Ulkomaat

Kuka on Ulf Kristersson? Ruotsin pääministeriksi yrittää nyt Natoa kannattava himotreenaaja, joka muistaa Mauno Koiviston pettymyksen

Vallan avaimia heilutellaan Ruotsin kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonin nenän edessä. Niihin tarttuakseen hänen olisi petettävä arvonsa.

Tukholma.

Naton kannattaja, arvoliberaali oikeistomies, himotreenaaja, entinen kilpavoimistelija, metsästäjä, Kent-yhtyeen fani ja kolmen Kiinasta adoptoidun tyttären isä.

Tällaisen pääministerin saa Ruotsi, jos maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson onnistuu tehtävässä, jonka parlamentin puhemies tiistaina antoi. Tehtävä on seuraava: tunnustele, voisitko koota ympärillesi hallituksen, jonka parlamentti päästää läpi. Aikaa on kaksi viikkoa.

Vallan avaimia heilutellaan Kristerssonin nenän edessä. Niihin tarttuakseen hänen pitäisi kuitenkin pettää liberaalit ja EU-mieliset arvonsa. Kristerssonin on lähes mahdoton saada taakseen enemmistöä tekemättä jonkinlaista sopimusta nationalistipuolue ruotsidemokraattien kanssa.

Paine oman puolueen sisältä kasvaa, sillä merkittävä osa kokoomuslaisista olisi valmis ottamaan vallan ruotsidemokraattien avulla. Yhteistyötä kuntatasolla tehdään jo.


”Kristersson on puolueessaan aika lailla keskellä”, arvioi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin politiikan kommentaattori Viktor Barth-Kron. ”Kokoomuksen sisällä on aika vähän riitoja maahanmuuttopolitiikasta tai veropolitiikasta tai muustakaan. Erimielisyyttä on lähinnä siitä, miten suhtaudutaan ruotsidemokraatteihin”, Barth-Kron sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se päätös Kristerssonin pitäisi nyt tehdä.

Eskilstunan lähistöllä kasvanut Kristersson on tullut ruotsalaisille politiikasta tutuksi 1990-luvulta asti. Kirkkaimpaan valokeilaan hän astui kuitenkin vasta vuosi sitten, kun kokoomusjäsenistö nosti hänet puheenjohtajakseen kannatuskriisin keskellä.

Hänessä on ripaus Alexander Stubbia. Juoksukengät kulkevat mukana kaikilla työmatkoilla. ”Hänen kanssaan en halua treenata”, on kristillisdemokraattien johtaja Ebba Busch Thor sanonut. Homma menee kuulemma liian totiseksi. Puhuessaan Kristersson on selkeä, mutta ehkä liiankin opettajamainen.

”Hän on järkeilevä persoona. Hän tykkää käännellä ja väännellä asioita”, Barth-Kron sanoo. ”Se voi vaikuttaa viisaalta ja sympaattiselta, mutta se voi olla myös heikkous. Politiikassa pitää joskus kyetä linjaamaan ja viestimään linjauksensa.”

Kristerssonin CV on tarina kokoomusnuoresta, joka teki syrjähypyn yritysmaailmaan: valokuvaliikkeen myyjä, kokoomusnuorten puheenjohtaja, kansanedustaja, kustantamon markkinointipäällikkö, it-yrityksen viestintäpäällikkö, adoptiokeskuksen hallituksen puheenjohtaja, Tukholman kaupunginhallituksen sosiaalipoliittinen vastaava, sosiaaliturvaministeri, kansanedustaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokemukset sosiaalipolitiikasta näkyvät. Kristersson mainitsee yhä lähes joka puheessa sanat yhteiskunnallinen liikkuvuus. Se tarkoittaa mahdollisuutta päästä elämässä pitkälle taustasta riippumatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhuessaan kesällä Tukholman ongelmalähiöiden keskellä politiikkatapahtuma Järvaveckanilla Kristersson muistutti, että hänenkään sukupuunsa ei ole aristokraattinen. ”Äitini oli sukuni ensimmäinen, joka opiskeli ylioppilaaksi”, hän sanoi.

Nyky-Ruotsissa tällaiset ”luokkaretket” kuitenkin harvinaistuvat ja ongelmat uhkaavat periytyä, Kristersson totesi. ”Meillä on toisen sukupolven huumeongelmaisia, toisen sukupolven tuomittuja, koulut kesken jättäviä, ulkopuolisia. Sitä uhkaa vihaan sydämeni pohjasta.”

Ruotsin Nato-jäsenyyttä Kristersson kannattaa avoimesti. Samaa tahtovat myös muut porvaripuolueet eli keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit. Kristersson tahtoisi ensisijaisesti muodostaa hallituksen juuri heidän kanssaan.

Ruotsi ja Suomi ovat molemmat läntisen sotilasliiton läheisiä kumppanimaita, mutta eivät jäseniä. Tammikuussa Sälenin turvallisuuskonferenssissa Kristersson sanoi, että Ruotsin pitää ottaa Nato-jäsenyys julkilausutuksi tavoitteeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nato-päätöstä ei voida tehdä pienellä enemmistöllä, mutta yhtä vähän suurella vähemmistöllä on ikuisesti oikeus pitää Ruotsi ulkopuolella”, hän muotoili. Se oli piikki sosiaalidemokraateille. Puolue vastustaa Nato-jäsenyyttä, mutta sen sisällä esiintyy eri mielipiteitä.

Samassa puheessa Kristersson osoitti ymmärtävänsä Suomen näkökulmaa. Hän otti varoittavaksi esimerkiksi Ruotsin liittymisen Euroopan yhteisöön. Ruotsi oli luvannut ilmoittaa Suomelle etukäteen, jos se hakisi EY-jäsenyyttä. Lopulta Ruotsin ilmoitus lokakuussa 1990 yllätti Suomen.

”Suomen presidentti Mauno Koivisto oli valtiovierailulla Portugalissa ja koki, että häntä ei ollut informoitu”, Kristersson muistutti. ”Se vahingoitti luottamusta maiden välillä.” Yleisössä istui Ruotsin turvallisuuspolitiikan eliitti kuningasta myöten.

Kristerssonin mielestä samaa virhettä ei pidä toistaa mahdollisen Nato-hakemuksen kohdalla. ”Otamme sen askeleen mieluiten yhdessä suomalaisten ystäviemme kanssa”, hän sanoi.

Kristerssonin Sälenin-puheen voi katsoa alta. Suomen luottamuksen pettämistä käsittelevä osa alkaa kohdasta 21:05.Nyt Kristerssonin päällimmäinen murhe on kuitenkin vallan ottaminen. Kello tikittää.

Dagens Nyheterin politiikantoimittaja Barth-Kron ei uskalla arvata, miten Kristerssonille käy. ”Kaikki riippuu siitä, kuinka pitkälle hän on valmis menemään”, hän sanoo.

”Onko hän valmis avaamaan ovea ruotsidemokraateille niin paljon, että hän pakottaa keskustan tekemään valinnan oikeiston ja vasemmiston välillä?” hän kysyy. Keskusta on luvannut, ettei se mene mukaan ruotsidemokraateilta tukea ottavaan hallitukseen.

Kahden suurimman puolueen eli kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien hallitusta Barth-Kron pitää hyvin epätodennäköisenä. ”Kokoomuslaiset pelkäävät kuollakseen oikean laidan jättämistä ruotsidemokraateille. Ja sosiaalidemokraatit pelkäävät lähes yhtä paljon vasemman laidan jättämistä vasemmistopuolueelle. Heillä on yhteistyön välttämisessä yhteinen intressi.”

Tästä on kyse

Ruotsi yrittää löytää hallitusta


 Ruotsissa pidettiin parlamenttivaalit 9. syyskuuta. Sosiaalidemokraateista tuli suurin puolue, kokoomuksesta toiseksi suurin. Molemmat menettivät kannatusta. Nationalistipuolue ruotsidemokraatit pysyi kolmanneksi suurimpana ja kasvatti kannatustaan 17,5 prosenttiin.

 Nyt hallituksen muodostaminen on parlamentin puhemiehen mukaan vaikeampaa kuin kertaakaan sitten 1920-luvun.

 Puhemiehellä on neljä yritystä ehdottaa pääministeriä, joka ei saa parlamentilta ei-äänten enemmistöä. Jos hän epäonnistuu, järjestetään uudet vaalit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Politiikka
 • Ruotsin vaalit
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  2. 2

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Purkubuumi iski Vantaalle: Taloja jyrätään maan tasalle Myyrmäessä, Martin­laaksossa ja Tikkurilassa – Samalla 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa

  4. 4

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  5. 5

   Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä

  6. 6

   Maan uumeniin kairatut reiät paljastivat kokonaisen uuden maailman – suurin osa elämästä onkin maan alla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  8. 8

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  9. 9

   Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle

  10. 10

   Suomeen on tulossa lakeja, jotka mahdollistavat verkko­tiedustelun meri­kaapelista – HS selvitti, miten se käytännössä tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  3. 3

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  6. 6

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  9. 9

   Patrik Laineen laukaus pelottaa jo pelikavereitakin: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  10. 10

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa yhä pakoaan – Tämä tilanteesta tiedetään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – epäillyn jäljille päästiin poliisin saatua vinkin käteen haavoittuneesta miehestä
  3. Kasperi Kapanen nöyryytti ensin NHL:n kärkijoukkueen ruotsalaistähteä, sitten venäläistä ja iski lopulta kiekon yläkulmaan
  4. Nukketeatteri on monen jouluperinne – selvitimme, mistä suosio johtuu
  5. Mikä on suurin asia, joka on löytynyt hain mahasta?
  6. Patrik Laine tykitti kuivan putkensa poikki – Mikael Granlundilta hävyttömän hieno maalisyöttö
  7. Jabaar Edmond ei ole koskaan saanut äänestää, mutta ensi vaaleissa hän saa – Hänen kaltaisensa saattavat ratkaista Yhdysvaltojen seuraavan presidentin valinnan
  8. Ruotsalainen SEB on tarjonnut Aalto-pankkiiri­liikkeen entisille asiakkaille korvauksia – SEB:n vakuutukset saivat aiemmin poikkeukselliset moitteet
  9. Riidan hävinnyt Aalto-pankkiiriliike ei ole maksanut korvausta iäkkäälle asiakkaalle – Sijoittajien korvaus­rahastostakaan ei ole ollut apua pien­sijoittajalle
  10. Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä
  11. Purkubuumi iski Vantaalle: Taloja jyrätään maan tasalle Myyrmäessä, Martin­laaksossa ja Tikkurilassa – Samalla 40 vuotta asunnossaan asuneet vuokralaiset menettävät kotinsa
  12. Näytä lisää