Ulkomaat

Suomalaismies käytti 600 000 dollaria ja teki kodistaan hurrikaani­varman – Näin Floridan rantojen rikkaat suojautuvat myrskyiltä ”luksus­bunkkereilla” ja futuristisilla kupoli­taloilla

Toistaiseksi hurrikaanivarmat talot ovat jääneet lähinnä rikkaiden ja erityisen turvallisuustietoisten harrastukseksi.

Kun hurrikaani Michael jylisi kohti Floridan rannikkoa ja repi puut ilmaan mennessään, suomalainen Harry Itämeri jäi kotiinsa. Ja miksei olisi jäänyt?

Itämeren perheen vuonna 2006 rakennettu talo näyttää päällepäin tavalliselta, mutta ulkokuoren alla piilee satojen tuhansien arvoinen runko, jonka tarkoitus on nimenomaan kestää hurrikaani.

”Täällä monella on ihan puu­runkoiset talot, mutta meidän talossamme on teräksellä vahvistettu betoni­runko, joka on upotettu syvälle maan sisään. Se maksoi 600 000 dollaria enemmän, mutta sen pitäisikin sitten kestää kategorian 6 pyörre­myrsky”, Itämeri kertoi HS:lle ennen pyörremyrskyn tuloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itämeren erikoisvalmisteinen talo Panama City Beachilla selvisi myrskystä hyvin, toisin kuin naapuritalot, joista monista oli lähtenyt lähti katto. Itämeren tontti oli torstaina täynnä kaatuneita puita ja uima-allas roskaa. Myös vesi ja sähköt olivat poikki. Itämeri itse ja talo, jossa on teräksellä varmistettu betonirunko hurrikaanien varalta, olivat onneksi hyvässä kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina Panama Cityssä oli kirkasta ja aurinkoista, ja ihmiset alkoivat palata kotiin katsomaan vaurioita sen jälkeen kun ulkonaliikkumiskielto kumottiin aamulla, Itämeri kertoi puhelimitse.

 

”Halusin uuden pick-upin heti.”

Hänkin oli liikkeellä: hän ajoi kahden tunnin päähän länteen hakemaan Toyotan autokaupasta uutta pick-upia, kun edellinen oli jäänyt upoksiin golfkentälle syntyneeseen lammikkoon. Itämeri ei usko, että vanhaa autoa voi enää korjata, koska moottori on veden alla.

Onneksi on vakuutus.

”Halusin uuden pick-upin heti, jotta pääsen raivaamaan kaatuneita puita pihalta”, Itämeri kertoo. Puita oli naapuruston kaduilla niin paljon, että Itämerikin joutui ajamaan ulos takapihojen kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Käy sääliksi ihmisten pihoja, mutta jotenkin täytyy päästä ulos.”

Myrskyn paikallisuudesta kertoo se, että 50 kilometrin päässä Panama Citystä länteen näytti torstaina tavalliselta, mitä nyt jokin liikennemerkki oli kaatunut. Tiet ja kaupat olivat jo auki. Sen sijaan ilmakuvat Mexico Beachilta vain 40 kilometriä Panama Citystä itään paljastivat järkyttävät tuhot: sadat, elleivät tuhannet talot olivat maan tasalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itämeri oli käynyt katsomassa omistamiaan vuokra-asuntoja Panama City Beachilla. Yhdestä oli lähtenyt katto irti. Toisessa, joka sijaitsi vain 2,5 kilometrin päässä ensimmäisestä, olivat pihalle jääneet tavaralaatikotkin vielä paikoillaan. Tämä on osoitus siitä, miten myrskyn silmä on äärimmäisen tuhoisa, mutta kapea.

”Kun kävin tarkistamassa asuntojani, poliisi tuli kysymään, voinko auttaa”, Itämeri kertoo. Poliisit vahtivat tuhoutuneita alueita siltä varalta, että niihin tulee myrskyn jälkeen ryöstäjiä.

Itämeri ennustaa, että raivaus- ja rakennusmiehet tekevät tulevina kuukausina kovaa tiliä: Yhdysvalloissa työttömyysprosentti on muutenkin alle 4, ja monin paikoin on työvoimapula. Floridan rannikko joudutaan nyt rakentamaan monin paikoin kokonaan uudestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sellainen työkeikka, josta eilen maksettiin satanen, maksaa tänään 500 dollaria”, Itämeri sanoo.


Itämeri ei ole suinkaan Floridan ainoa myrskyihin varautunut asukas. Rantojen rikkaat ovat viime vuosina intoutuneet rakentamaan koteihinsa mitä erikoisempia mekanismeja myrskyjen varalta.

Mediahuomiota ovat niittäneet erityisesti futuristisen näköiset kupolitalot.

Discovery Channel esitteli luonnon ääri-ilmiöitä käsittelevässä ”Raging Planet”-sarjassaan jo vuonna 2009 Mark Siglerin, jonka suuri valkoinen kupolikoti Floridan Pensicolassa on kestänyt myrskyn toisensa jälkeen samalla, kun kaikki muut naapuruston talot on jouduttu uusimaan.


Kupolien myrskynkestävyys perustuu vankan rakenteen lisäksi virtaviivaiseen muotoon, jonka ansioista tuuli pääsee ohittamaan rakennuksen helpommin kuin laatikkomaisen talon.

”Kupoli on katastrofinkestävin rakennus, jonka voi toteuttaa kohtuulliseen hintaan menemättä maan alle”, julistaa aiheeseen vihkiytynyt Monolithic Dome Institute rakentamistyyliä esittelevällä sivustollaan.


Suosittu taktiikka on myös kodin rakentaminen korkealle, jalustalle tai puisten ”jalkojen” päälle. Näin tulvavesi ei vie rakennusta mennessään.


Myrskyalueelle markkinoidaan myös moderneja, helposti liikuteltavia tai kelluvia koteja. Koti voi esimerkiksi vaikuttaa seisovan kiinteästi maassa, mutta se nouseekin tulvaveden mukana kellumaan.

Viime vuoden venemessuilla Floridan Fort Lauderdalessa nähtiin kelluvia luksuskoteja, joita ne kehittänyt yritys markkinoi ”hurrikaanivarmaksi vastaukseksi nouseviin merenpintoihin”.


Otsikoihin ovat nousseet myös yritykset, jotka myyvät rikkaille maahan kaivettavia ”luksusbunkkereita”, joihin perhe voi paeta mukavasti paitsi myrskyn iskiessä myös melkein missä vain muussa katastrofiskenaariossa.

Esimerkiksi brittilehti Daily Mail on esitellyt tuomiopäivän bunkkereita, joissa maailmanloppua voi viettää televisiota katsellen.


Kuten yritysten mainoslauseista voi päätellä, toistaiseksi hurrikaanivarmat talot ovat jääneet lähinnä rikkaiden ja erityisen turvallisuustietoisten harrastukseksi: suurin osa tavallisten ihmisten taloista on Floridassakin yhä myrskyjen armoilla.

Vaikka kohtuullisen hintaisiakin tekniikoita turvalliseen rakentamiseen on kehitetty, ne on otettu käyttöön hyvin hitaasti.

Vuonna 2008 lanseerattiin esimerkiksi vahvennetun rakentamisen standardi, joka asettaa taloille myrskyissä minimivaatimuksia, kuten että katto ei irtoa tuulessa. Vaatimukset täyttäviä taloja on kuitenkin rakennettu kymmenessä vuodessa vain joitakin tuhansia, kertoo yhdysvaltalaislehti Bloomberg.

Lisäksi viime vuonna rakennetuista asuintaloista vain 8 prosentissa on Bloombergin mukaan betonirunko, vaika se on äärimmäisissä sääolosuhteissa huomattavasti puurunkoa kestävämpi.

Kuten tutkija Jeremy Gregory Massachusettsin teknologiainstituutista asian ilmaisee Bloombergin haastattelussa: markkinoilla ei ole niille kysyntää.

”Rakennuttajat sanovat, että markkinoilla ei kysytä näitä asioita”, Gregory sanoo.

”Osittain se on sitä, että ihmiset eivät tiedä, että he voivat vaatia niitä.”

Toistuviin myrskykorvauksiin kyllästyneet vakuutusyhtiöt sen sijaan ovat jo alkaneet kampanjoida rakentamisen tiukemman sääntelyn puolesta, Bloomberg kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Asuminen
 • Pyörremyrskyt
 • Florida

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja

  4. 4

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  5. 5

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  6. 6

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  7. 7

   Tuhoaako runsas light-limujen juominen erektion? Urologi vastaa

  8. 8

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  9. 9

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  10. 10

   Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  7. 7

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää