Ulkomaat

Rajuudellaan yllättänyt Michael-hurrikaani on tappanut yli kymmenen Yhdysvalloissa – Hirmu­myrskyt eivät iske ilman varoitusta, mutta joskus ”luonto tekee tepposet”

Hirmumyrskyt eivät nykyaikana iske täysin yllättäen, kertoo Ilmatieteen laitoksen asiantuntija Antti Mäkelä. Joskus myrskyn voimakkuus arvioidaan kuitenkin väärin: ”Mikään säämalli tai ennuste ei ole täydellinen.”

Keskiviikkona Floridaan rantautunut hurrikaani Michael oli yksi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen voimakkaimmista hirmumyrskyistä, mutta viranomaisten varoitukset siitä ja isot uutisotsikot ilmaantuivat vasta pari päivää ennen myrskyn saapumista.

Tavallisesti myrskyistä tiedetään paljon aikaisemmin. Esimerkiksi syyskuussa kun hirmumyrsky Florence iski Pohjois- ja Etelä-Carolinaan, meteorologit varoittivat amerikkalaisia yli viikkoa etukäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt iskenyt hurrikaani aiheutti mittavaa tuhoa. Perjantaina kuolonuhrien määrä kohosi Yhdysvalloissa ainakin 11 ihmiseen, kun Virginian osavaltion viranomaiset raportoivat viidestä kuolleesta.

Keski-Amerikassa, jonne myrsky iski heikompana, sen uutisoitiin tappaneen viikonloppuna ainakin 13 ihmistä.

Yhdysvaltojen armeijan henkilöstö raivasi myrskyn raunioittamia alueita ja etsi eloonjääneitä, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaiaamuna Suomen aikaa. Aineellista tuhoa hurrikaani aiheutti miljardien dollarien arvosta. Tuhoista kertovat nämä ilmasta otetut uutiskuvat Floridan rannikolta:


Miksi hurrikaani pääsi iskemään niin yllättäen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useissa amerikkalaisissa tiedotusvälineissä syyksi kerrotaan se, että Michael voimistui vasta pari päivää ennen rantautumistaan. The New York Timesin mukaan lähestyvä rajuilma luokiteltiin vielä viikonloppuna pelkäksi trooppiseksi myrskyksi.

”Se tuli kuin tyhjästä ja kehittyi viikonlopun aikana, joten siihen ei oikeastaan kiinnitetty huomiota”, Coloradon osavaltion yliopiston meteorologi Phil Klotzbach kuvaili uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona paikallista aikaa.


Hänen mukaansa yksi asiaan vaikuttanut tekijä oli myrskykeskuksen matala ilmanpaine. Se lisää myrskytuulten voimakkuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Täysin arvaamatta hirmumyrskyt eivät kehity, huomauttaa ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Pieni ukkosmyräkkä saattaa syntyä melko yllättäenkin, mutta laajan hirmumyrskyn voi nykykeinoin havaita vähintään päiviä ennen kuin se ennättää mereltä mantereelle.


”Mitä laaja-alaisempi ilmiö on, sitä helpompi se on havaita ja arvioida. Hirmumyrsky ei ihan hetkessä ilmesty satelliittikuviin tai säätutkahavaintoon”, rajuilmoihin erikoistunut Mäkelä kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta voi olla, että vaikka [myrskystä] on havainto satelliittikuvissa ja ennusteiden mukaan se vaikuttaisi pysyvän vaikkapa ykkösluokan hurrikaanina, niin joskus luonto voikin tehdä tepposet. Että se alkaa syystä tai toisesta voimistua enemmän kuin on ennustettu.”

Myrskyjä kuvaavan WXChasing-median ilmakuvaa Floridan rannikolta:
Hirmumyrskyn voimistuminen on monen tekijän summa. Ilmakehän virtausten on oltava juuri oikeanlaisia, jotta myrsky pysyy yllä ja saa lisää ytyä. Mitä lämpimämpää alla oleva merivesi on, sitä enemmän myrsky imee merestä kosteutta ja sitä voimakkaammaksi se todennäköisesti kehittyy; siksi hirmumyrskyt yleensä heikkenevät saavutettuaan mantereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla oleva video kertoo, kuinka hurrikaani saa alkunsa. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Floridan kansainvälisen yliopiston apulaisprofessori Haiyan Jiang arvioi The New York Timesille, että alueella vallinneen tuuliväänteen – siis muutosten tuulen suunnassa ja nopeudessa – oli odotettu mahdollisesti heikentävän Michael-myrskyä. Näin ei käynyt.

Antti Mäkelä oli torstaiaamuna perehtynyt Michael-myrskyyn vain uutistietojen kautta, mutta hän pitää ajatusta uskottavana. ”Ilmeisesti ennuste on mennyt siltä osin pieleen”, Mäkelä sanoo. ”Tämä kertoo juuri siitä, että mikään säämalli tai ennuste ei ole täydellinen.”


Hän huomauttaa myös, että hurrikaani oli totuttua voimakkaampi, vaikka myrskyt ovatkin Floridassa yleisiä.

”Sekin vaikuttaa. Vuosittain toistuviin ilmiöihin osataan varautua paremmin, mutta jos jotain tapahtuu harvoin, niin aina se yllättää.”

Michael-myrsky sai NBC-uutiskanavan mukaan myös alkunsa paljon lähempänä Yhdysvaltoja kuin Florence, jonka matkaa meteorologit pystyivät seuraamaan Afrikan lähistöltä asti.

Käytännössä kaikki hirmumyrskyt syntyvät silti merellä kaukana asutuksesta. Siksi on äärimmäisen epätodennäköistä, että hurrikaani iskisi ilman mitään varoitusta.

”Näkisin, että hirmumyrskyissä varoaika on aina vähintään päiviä. Sitä en voi sanoa sataprosenttisen varmasti, onko historiassa ollut tilannetta, jossa myrsky on näyttänyt heikkenevän, mutta onkin yllättäen voimistunut vaikka päivän sisällä. Periaatteessa se on mahdollista, mutta varmaan todella harvinaista”, Mäkelä pohtii.

 

”Hirmumyrskyissä varoaika on aina vähintään päiviä.”

Muutama päiväkin voi tosin olla lyhyt aika, jos myrskyn tiellä on esimerkiksi miljoonakaupunki. Ihmisiä täytyy varoittaa ja evakuoida, sairaaloiden tapaiset kriittiset kohteet on turvattava ja pelastustyöntekijöiden oltava valmiudessa.

Onneksi myrskyjen ennustaminen on viime vuosina ja vuosikymmeninä kehittynyt huimasti. Käytössä on yhä enemmän satelliittikuvia sekä lentokoneiden ja säätutkien tuottamaa tietoa. Myös säämalleja tuottavien tietokoneiden laskentateho kasvaa jatkuvasti.


”Meillä ei silti ole havaintoja jokaisesta ilmakehän kuutiomillimetrin alueesta. Se tarkoittaa, että ennusteisiin tulee aina pientä epävarmuutta”, Mäkelä huomauttaa.

Sään ääri-ilmiöitä on tänä vuonna nähty poikkeuksellisen paljon. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen on ennustettu tuovan mukanaan yhä voimakkaampia myrskyjä. Mäkelän arvion mukaan ilmastonmuutoksella ei ole suurta vaikutusta myrskyjen ennustettavuuteen, mutta voimakkaimpien hirmumyrskyjen osuus tulee todennäköisesti kasvamaan.

Yhdysvaltain tapaisissa rikkaissa teollisuusmaissa havaintoasemien verkko on tyypillisesti kattavampi ja säämalleja laativat tietokoneet tehokkaampia kuin kehittyvissä maissa. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin eri valtiot voivat ennustaa vaarallisia sääilmiöitä.

”Tämä on totta kai tiedostettu. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Euroopan sääkeskukset tuottavat myös maailmanlaajuisia ennusteita. Niitä voidaan jakaa maille, joilla on puutteellisempi verkko. Myös meidän laitoksemme tekee työtä kymmenissä kehitysmaissa”, Mäkelä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myrskyt
 • Hurrikaanit
 • Sää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  2. 2

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  3. 3

   Jos nämä ovat hyviä aikoja USA:ssa, en halua nähdä huonoja

  4. 4

   Palvelualojen jättiliitolta lisää työtaisteluja ensi viikosta alkaen, koskevat yli 50 000 jäsentä – ”Kyllähän nämä tulevat kuluttajan tontille”

  5. 5

   Vanhemmat hylkäävät lapsiaan ja jopa 11-vuotiaat ovat huumekoukussa – Uutta-Seelantia vaivaa synteettisen kannabiksen aiheuttama huumekriisi

  6. 6

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tuhoaako runsas light-limujen juominen erektion? Urologi vastaa

  8. 8

   Amy Schumer ilmoitti olevansa raskaana – ja teki sen niin poikkeuksellisella tavalla, että sai internetin villiintymään ja kaikki uutisoimaan poliittisen viestinsä

  9. 9

   Nasan kuvassa näkyy Etelämantereesta irronnut ihmeellisen geometrinen jäävuori

  10. 10

   Umpiruotsinkielinen taiteilija puhuu elokuvassa suomea, ja tutkija kummeksuu ratkaisua – Ohjaaja Antti J. Jokinen: ”Schjerfbeck oli humanisti ja niin olen minäkin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Järkytys ravintola­maailmassa: klassikko­baarit Corona, Moskova ja Dubrovnik joutuvat lopettamaan, merkki­rakennuksen kaikki vuokra­sopimukset on irtisanottu

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Piiloon jäävä hoiva kannattelee monen lapsen arkea – Jos teet näitä asioita, suojaat lapsesi mielenterveyttä

  4. 4

   Huorittelua, seksiehdotuksia ja rintoja kourivia potilaita – Tällaista on sairaanhoitaja Rayan Hämäläisen, 28, arki työpaikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  6. 6

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  7. 7

   Miljoona matkakorttia vaihdetaan uusiin, vanhat lakkaavat toimimasta – HSL:n suuri operaatio alkoi tiistaina

  8. 8

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  9. 9

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää