Ulkomaat |HS seuraa

Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Väitteet Airiston helmen kiinteistöjen sotilaallisesta käytöstä ”vaino­harhaisia”

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev naureskeli ajatukselle saariston helikopterikenttien käytöstä Venäjän sotilasoperaatiossa. Medvedev ja Sipilä eivät Airiston helmestä Helsingissä puhuneet.

Airiston Helmi -matkailuyrityksen ympärillä vellova kohu otettiin odotetusti esiin Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin ja Suomen pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Medvedev vastasi suomalaistoimittajien esittämään kysymykseen, että Airiston Helmi -yrityksen talousrikostutkina on Suomen sisäinen asia, eikä kuulu Venäjälle. Hänen mukaansa Venäjä antaa tarvittaessa virka-apua, jos sitä erikseen pyydetään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Medvedev piti huvittavana ja suorastaan vainoharhaisena ajatusta, että Venäjä voisi käyttää sotilaallisiin tarkoituksiinsa Turun saaristoon rakennettuja helikopterikenttiä.

”Näiden helikopterikenttien käyttö sotilaallisiin tarkoituksiin, missä tilanteessa?” Medvedev hämmästeli ja purskahti nauruun. ”En tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä. Suoraan sanoen vainoharhainen ajatus.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin neljäsataa poliisia, rajavartijaa ja sotilasta osallistui viime viikonloppuna rahanpesusta epäillyn yrityksen kiinteistöjen ratsaukseen Paraisilla ja muualla Turun saaristossa. Airiston Helmi -yhtiöllä on vahvat venäläiskytkökset. Tutkinnan yhteydessä on vangittu yksi venäläinen ja yksi virolainen epäilty.

Yrityksen laajat tilukset sekä laiturit ja helikopterikentät laivaväylän varrella herättivät Suomessa arvelut Venäjän aikeista käyttää kohteita hyväkseen mahdollisessa kriisitilanteessa. Suomalaistoimittajat kysyivät, mitä ministerit vastaavat suomaisten huoleen kohteiden sotilaskäytöstä ja minkälaista tutkinta-apua Venäjä voi antaa, jos kysymys on pelkästä rahanpesurikoksesta.

Rahanpesun Medvedev huomautti olevan rikos myös Venäjällä. Hän sanoi, että tutkinnassa on tärkeää edetä lain edellyttämällä tavalla. Medvedevin mukaan pidätetyn venäläisen oikeudet tutkinnassa on joka tapauksessa turvattava ja Venäjä tarjoaa tarvittaessa konsuliapua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä sanoi, että Airiston Helmi on poliisiasia eikä yltänyt ministerien keskusteluagendalle.

”On helppo yhtyä kollegan kommentteihin”, Sipilä vastasi Airiston Helmi -kysymykseen. ”Maiden välisiin suhteisiin tällä ei ole vaikutusta enkä näe syytä pyytää apua venäläisiltä.”

Medvedevin ja Sipilän väliset keskustelut kestivät iltapäivällä yli kaksi tuntia, ja ministereiden mukaan keskusteluja oli tarkoitus jatkaa vielä keskiviikkoiltana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asialistalla olivat kahdenväliset, alueelliset ja kansainväliset kysymykset mutta yksi ylitse muiden: ympäristöongelmat ja ennen kaikkea Pietarin kaakkoispuolella sijaitsevan Krasnyi borin ongelmajätekaatopaikan puhdistus.

Medvedev ylisti suomalaista ympäristöosaamista, ja arveli Krasnyi borin myrkkyaltaan puhdistuksen saattavan tulla venäläisen Rosatomin ja suomalaisen Fortumin urakaksi. Venäläisvaltuuskunta matkasi vielä illansuussa tutustumaan Fortumin ongelmajätelaitokseen Riihimäelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän ja Medvedevin Helsingin-tapaaminen oli neljäs pääministeritapaaminen miesten välillä. Pääministerit näyttivät tulevan keskenään toimeen mainiosti, ja kaupallisten suhteiden elpymistä jaksettiin suitsuttaa puolin ja toisin.

Sipilän mukaan Valmet allekirjoitti keskiviikon tapaamisen yhteydessä aiesopimuksen venäläisen Sveza-yhtiön kanssa laitteiden toimittamisesta uuteen, Uralille rakennettavaan sellutehtaaseen.

Kansainvälisiä kysymyksiä käsiteltäessä näkemykset eivät olleet aivan yhteneväiset. Sipilä huomautti, että EU:n ja Venäjän suhteet riippuvat Ukrainan konfliktin ratkaisemisesta. Medvedev puolestaan muisti syyttää Kiovaa ratkaisujen estämisestä.

HS:n hetki hetkeltä -seuranta luettavissa alla:

Pääministerien tiedotustilaisuus on päättynyt, samoin HS:n hetki hetkeltä -seuranta. Kiitos lukijoille seurasta.

Sipilä sanoi, että Airiston Helmen rikostutkinta ei noussut ministerien keskusteluissa esiin.

Turun saariston helikopterikenttien käyttöä Venäjän sotilaallisiin tarkoituksiin Medvedev pitää lähinnä huvittavana ja tuulesta temmattuna ajatuksena.

Medvedevin mukaan rikostutkina on Suomen sisäinen asia. Jos kyse on rikosepäilystä tai rahanpesusta, niin rahanpesu on rikos myös Venäjän lainsäädännön mukaan. Jos Suomesta tulee pyyntö oikeudellisesta avusta, niin sellaista apua tietysti annetaan, Medvedev vastaa. Syytettynä olevan Venäjän kansalaisen oikeudet on tärkeää turvata tutkinnassa, Medvedev sanoo.

Suomalaistoimittajien yhteisen kysymyksen esittää Yle. Se liittyy odotetusti Airiston Helmen talousrikostutkintaan. Suomea huolestuttaa, että Venäjä saattaisi konfliktitilanteessa käyttää sotilaallisesti hyväkseen Turun saaristoon rakennettuja helikopterikenttiä. Voiko se olla mahdollista? Ja toiseksi, miten Venäjä voisi auttaa tutkinnassa?

Sipilä sanoo, että suomalaista teknologiaa on Krasnyi Borissa jo käytetty.

Medvedev mainitsee esimerkkinä yhteisestä ympäristöalan projektista Krasnyi Borin myrkkyjätealtaan ja sen jätteidenkäsittelyn, jossa Suomi ja Venäjä voisivat tehdä yhteistyötä. Venäjältä mukana olisi ehkä Rosatom ja Suomesta Fortum. Medvedev huomauttaa, että hanke on erittäin ajankohtainen Venäjälle.

Venäjän Ria Novosti kysyy Medvedeviltä: Millaisia ovat konkreettiset ympäristöalan Suomen ja Venäjän välillä ja millaisessa aikataulussa?

Agendalla on ollut siviilikriisinhallinta Ukrainassa, Medvedev toistaa. Medvedev kiittää Sipilä avoimista keskusteluista ja toivoo maiden välisen keskusteluyhteyden jatkuvan sellaisena.

Medvedevin mukaan Venäjä toivoo, että Syyrian sotaan saataisiin pian ratkaisu. Venäjän mukaan vastuuta siitä kantavat niin Venäjän lisäksi myös Yhdysvallat ja Turkki.

Suomen ja kansalaisten väliset yhteydet vilkastuvat, Medvedev sanoo. Hän uskoo turismin kasvavan edelleen, vaikka vuoden 2013 huippulukemista ollaan vielä jäljessä.

Medvedevin mukaan teollisuudessa, rakennusalalla ja koulutuksessa on meneillään suuri joukko Suomen ja Venäjän välisiä yhteisiä hankkeita. Valmetin sellutehtaasta on allekirjoitettu sopimus pääministerien vierailun aikana.

Medvedev puhui siis suomalaisten yritysten investoinneista Venäjään ja kiitteli niiden panostuksia.

Medvedev kiinnittää huomiota investointilukuihin, jotka ovat Suomen ja Venäjän tilastojen mukaan hieman erilaiset. Sipilän mukaan 12 miljardia euroa, mutta Medvedevin mukaan 14 miljardia.

Medvedev sanoo, että tavoitteena on palauttaa Venäjä Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Nyt se on vasta kolmantena Saksan ja Ruotsin jälkeen.

Meillä on mahdollisuus keskustella asioista sujuvasti Suomen kanssa, vaikka suhteet EU:n kanssa olisivat hankalammat, Medvedev kiittelee.

Medvedev kiittää sekä venäjäksi että suomeksi puheenvuorosta.

Ukrainan konflikti vaikuttaa myös EU:n ja Venäjän suhteisiin, Sipilä jatkoi. Hän huomautti, että Venäjällä on tässäkin keskeinen rooli. Suomi korostaa edelleen dialogin tärkeyttä.

Kansainvälisisistä kysymyksissä pääministerit keskustelivat Ukrainan konfliktista sekä Syyriasta. Erityisesti siviilien asema huolettaa. Sipilä sanoi, että tässä Venäjällä on erityinen vastuu Syyriassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Suomi
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  10. 10

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  4. Tunti sitten
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  11. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  12. 4 tuntia sitten
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää