Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Ulkomaat |HS seuraa

Meidän on muutettava elämän­tapaamme perustavan­laatuisesti, linjaa vuosikymmenen tärkein ilmastoraportti

Hiilidioksidipäästöt pitää saada nollattua vuoteen 2050 mennessä.

Maapallon lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen vaatisi nopeita, ennennäkemättömiä ja kauaskantoisia muutoksia maankäyttöön, energiaan, teollisuuteen, rakennuksiin, liikenteeseen ja kaupunkeihin.

Hiilidioksidipäästöjen pitäisi pienentyä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, ja nollapäästöihin tulisi päästä vuoteen 2050 mennessä. Jos päästöjä ei saada nollattua, ilmakehästä pitäisi poistaa vastaava määrä hiilidioksidia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tarkoittaa hiilinieluina toimivien metsien lisäämistä. Lisäksi tarvitaan vasta kehitteillä olevaa teknologiaa, jolla voitaisiin poistaa hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoida sitä maahan.

Näin linjaa hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC, joka julkaisi tiivistelmän tuoreesta raportistaan tiistaina aamuyöllä Suomen aikaa. Raportin tarkoitus oli selvittää, millaisia eroja on 1,5 asteen lämpenemisessä verrattuna kahden asteen lämpenemiseen. Vertailukohtana on esiteollinen aika ennen vuotta 1850.

Suomalaiset asiantuntijat kommentoivat raportin merkitystä Suomelle maanantaiaamuna järjestetyssä tilaisuudessa. Hetki hetkeltä -seurannan heidän näkemyksistään löydät tämän artikkelin lopusta.


”Hyvä uutinen on, että osa toimenpiteistä, joita tarvittaisiin lämpenemisen rajaamiseksi 1,5 asteeseen, on jo meneillään eri puolilla maailmaa, mutta niitä pitäisi kiihdyttää”, sanoi yhden IPCC:n työryhmän puheenjohtaja Valérie Masson-Delmotte.

IPCC:n mukaan lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen hyödyttäisi ihmisiä ja luonnon ekosysteemejä. Se edistäisi myös kestävän kehityksen ja tasa-arvon tavoitteiden toteutumista.


Tutkijoista ja YK:n jäsenmaiden edustajista koostuva kokous hyväksyi raportin tiivistelmän lauantaina Etelä-Koreassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportti on merkittävä, koska se toimii tieteellisenä pohjana YK:n ilmastokokoukselle, joka järjestetään joulukuussa Puolan Katowicessa. Kokouksessa on tarkoitus päättää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamisesta.

IPCC:n mukaan valtioiden pitää kiristää päästövähennyksiään tuntuvasti. Tähän asti annetuilla vähennyssitoumuksilla maapallo lämpenisi kolme astetta vuosisadan loppuun mennessä.


Yksi raportin pääviesteistä on, että jo nyt maapallolla näkyvät lämpenemisen laajat haittavaikutukset, kun ilmasto on lämmennyt keskimäärin noin yhden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Merenpinta on noussut, merijää sulanut ja sään ääri-ilmiöt yleistyneet.

Suomessa ja arktisella alueella ilmasto on lämmennyt jo kaksi astetta. Jos maapallo lämpenee keskimäärin kaksi astetta, Suomi lämpenee neljä astetta.

Ero 1,5 asteen ja kahden asteen lämpenemisessä olisi IPCC:n mukaan merkittävä:

Jos maapallo lämpenisi 1,5 astetta, merenpinta nousisi keskimäärin kymmenen senttimetriä vähemmän kuin jos maapallo lämpenisi kaksi astetta. Se tarkoittaisi, että kymmenen miljoonaa ihmistä vähemmän joutuisi kärsimään merenpinnan noususta.Sen todennäköisyys, että Pohjoinen jäämeri sulaisi kesällä, olisi 1,5 asteen maailmassa kerran sadassa vuodessa. Kaksi astetta lämmenneessä maailmassa todennäköisyys olisi kerran kymmenessä vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli 1,5 asteen lämpeneminen vaikuttaisi merkittävästi viljelyyn ja ruoantuotantoon, sanoi Ilmatieteen laitoksen ilmastontutkimusohjelman johtaja Hannele Korhonen Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Arviolta sata miljoonaa ihmistä maailmassa välttyisi veden puutteelta, jos kahden asteen lämpeneminen vältettäisiin.

Kahden asteen lämpeneminen tarkoittaisi käytännössä kaikkien maailman korallien kuolemaa. Moni muukin eläin- ja kasvilaji olisi uhattuna.


Raportti esittelee neljä erilaista skenaarioita, miten lämpeneminen saataisiin rajattua 1,5 asteeseen. Päästövähennysten lisäksi tarvitaan metsitystä sekä hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia, joita ei nykyisellä teknologialla pystytä toteuttamaan.

Tällaisia skenaariot ovat:Mitä nopeammin ja enemmän päästöjä vähennetään, sitä vähemmän tulevaisuudessa tarvitaan hiilen varastointia.

Keinoista päättävät kuitenkin poliitikot.

”Tämä on mahdollista toteuttaa, jos teemme kaikki parhaamme, ja se on tämän raportin pääviesti. Kukaan ei voi enää jättäytyä pois”, sanoi Debra Roberts, yksi IPCC:n puheenjohtajista, Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Robertsin mukaan se tarkoittaa, että meidän kaikkien pitää muuttaa elämäämme ”perustavanlaatuisesti”.

”Raportti on hyvin selkeä. Tämä voidaan tehdä, mutta se vaatii massiivisia muutoksia yhteiskunnallisesti ja poliittisesti ja lisäksi teknologista kehitystä”, hän sanoi.

Myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Lassi Linnanen totesi Helsingissä, että kaikkien on tehtävä osansa: ”Tämä ei ole joko–tai-peliä. Kukaan ei saa olla vapaamatkustaja.”


Lämpenemisen hidastaminen maksaa paljon, mutta vielä enemmän maksaa, jos sitä ei tehdä, IPCC toteaa.

Energiajärjestelmään pitäisi investoida maailmassa vuosittain yli kaksi biljoonaa eli kaksituhatta miljardia euroa kahden seuraavan vuosikymmenen aikana. Sen verran maksaisi fossiilisten polttoaineiden alasajo ja korvaaminen päästöttömillä energianlähteillä.

Raportin mukaan talouskasvu olisi kuitenkin 1,5 asteen maailmassa nopeampaa kuin kahden asteen maailmassa. Myös luonnonkatastrofien jälkien korjaaminen olisi paljon halvempaa.

IPCC:n raportissa on yli 6 000 lähdeviitettä, ja sen kirjoittamiseen ovat osallistuneet kymmenet tutkijat eri puolilla maailmaa.

IPCC sai Pariisin ilmastokokoukselta 2015 tehtäväkseen vertailla, millainen maapallo on, jos ilmasto lämpenee 1,5 astetta tai kaksi astetta. Pariisin sopimuksen tavoite on rajoittaa maapallon ilmaston lämpeneminen selvästi alle kahteen asteeseen ja pyrkiä rajaamaan se 1,5 asteeseen.

Kahta astetta oli siihen asti pidetty kriittisenä rajana, mutta uudet tutkimukset ja tapahtuneet muutokset osoittavat, että jo 1,5 asteen ylittäminen johtaa peruuttamattomiin ja vaarallisiin seurauksiin.

Oikaisu 8.10. kello 7.02: Jos maapallo lämpenisi 1,5 astetta, merenpinta nousisi keskimäärin kymmenen senttimetriä, ei kymmenen astetta, vähemmän kuin silloin, jos maapallo lämpenisi kaksi astetta.

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy

Tilaisuus päättyi, ja päätämme myös seurannan tähän. Kiitos!

Santala antaa konkreettisia esimerkkejä siitä, miten ilmastonmuutos näkyy nyt maailmalla: Suuria asioita ovat rajuilmojen yleistyminen ja se, että pitenevät kuivuudet estävät viljelyä.

Ilmastonmuutos syöksee enemmän ihmisiä köyhyyteen, Aho summaa.

Myös Aho ja Santala puhuvat sopeutumiseen suunnatun rahoituksen osuuden kasvattamisen puolesta.

Suomi on leikannut yli puolella seksuaaliterveyteen suunnattuja kehitysyhteistyörahoja, Aho sanoo.

Tämä vaikuttaa negatiivisesti moneen muuhun seikkaan, esimerkiksi väestönkasvuun.

Santala lisää, että kun naiset voivat päättää elämästään ja esimerkiksi lasten hankkimisesta, sillä on puolestaan positiivisia vaikutuksia myös ilmaston kannalta.

Lavalle tulevat osastopäällikkö Satu Santala ulkoministeriöstä ja asiantuntija Hanna Aho globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestöstä Kepasta.

Koljonen: Sopeutumisesta puhutaan vielä vähän suhteessa päästöjen hillitsemiseen. Esimerkiksi kaupungit tulisi suunnitella muutosta ajatellen.

Linnasen mukaan suomalainen kuluttaja voi helpottaa tilannetta muualla maailmassa esimerkiksi olemalla ostamatta ruokatuotteita kaukaa, jolloin päästöt jäävät tuottajamaahan ja ruoka tulee meille.

Kenen tulisi ryhtyä toimeen?

Linnasen mielestä kaikkien: "Tämä ei ole joko-tai-peliä, kukaan ei saa olla vapaamatkustaja."

Mikä ilmastoystävällinen teknologia on nopeasti otettavissa käyttöön? Kysyy Reetta Räty.

Linnasen mukaan erityisesti uusiutuva energia, vaikkapa aurinkopaneelien ostaminen on jo mahdollista.

Koljosen mukaan teknologisia ratkaisuja on valtava määrä, ja lisää on tulossa.

Linnanen kuitenkin muistuttaa, että uudella teknologialla helposti lisätään energian kulutusta sen sijaan että korvattaisiin olemassa olevaa.

Lassi Linnanen nostaa pöydälle liikakulutuksen merkityksen.

Tiina Koljonen sanoo, että on tärkeää siirtyä materian eli tavaroiden ostamisesta enemmän palvelujen ostoon.

Tiimipäällikkö Tiina Koljonen VTT:ltä ja professori Lassi Linnanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta puhuvat seuraavaksi päästöjen vähentämisestä.

Tiilikaisen mukaan Suomella riittää alueita, joita voi ja pitää metsittää. Sen eteen kannattaa tehdä töitä.

Yleisöstä kysymys, olisiko aika massiiviselle ilmastovalistuskampanjalle, jolla ilmastokysymyksen merkitys kirkastuisi kansalaisille.

Tiilikaisen mielestä kampanja on hyvä idea, mutta lisäksi pitää tärkeänä toivon virittämistä.

Ollikaisen mukaan on tärkeää, että kun ilmastonmuutos alkaa vaikuttaa yhä useamman ihmisen elämään, heillä olisi tietoa asiasta.

Yksittäisen kuluttajan voimattomuuden tunteella on suuri vaikutus siihen, ryhdytäänkö toimiin.

Tiilikainen muistuttaa, että ilmastopäätöksiä täytyy ryhtyä tekemään EU:ssa Suomen puheenjohtajakaudella.

Molemmat panelistit vastaavat huolestuneensa IPCC:n raportin tiedoista.

1,5 ja kahden asteen valtava ero järkytti Ollikaista.

Tavoitteena on, että vauhditetaan sitä kehitystä, että päästöt tulevat yrityksille kalliiksi, Tiilikainen sanoo.

Pakkoa tarvitaan, esimerkiksi hiiliveroa, Ollikainen sanoo.

Ympäristöystävälliset ratkaisut on tehtävä suhteessa edullisemmiksi.

Esimerkiksi hiilinielua kasvattavia metsänomistajia pitäisi tukea, Ollikainen sanoo.

Toisaalta puuta voidaan käyttää moniin tuotteisiin, jotka ovat kestäviä ja uusiutuvia ja korvaavat monia ympäristölle haitallisempia tuotteita. Näin on esimerkiksi rakentamisessa, Tiilikainen huomauttaa.

Tavoite Suomelle olisi olla merkittävä maankäyttösektorin nettonielu, eli muun muassa että metsämme sitoisivat hiilidioksidia selvästi enemmän kuin maatalous tuottaa päästöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Näissä kymmenessä matkakohteessa jokaisen kannattaisi käydä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Ainakin yksitoista kuoli ja yli 90 sairastui syötyään hindutemppelin tomaattiriisiä Intiassa

  6. 6

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  7. 7

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Ikoninen pikkumaasturi Suzuki Jimny uudistui – eikä sillä edelleenkään ole kilpailijoita

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  6. 6

   Näissä kymmenessä matkakohteessa jokaisen kannattaisi käydä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  8. 8

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää