Ulkomaat |HS seuraa

Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Väitteet Airiston helmen kiinteistöjen sotilaallisesta käytöstä ”vaino­harhaisia”

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev naureskeli ajatukselle saariston helikopterikenttien käytöstä Venäjän sotilasoperaatiossa. Medvedev ja Sipilä eivät Airiston helmestä Helsingissä puhuneet.

Airiston Helmi -matkailuyrityksen ympärillä vellova kohu otettiin odotetusti esiin Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin ja Suomen pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Medvedev vastasi suomalaistoimittajien esittämään kysymykseen, että Airiston Helmi -yrityksen talousrikostutkina on Suomen sisäinen asia, eikä kuulu Venäjälle. Hänen mukaansa Venäjä antaa tarvittaessa virka-apua, jos sitä erikseen pyydetään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Medvedev piti huvittavana ja suorastaan vainoharhaisena ajatusta, että Venäjä voisi käyttää sotilaallisiin tarkoituksiinsa Turun saaristoon rakennettuja helikopterikenttiä.

”Näiden helikopterikenttien käyttö sotilaallisiin tarkoituksiin, missä tilanteessa?” Medvedev hämmästeli ja purskahti nauruun. ”En tiedä, kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä. Suoraan sanoen vainoharhainen ajatus.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Noin neljäsataa poliisia, rajavartijaa ja sotilasta osallistui viime viikonloppuna rahanpesusta epäillyn yrityksen kiinteistöjen ratsaukseen Paraisilla ja muualla Turun saaristossa. Airiston Helmi -yhtiöllä on vahvat venäläiskytkökset. Tutkinnan yhteydessä on vangittu yksi venäläinen ja yksi virolainen epäilty.

Yrityksen laajat tilukset sekä laiturit ja helikopterikentät laivaväylän varrella herättivät Suomessa arvelut Venäjän aikeista käyttää kohteita hyväkseen mahdollisessa kriisitilanteessa. Suomalaistoimittajat kysyivät, mitä ministerit vastaavat suomaisten huoleen kohteiden sotilaskäytöstä ja minkälaista tutkinta-apua Venäjä voi antaa, jos kysymys on pelkästä rahanpesurikoksesta.

Rahanpesun Medvedev huomautti olevan rikos myös Venäjällä. Hän sanoi, että tutkinnassa on tärkeää edetä lain edellyttämällä tavalla. Medvedevin mukaan pidätetyn venäläisen oikeudet tutkinnassa on joka tapauksessa turvattava ja Venäjä tarjoaa tarvittaessa konsuliapua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilä sanoi, että Airiston Helmi on poliisiasia eikä yltänyt ministerien keskusteluagendalle.

”On helppo yhtyä kollegan kommentteihin”, Sipilä vastasi Airiston Helmi -kysymykseen. ”Maiden välisiin suhteisiin tällä ei ole vaikutusta enkä näe syytä pyytää apua venäläisiltä.”

Medvedevin ja Sipilän väliset keskustelut kestivät iltapäivällä yli kaksi tuntia, ja ministereiden mukaan keskusteluja oli tarkoitus jatkaa vielä keskiviikkoiltana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asialistalla olivat kahdenväliset, alueelliset ja kansainväliset kysymykset mutta yksi ylitse muiden: ympäristöongelmat ja ennen kaikkea Pietarin kaakkoispuolella sijaitsevan Krasnyi borin ongelmajätekaatopaikan puhdistus.

Medvedev ylisti suomalaista ympäristöosaamista, ja arveli Krasnyi borin myrkkyaltaan puhdistuksen saattavan tulla venäläisen Rosatomin ja suomalaisen Fortumin urakaksi. Venäläisvaltuuskunta matkasi vielä illansuussa tutustumaan Fortumin ongelmajätelaitokseen Riihimäelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän ja Medvedevin Helsingin-tapaaminen oli neljäs pääministeritapaaminen miesten välillä. Pääministerit näyttivät tulevan keskenään toimeen mainiosti, ja kaupallisten suhteiden elpymistä jaksettiin suitsuttaa puolin ja toisin.

Sipilän mukaan Valmet allekirjoitti keskiviikon tapaamisen yhteydessä aiesopimuksen venäläisen Sveza-yhtiön kanssa laitteiden toimittamisesta uuteen, Uralille rakennettavaan sellutehtaaseen.

Kansainvälisiä kysymyksiä käsiteltäessä näkemykset eivät olleet aivan yhteneväiset. Sipilä huomautti, että EU:n ja Venäjän suhteet riippuvat Ukrainan konfliktin ratkaisemisesta. Medvedev puolestaan muisti syyttää Kiovaa ratkaisujen estämisestä.

HS:n hetki hetkeltä -seuranta luettavissa alla:

Pääministerien tiedotustilaisuus on päättynyt, samoin HS:n hetki hetkeltä -seuranta. Kiitos lukijoille seurasta.

Sipilä sanoi, että Airiston Helmen rikostutkinta ei noussut ministerien keskusteluissa esiin.

Turun saariston helikopterikenttien käyttöä Venäjän sotilaallisiin tarkoituksiin Medvedev pitää lähinnä huvittavana ja tuulesta temmattuna ajatuksena.

Medvedevin mukaan rikostutkina on Suomen sisäinen asia. Jos kyse on rikosepäilystä tai rahanpesusta, niin rahanpesu on rikos myös Venäjän lainsäädännön mukaan. Jos Suomesta tulee pyyntö oikeudellisesta avusta, niin sellaista apua tietysti annetaan, Medvedev vastaa. Syytettynä olevan Venäjän kansalaisen oikeudet on tärkeää turvata tutkinnassa, Medvedev sanoo.

Suomalaistoimittajien yhteisen kysymyksen esittää Yle. Se liittyy odotetusti Airiston Helmen talousrikostutkintaan. Suomea huolestuttaa, että Venäjä saattaisi konfliktitilanteessa käyttää sotilaallisesti hyväkseen Turun saaristoon rakennettuja helikopterikenttiä. Voiko se olla mahdollista? Ja toiseksi, miten Venäjä voisi auttaa tutkinnassa?

Sipilä sanoo, että suomalaista teknologiaa on Krasnyi Borissa jo käytetty.

Medvedev mainitsee esimerkkinä yhteisestä ympäristöalan projektista Krasnyi Borin myrkkyjätealtaan ja sen jätteidenkäsittelyn, jossa Suomi ja Venäjä voisivat tehdä yhteistyötä. Venäjältä mukana olisi ehkä Rosatom ja Suomesta Fortum. Medvedev huomauttaa, että hanke on erittäin ajankohtainen Venäjälle.

Venäjän Ria Novosti kysyy Medvedeviltä: Millaisia ovat konkreettiset ympäristöalan Suomen ja Venäjän välillä ja millaisessa aikataulussa?

Agendalla on ollut siviilikriisinhallinta Ukrainassa, Medvedev toistaa. Medvedev kiittää Sipilä avoimista keskusteluista ja toivoo maiden välisen keskusteluyhteyden jatkuvan sellaisena.

Medvedevin mukaan Venäjä toivoo, että Syyrian sotaan saataisiin pian ratkaisu. Venäjän mukaan vastuuta siitä kantavat niin Venäjän lisäksi myös Yhdysvallat ja Turkki.

Suomen ja kansalaisten väliset yhteydet vilkastuvat, Medvedev sanoo. Hän uskoo turismin kasvavan edelleen, vaikka vuoden 2013 huippulukemista ollaan vielä jäljessä.

Medvedevin mukaan teollisuudessa, rakennusalalla ja koulutuksessa on meneillään suuri joukko Suomen ja Venäjän välisiä yhteisiä hankkeita. Valmetin sellutehtaasta on allekirjoitettu sopimus pääministerien vierailun aikana.

Medvedev puhui siis suomalaisten yritysten investoinneista Venäjään ja kiitteli niiden panostuksia.

Medvedev kiinnittää huomiota investointilukuihin, jotka ovat Suomen ja Venäjän tilastojen mukaan hieman erilaiset. Sipilän mukaan 12 miljardia euroa, mutta Medvedevin mukaan 14 miljardia.

Medvedev sanoo, että tavoitteena on palauttaa Venäjä Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Nyt se on vasta kolmantena Saksan ja Ruotsin jälkeen.

Meillä on mahdollisuus keskustella asioista sujuvasti Suomen kanssa, vaikka suhteet EU:n kanssa olisivat hankalammat, Medvedev kiittelee.

Medvedev kiittää sekä venäjäksi että suomeksi puheenvuorosta.

Ukrainan konflikti vaikuttaa myös EU:n ja Venäjän suhteisiin, Sipilä jatkoi. Hän huomautti, että Venäjällä on tässäkin keskeinen rooli. Suomi korostaa edelleen dialogin tärkeyttä.

Kansainvälisisistä kysymyksissä pääministerit keskustelivat Ukrainan konfliktista sekä Syyriasta. Erityisesti siviilien asema huolettaa. Sipilä sanoi, että tässä Venäjällä on erityinen vastuu Syyriassa.

Sipilä kiittelee rajavartiolaitosten hyvää yhteistyötä. Hän viittaa Venäjän uuteen tullilakiin ja sen aiheuttamiin ongelmiin suomalaisille autoilijoille, jotka ovat nyt kuitenkin ohi.

Hanhikiven ydinvoimalaitos on noussut odotetusti keskusteluissa esiin. Sipilä huomautti, että Suomelle sen turvallisuus on ensiarvoisen tärkeä.

Sipilän mukaan kauppasuhteista käytiin hyvä keskustelu Medvedevin kanssa. "Suomi on suurin ulkomainen investoija Venäjällä, jos se suhteutetaan väkilukuun", Sipilä sanoo.

Krasnyi Borin myrkkyjätealtaan aiheuttamat saasteongelmat ovat olleet myös esillä.

Mustahiilipäästöjen vähentäminen on yksi tärkeimmistä yhteisistä tavoitteista, Sipilä lisäsi.

Ympäristöasioista agendalla ovat olleet muun muassa Itämeri ja Pariisin ilmastosopimus. Sipilä sanoi, että Itämeren tilanne on parantunut.

Sipilä kertoo, että matkailu Suomen ja Venäjän välillä on kasvanut, vaikka vielä ollaan jäljessä muutaman vuoden takaisista ennätysluvuista. Ulkomaalaisista juuri venäläiset matkailevat innokkaimmin Suomessa.

Sipilä kehuu keskusteluja avoimiksi ja rakentaviksi. He ovat keskustelleet muun muassa ympäristöstä, EU:sta ja kahdenvälisistä suhteista.

Sipilä ja Medvedev saapuvat viimein toimittajien eteen.

Tervetuloa seuraamaan Suomen ja Venäjän pääministerien tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä! Tilaisuuden pitäisi alkaa näillä minuuteilla.

HS seuraa Suomen pääministeri Juha Sipilän ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin yhteistä tiedotustilaisuutta Helsingin Smolnasta hetki hetkeltä. Tilaisuuden oli määrä alkaa kello 16, mutta pääministerien tapaaminen alkoi noin tunnin myöhässä aikataulusta. Tiedotustilaisuuden on arvioitu alkavan klo 17 jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Suomi
 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  4. 4

   Potilas vaati seksiä ja haukkui ”pirulliseksi rekkalesboksi” – #metoon maailma on kaukana, kun sairaanhoitajat kohtaavat huorittelua ja seksiehdotuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Nyt lakot alkavat näkyä lapsiperheiden arjessa

  6. 6

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  7. 7

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  8. 8

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  9. 9

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää