Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Ulkomaat

Suomalaismies käytti 600 000 dollaria ja teki kodistaan hurrikaani­varman – Näin Floridan rantojen rikkaat suojautuvat myrskyiltä ”luksus­bunkkereilla” ja futuristisilla kupoli­taloilla

Toistaiseksi hurrikaanivarmat talot ovat jääneet lähinnä rikkaiden ja erityisen turvallisuustietoisten harrastukseksi.

Kun hurrikaani Michael jylisi kohti Floridan rannikkoa ja repi puut ilmaan mennessään, suomalainen Harry Itämeri jäi kotiinsa. Ja miksei olisi jäänyt?

Itämeren perheen vuonna 2006 rakennettu talo näyttää päällepäin tavalliselta, mutta ulkokuoren alla piilee satojen tuhansien arvoinen runko, jonka tarkoitus on nimenomaan kestää hurrikaani.

”Täällä monella on ihan puu­runkoiset talot, mutta meidän talossamme on teräksellä vahvistettu betoni­runko, joka on upotettu syvälle maan sisään. Se maksoi 600 000 dollaria enemmän, mutta sen pitäisikin sitten kestää kategorian 6 pyörre­myrsky”, Itämeri kertoi HS:lle ennen pyörremyrskyn tuloa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itämeren erikoisvalmisteinen talo Panama City Beachilla selvisi myrskystä hyvin, toisin kuin naapuritalot, joista monista oli lähtenyt lähti katto. Itämeren tontti oli torstaina täynnä kaatuneita puita ja uima-allas roskaa. Myös vesi ja sähköt olivat poikki. Itämeri itse ja talo, jossa on teräksellä varmistettu betonirunko hurrikaanien varalta, olivat onneksi hyvässä kunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Torstaina Panama Cityssä oli kirkasta ja aurinkoista, ja ihmiset alkoivat palata kotiin katsomaan vaurioita sen jälkeen kun ulkonaliikkumiskielto kumottiin aamulla, Itämeri kertoi puhelimitse.

 

”Halusin uuden pick-upin heti.”

Hänkin oli liikkeellä: hän ajoi kahden tunnin päähän länteen hakemaan Toyotan autokaupasta uutta pick-upia, kun edellinen oli jäänyt upoksiin golfkentälle syntyneeseen lammikkoon. Itämeri ei usko, että vanhaa autoa voi enää korjata, koska moottori on veden alla.

Onneksi on vakuutus.

”Halusin uuden pick-upin heti, jotta pääsen raivaamaan kaatuneita puita pihalta”, Itämeri kertoo. Puita oli naapuruston kaduilla niin paljon, että Itämerikin joutui ajamaan ulos takapihojen kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Käy sääliksi ihmisten pihoja, mutta jotenkin täytyy päästä ulos.”

Myrskyn paikallisuudesta kertoo se, että 50 kilometrin päässä Panama Citystä länteen näytti torstaina tavalliselta, mitä nyt jokin liikennemerkki oli kaatunut. Tiet ja kaupat olivat jo auki. Sen sijaan ilmakuvat Mexico Beachilta vain 40 kilometriä Panama Citystä itään paljastivat järkyttävät tuhot: sadat, elleivät tuhannet talot olivat maan tasalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itämeri oli käynyt katsomassa omistamiaan vuokra-asuntoja Panama City Beachilla. Yhdestä oli lähtenyt katto irti. Toisessa, joka sijaitsi vain 2,5 kilometrin päässä ensimmäisestä, olivat pihalle jääneet tavaralaatikotkin vielä paikoillaan. Tämä on osoitus siitä, miten myrskyn silmä on äärimmäisen tuhoisa, mutta kapea.

”Kun kävin tarkistamassa asuntojani, poliisi tuli kysymään, voinko auttaa”, Itämeri kertoo. Poliisit vahtivat tuhoutuneita alueita siltä varalta, että niihin tulee myrskyn jälkeen ryöstäjiä.

Itämeri ennustaa, että raivaus- ja rakennusmiehet tekevät tulevina kuukausina kovaa tiliä: Yhdysvalloissa työttömyysprosentti on muutenkin alle 4, ja monin paikoin on työvoimapula. Floridan rannikko joudutaan nyt rakentamaan monin paikoin kokonaan uudestaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sellainen työkeikka, josta eilen maksettiin satanen, maksaa tänään 500 dollaria”, Itämeri sanoo.


Itämeri ei ole suinkaan Floridan ainoa myrskyihin varautunut asukas. Rantojen rikkaat ovat viime vuosina intoutuneet rakentamaan koteihinsa mitä erikoisempia mekanismeja myrskyjen varalta.

Mediahuomiota ovat niittäneet erityisesti futuristisen näköiset kupolitalot.

Discovery Channel esitteli luonnon ääri-ilmiöitä käsittelevässä ”Raging Planet”-sarjassaan jo vuonna 2009 Mark Siglerin, jonka suuri valkoinen kupolikoti Floridan Pensicolassa on kestänyt myrskyn toisensa jälkeen samalla, kun kaikki muut naapuruston talot on jouduttu uusimaan.


Kupolien myrskynkestävyys perustuu vankan rakenteen lisäksi virtaviivaiseen muotoon, jonka ansioista tuuli pääsee ohittamaan rakennuksen helpommin kuin laatikkomaisen talon.

”Kupoli on katastrofinkestävin rakennus, jonka voi toteuttaa kohtuulliseen hintaan menemättä maan alle”, julistaa aiheeseen vihkiytynyt Monolithic Dome Institute rakentamistyyliä esittelevällä sivustollaan.


Suosittu taktiikka on myös kodin rakentaminen korkealle, jalustalle tai puisten ”jalkojen” päälle. Näin tulvavesi ei vie rakennusta mennessään.


Myrskyalueelle markkinoidaan myös moderneja, helposti liikuteltavia tai kelluvia koteja. Koti voi esimerkiksi vaikuttaa seisovan kiinteästi maassa, mutta se nouseekin tulvaveden mukana kellumaan.

Viime vuoden venemessuilla Floridan Fort Lauderdalessa nähtiin kelluvia luksuskoteja, joita ne kehittänyt yritys markkinoi ”hurrikaanivarmaksi vastaukseksi nouseviin merenpintoihin”.


Otsikoihin ovat nousseet myös yritykset, jotka myyvät rikkaille maahan kaivettavia ”luksusbunkkereita”, joihin perhe voi paeta mukavasti paitsi myrskyn iskiessä myös melkein missä vain muussa katastrofiskenaariossa.

Esimerkiksi brittilehti Daily Mail on esitellyt tuomiopäivän bunkkereita, joissa maailmanloppua voi viettää televisiota katsellen.


Kuten yritysten mainoslauseista voi päätellä, toistaiseksi hurrikaanivarmat talot ovat jääneet lähinnä rikkaiden ja erityisen turvallisuustietoisten harrastukseksi: suurin osa tavallisten ihmisten taloista on Floridassakin yhä myrskyjen armoilla.

Vaikka kohtuullisen hintaisiakin tekniikoita turvalliseen rakentamiseen on kehitetty, ne on otettu käyttöön hyvin hitaasti.

Vuonna 2008 lanseerattiin esimerkiksi vahvennetun rakentamisen standardi, joka asettaa taloille myrskyissä minimivaatimuksia, kuten että katto ei irtoa tuulessa. Vaatimukset täyttäviä taloja on kuitenkin rakennettu kymmenessä vuodessa vain joitakin tuhansia, kertoo yhdysvaltalaislehti Bloomberg.

Lisäksi viime vuonna rakennetuista asuintaloista vain 8 prosentissa on Bloombergin mukaan betonirunko, vaika se on äärimmäisissä sääolosuhteissa huomattavasti puurunkoa kestävämpi.

Kuten tutkija Jeremy Gregory Massachusettsin teknologiainstituutista asian ilmaisee Bloombergin haastattelussa: markkinoilla ei ole niille kysyntää.

”Rakennuttajat sanovat, että markkinoilla ei kysytä näitä asioita”, Gregory sanoo.

”Osittain se on sitä, että ihmiset eivät tiedä, että he voivat vaatia niitä.”

Toistuviin myrskykorvauksiin kyllästyneet vakuutusyhtiöt sen sijaan ovat jo alkaneet kampanjoida rakentamisen tiukemman sääntelyn puolesta, Bloomberg kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Asuminen
 • Pyörremyrskyt
 • Florida

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  6. 6

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  7. 7

   Kalasataman harmaaksi haukutun Majakan viereen nousee kaksi valkoista torni­taloa – Poliitikot haluavat nähdä omin silmin, miltä talojen julki­sivu näyttää

  8. 8

   Onko Helsingissä kymmenen- vai satatuhatta rottaa? Historiallisen laajassa tutkimuksessa kaupungin jyrsijäkanta selvitetään koululaisten avulla

  9. 9

   Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä

  10. 10

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  8. 8

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää