Ulkomaat

Trumpin hallinnon näkemys ilmastonmuutoksesta: Maapallon ilmasto lämpenemässä neljä astetta, mutta mitään ei kannata tehdä

Presidentti Donald Trumpin hallinnon näkemys tuli julkisuuteen samaan aikaan, kun muu maailma odottaa tietoa siitä, miten lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 asteeseen.

Nykymenolla maapallon keskilämpötila nousee vuosisadan loppuun mennessä neljä astetta esiteolliseen aikaan verrattuna, todetaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon raporttiluonnoksessa.

Johtopäätös ei kuitenkaan ole se, että Yhdysvaltain pitäisi kiristää ilmastotoimiaan ja päästörajojaan ilmastokatastrofin välttämiseksi, vaan päinvastoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin mukaan ilmaston lämpeneminen on vääjäämätöntä ja Yhdysvaltain päästöjen kasvu on niin pieni osa kokonaisuutta, että sillä ei ole merkitystä.

Asiasta kertoi viikonloppuna The Washington Post -lehti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin on laatinut Yhdysvaltain liikenneturvallisuusvirasto. Tarkoitus on puolustaa Trumpin kiistanalaista esitystä, joka höllentäisi huomattavasti autojen päästörajoituksia ja kasvattaisi liikenteen päästöjä.

Monet asiantuntijat ovat pitäneet autojen päästörajojen höllennystä Trumpin tähän asti vaarallisimpana ympäristöpäätöksenä. Liikenne aiheuttaa nykyisin 28 prosenttia Yhdysvaltain kasvihuonekaasupäästöistä.

”Hämmästyttävää on, että he sanovat ihmisen toimien johtavan ympäristölle ja yhteiskunnalle tuhoisaan hiilidioksidin kasvuun. Ja sitten he sanovat, että he eivät aio tehdä sille mitään”, kommentoi tutkija Michael MacCracken The Washington Postille.


Trumpin hallinnon näkemys tuli julkisuuteen vain viikko ennen kuin kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa uuden raporttinsa. Sitä pidetään lähivuosien tärkeimpänä ilmastotutkimuksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin lähtökohta on, miten lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Vertailukohtana on esiteollinen aika ennen vuotta 1850.

Tähän mennessä maapallon ilmasto on jo lämmennyt keskimäärin yhden asteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IPCC:n odotetaan kertovan tieteellisten tutkimusten perusteella, että lämpenemisen rajaaminen vaatisi rajuja päästörajoituksia ja fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaa leikkaamista.

Samaan johtopäätökseen on tullut myös Trumpin hallinto. Sen näkemys toimenpiteistä on kuitenkin täysin vastakkainen.

Liikenneturvallisuusviraston raportin mukaan hiilidioksidipäästöjen huomattava leikkaaminen ja dramaattisen lämpenemisen välttäminen ”edellyttäisivät teknologian innovaatioiden ja niiden käyttöönoton merkittävää kasvua nykyisestä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se taas vaatisi ”talouden ja ajoneuvokannan siirtymistä pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä, mikä ei ole tätä nykyä teknisesti mahdollista tai taloudellisesti mahdollista”.

Trumpin raportin ajatus, että ilmasto lämpenee kuitenkin, joten mitään ei tarvitse tehdä, on juuri sellaista pessimismiä, jota monet ilmastotoimijat nyt pelkäävät.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen asiantuntijat korostivat tiistaina Helsingissä toimittajille, että on tärkeää pitää yllä päättäjien ja kansalaisten toivoa sekä uskoa, että kriittisenä pidetyn 1,5 asteen rajan saavuttaminen on vielä mahdollista.

”Pelkään sellaisen ajattelun, että mitään ei voi tehdä, yleistyvän”, sanoi Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Harkki perää niiltä, jotka pitävät 1,5:tä astetta epärealistisena, miten realistista olisi yllä pitää yhteiskuntaa, jos maapallo lämpenee kolme tai neljä astetta.

Tutkijoiden mukaan 3–4 asteen nousu tarkoittaisi, että suuri osa maapallosta muuttuisi elinkelvottomaksi muun muassa merenpinnan nousun, äärimmäisen kuivuuden ja sään ääri-ilmiöiden takia.

”On absurdi ajatus, että voitaisiin vain sopeutua ilmaston lämpenemiseen”, sanoi Greenpeace Internationalin kansainvälisen ilmastopolitiikan asiantuntija Kaisa Kosonen.

Kosonen seuraa parhaillaan Etelä-Koreassa, kun IPCC:n tutkijat ja YK:n jäsenmaiden hallitusten jäsenet vääntävät 1,5 asteen raportin yhteenvetoa. Hän osallistui Suomen Greenpeacen järjestämään tilaisuuteen Skype-puhelulla.

Kososen mukaan pitäisi puhua paljon nykyistä rehellisemmin siitä, mitä maapallolla on edessä ja mitä vaihtoehtoja ihmiskunnalla on.

Trumpin hallinto on tehnyt useita esityksiä, jotka kasvattaisivat toteutuessaan kasvihuonekaasupäästöjä. Trump aikoo myös irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta heti kun se on mahdollista marraskuussa 2020.

Pariisin sopimuksen allekirjoittajat ovat sitoutuneet rajaamaan ilmaston lämpenemisen selvästi alle kahteen asteeseen. Tähän mennessä valtiot ovat kuitenkin ilmoittaneet päästövähennyksistä, jotka johtaisivat kolmen asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä.

Jotkut tutkijat ovat jo epäilleet, että 1,5 asteen tai alle kahden asteen rajan saavuttaminen ei enää ole mahdollinen, koska aika loppuu kesken.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  10. 10

   Grönlannin jäätiköiden sulaminen kiihtyy, ja Etelä­mantereen uinuva jättiläinenkin alkaa heräillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää