Ulkomaat    |   HS-analyysi

Ranskan presidentti Macron on nyt yksinäisempi kuin koskaan – ”Karisma on karissut ihmisten päästä”

Kolme tuoretta ministerieroa monien aiempien lisäksi ajaa Ranskan presidenttiä syviin vaikeuksiin.

Bryssel

”Jos haluaa jäädä historiankirjoihin, kannattaisi valita hieman hohdokkaampi tapa.” Näin kuului yksi monista Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia arvostelevista lausunnoista tällä viikolla.

Lausuja, entinen sisäministeri ja europarlamentaarikko Brice Hortefeux, oli tehnyt muutamia laskutoimituksia. Seitsemän Macronin hallituksen ministeriä on ehtinyt erota 15 kuukauden aikana. Tuorein ja kuohuttavin tapaus oli Macronin vankan liittolaisen, sisäministeri Gérard Collombin lähtö presidentin estelyistä huolimatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hortefaux oli myös hyvin perillä siitä, että Collombin lähdöstä on kulunut jo aikaa. Torstaina Ranska on ollut ilman toimivaa hallitusta kymmenen päivää. Se on merkki Macronin ”täydellisestä eristäytymisestä ja yksinäisyydestä”, Hortefaux tulkitsi.

Virallisesti uusien ministerinimitysten viivästymisen syynä on Macronin matka Armeniaan, josta hän palaa vasta perjantai-iltana. Ranskassa hallitusministereiden vaihtamisessa ei sinänsä ole mitään uutta. Hyvän hallinnon merkki on pyöräyttää virkoja ainakin kerran kaudessa.

Mutta uusien ministereiden etsiminen nurkkaan ajettuna ei ole hyvä asia. Sisäministeri Collombin lähtö ja halu palata Lyonin pormestariksi oli märkä rätti Ranskan politiikan uudistajaksi julistautuneen Macronin kasvoille.


Dramaattisin ministeriero nähtiin kesän lopussa, kun ympäristöministeri Nicolas Hulot kertoi jättävänsä tehtävänsä suorassa radion aamulähetyksessä. Hänen mukaansa päättäjät eivät olleet tehneet tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ja lisäksi hän koki olevansa yksin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hulot’n ilmoitus tuli täytenä yllätyksenä Macronille. Viikon sisään myös urheiluministeri ilmoitti jättävänsä tehtävänsä – perhesyistä.

Presidentinkanslia Élysée kertoi uusien ministerinimitysten viivästymisen syynä olevan presidentin halu tehdä päätökset rauhassa, ”ammattimaisesti, ihmisiä kunnioittaen”. Myös taustatarkistuksiin menee kanslian mukaan aikansa. Esimerkiksi entinen puolustusministeri Sylvie Goulard joutui jättämään paikkansa tuoreessa hallituksessa puoluerahoitukseen liittyvien epäselvyyksien takia.


Näyttää siltä, että Macron haluaa nyt ottaa varman päälle. Suosioluvut ovat 30 prosentin tuntumassa, kun ne vuoden alussa lähentelivät 50:tä prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielipidemittauksia vakavampaa on kuitenkin se, että Macron on menettämässä tärkeän osan siitä nosteesta, joka toi nelikymppisen pankkiirin kuin tyhjästä Ranskan presidentiksi. Ranskan kansa käyttäytyy kuin kumppani pitkässä parisuhteessa: ne asiat, joihin ensin rakastui, alkavatkin ärsyttää.

Macronin kohdalla karisma kääntyy ylimielisyydeksi. Uudet toimintatavat ovat varpaille astumista. Tuore ajattelutapa on uhka. Suoruus on ajattelemattomuutta.

Tuore ranskalaisia kauhistuttanut esimerkki löytyy viime kesältä, jolloin Macron tapasi työttömän puutarhurin. Puutarhuri kysyi Macronilta työnhakuneuvoja. Macron ihmetteli, koska oli kuullut työnantajien valittavan sopivien työntekijöiden löytymisestä. ”Menen vain kadun yli, niin löydän sinulle jotakin”, Macron sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni muistaa myös, miten Macron käsitteli väkivaltaisen avustajansa Alexandre Benallan tapausta. Benalla pahoinpiteli kaksi ihmistä mielenosoituksessa, mutta Macronilla meni pitkä aika avustajan erottamispäätökseen.

Samalla kun ranskalaiset suhtautuvat yhä kriittisemmin presidenttiinsä, ulkomailla Macron on edelleen suosittu. Hän on ottanut Euroopan unionin vision käsiinsä poliittisesti heikentyneeltä Saksan Angela Merkeliltä. Macron on puhunut järkeä Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille ja Venäjän presidentille Vladimir Putinille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on ollut poikkeuksellisen vetovoimainen persoona, sanoo politiikan asiantuntija Jérôme Sainte-Marie ranskalaislehti Le Figarossa.

”On tullut kuva, että Macronilla on taito ratkaista kaikki ongelmat. Nyt näyttää siltä, ettei Trumpin liehittely ainakaan ole tehonnut, ja sisäpoliittisesti Macronin karisma on karissut ihmisten päästä.”

Macronilla on kiire valita ministerit, mutta myös osoittaa uudistuspolitiikkansa toimivuus. Vielä talouden luvut eivät tue presidenttiä. Työttömyysluvut ovat edelleen yhdeksän prosentin tuntumassa, aivan kuten Macronin kauden alussa. Tiistaina yli 150 000 nuorta osoitti mieltään sosiaalitukijärjestelmän uudistuksia vastaan.

Kaduilla kuului tyytymättömyyttä myös Macronin syksyiseen lausuntoon, jossa hän sanoi ranskalaisten valittavan liikaa. Suoruus on hyve, kunhan se ei osu omalle kohdalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Emmanuel Macron
 • Jenni Virtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  2. 2

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  3. 3

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  4. 4

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  5. 5

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  8. 8

   IL: Elokuvaohjaaja Matti Kassila on kuollut

  9. 9

   Maan uumeniin kairatut reiät paljastivat kokonaisen uuden maailman – suurin osa elämästä onkin maan alla

   Tilaajille
  10. 10

   Käpylän Gandhiksikin tituleerattu ilmastoaktivisti Leo Stranius lähti mukaan Hesburgerin mainoskampanjaan – Somen pilkkakirves iski heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  6. 6

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – ennen tuli­taistelua poliisi sain vinkin käteen haavoittuneesta miehestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää