Ulkomaat

Millä ehdoin britit saisivat äänestää uudelleen brexitistä? 9 olennaista kysymystä kansanäänestyksestä

Kansanliike ajaa uutta äänestystä lopullisesta brexit-sopimuksesta. Hallitus on silti yhä tiukasti sitä vastaan.

Lontoo

Britannia äänesti EU-eron puolesta kesäkuussa 2016. Lähes parisen vuotta niin äänestäjät kuin opposition enemmistökin tuntuivat tyytyvän päätökseen, joka syntyi niukasti prosentein 52–48.

Viime kuukausien aikana entistä useampi on kuitenkin alkanut kyseenalaistaa EU-eron mielekkyyden. Myös työväenpuolue päätti viimein, että se saattaa vaatia uutta kansanäänestystä, jos brexit-sopimus kaatuu tai sitä ei synny ollenkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta miten uusi kansanäänestys olisi Britanniassa konkreettisesti mahdollinen?

1. Onko uusi äänestys EU:sta tulossa?

Britannian konservatiivihallituksen kanta uuteen EU-kansanäänestykseen on tiukka ”ei”. Mitään hanketta äänestykseksi ei ole vireillä, eikä pääministeri Theresa May halua sellaisesta kuullakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen kansanäänestys – People’s Vote – elää ainakin toistaiseksi vain kansalaisaktivistien ja EU-mielisten poliitikkojen puheissa.

2. Miksi kampanja käynnistyi hitaasti?

Uudesta kansanäänestyksestä on ruvettu puhumaan kunnolla vasta äskettäin.

People’s Vote -kampanjan johtoon kuuluvan Tom Baldwinin mukaan hitaus johtuu siitä, että brexit-neuvottelujen epäonnistuminen ja EU-eron kovat seuraamukset Britannialle ovat käyneet selviksi vasta viime aikoina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos [entinen pääministeri] David Cameron olisi pysynyt tehtävässään ja alkanut johtaa menestyksekkäitä brexit-neuvotteluja, jotka pitävät Britannian lähellä EU:ta, mitään kampanjaa olisi tuskin syntynytkään”, sanoo Baldwin, joka on labourin edellisen johtajan Ed Milibandin entinen avustaja.

3. Kuka päättäisi uudesta äänestyksestä?

Jos pääministeri hallituksineen ei ehdota uutta kansanäänestystä, voi pallo siirtyä parlamentille tilanteessa, jossa brexit-sopimus kaatuu alahuoneessa tai brexit-sopimusta ei synny lainkaan.

Alahuone päätti jo kesällä, että jos brexit-sopimusta ei ole tammikuun 21. päivään mennessä 2019, pitää hallituksen antaa lausunto jatkotoimistaan. Jos lausunto ei miellytä parlamentaarikkoja, on tie auki uusille parlamenttivaaleille tai kansanäänestykselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

4. Miten sopimus etenee brittiparlamentissa?

Mayn pitää viedä brexit-sopimus ja poliittinen julistus EU:n ja Britannian tulevaksi suhteeksi parlamentin hyväksyttäviksi. Parlamentilla on oikeus äänestää paketin kylkeen uusia ehtoja, vaikka itse sopimusta ei voikaan yksipuolisesti muuttaa.

Jos parlamentti äänestää sopimuksen kumoon, voi hallitus yrittää viedä sitä läpi uudelleen. Hallitus voi myös todeta, että Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka itse sopimuspaketti hyväksyttäisiinkin, pitää se saattaa vielä voimaan lain muodossa. The UK in the Changing Britain -yksikön raportin mukaan ei ole itsestään selvää, että lakikäsittely menee läpi, vaikka itse sopimus hyväksyttäisiinkin.

5. Mitä, jos sopimus kaatuu alahuoneessa?

Tämä edellyttäisi, että opposition – labourin, Skotlannin kansallispuolueen sekä brexitiä vastustavien pienten puolueiden – joukkoon liittyisi kymmenisen konservatiivien kansanedustajaa.

Teoriassa Mayn hallitus voisi silloin päättää uudesta kansanäänestyksestä ja pyytää muilta EU-mailta brexit-neuvotteluajan pidennystä. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä.

Todennäköisempää on, että edessä olisi uudet parlamenttivaalit ja/tai hallituksen epäluottamusäänestys.

6. Kuka päättää uusista vaaleista?

Britanniassa pääministerillä ei ole enää valtaa päättää parlamenttivaalien järjestämisestä mielensä mukaan. Ennenaikaiset vaalit voidaan kuitenkin pitää, jos 454 kansanedustajaa 650:stä niin päättää.

Toinen reitti on hallituksen häviämä epäluottamusäänestys, jonka takana pitää olla yli puolet kansanedustajista. Sen jälkeen on vuorossa uudet vaalit, ellei maahan löydy muuten uutta hallitusta.

Jos vaalit järjestetään, nousee EU-suhteen tulevaisuus keskeiseksi vaaliteemaksi. Siinä vaiheessa konservatiivipuolueella on jo uusi ehdokas pääministeriksi ja May on eronnut.

7. Mitä kansalta kysyttäisiin?

Jos uusi kansanäänestys järjestettäisiin, ei äänestyslapussa oleva kysymys olisi yhdentekevä. Siitä kiistellään jo nyt, vaikka toista äänestystä ei ole edes näköpiirissä.

Brexitiä vastustava Open Britain -yhteenliittymän johtaja James McGrory sanoo, että vaihtoehtojen pitäisi olla joko EU-jäsenyyden jatkaminen vastaan Mayn saavuttama brexit-sopimus, tai toisessa tilanteessa EU-jäsenyyden jatkaminen vastaan EU-ero ilman sopimusta.

Labourin puoluekokouksessa taas puolueessa talousvastaavana toimiva John McDonnell ilmoitti, että mahdollisessa kansanäänestyksessä ei pitäisi olla vaihtoehtoa, joka mahdollistaa EU-jäsenyyden jatkumisen.

8. Miten käy aikataulun?

Britannian ja muun EU:n on määrä päästä sopuun brexitistä marraskuun aikana. Jos sopu syntyy, vie May sopimuspaketin melko luultavasti pian sen jälkeen brittiparlamenttiin. Lainsäädäntöprosessi voi kestää pari kolme kuukautta. EU-parlamentti tuskin alkaa käsitellä sopimusta ennen kuin se on mennyt alustavasti läpi Britanniassa, uskovat tutkijat. EU-parlamentin hyväksynnän lisäksi brexit-sopimukselle tarvitaan jäsenmaiden enemmistön tuki, mikä tuskin tulee olemaan ongelma.

Britannian on kuitenkin määrä erota EU:sta jo maaliskuun 29. päivä ensi vuonna. Sen jälkeen Britannia on ulkona unionista. Jotta uudella EU-kansanäänestyksellä olisi merkitystä, pitäisi se järjestää hyvissä ajoin ennen sitä. Kahden vuoden brexit-neuvotteluaikaa voi pidentää, jos kaikki EU-maat siihen suostuvat. Ainakaan toistaiseksi brittihallituksella ei ole ollut tarvetta anoa lisäaikaa.

9. Haluavatko britit uuden tilaisuuden?

Äänestäjien enemmistö on nyt brexitiä vastaan, mutta marginaali on melko pieni, kertoo tuore Yougov-yhtiön kysely. Kansan suuri enemmistö ei ole kääntynyt brexitiä vastaan.

Sen sijaan jo yli 70 prosenttia äänestäjistä on sitä mieltä, että neuvottelut ovat sujuneet huonosti. Brexitin kannattajien mielestä May tavoittelee liian pehmeää EU-eroa.

Labourin jäsenistä jo yli 80 prosenttia haluaisi uuden kansanäänestyksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhoisista maastopaloista kärsivä Kalifornia vetää ilmastopolitiikassa täysin eri linjaa kuin Donald Trump – Muutos alkoi Arnold Schwarzeneggerista

  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi hämmästyi saamastaan palautteen määrästä: ”Kuulostaa todella huolestuttavalta, jos opettajien näkemykset on sivuutettu”

  5. 5

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  6. 6

   Selvitys: Naisia yhä enemmän pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä – yhdellä suurella alalla naiset puuttuvat kuitenkin johtoryhmistä lähes kokonaan

  7. 7

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Liiallinen perheen sisäisistä asioista vaikeneminen jättää häpeän ja hämmennyksen lapsen harteille

  10. 10

   ”Huvitti, että tästä tarvittiin tutkimus” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat opettajille ja oppilaille tuttuja, mutta Pisa-tulosten laskusta niitä ei voi syyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  5. 5

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  7. 7

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kalifornialainen tuomari jäädytti Trumpin turvapaikkakiellon
  3. Ruotsi joutuu sotilashyökkäyksen kohteeksi erinomaisessa elokuvassa The Unthinkable, jonka voi tällä viikolla nähdä valkokankaalla Night Visions -festivaaleilla
  4. The Washington Post: Trump harkitsee Venezuelan lisäämistä terroristivaltioiden listalle
  5. Venäjällä julkaistiin romanttinen komedia Krimin sillasta – Elokuvan kepeyden rinnalla kulkee propagandaviesti
  6. Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi hämmästyi saamastaan palautteen määrästä: ”Kuulostaa todella huolestuttavalta, jos opettajien näkemykset on sivuutettu”
  7. Selvitys: Naisia yhä enemmän pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä – yhdellä suurella alalla naiset puuttuvat kuitenkin johtoryhmistä lähes kokonaan
  8. Tuhoisista maastopaloista kärsivä Kalifornia vetää ilmastopolitiikassa täysin eri linjaa kuin Donald Trump – Muutos alkoi Arnold Schwarzeneggerista
  9. Autojättien alamäki pörssissä jatkuu Carlos Ghosnin pidätyksen takia – ”Karismaattinen johtaja vai tyranni”
  10. Maanvyörymä suisti junan raiteilta lähellä Barcelonaa – Ainakin yksi kuollut, useita loukkaantunut
  11. Tunti sitten
  12. HIFK julkisti ensi kauden valmentajansa ja heti alkoi syöksykierre – urheilujohtaja Salmelainen vakuuttaa, että tekisi yhä kaiken samalla tavalla
  13. Näytä lisää