston UNFPA:n rahoittamisen väittäen, että se tukee Kiinassa ohjelmia, joilla naisia pakotetaan abortteihin. Sama tapahtui George W. Bushin aikana. UNFPA kiistää väitteet.

Leikkausten seurauksena UNFPA:n piti lähes puolittaa Irakin sisäisille pakolaisille annetut palvelut, kertoo apulaispääjohtaja Laura Londén. Järjestö oli antanut pakolaisnaisille esimerkiksi ehkäisypalveluja ja terveydenhoitoa sekä pitänyt väkivallan uhreille turvakoteja. Yhdysvaltain leikattua tukensa Suomi antoi UNFPA:lle lisärahaa.

Kyse ei ole kuitenkaan vain Yhdysvalloista, vaikka maa näyttää kyseenalaista esimerkkiä, Londén huomauttaa. Naisten oikeudet ovat vastatuulessa kaikkialla maailmassa.

”Naisten oikeuksia ei pidetä perustavanlaatuisina ihmisoikeuksina. Jos rahasta on tiukkaa, muut asiat menevät edelle. Ei pidä luulla, että saavutetut oikeudet ovat itsestäänselvyyksiä.”

Kuva ei kuitenkaan ole mustavalkoinen. Trump on puuttunut joihinkin asioihin hanakammin kuin edeltäjänsä Barack Obama. Esimerkki tästä oli Yhdysvaltain ohjusisku Syyriaan sen jälkeen kun diktaattori Bashar al-Assadin epäiltiin käyttäneen kemiallisia aseita kansaansa vastaan.

Trump on myös määrännyt uusia pakotteita Venäjälle brittiagentin ja tämän tyttären myrkytyksen takia sekä Turkille amerikkalaispastorin vangitsemisen takia. Israelilaisetkin kokevat, että Trump puolustaa heitä paremmin kuin Obama.

YK-diplomaatin mielestä Yhdysvaltain uutta ulkopolitiikkaa luonnehtii tapauskohtaisuus: Yhdysvallat puuttuu ihmisoikeusloukkauksiin entistä useammin silloin, kun se katsoo puuttumisen etujensa mukaiseksi, mutta maan toimintaa eivät enää ohjaa selkeät periaatteet. Siksi politiikka on valikoivaa ja arvaamatonta.

Toinen uutuus on, että Trump kyseenalaistaa nyt koko järjestelmän, jonka Yhdysvallat itse loi aikoinaan maailmanrauhan säilyttämiseksi. YK:n ihmisoikeusjulistuksenkin laati Eleanor Roosevelt, Yhdysvaltain presidentin leski. Trumpin aikana heiluvat koko kansainvälisen yhteistyön pilarit.

”Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on ollut ihmisoikeuksien majakka maailmassa. Se majakka on kyllä nyt sammunut”, diplomaatti sanoo.

Onko EU:sta sitten majakanvartijaksi? Unkarin ja Puolan kaltaiset maat kyseenalaistavat universaalit ihmisoikeudet yhtä lailla.

Jos Yhdysvaltain eristäytyminen jatkuu, sen jättämän tyhjiön täyttävät vähitellen Venäjä ja Kiina, joiden käsitys ihmisoikeuksista on aivan erilainen kuin länsimaiden.

”Kyllä siinä uudessa maailmassa valtio tulisi ennen yksilöä”, diplomaatti sanoo.

Uudessa maailmassa ihmisoikeusjulistus saattaisi alkaa näin: kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina, ja onnekkaimmat voivat elääkin sillä tavalla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  3. 3

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  4. 4

   Puolalaiset salakalastavat Itämeren lohta väittämällä saalista meritaimeneksi, ja se näkyy Suomenkin lohijoissa – EU teki maanantaina lopun temppuilulle

  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  7. 7

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  8. 8

   Kestävyysliikunta lisää suolistossa vaikuttavia hyviä bakteereja – Bakteereista on kehitteillä myös ”lihavuuspilleri”, joka vaikuttaisi suoraan suoliston mikrobeihin

  9. 9

   Trumpin parjaama ”Pocahontas-senaattori” todisti polveutuvansa Amerikan alkuperäiskansoista

  10. 10

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  3. 3

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  6. 6

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  7. 7

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  9. 9

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  8. 8

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää