Ulkomaat

Vihasaarnaaja Anjem Choudary vapautui vankilasta – Suomessakin vieraillut ääri-islamisti julisti jihadistien sotalipun liehuvan jonakin päivänä Eduskuntatalon katolla

Britanniassa jopa puolet vuosina 2007–2017 terrorismituomion saaneista on vapautumassa vankilasta vuoden loppuun mennessä. Tunnetuin ehdonalaiseen pääsevistä ääri-islamilaisista vangeista on Anjem Choudary. Britannia pelkää terroristivankien tuomioiden päättymisen kiihdyttävän ääri-ideologioiden lietsontaa

Isis-kytköksistä tunnettu radikaalisaarnaaja Anjem Choudary on vapautettu vankilasta, kertoo brittimedia.

Choudary tuomittiin Britanniassa laittomaan Isis-järjestöön kuulumisesta ja järjestöön värväämisestä viiden ja puolen vuoden vankeuteen vuonna 2016. Choudary istui puolet vankeusajastaan ja pääsi nyt ehdonalaiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Choudaryn odotetaan palaavan vankilasta Lontoon-kotiinsa Ilfordiin, jossa hän suorittaa ehdonalaisensa loppuun tiukassa valvonnassa, kertoo BBC.

Hän ei esimerkiksi saa poistua Britanniasta ilman lupaa, minkä lisäksi hän saa tavata vain ihmisiä, joiden tapaamiseen poliisi on antanut luvan. Choudary ei myöskään saa vierailla tietyissä moskeijoissa, eikä hän saa käyttää internetiin kytkettyjä laitteita ilman lupaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Choudaryn lisäksi myös muita terrorisimirikoksista tuomittuja on vapautumassa tänä vuonna Britannian vankiloista.

HS kertoi aiheesta 10.10.2018 julkaistussa jutussa, jonka voit lukea alta:

Juuri kun jihadistien tekemät terrori-iskut Euroopassa näyttävät laantuneen, uudet uhkakuvat ovat pulpahtamassa pintaan.

Tai eivät oikeastaan uudet, vaan vanhat tutut uhkakuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britanniassa turvallisuusviranomaiset ovat huolestuneet siitä, että vuoden loppuun mennessä vankiloista on vapautumassa iso joukko terroririkoksista tuomittuja radikaalisaarnaajia ja ääriajattelun lietsojia.

Yksi pahamaineisimmista hahmoista on Isis-kytköksistään tunnettu vihasaarnaaja Anjem Choudary. Hänet tuomittiin laittomaan Isis-järjestöön kuulumisesta ja järjestöön värväämisestä viiden ja puolen vuoden vankeuteen vuonna 2016. Choudary on nyt istunut puolet vankeusajastaan ja pääsee siten ehdonalaiseen lokakuussa.

Choudaryn lisäksi kymmenkunta hänen seuraajaansa on lähiaikoina vapautumassa vankilasta. Nyt pelätään, että Choudaryn johtama ääri-islamilainen propagandaverkosto voisi aktivoitua uudestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaiken kaikkiaan brittivankiloista on vapautumassa vuoden loppuun mennessä lähes puolet vuosien 2007–2017 välillä terrorituomion saaneista vangeista, brittilehti The Guardian kertoi kesällä. Käytännössä yli 80 terroristivankia 193:sta on vapaalla jalalla ennen vuodenvaihdetta.

Choudary tunnetaan ympäri Eurooppaa kiertäneenä vihapuhujana, joka tuki avoimesti terroristijärjestö Isisin perustamaa ”islamilaista valtiota”. Hän vieraili saarnamatkalla myös Suomessa vuonna 2013. Tuolloin Choudary julisti, että jihadistien musta sotalippu liehuu jonakin päivänä vielä Suomenkin eduskuntatalon katolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Choudarya ei ole koskaan saatu kiinni varsinaisten terrori-iskujen suunnittelusta tai osallistumisesta niihin. Häntä pidetään ennemminkin ideologisena lietsojana.

Britannian vankilaministeri Rory Stewart kuvaili London Evening Standardin haastattelussa Choudarya vaaralliseksi. Stewartin mukaan Choudary on henkilö, ”jolle ei annettu valtavan pitkää tuomiota, mutta joka on aidosti vaarallinen”.

Britanniassa syntynyt 51-vuotias pakistanilaistaustainen Choudary sai tuomion Youtubessa julkaisemistaan propagandavideoista, joissa hän kehotti muslimeita tukemaan Isisiä. Choudaryn ja hänen verkostonsa uskotaan motivoineen ainakin sataa ihmisiä Britanniassa terroristiseen toimintaan.

Vapautumisen vuoksi terrorisminvastaiset viranomaiset Britanniassa joutuvat kiristämään tiedustelu- ja valvontatoimensa äärimmilleen.

”Terrorismirikosten tekijöitä valvotaan paljon tarkemmin kuin tavallisia rikollisia. Näin siksi, koska tunnistamme riskin ja pyrimme vähentämään sitä niin paljon kuin mahdollista”, Britannian turvallisuusministeri Ben Wallace sanoi Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Vaikka vapautuvia terroririkollisia valvotaan vankilaministerin mukaan ”haukansilmällä”, Britanniassa moni ihmettelee, miksi ääri-ideologian lietsojat ylipäätään saavat kulkea kadulla vapaasti.

Britanniaa muistuttava tilanne saattaa olla edessä eri puolilla Eurooppaa lähivuosina. Ajatushautomo Globesec selvitti syyskuussa julkaisemassaan raportissa eurooppalaisten jihadistien taustoja. Aineistona oli julkisista lähteistä löytyneet 197 eurooppalaista jihadistiterroristia kymmenestä Euroopan maasta.

Raportin mukaan valtaosa viime vuosina vankilatuomion terrorismirikoksista saaneista eurooppalaisista vapautuu viimeistään vuonna 2023. Kyse on tuomioista, joita on saatu esimerkiksi terrorihyökkäyksen valmistelusta, terroristiryhmään kuulumisesta tai yrityksestä liittyä järjestöön.Tuomittujen pitäminen telkien takana ei sekään ole ongelmatonta, Globsec huomauttaa. Kolmasosalla Euroopan jihadisteista on aiempi rikostausta, ja näistä rikostaustaisista yli puolet omaksui radikaali-islamistisen ideologian nimenomaan istuessaan vankilassa.

”Vankiloilla on edelleen huomattava rooli paikkana, missä monet rikolliset etenevät kohti poliittista väkivaltaa”, raportti toteaa.

Toisin sanoen ääri-ideologioiden lietsojat voivat olla vaarallisia sekä vapaana että vankilassa istuessaan, sillä he kykenevät molemmissa tapauksissa etsimään itselleen seuraajia.Ongelma on huomattu vankiloissa eri puolilla Eurooppaa, myös Britanniassa. Britannia on ryhtynyt muun muassa kouluttamaan vankiloissa työskenteleviä muslimien uskonoppineita siihen, miten toimia ääri-ideologian omaksuneiden vankien kanssa.

Toisaalta ääri-islamilaisuutta vankiloissa tutkinut brittiraportti suosittaa, että vaikeimmat tapaukset pitäisi yksinkertaisesti eristää muista vangeista. BBC:n mukaan esimerkiksi Choudary on viettänyt ainakin osan vankeusajastaan vasta rakennetussa eristysyksikössä Durhamissa.

Britanniassa on myös meneillään lakiuudistuksia, joilla pyritään koventamaan tuomioita terroririkoksen suunnittelun alkuvaiheessa kiinni jääneille. Lakiuudistuksilla pyritään myös estämään automaattinen ehdonalaisuus tuomion puolivälissä niiltä rikollisilta, joita pidetään yleisenä turvallisuusuhkana.

Jihadistien vapautumisen lisäksi Britanniassa herättää huolta lisääntyvä äärioikeistolainen väkivalta. Itse asiassa nämä kaksi ilmiötä saattavat jopa ruokkia toisiaan.

Tunnettujen jihadistien vapautuminen vankilasta saattaa nostattaa äärioikeiston yleistä islaminvastaista kiihkoilua, mikä jo sinällään auttaa ääri-islamilaisia saarnamiehiä, arvioi Adam Deen ääriajattelua vastaan kamppailevasta Quilliam-säätiöstä BBC:lle.

”Tämä on vaarallinen cocktail, sillä näin äärijärjestöt pystyvät manipuloimaan nuoria muslimeja ja käyttämään heitä hyväkseen.”


Tausta: Choudaryn verkosto laajeni ympäri Eurooppaa

Brittiläinen Anjem Choudary tunnetaan erityisesti salafi-jihadistista islamintulkintaa levittävien Islam4UK- ja Al-Muhajiroun -nimisten järjestöjen kasvoina. Ryhmät järjestivät Britanniassa länsivastaisia mielenosoituksia ja levittivät islamilaista ylivaltaa saarnaavaa propagandaa. Molemmat ryhmät kiellettiin Britanniassa terroristisina järjestöinä.

Choudaryn levittämän propagandan seurauksena samankaltaisia järjestöjä perustettiin eri puolille Eurooppaa. Näitä olivat muun muassa Sharia4Belgium ja Sharia4Holland. Kun Choudary vieraili Suomessa vuonna 2013, hän sanoi edustavansa Sharia4Finland-järjestöä. Euroopan laajuinen Sharia4-verkosto, johon Choudary on yhdistetty, houkutteli satoja muslimeja lähtemään ”pyhään sotaan” Syyriaan eli liittymään jihadistijärjestö Isisin jäseniksi.

Ennen tuomiotaan Choudary levitti avoimesti radikaaleja oppejaan sosiaalisessa mediassa ja myös perinteisen median haastatteluissa. Esimerkiksi The Atlanticin haastattelussa vuonna 2015 hän sanoi, että Isis-järjestön perustaman ”kalifaatin” velvollisuus on terrorisoida vihollisiaan ja laajentua väkivalloin.

Jihadistisen propagandan levittämistä on sittemmin rajoitettu verkossa. Sosiaalisen median jätit Twitter ja Facebook sulkevat tehokkaasti vihasaarnaajien tilejä. Vapautumisen jälkeen vihasaarnaajana toimiminen voi olla aiempaa vaikeampaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Terrorismi
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  6. 6

   Maan kaltaisia planeettoja löytyy yhä lisää, ja osa niistä on karmivia – Yhdellä sataa sulaa lasia vaakasuunnassa ja toisen taivaalla leijuu liki 300-asteisia pilviä

   Tilaajille
  7. 7

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  9. 9

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää