Ulkomaat

Yli 830 ihmistä on kuollut Indonesiassa maan­järistyksen ja tsunamin jälkeen – Kuolleiden määrä voi nousta tuhansiin, varoittaa vara­presidentti

Satoja on myös loukkaantunut. Ulkoministeriö on tavoittanut kaikki alueelle matkustaneet suomalaiset.

Indonesiassa Sulawesin saareen iskeneessä maanjäristyksessä ja tsunamissa on saattanut kuolla jopa tuhansia ihmisiä, sanoi Indonesian varapresidentti Jusuf Kalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tähän mennessä on vahvistettu 832 ihmisen kuolema. Kymmeniä ihmisiä on edelleen loukussa Palun rantakaupungissa sijaitsevan hotellin raunioissa. Lisäksi ainakin satoja on loukkaantunut.


Tiedot kuolleista koskevat Sulawesi-saarella sijaitsevaa Palun kaupunkia, jonka asukasluku on 350 000. Esimerkiksi Donggalan alueelta odotetaan vielä tarkempia tietoja; se sijaitsee lähempänä maanjäristyksen keskusta. Alueella asuu 300 000 ihmistä.Tiedetään, että Donggalan satama ja ranta-alue ovat tuhoutuneet erittäin pahasti hyökyaallon iskusta. Vesimassat huuhtoivat taloja mereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Punainen risti kertoi lauantaina tiedotteessa, että tietojen puute Donggalan tilanteesta on ”äärimmäisen huolestuttavaa”.

”Tämä on jo tragedia, mutta tästä voi tulla vielä paljon pahempaa”, järjestö arvioi Reutersin mukaan.


Useat Palun kaupunkiin vievät tiet ovat vaurioituneet pahoin, mikä on vaikeuttanut kateissa olevien ihmisten etsintää rakennusten raunioista.

Palulaisesta vankilasta pakeni satoja vankeja perjantaina, kun järistys vaurioitti vankilan rakenteita. Vangit pakenivat paniikissa järistystä, Reuters kertoo. Donggalassa vankeja pakeni yli sata.


Onnettomuus­viraston edustajan Sutopo Purwo Nugrohon mukaan tuhansia taloja, sairaaloita, ostoskeskuksia ja hotelleita on romahtanut. Myös yksi silta on romahtanut.


”Tsunami ei tullut sellaisenaan, se raahasi mukanaan autoja, puun­runkoja, taloja. Se osui tiellään kaikkeen”, Nugroho sanoi tiedotus­tilaisuudessa Jakartassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän lisäsi myös, että tsunami liikkui 800 kilometrin tuntivauhtia ennen kuin se iski rannikolle.

Viranomaiset saivat osakseen välittömästi ankaraa arvostelua, koska tsunamivaroitus peruttiin 34 minuuttia sen antamisen jälkeen. Asiasta vastaava virasto perusteli toimintaansa sillä, että varoitus peruttiin sen hetkisten tietojen perusteella.

Tsunamivaarassa oleville alueille on rakennettu varoitusjärjestelmä, jossa poijut ja anturit mittaavat aallonkorkeuksia. Nyt esimerkiksi lähin tuhoista kärsinyttä Palun kaupunkia sijainnut anturi oli noin 200 kilometrin päässä.

”Meillä ei ole havaintoasemaa Palussa, joten meidän oli käytettävä vain saamaamme tietoa ja toimittava sen mukaisesti. Jos meillä olisi ollut havaintolaite Palussa, tilanne olisi tietysti ollut parempi”, maanjäristyksistä ja tsunameista vastaava viranomainen Rahmat Triyono sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viestintäministeriön mukaan alueen asukkaille lähetettiin useita varoituksia tekstiviesteillä. Onnettomuusviraston edustaja Nugroho kuitenkin kertoi, että aiempi maanjäristys oli vaurioittanut sähkö- ja viestintäverkostoja, eikä rannikolla ollut sireenejä varoittamaan tulevasta tsunamista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, peruttiinko tsunamivaroitus ennen vai jälkeen jättiläisaallon iskemistä. Triyonon mukaan alustavasti näyttäisi siltä, että aalto iski ennen kuin varoitus päätettiin lopettaa.

Onnettomuusvirasto on huolissaan siitä, missä ovat sadat perjantaiseen rantajuhlaan valmistautuneet ihmiset.

”Ihmiset olivat rannalla eivätkä paenneet välittömästi. He jäivät aaltoihin”, onnettomuusviraston Sutopo Purwo Nugroho kertoi.

Rantajuhlan aikaan rantaan iskeneen tsunamin aallonkorkeus oli kuutisen metriä. Ne jotka onnistuivat kiipeämään korkealle puuhun selviytyivät, Nughoro kertoi.


Uutistoimistojen tiedot Palun rantakaupunkiin hyökyneestä tsunamista vaihtelevat. Ilmoitettu korkeus vaihtelee puolestatoista metristä aina kuuteen metriin.

Maan presidentti Joko Widodo sanoi, että armeija on määrätty tuhoalueelle auttamaan etsintä- ja pelastustyössä. Armeijan kuljetuskoneet kuljettavat tuhoalueella ruokaa ja muita tarvikkeita maan muista osista.


Tsunami vaurioitti Pulassa sijaitsevaa Pelastusarmeijan sairaalaa, ja potilaat jouduttiin evakuoimaan pimeässä, kertoo tamperelainen Pelastusarmeijan kapteeni Tero Saajoranta. Hän on saanut tietonsa yhteyksiensä kautta.

Tuhoalueelle on matkustanut myös suomalaisia. Muutama suomalainen on tehnyt matkustusilmoituksen, kertoi viestintäpäivystäjä Petra Sarias ulkoministeriöstä lauantaina. Alueella voi olla myös sellaisia suomalaisia, jotka eivät ole tehneet matkustusilmoitusta.

Ulkoministeriö sai lauantaina jo ennen puoltapäivää yhteyden niihin, jotka ovat ilmoittaneet menevänsä alueelle, jolle tsunami iski. Heillä ei ole ongelmia, eivätkä he enää edes ole alueella. Osa on muualla Indonesiassa, ja osa on jo palannut Suomeen.

Kaikkiaan 299 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Indonesiaan menosta.

Ulkoministeriöllä ei ole tietoa, asuuko tuhoalueella suomalaisia myös pitkäaikaisesti.

Tuhojen laajuuden arviointia ovat vaikeuttaneet muun muassa katkeilleet sähköt ja tietoliikenneyhteydet. The Jakarta Post -lehden mukaan hyökyaallon liikkeelle saanut maanjäristys sattui iltakuudelta paikallista aikaa perjantaina. Uutistoimisto AFP:n mukaan sen voimakkuus oli 7,5.

Turismikaupunki Palun lentokenttä suljettiin maanjäristyksen vuoksi. Kaupallisilta lennoilta kenttä pysynee suljettuna useita päiviä, mutta armeijan avustuskoneet voivat jo käyttää kenttää.Viestipalvelu Twitterissä on julkaistu videoita, joiden sanotaan esittävän tsunamin aiheuttamia aaltoja. Niiden todenperäisyyttä ei voitu vahvistaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maanjäristykset
 • Tsunamit
 • Indonesia
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Varkaat iskivät Helsingin sairaaloihin – Poliisi etsii valvontakameroihin tallentuneita henkilöitä

  5. 5

   Miestä epäillään lapsen murhasta Nurmijärvellä

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  10. 10

   Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn, luottamusäänestys keskiviikkoiltana – Suora lähetys brittiparlamentista käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää