Ulkomaat

Maailman pahin humanitaarinen kriisi uhkaa näännyttää miljoonia nälkään – ”On turha yrittää tulevaisuudessa selittää, ettemme tienneet, mitä Jemenissä tapahtui”

YK:n vetämät neuvottelut ajautuivat umpikujaan. Nyt jemeniläiset valmistautuvat julmaan näännytyssotaan, jolla arabiliittouma uhkaa. Hodeidan satamakaupungin valtaaminen voi johtaa tähän asti vakavimpaan nälänhätään köyhimmässä arabimaassa.

Jemenin sota tunnetaan Suomessa lähinnä suomalaisten asekauppojen vuoksi. Suomi on myynyt Saudi-Arabialle kranaatinheittimiä ja Arabiemiraatteihin panssariajoneuvoja, joista ainakin viimeksi mainitut ovat olleet käytössä Jemenin taisteluissa.

Sodassa on kuollut tähän mennessä vähintään kymmenentuhatta ihmistä, mutta nyt sota uhkaa johtaa ennennäkemättömään nälänhätään. Näännytyssodasta ovat vastuussa alueen upporikkaat öljymaat Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä juttu kertoo, mistä Jemenin mutkikkaassa sodassa on kyse.

Afrikan ja Aasian välissä on kapea salmi. Sen nimi on ”kyynelten portti” eli Bab al-Mandeb. Mantereet erottavan salmen läpi kulkee yksi maailman vilkkaimmista laivareiteistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salmen kautta kulkeva kauppareitti vaurastuttaa Eurooppaa, Aasiaa ja Persianlahden öljymaita. ”Kyynelten portin” köyhälle rantavaltiolle Jemenille sijainti vilkkaan kauppareitin varrella on kuitenkin osoittautunut lähinnä kiroukseksi.

Sen todistaa lähes neljä vuotta jatkunut sota.

Suomalaiset panssariajoneuvot ovat vain pieni yksityiskohta sodassa, josta on YK:n mukaan tullut maailman pahin ihmisen aiheuttama humanitaarinen katastrofi. Yli kahdeksaa miljoonaa jemeniläistä uhkaa sodan vuoksi nälkäkuolema. Lähes kaksikymmentä miljoonaa ihmistä Jemenin noin 27 miljoonasta asukkaasta elää hätäavun varassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyskuussa ennusteet Jemenistä synkkenivät entisestään, kun YK:n vetämä kolmas rauhanneuvottelukierros saudien johtaman arabiliittouman ja Jemenin shiialaisten huthikapinallisten välillä päättyi umpikujaan.

Nyt kaikki merkit viittaavat siihen, että seuraavaksi liittouman joukot pyrkivät valtaamaan huthien hallinnassa olevan Hodeidan satamakaupungin Jemenin länsirannikolla. Valtaus katkaisisi elämänlangan miljoonilta jemeniläisiltä.

Hodeidan kautta kulkee napanuora, joka on sodan kuluessa juuri ja juuri pitänyt hengissä miljoonia ihmisiä sisämaassa. Yli 70 prosenttia ulkomaisesta hätäavusta saapuu Jemeniin Hodeidan sataman kautta.


Hodeidan valtauksella tai pitkittyvällä kaupunkisodalla olisikin kahdenlaisia vaikutuksia, arvioi Jemenin pääkaupungissa Sanaassa työskentelevä Norjan pakolaisavun asiantuntija Suze van Meegen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensinnäkin Hodeidaan jääneet ihmiset, jotka ovat lähinnä vanhuksia, sairaita, vammaisia tai köyhälistöä, jäisivät ristituleen. Jos he eivät kuole taisteluissa, he ovat vaarassa kuolla nälkään. Toisaalta jos saudien johtama liittouma katkaisee tiet Hodeidasta, sen jälkeen ei enää ole reittejä, joita pitkin kuljettaa ruoka-apu ympäri maata. Miljoonat ihmiset tulevat kärsimään nälänhädästä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jemenin sota on jäänyt muiden Lähi-idän konfliktien kuten Syyrian sodan varjoon.

Syrjäisen ja köyhän maan mutkikkaan sisällissodan ymmärtäminen vaatii pinnistelyä. Olennaista on ymmärtää, että sodasta on tullut alueellisten suurvaltojen keskinäistä valtakamppailua, jossa länsivallatkaan eivät ole viattomia.

HS esittelee kuusi Jemenin sodan osapuolta. Voit selata esittelyjä nuolella.Jemenin sota puhkesi vuonna 2014, kun maan pohjoisosissa asuvan shiialaisen zaidi-lahkon niin sanotut huthikapinalliset valtasivat pääkaupunki Sanaan ja pakottivat presidentti Abd Rabbu Mansur Hadin pakenemaan Saudi-Arabiaan.

Huthien ja hallituksen välisellä konfliktilla on kuitenkin pidempi historia. Shiialaiset huthit ovat jo ainakin vuosituhannen alusta alkaen syyttäneet hallitusta syrjinnästä ja sunnalaisen salafistisen islamin pakkosyötöstä Saudi-Arabian tuella. Saudit osallistuivat huthien pommituksiin Pohjois-Jemenissä jo vuonna 2009.

Jemenin hallitus ja Saudi-Arabia taas ovat syyttäneet Irania siitä, että se aseistaa Jemenin hutheja ja yrittää näin levittää lonkeronsa saudien etelärajalle.

Huthien ja hallituksen vastakkainasettelun lisäksi Jemen on jakaantunut useampaankin leiriin. Etelä-Jemen, joka aiemmin oli itsenäinen valtio, on vuosia halunnut erota hallituksen otteesta. Huthien vallattua maan pohjoisosat ja pääkaupunki Sanaan, Etelän liike liittyi kuitenkin taisteluun hutheja vastaan.


Jemenin konflikti on sisällissota, jota naapurimaat ovat ryhtyneet käyttämään hyväkseen ajaessaan omia etujaan, sanoo Jemeniin perehtynyt Lähi-idän ja islamin tutkija Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta.

”Arabiemiraattien valtapyrkimykset liittyvät meriteiden turvaamiseen. He ovat rakentaneet satamaverkoston Intian valtamereltä Punaisenmeren kautta Välimerelle, varustaneet Etelä-Jemeniä ja tukeneet etelän itsenäisyysliikettä.”

Saudit taas haluavat Dahlgrenin mukaan pitää Jemeniä kontrollissa muun muassa siksi, koska he haluavat rakentaa öljyputken Jemenin läpi Arabianmerelle. Näin saudit vähentäisivät öljynkuljetusriskejä Persianlahden Hormuzinsalmella. Saudien arkkivihollinen Iran on useasti uhannut sulkea salmen.

Saudien agenda Jemenissä paljastuikin elokuussa, kun he ilmoittivat ryhtyvänsä rakentamaan putkea Saudi-Arabiasta Jemenin al-Mahran läänin läpi, Dahlgren sanoo.

”Edellinen presidentti [Ali Abdullah] Saleh vastusti jyrkästi öljyputken rakentamista. Vaikuttaa siltä, että Riadissa palatsissa istuva nukkepresidentti Hadi on nyt antanut luvan putken rakentamiselle.”

Hadin kansansuosio Jemenissä on Dahlgrenin mukaan pieni. Hadin rinnalla hutheja vastaan tähän saakka taistellut Etelän liikekin julisti viime viikolla kansannousun Hadin hallitusta vastaan korruption takia.

Rivit rakoilevat, mutta saudien johtama liittouma näyttää yhä uskovan konfliktin sotilaalliseen ratkaisuun.

Satamakaupunki Hodeidassa taistelut ovat jo päivittäisiä. Tämä näkyy suoraan elintarvikkeiden hinnan nousuna pääkaupungissa Sanaassa.

”Kahdenkymmenen kilon vehnäsäkki maksaa nyt 13 000 Jemenin rialia [55 euroa]. Kuukausi sitten se maksoi 8 000 rialia [34 euroa]”, kertoo jemeniläinen toimittaja Ali Saeed Sanaasta HS:lle.


Vaikka pääkaupungissa on rauhallisempaa kuin Hodeidassa, humanitaarinen tilanne on Sanaassakin karmea. Ylimääräistä ruokaa ei ole, maan sisäiset pakolaiset tungeksivat kaupunkiin. Pääkaupunkilaiset pohtivat, miten ihmeessä voitaisiin varautua saartoon ja näännytyssotaan, joka todennäköisesti on edessä Hodeidan valtauksen jälkeen.

Valtaosa Sanaan asukkaista ei kannata vallankaappauksen tehneitä huthijoukkoja muttei myöskään saudien johtamaa liittoumaa. Sanaasta kantautuukin epätoivoisia vastalauseita sotaherroille molemmin puolin.

”Eri poliittiset ryhmät ovat kehottaneet ihmisiä aloittamaan nälkävallankumouksen saudien johtamaa liittoumaa ja hutheja vastaan”, Saeed kertoo.

Käytännössä nälkävallankumous tarkoittaa mielenosoituksia ja kansalaistottelemattomuutta.

Myös rauhanneuvottelijoille tilanne on hankala, kertoo Jemen-hankkeessa työskentelevä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Sylvia Rognvik Jordanian pääkaupungista Ammanista. Konfliktilla on monta tasoa, mutta YK on tähän asti yrittänyt istuttaa neuvottelupöytään lähinnä huthien ja Jemenin syrjäytetyn hallituksen edustajia.

”Me haluaisimme varmistaa, että myös muita ryhmiä kuullaan”, Rognvik sanoo.

Myös Susanne Dahlgren korostaa sitä, että Jemenin kaikkia väestönosia pitäisi kuunnella rauhanprosessissa. Huthit pitäisi tunnustaa, eikä leimata heitä pelkästään Iranin käsikassaraksi. Hän on hahmotellut Jemeniin rauhansuunnitelmaa, jossa maa jaettaisiin neljään autonomiseen hallintovyöhykkeeseen, eikä kaikkea valtaa keskitettäisi Sanaahan.

CMI käy Rognvikin mukaan taustakeskusteluja hallituksen ja huthien lisäksi myös Etelän liikkeen edustajien, paikallisjohtajien ja heimojohtajien kanssa, joilla on tärkeä rooli rauhan aikaansaamisessa.

Rognvik ei usko, että rauhanneuvottelut olisivat vielä lopullisesti epäonnistuneet. Taistelut näyttävät silti jatkuvan niin kauan kuin sodan osapuolet uskovat sotilaalliseen ratkaisuun.

”Paikallisesti on yhä paljon mahdollisuuksia väkivaltaisuuksien vähentämiseen. Voimme hieroa paikallisia tulitaukoja, sopia vankien vaihdosta, avata teitä ja lieventää kärsimyksiä ja rakentaa näin luottamusta rauhanneuvotteluille”, Rognvik sanoo.

Jemenin sodassa roolinsa on myös länsivalloilla. Suze van Meegen Norjan pakolaisavusta muistuttaa, että monet maat, kuten Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia ja Espanja, aseistavat Saudi-Arabiaa ja perustelevat tätä sillä, että saudit puolustavat demokraattisesti valittua Jemenin hallitusta. Euroopan maat ovat myös riippuvaisia saudien öljystä.

”Aseita myyvien maiden pitäisi miettiä, ovatko työpaikat kotimaassa tärkeämpiä kuin jemeniläisten elämä. Monet länsivallat ovat käytännössä haluttomia painostamaan Saudi-Arabiaa tai Arabiemiraatteja Jemenin suhteen.”

Suze van Meegen, Norjan pakolaisapu

Länsivallat ajattelivat ehkä konfliktin alussa, että tärkeintä on varmistaa, että ”kyynelten portti” ja sen läpi virtaava kauppaliikenne pysyy liittolaisten hallinnassa. Sota on kuitenkin jatkunut jo lähes neljä vuotta, eivätkä sotilasoperaatiot ole tuoneet alueelle vakautta.

Van Meegen sysää vastuuta tilanteesta myös YK:n turvaneuvostolle sekä ihmisoikeusneuvostolle, jonka jäseninä Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat istuneet Jemenin sodan ajan.

”Maailma on hyvin tietoinen näiden maiden ulkokultaisuudesta”, hän sanoo. ”On turha yrittää tulevaisuudessa selittää, ettemme tienneet, mitä Jemenissä tapahtui.”

Oikaisu 11.10.2018 kello 13.20: Otsikon ”panssarivaunut” muutettu panssariajoneuvoiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  2. 2

   Facebookin merkittävät osakkeen­omistajat ilmaisivat tukensa ehdotukselle siirtää Mark Zuckerberg syrjään yhtiön johdosta

  3. 3

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  4. 4

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – 15-henkisen murharyhmän ei ollut edes tarkoitus kuulustella toimittajaa, kertoo lähde

  5. 5

   Suomen ensimmäinen huumausaine­laki ratkaistiin arvalla, mikä sinetöi huume­politiikan vuosi­kymmeniksi – Miksi Suomesta puuttuu keskustelu kannabiksen asemasta?

  6. 6

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  7. 7

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  8. 8

   Norja pyytää anteeksi saksalaissotilaisiin toisen maailmansodan aikana rakastuneilta naisilta, joita se ”kohteli häpeällisesti”

  9. 9

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  4. 4

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  5. 5

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – 15-henkisen murharyhmän ei ollut edes tarkoitus kuulustella toimittajaa, kertoo lähde

  6. 6

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  7. 7

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  8. 8

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  9. 9

   Telttaa ei viedä, ja ostoskeskus päästää vessaan – Ihmisroskaksi leimatun Markku Korhosen elämässä moni asia on nyt paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  6. 6

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää