Ulkomaat

Rajuudellaan yllättänyt Michael-hurrikaani on tappanut yli kymmenen Yhdysvalloissa – Hirmu­myrskyt eivät iske ilman varoitusta, mutta joskus ”luonto tekee tepposet”

Hirmumyrskyt eivät nykyaikana iske täysin yllättäen, kertoo Ilmatieteen laitoksen asiantuntija Antti Mäkelä. Joskus myrskyn voimakkuus arvioidaan kuitenkin väärin: ”Mikään säämalli tai ennuste ei ole täydellinen.”

Keskiviikkona Floridaan rantautunut hurrikaani Michael oli yksi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen voimakkaimmista hirmumyrskyistä, mutta viranomaisten varoitukset siitä ja isot uutisotsikot ilmaantuivat vasta pari päivää ennen myrskyn saapumista.

Tavallisesti myrskyistä tiedetään paljon aikaisemmin. Esimerkiksi syyskuussa kun hirmumyrsky Florence iski Pohjois- ja Etelä-Carolinaan, meteorologit varoittivat amerikkalaisia yli viikkoa etukäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt iskenyt hurrikaani aiheutti mittavaa tuhoa. Perjantaina kuolonuhrien määrä kohosi Yhdysvalloissa ainakin 11 ihmiseen, kun Virginian osavaltion viranomaiset raportoivat viidestä kuolleesta.

Keski-Amerikassa, jonne myrsky iski heikompana, sen uutisoitiin tappaneen viikonloppuna ainakin 13 ihmistä.

Yhdysvaltojen armeijan henkilöstö raivasi myrskyn raunioittamia alueita ja etsi eloonjääneitä, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaiaamuna Suomen aikaa. Aineellista tuhoa hurrikaani aiheutti miljardien dollarien arvosta. Tuhoista kertovat nämä ilmasta otetut uutiskuvat Floridan rannikolta:


Miksi hurrikaani pääsi iskemään niin yllättäen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useissa amerikkalaisissa tiedotusvälineissä syyksi kerrotaan se, että Michael voimistui vasta pari päivää ennen rantautumistaan. The New York Timesin mukaan lähestyvä rajuilma luokiteltiin vielä viikonloppuna pelkäksi trooppiseksi myrskyksi.

”Se tuli kuin tyhjästä ja kehittyi viikonlopun aikana, joten siihen ei oikeastaan kiinnitetty huomiota”, Coloradon osavaltion yliopiston meteorologi Phil Klotzbach kuvaili uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona paikallista aikaa.


Hänen mukaansa yksi asiaan vaikuttanut tekijä oli myrskykeskuksen matala ilmanpaine. Se lisää myrskytuulten voimakkuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Täysin arvaamatta hirmumyrskyt eivät kehity, huomauttaa ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Pieni ukkosmyräkkä saattaa syntyä melko yllättäenkin, mutta laajan hirmumyrskyn voi nykykeinoin havaita vähintään päiviä ennen kuin se ennättää mereltä mantereelle.


”Mitä laaja-alaisempi ilmiö on, sitä helpompi se on havaita ja arvioida. Hirmumyrsky ei ihan hetkessä ilmesty satelliittikuviin tai säätutkahavaintoon”, rajuilmoihin erikoistunut Mäkelä kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta voi olla, että vaikka [myrskystä] on havainto satelliittikuvissa ja ennusteiden mukaan se vaikuttaisi pysyvän vaikkapa ykkösluokan hurrikaanina, niin joskus luonto voikin tehdä tepposet. Että se alkaa syystä tai toisesta voimistua enemmän kuin on ennustettu.”

Myrskyjä kuvaavan WXChasing-median ilmakuvaa Floridan rannikolta:
Hirmumyrskyn voimistuminen on monen tekijän summa. Ilmakehän virtausten on oltava juuri oikeanlaisia, jotta myrsky pysyy yllä ja saa lisää ytyä. Mitä lämpimämpää alla oleva merivesi on, sitä enemmän myrsky imee merestä kosteutta ja sitä voimakkaammaksi se todennäköisesti kehittyy; siksi hirmumyrskyt yleensä heikkenevät saavutettuaan mantereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla oleva video kertoo, kuinka hurrikaani saa alkunsa. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Floridan kansainvälisen yliopiston apulaisprofessori Haiyan Jiang arvioi The New York Timesille, että alueella vallinneen tuuliväänteen – siis muutosten tuulen suunnassa ja nopeudessa – oli odotettu mahdollisesti heikentävän Michael-myrskyä. Näin ei käynyt.

Antti Mäkelä oli torstaiaamuna perehtynyt Michael-myrskyyn vain uutistietojen kautta, mutta hän pitää ajatusta uskottavana. ”Ilmeisesti ennuste on mennyt siltä osin pieleen”, Mäkelä sanoo. ”Tämä kertoo juuri siitä, että mikään säämalli tai ennuste ei ole täydellinen.”


Hän huomauttaa myös, että hurrikaani oli totuttua voimakkaampi, vaikka myrskyt ovatkin Floridassa yleisiä.

”Sekin vaikuttaa. Vuosittain toistuviin ilmiöihin osataan varautua paremmin, mutta jos jotain tapahtuu harvoin, niin aina se yllättää.”

Michael-myrsky sai NBC-uutiskanavan mukaan myös alkunsa paljon lähempänä Yhdysvaltoja kuin Florence, jonka matkaa meteorologit pystyivät seuraamaan Afrikan lähistöltä asti.

Käytännössä kaikki hirmumyrskyt syntyvät silti merellä kaukana asutuksesta. Siksi on äärimmäisen epätodennäköistä, että hurrikaani iskisi ilman mitään varoitusta.

”Näkisin, että hirmumyrskyissä varoaika on aina vähintään päiviä. Sitä en voi sanoa sataprosenttisen varmasti, onko historiassa ollut tilannetta, jossa myrsky on näyttänyt heikkenevän, mutta onkin yllättäen voimistunut vaikka päivän sisällä. Periaatteessa se on mahdollista, mutta varmaan todella harvinaista”, Mäkelä pohtii.

 

”Hirmumyrskyissä varoaika on aina vähintään päiviä.”

Muutama päiväkin voi tosin olla lyhyt aika, jos myrskyn tiellä on esimerkiksi miljoonakaupunki. Ihmisiä täytyy varoittaa ja evakuoida, sairaaloiden tapaiset kriittiset kohteet on turvattava ja pelastustyöntekijöiden oltava valmiudessa.

Onneksi myrskyjen ennustaminen on viime vuosina ja vuosikymmeninä kehittynyt huimasti. Käytössä on yhä enemmän satelliittikuvia sekä lentokoneiden ja säätutkien tuottamaa tietoa. Myös säämalleja tuottavien tietokoneiden laskentateho kasvaa jatkuvasti.


”Meillä ei silti ole havaintoja jokaisesta ilmakehän kuutiomillimetrin alueesta. Se tarkoittaa, että ennusteisiin tulee aina pientä epävarmuutta”, Mäkelä huomauttaa.

Sään ääri-ilmiöitä on tänä vuonna nähty poikkeuksellisen paljon. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen on ennustettu tuovan mukanaan yhä voimakkaampia myrskyjä. Mäkelän arvion mukaan ilmastonmuutoksella ei ole suurta vaikutusta myrskyjen ennustettavuuteen, mutta voimakkaimpien hirmumyrskyjen osuus tulee todennäköisesti kasvamaan.

Yhdysvaltain tapaisissa rikkaissa teollisuusmaissa havaintoasemien verkko on tyypillisesti kattavampi ja säämalleja laativat tietokoneet tehokkaampia kuin kehittyvissä maissa. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin eri valtiot voivat ennustaa vaarallisia sääilmiöitä.

”Tämä on totta kai tiedostettu. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Euroopan sääkeskukset tuottavat myös maailmanlaajuisia ennusteita. Niitä voidaan jakaa maille, joilla on puutteellisempi verkko. Myös meidän laitoksemme tekee työtä kymmenissä kehitysmaissa”, Mäkelä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myrskyt
 • Hurrikaanit
 • Sää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  2. 2

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  3. 3

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  4. 4

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  5. 5

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  8. 8

   IL: Elokuvaohjaaja Matti Kassila on kuollut

  9. 9

   Maan uumeniin kairatut reiät paljastivat kokonaisen uuden maailman – suurin osa elämästä onkin maan alla

   Tilaajille
  10. 10

   Käpylän Gandhiksikin tituleerattu ilmastoaktivisti Leo Stranius lähti mukaan Hesburgerin mainoskampanjaan – Somen pilkkakirves iski heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  6. 6

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  10. 10

   Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – ennen tuli­taistelua poliisi sain vinkin käteen haavoittuneesta miehestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää