Ulkomaat

Rajuudellaan yllättänyt Michael-hurrikaani on tappanut yli kymmenen Yhdysvalloissa – Hirmu­myrskyt eivät iske ilman varoitusta, mutta joskus ”luonto tekee tepposet”

Hirmumyrskyt eivät nykyaikana iske täysin yllättäen, kertoo Ilmatieteen laitoksen asiantuntija Antti Mäkelä. Joskus myrskyn voimakkuus arvioidaan kuitenkin väärin: ”Mikään säämalli tai ennuste ei ole täydellinen.”

Keskiviikkona Floridaan rantautunut hurrikaani Michael oli yksi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen voimakkaimmista hirmumyrskyistä, mutta viranomaisten varoitukset siitä ja isot uutisotsikot ilmaantuivat vasta pari päivää ennen myrskyn saapumista.

Tavallisesti myrskyistä tiedetään paljon aikaisemmin. Esimerkiksi syyskuussa kun hirmumyrsky Florence iski Pohjois- ja Etelä-Carolinaan, meteorologit varoittivat amerikkalaisia yli viikkoa etukäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt iskenyt hurrikaani aiheutti mittavaa tuhoa. Perjantaina kuolonuhrien määrä kohosi Yhdysvalloissa ainakin 11 ihmiseen, kun Virginian osavaltion viranomaiset raportoivat viidestä kuolleesta.

Keski-Amerikassa, jonne myrsky iski heikompana, sen uutisoitiin tappaneen viikonloppuna ainakin 13 ihmistä.

Yhdysvaltojen armeijan henkilöstö raivasi myrskyn raunioittamia alueita ja etsi eloonjääneitä, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaiaamuna Suomen aikaa. Aineellista tuhoa hurrikaani aiheutti miljardien dollarien arvosta. Tuhoista kertovat nämä ilmasta otetut uutiskuvat Floridan rannikolta:


Miksi hurrikaani pääsi iskemään niin yllättäen?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useissa amerikkalaisissa tiedotusvälineissä syyksi kerrotaan se, että Michael voimistui vasta pari päivää ennen rantautumistaan. The New York Timesin mukaan lähestyvä rajuilma luokiteltiin vielä viikonloppuna pelkäksi trooppiseksi myrskyksi.

”Se tuli kuin tyhjästä ja kehittyi viikonlopun aikana, joten siihen ei oikeastaan kiinnitetty huomiota”, Coloradon osavaltion yliopiston meteorologi Phil Klotzbach kuvaili uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona paikallista aikaa.


Hänen mukaansa yksi asiaan vaikuttanut tekijä oli myrskykeskuksen matala ilmanpaine. Se lisää myrskytuulten voimakkuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Täysin arvaamatta hirmumyrskyt eivät kehity, huomauttaa ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Pieni ukkosmyräkkä saattaa syntyä melko yllättäenkin, mutta laajan hirmumyrskyn voi nykykeinoin havaita vähintään päiviä ennen kuin se ennättää mereltä mantereelle.


”Mitä laaja-alaisempi ilmiö on, sitä helpompi se on havaita ja arvioida. Hirmumyrsky ei ihan hetkessä ilmesty satelliittikuviin tai säätutkahavaintoon”, rajuilmoihin erikoistunut Mäkelä kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta voi olla, että vaikka [myrskystä] on havainto satelliittikuvissa ja ennusteiden mukaan se vaikuttaisi pysyvän vaikkapa ykkösluokan hurrikaanina, niin joskus luonto voikin tehdä tepposet. Että se alkaa syystä tai toisesta voimistua enemmän kuin on ennustettu.”

Myrskyjä kuvaavan WXChasing-median ilmakuvaa Floridan rannikolta:
Hirmumyrskyn voimistuminen on monen tekijän summa. Ilmakehän virtausten on oltava juuri oikeanlaisia, jotta myrsky pysyy yllä ja saa lisää ytyä. Mitä lämpimämpää alla oleva merivesi on, sitä enemmän myrsky imee merestä kosteutta ja sitä voimakkaammaksi se todennäköisesti kehittyy; siksi hirmumyrskyt yleensä heikkenevät saavutettuaan mantereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla oleva video kertoo, kuinka hurrikaani saa alkunsa. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Floridan kansainvälisen yliopiston apulaisprofessori Haiyan Jiang arvioi The New York Timesille, että alueella vallinneen tuuliväänteen – siis muutosten tuulen suunnassa ja nopeudessa – oli odotettu mahdollisesti heikentävän Michael-myrskyä. Näin ei käynyt.

Antti Mäkelä oli torstaiaamuna perehtynyt Michael-myrskyyn vain uutistietojen kautta, mutta hän pitää ajatusta uskottavana. ”Ilmeisesti ennuste on mennyt siltä osin pieleen”, Mäkelä sanoo. ”Tämä kertoo juuri siitä, että mikään säämalli tai ennuste ei ole täydellinen.”


Hän huomauttaa myös, että hurrikaani oli totuttua voimakkaampi, vaikka myrskyt ovatkin Floridassa yleisiä.

”Sekin vaikuttaa. Vuosittain toistuviin ilmiöihin osataan varautua paremmin, mutta jos jotain tapahtuu harvoin, niin aina se yllättää.”

Michael-myrsky sai NBC-uutiskanavan mukaan myös alkunsa paljon lähempänä Yhdysvaltoja kuin Florence, jonka matkaa meteorologit pystyivät seuraamaan Afrikan lähistöltä asti.

Käytännössä kaikki hirmumyrskyt syntyvät silti merellä kaukana asutuksesta. Siksi on äärimmäisen epätodennäköistä, että hurrikaani iskisi ilman mitään varoitusta.

”Näkisin, että hirmumyrskyissä varoaika on aina vähintään päiviä. Sitä en voi sanoa sataprosenttisen varmasti, onko historiassa ollut tilannetta, jossa myrsky on näyttänyt heikkenevän, mutta onkin yllättäen voimistunut vaikka päivän sisällä. Periaatteessa se on mahdollista, mutta varmaan todella harvinaista”, Mäkelä pohtii.

 

”Hirmumyrskyissä varoaika on aina vähintään päiviä.”

Muutama päiväkin voi tosin olla lyhyt aika, jos myrskyn tiellä on esimerkiksi miljoonakaupunki. Ihmisiä täytyy varoittaa ja evakuoida, sairaaloiden tapaiset kriittiset kohteet on turvattava ja pelastustyöntekijöiden oltava valmiudessa.

Onneksi myrskyjen ennustaminen on viime vuosina ja vuosikymmeninä kehittynyt huimasti. Käytössä on yhä enemmän satelliittikuvia sekä lentokoneiden ja säätutkien tuottamaa tietoa. Myös säämalleja tuottavien tietokoneiden laskentateho kasvaa jatkuvasti.


”Meillä ei silti ole havaintoja jokaisesta ilmakehän kuutiomillimetrin alueesta. Se tarkoittaa, että ennusteisiin tulee aina pientä epävarmuutta”, Mäkelä huomauttaa.

Sään ääri-ilmiöitä on tänä vuonna nähty poikkeuksellisen paljon. Tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen on ennustettu tuovan mukanaan yhä voimakkaampia myrskyjä. Mäkelän arvion mukaan ilmastonmuutoksella ei ole suurta vaikutusta myrskyjen ennustettavuuteen, mutta voimakkaimpien hirmumyrskyjen osuus tulee todennäköisesti kasvamaan.

Yhdysvaltain tapaisissa rikkaissa teollisuusmaissa havaintoasemien verkko on tyypillisesti kattavampi ja säämalleja laativat tietokoneet tehokkaampia kuin kehittyvissä maissa. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka hyvin eri valtiot voivat ennustaa vaarallisia sääilmiöitä.

”Tämä on totta kai tiedostettu. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Euroopan sääkeskukset tuottavat myös maailmanlaajuisia ennusteita. Niitä voidaan jakaa maille, joilla on puutteellisempi verkko. Myös meidän laitoksemme tekee työtä kymmenissä kehitysmaissa”, Mäkelä sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Myrskyt
 • Hurrikaanit
 • Sää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  3. 3

   Ensi yöstä lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  4. 4

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  5. 5

   Kahdeksan poliisi­partiota taltutti joukko­tappelua nuoriso­tila Arkissa Vantaalla – tapahtumaan oli tullut kaksi helsinkiläistä nuoriso­joukkoa, kertoo kaupunki

  6. 6

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  7. 7

   Mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisien kanssa Brysselissä – oikeistoryhmien mielenilmaukseen osallistui yli 5 000 ihmistä

  8. 8

   Etelään satamassa vihdoin runsaasti lunta, joka jäänee ainakin jouluun asti

  9. 9

   Hallitus juhlii ”velkaihmettä”, mutta se voi näyttää myös pahalta

  10. 10

   Influenssarokotteilla on nyt kiivas kysyntä, ja rokote­kattavuus voi kasvaa korkeammaksi kuin koskaan – alueelliset erot suuria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  3. 3

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  8. 8

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Tampereen uuden yliopiston synnytys oli riitaisa prosessi – rehtori Liisa Laakso sai mennä, kampukselle tuli konsultteja ja uuden rehtorin ”Wau-ajattelu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää