Ulkomaat

Nobelin rauhan­palkinto jaetaan perjantaina – 10 vuoden takaisen voittajan Martti Ahtisaaren Nobel-taival alkoi poikkeuksellisesta puhelin­soitosta

Martti Ahtisaaren uran merkkipaaluja rauhanvälittäjänä ovat olleet Namibian itsenäistyminen, Acehin rauhan­neuvottelut ja Kosovo-sopimus. Ilman Kosovoa Ahtisaari tuskin olisi saanut Nobelin rauhanpalkintoa.

Suomen presidentti Martti Ahtisaari vastasi puhelimeen Mäntyniemessä toukokuun viidentenä päivänä 1999. Linjan toisessa päässä oli Yhdysvaltain vara­ulkoministeri Strobe Talbott.

”Olisin kiitollinen, jos tätä voitaisiin pitää epäsoittona”, Talbott sanoi ennen asiaan siirtymistään. Ahtisaari kirjasi puhelinkeskustelun seuraavana vuonna ilmestyneessä kirjassaan Tehtävä Belgradissa.

Talbott halusi pitää keskustelun epävirallisena, koska hän tarjosi Ahtisaarelle poikkeuksellista roolia poikkeuksellisen vaikeassa kriisissä.

Läntinen sotilasliitto Nato oli pommittanut Jugoslaviaa Kosovon kriisin vuoksi lähes puolitoista kuukautta. YK:n valtuutusta operaatiolle ei saatu Venäjän vastustuksen vuoksi. Sekä Yhdysvallat että EU etsivät ulospääsyä tilanteesta.

Samaan aikaan Venäjältä kuului kuiskuttelua, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milošević voisi olla kypsä rauhaan, kunhan sitä tarjottaisiin oikein – ja kunhan tarjoaja olisi oikea.

Tosin näköalat eivät olleet hääppöiset.

”En löisi vetoa omalla rahallani menestykseni puolesta”, Ahtisaari sanoi kuunneltuaan Talbottin selostuksen ja ehdotuksen.

”Voisin panna paljonkin rahaa likoon teidän puolestanne, mutta en tässä tehtävässä”, Talbott vastasi.

Vajaata kuukautta myöhemmin Ahtisaari lensi Belgradista Kölniin liittokansleri Gerhard Schröderin karhunhalaukseen salamavalojen loisteessa. Milošević oli suostunut Ahtisaaren ja Venäjän presidentin Boris Jeltsinin erikoisedustajan Viktor Tšernomyrdinin hänen nenänsä eteen työntämiin rauhanehtoihin, aseet olivat vaienneet.

Ahtisaari oli sankari. Vuonna 2008 hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto.

Näissä tunnelmissa Ahtisaari oli palkinnon myöntämisen jälkeen:


Nobelin rauhanpalkinnon perusteluissa ei kauheasti Kosovo-sopimusta korostettu, mutta siitä huolimatta kesäkuun kolmas päivä vuonna 1999 on Ahtisaaren uran kohokohta. Vaikea kuvitella, että Nobel-komitea olisi lopulta heltynyt palkinnon myöntämiseen ilman tuota hetkeä.

Ahtisaaren diplomatian ja rauhanhieronnan kyllästämällä uralla on kaksi muutakin tähtihetkeä: Namibian itsenäistyminen vuonna 1990 viidentoista vuoden kätilöinnin jälkeen ja yllättävän nopeasti sujuneet, Indonesiaan kuuluvan Acehin rauhanneuvottelut vuonna 2005.


Kaikki melko erilaisia kriisejä, jotka vaativat erilaiset ratkaisut. Mikä mahtaa olla Ahtisaaren salainen rauhanresepti?

”Yhteistä näille kolmelle kriisille on niiden pitkäkestoisuus”, sanoo kansainvälisen politiikan tutkijaveteraani, tohtori Raimo Väyrynen. ”Ne ovat sitkeitä konflik­teja, ja juuri tämä sitkeä vastakkainasettelu korostaa Ahtisaaren tärkeintä ominaisuutta, joka on kärsivällisyys.”

”Ehkä kyseessä on kansakoulunopettajamainen asennoituminen. Hän jaksaa kuunnella ja etsiä sen yhteisen nimittäjän, joka aina löytyy. Ei hän mikään hokkuspokkus-tempuntekijä ole.”

Näin Ahtisaari itse arvioi omaa luonnettaan vuonna 2008:


Ahtisaarta on usein pidetty myös realistina, joka ryhtyy yrittämään vain sellaista sopimusta, jonka saavuttaminen on mahdollista. Lähi-idän hokkuspokkus-miehenä häntä ei ole nähty.

Näkemys ei aivan pidä paikkaansa: Ahtisaaren urasta paistaa kyllä aimo annos idealistista yrittämistä silloinkin, kun näköpiirissä ei suuria voittoja ole.

Elokuussa kuollut YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan värväsi ystävänsä Ahtisaaren Kosovon rauhanneuvottelijaksi vuonna 2005 – Jugoslavian pommitukset lopettaneissa neuvotteluissa Ahtisaari oli istuva presidentti, joka edusti EU:ta ja ”kansainvälistä yhteisöä”, rauhan­ehdot oli hyväksytty rikkaiden maiden G8-kerhossa.

YK-neuvottelijana Ahtisaari saikin sopimuksen aikaan, mutta se kaatui YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjän ja Serbian vastustukseen. Käytännössä asiat menivät Kosovossa Ahtisaaren suunnitelman mukaan, ja Kosovo julistautui itsenäiseksi runsaat kymmenen vuotta sitten.

Kosovon on tunnustanut 112 valtiota 193:sta, myös Suomi. Loistavaa menestystä tämä ei ole pikkuval­tiolle taannut, eikä entisen emomaan Serbian kanssa ole päästy sopuun juuri mistään.


Ahtisaaren, Talbottin ja Tšernomyrdinin yhteinen rauhanvääntö kesällä 1999 osui käännekohtaan. Vladimir Putin oli tuolloin Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja, pääministeri hänestä tuli elokuussa ja vuoden lopussa presidentti.

Rauhanmies Tšernomyrdiniä ei Venäjällä sankarina kohdeltu, päinvastoin. Kosovosta tuli Putinin Venäjälle vertauskuva Yhdysvaltain kavaluudesta ja esimerkki, jolla on perusteltu kaikenlaista Ossetian ja Abhasian separatistien tukemisesta alkaen.

Ahtisaari päättelee Tehtävä Belgradissa -kirjassaan, että Venäjän asevoimilla oli jo kesällä 1999 salainen suunnitelma: Kosovoon lennätettäisiin jo ennen Nato-johtoisten Kfor-joukkojen tuloa venäläisiä sotilaita ja lopulta tämä operaatio johtaisi Kosovon jakoon.

Venäläisten etujoukko ehtikin Kosovoon Pristinan lentokentälle maantietä pitkin Bosniasta. Pääjoukkoa ei paikalle kuitenkaan saatu, kun Romania, Bulgaria ja Unkari sulkivat ilmatilansa venäläisiltä sotilaskoneilta.

Sen verran Ahtisaaren rooli Kosovon ratkaisussa jäi Venäjää ärsyttämään, että virallisia onnitteluja Nobelin rauhanpalkinnosta ei koskaan kuulunut.

Rauhanprosessina Kosovo ei ole Namibian mittakaavaa, mutta suurvaltaintressien takia juuri se teki suomalaisesta nobelistin ja palan maailmanhistoriaa.

Veikkausten kärjessä Nobelin tämänvuotisen rauhanpalkinnon saajaksi ovat Trump ja Koreat

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julistetaan perjantaina, ja määräaikaan mennessä Nobel-komitealle on jätetty 318 ehdotusta. Kansainvälisten vedonlyöntitoimistojen listojen kärjessä ovat Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un. Kakkossijalle yltää Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Vedonlyöjien järkeily ei asiantuntijoilta juuri kannatusta saa. ”Veikkaukset rauhanpalkinnon myöntämisestä Pohjois-Korean johtajalle eivät ole tästä maailmasta”, tohtori Raimo Väyrynen kommentoi.

”Etelä-Korean presidentti voisi nousta kärkiehdokkaitten joukkoon”, ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo. ”Toisaalta Koreoiden rauhanprosessin eteneminen on iso kysymysmerkki. Pidemmälle on päästy Makedonian ja Kreikan kiistassa.”

”Pistän rahani mustalle hevoselle: Arktinen neuvosto”, sanoo professori Tarja Väyrynen Tampereen yliopistosta. ”Ilmaston lämpeneminen on tehnyt siitä entistä tärkeämmän globaalin toimijan.”

”Palkinto voisi mennä solidaarisuuden osoituksena Libanonin kansalle syyrialaisten pakolaisten majoittamisen johdosta”, ehdottaa puolestaan tutkija Tomas Wallenius.

Ladbrokes-vedonlyöntitoimiston listalla kolmosena on Katalonian itsehallintoalueen entinen johtaja Carles Puigdemont, nelosena YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, viidentenä Angela Merkel ja hänen jälkeensä venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta. Myös Venäjän vangitsema ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov on ehdokkaiden joukossa.

Vladimir Putin jakaa Labrokesin kymmenennen sijan Britannian labourpomo Jeremy Corynin kanssa.

Martti Ahtisaaren tapaiset rauhanvälittäjät loistavat poissaolollaan.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  5. 5

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  6. 6

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  7. 7

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  9. 9

   Pekka Haavistolla ministerien suurin velka 530 000 euroa – ministereistä vauraimmalla Timo Harakalla 609 000 euron sijoitusomaisuus

  10. 10

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää