Ulkomaat

Grafiikka näyttää, kuinka tsunami­aalto pääsi etenemään kuin suppilossa Indonesian rannikolla – Tutkijat yllättyivät sivuttaisen maan­järistyksen aiheuttamasta hyöky­aallosta

Tsunamihälytys tulee kansainväliseltä tasolta, mutta sen jälkeen ratkaisut tehdään paikallisesti.

Maanjäristys iski 7,5 magnitudin voimalla Indonesian Sulawesin saaren länsirannikolle perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Järistyksen myötä Indonesian meteorologian-, ilmastotieteen- ja geofysiikan virasto BMKG antoi tsunamivaroituksen – ja perui sen 34 minuuttia myöhemmin. 800 kilometrin tuntinopeudella liikkunut tsunami iskeytyi lahden pohjukassa sijaitsevaan Palun kaupunkiin jopa kuusi metriä korkeana aiheuttaen valtavat tuhot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viranomaisten mukaan 200 kilometrin päässä sijainnut lähin tsunameja ennakoiva anturi oli rekisteröinyt vain ”vähäpätöisen” kuuden senttimetrin aallon. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat tutkijat ovat olleet yllättyneitä siitä, että sivuttaisliikkeessä toisiinsa osuneet mannerlaatat ovat aiheuttaneet tsunamin.

”Voi olla, että järistyksen luoma isku on aiheuttanut vedenalaisen maanvyörymän”, tsunamitutkija Abdul Muhari arvioi Reutersille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seismologian instituutin yliopistotutkija Päivi Mäntyniemi kertoo HS:lle, että normaalisti tsunami syntyy merenpohjan kohoamisesta.

”Voimakas tuuppaus ylöspäin saa vesimassat liikkeelle.”

Maanantaina Indonesian hallinto pyysi kansainvälistä apua kriisin hoitamiseen. Toistaiseksi vahvistettuja kuolleita on 832, mutta uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti, sillä tsunamin ja sitä edeltävän järistyksen vaikutusalueella on yhä laajoja alueita, joihin ei ole saatu lainkaan yhteyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten tsunamihälytysjärjestelmä toimii?

Kun maa järisee jossain, siitä saadaan tieto seismometrien avulla ympäri maailmaa. Mitä pidemmälle järistyksestä lähtenyt seisminen aalto etenee, sitä enemmän itse järistyksestä saadaan tietoa. Ensimmäiset 10–20 minuuttia ovat kriittisiä, koska tiedot eivät ole vielä kovin varmoja. Tämä on haasteellista lähialueita ajatellen, Mäntyniemi kertoo.

Tsunamivaroitukseen vaikuttaa esimerkiksi tieto siitä, onko järistyksen keskus maalla vai merellä. Tapahtunutta järistystä verrataan historialliseen tietoon tsunameista alueella. Tämän jälkeen tehdään päätös tsunamihälytyksestä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Korpelan mukaan Suomessa tsunameista saadaan ensitieto kansainvälisestä automaattijärjestelmästä. Tämän jälkeen Ilmatieteen laitos ja seismologian laitos konsultoivat tarvittaessa asiasta keskenään. Sen jälkeen asiasta tiedotetaan valtioneuvoston kansliaan ja siitä eteenpäin presidentille. Näin siis toimitaan isompien katastrofien tapahtuessa. Valtion johto saa tällä tavoin asiantuntijan varmistamaa tietoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksen merentutkimuksen päällikkö, tutkimusprofessori Jari Haapala sanoo, että kansainvälisen tsunamivaroituksen jälkeen toiminnasta päätetään kansallisella tasolla.

”Esimerkiksi Japanin vuoden 2011 tsunamista ihmiset saivat tekstiviestejä ja hälytyssireenit soivat rannikkokaupungeissa”, Haapala sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tsunami voi edetä avomerellä vain muutaman sentin korkuisena, eikä ihminen sitä välttämättä huomaa vielä siinä vaiheessa.

Merenpohjaan asennetut paineanturit sen sijaan huomaavat. Kansainvälisen merenpinnanseurantajärjestelmän anturit välittävät tietoa ympäri maailmaa merenpinnan vaihtelusta ja esimerkiksi mahdollisista tsunameista.

Se, että lähin tuollainen anturi oli 200 kilometrin päässä tsunamin rantautumisesta ei kuitenkaan selitä kaikkea. Maanjäristyksen keskus ja Palun kaupunki ovat vain noin 100 kilometrin päässä toisistaan. Tsunamiaalto eteni paikallisten viranomaisten mukaan 800 kilometrin tuntinopeutta.

Päivystävä meteorologi Paavo Korpela arvioi, että jos tsunameja ennakoiva anturi olisi ollut optimaalisessa kohdassa, se olisi voinut estää tsunamivaroituksen perumisen, mutta ei anturin puuttumisesta syyllistä voi tehdä. Antureita ei kuitenkaan voi jokaiseen meren kolkkaan saada.

Samoilla linjoilla on myös tutkimusprofessori Haapala.

”Tässä tapauksessa varoaika jää lyhyeksi, mutta varmastikin anturi olisi voinut joitakin ihmisiä pelastaa.”

Sulawesin Palussa ihmisten varoittamista vaikeuttivat myös maanjäristyksen vahingoittamat sähkö- ja viestintäjärjestelmät. Lisäksi Sulawesin rannikolla ei ole sireenijärjestelmää.

Tsunamiaalto ehti kasvaa joidenkin tietojen mukaan jopa kuusimetriseksi. Palun kaupunki sijaitsee vain pari kilometriä leveän ja parikymmentä kilometriä pitkän lahden pohjukassa. Edetessään kohti kaupunkia aalto kasvoi nopeasti. Kun vesi ei pääse leviämään sivuille, se nousee ylöspäin.

”Lahden perukoilla vaihtelut ovat aina suuremmat. Tämän voi huomata meilläkin esimerkiksi Pohjanlahdella”, Korpela sanoo.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Indonesia
 • Tsunamit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  3. 3

   Varkaat iskivät Helsingin sairaaloihin – Poliisi etsii valvontakameroihin tallentuneita henkilöitä

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miestä epäillään lapsen murhasta Nurmijärvellä

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Ruotsi on saamassa oikeistolaisen budjetin suurine veronalennuksineen, vaikka hallituksesta ei ole tietoakaan – Demarijohtaja Löfven: ”Maata ei voi johtaa lautasliinaluonnoksella”

  10. 10

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää