Ulkomaat

Baijerin pääministeri puhuu kuin Trump, mutta se ei taida riittää – Saksassa käydään sunnuntaina historialliset vaalit, jotka voivat heiluttaa koko maata

Baijerissa on sunnuntaina historialliset osavaltiovaalit, sillä Baijerin mahtipuolue CSU menettää rytinällä yksinvaltansa. Konservatiivisuus ei ole enää entisellään.

München

Baijerin pääministeri Markus Söder pitää vaalipuhetta vieressään valtava Markus Söderin pää. Pää vie huomion seinään heijastuvassa logossa, joka on samaan aikaan komea ja kauhea. Se on kuin parodiaa. Logossa Söderin piirretyn pään ympärillä on tähtiä ja teksti Bavaria One – Mission Zukunft, Baijeri ykkönen, tehtävänä tulevaisuus.

Tyylilaji kertoo paljon Söderistä. Kaikki on suurta ja itsekeskeistä. Ja kuin peliä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkästä vitsistä ei ole kyse. Söder todella haluaa Baijerille oman avaruusohjelman ja satelliitin. Se on yksi hänen teemoistaan Baijerin sunnuntain osavaltiovaalien kampanjoinnissa. Eikä siinä mitään, vauras Baijeri on merkittävä avaruusteknologian keskus.

Baijeri on ykkönen, suurin, menestyvin eikä edes taivas ole rajana. Se on Söderiä. Ja juuri siksi häntä kutsutaan Baijerin Trumpiksi. Mutta toisin kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Söder saattaa käydä viimeisiä vaalejaan. Kannatusmittaukset ennakoivat Söderin puolueen CSU:n olevan matkalla kohti katastrofia.
Saksa on maa, jossa on koko ajan jossain vaalit. Sunnuntaina uurnille käy 9,5 miljoonaa äänioikeutettua Baijerissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Baijeri on Saksan 16 osavaltiosta yksi erityisimmistä. Se on vauras, täynnä kansainvälisiä suuryrityksiä ja patakonservatiiveja. Se on omanarvontuntoinen ja syvästi katolinen. Baijerin vaaleilla on myös tiukka side valtakunnanpolitiikkaan. Itse asiassa koko Saksan hallitus on viime ajat pyörinyt Baijerin vaalien ympärillä.

Baijerissa on eletty kuin yksipuoluejärjestelmässä, ja nyt vanha valta-asetelma murtuu. Jos kannatusmittaukset pitävät paikkansa, Baijerin kristillissosiaalinen unioni eli CSU menettää yksinvaltansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mille tahansa muulle puolueelle se, että joka kolmas äänestäjä kannattaa puoluetta, olisi riemujuhla. Mutta ei CSU:lle, joka on tottunut saamaan puolet äänistä.

Syyllinen CSU:n kriisiin on etsitty Baijerin ulkopuolelta. Hän on liittokansleri Angela Merkel.

CSU on suurisanaisten miesten ja isojen egojen puolue. Merkel on tämän tyylin vastakohta. Hänen kimpussaan on ennen kaikkea CSU:n johtaja ja Saksan sisäministeri Horst Seehofer.

Merkel ja Seehofer ovat teoriassa liittolaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seehoferin CSU:lla ja Merkelin kristillisdemokraattisella CDU-puolueella on vanhastaan diili. Baijeri on CSU:n, muu Saksan CDU:n. Kun CDU on vallassa, on myös CSU:lla ministerinsä hallituksessa. Nyt yhteiselo on ollut niin hankalaa, että Seehofer on ollut kahdesti kaataa koko Saksan hallituksen, jolla on ikää vasta seitsemän kuukautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osin syynä kriiseihin on se, miten sekaisin koko Eurooppa on pakolaiskriisin jäljiltä. CSU:n johto katsoo, että syy puolueen kannatuskatoon on Merkelin maahanmuuttopolitiikassa. CSU:lle Merkel on liian liberaali.

Baijeri oli kolme vuotta sitten pakolaiskriisin keskipiste Saksassa. Baijerin kautta Saksaan saapui reilun vuoden aikana noin miljoona turvapaikanhakijaa. Oikeistopopulistisen ja osin äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n kannatuksen nousu sai vauhtia pakolaiskriisistä. CSU sai Baijeriin uuden haastajan.

CSU on perinteisesti halunnut pitää kiinni siitä, ettei sen ohi mennä oikealta. AfD teki sen. Seehofer päätti vastata menemällä perässä.

Oikeistopopulismi nousee koko Euroopassa. Baijerin poliittinen muodonmuutos on siitä yksi seuraus. Mutta on myös muita syitä.

Isot megatrendit, globalisaation ja digitalisaation tuomat työn ja tulonjaon murrokset, geopolitiikan ja voimapolitiikan paluu, Baijerin hurja talouskasvu ja kansainvälistyminen näkyvät poliittisella kartalla ja äänestäjien liikkuvuudessa.

Puoluekenttä pirstaloituu ja perinteiset kansanpuolueet ovat kovilla vasemmalta oikealle. Ensin tämän murroksen keskelle joutuivat sosiaalidemokraatit, ja nyt on konservatiivien vuoro. CSU:n kiivas kampanjointi ja kipuilu on yksi esimerkki siitä, miten konservatiivisuutta yritetään brändätä uusiksi.

Merkelin tyyliä on asemoitua mahdollisimman keskelle poliittista karttaa. Seehofer sen sijaan uudistaisi konservatiiveja ammentamalla äärioikealta ja keskittymällä lähinnä maahanmuuttoon. Nyt tämä linja sekä hieman tuo, että etenkin vie kannatusta.

Baijeriin ja etenkin Müncheniin muuttaa koko ajan väkeä muualta. Kyse ei ole pakolaisista, vaan teknologiajättien houkuttelemista kansainvälisistä huippuosaajista Saksasta ja muualta Euroopasta. Monelle heistä CSU:n edustama konservatiivisuus on vierasta.

Söder tajuaa tämän ehkä Seehoferia paremmin, mutta osalle äänestäjistä Söder on silti liian kova ja populistinen. Söder on kuitenkin laajentanut spektriä. Hän kurottaa avaruuteen ja taivaaseen. Kesällä hän määräsi, että kaikissa Baijerin virastoissa on oltava seinällä krusifiksi.

Uskonnon sijaan monelle tärkein vaaliteema on koti, varsinkin hoivapalvelut ja asumisen hinta, joka on Saksan suurkaupungeissa kärjistyvä poliittinen teema.

Baijerin vaalien kireä asetelma vaikuttaa Saksan hallitukseen.

Seehofer haastaa Merkeliä. Seehofer saa haluamaansa, sillä kannatusluvut eivät houkuta uusiin vaaleihin.

Kesällä Seehofer vaati, että turvapaikanhakijoita pitäisi käännyttää suoraan rajalta. Riita oli paitsi kaataa hallituksen myös hajottaa CDU:n ja CSU:n unionin. Syksyllä Seehofer väänsi demarien kanssa tiedustelujohtaja Hans-Georg Maaßenin potkuista.

Tulos: CSU:n kannatus vain hupenee. Nyt tilanne on se, että CSU on Seehoferin ja Söderin, kahden itseään mahtimiehinä pitävän alfauroksen johdolla matkalla kohti kaikkein aikojen tappiota. AfD:n kannatus on mittauksissa 10–14 prosenttia. Se ei yksi ole viemässä CSU:n yksinvaltaa, mutta se on ollut vauhdittamassa äänestäjien liikettä puolueista toisiin.

Ne, joille maahanmuutto on tärkein vaaliteema, saavat haluamaansa AfD:stä. Maltilliset äänestäjät etsiytyvät myös muualle. Vihreille mittaukset ennakoivat 18 prosenttia äänistä.


Söderille tilanne on hankala. Hän on sitä mieltä, että Seehoferin show ja Berliini ovat syypäitä katastrofiin.

Söder nousi Baijerin pääministeriksi vasta viime maaliskuussa. Vallanvaihtoa edelsi vuosien taistelu Seehoferin kanssa. Seehofer joutui väistämään. Hän lähti ministeriksi.

Myös Söderin poliittinen tulevaisuus on auki. Jos hän jatkaa pääministerinä, hallituksessa on myös jokin toinen puolue. CSU:n itseluottamus on kuitenkin perustunut siihen, että se pystyy johtamaan Baijeria yksin.

Onko Söderistä kompromisseihin?

”Ne eivät ole Baijerin ja CSU:n vahvuus”, sanoo Söderistä elämäkerran kirjoittanut Süddeutsche Zeitung -lehden toimittaja Roman Deininger.

Söder on raskaan sarjan provosoija ja populisti, armoitettu puhuja, joka elää ja hengittää Baijerin politiikkaa. Söder rakastaa vastakkainasetteluja, Deininger sanoo.

Söder, 51, on rakentanut uraansa taistellen ja taitavasti. Hän on puolueen nuorisojärjestön entinen johtaja, joka teki hetken uraa tv-toimittajana. Se toi näkyvyyttä. Seehoferin suosiossa hän ei kuitenkaan ollut. Vallanvaihto oli kova.

CSU on kuitenkin aina ollut myös uudistuva ja uudistava puolue, Deininger muistuttaa. Poliittisen kulttuurin suurista eroista huolimatta Söderille, Baijerin entinen ympäristöministerille, vihreät olisi ihan luonteva kumppani.

”CSU:n täytyy sopeutua siihen, että Baijeri on entistä kirjavampi ja poliittisesti laajempi. Aikaa on seurattava.”


Sunnuntain vaalit Baijerissa ovat historialliset. Vaikka CSU on betonoinut itsensä konservatismiin, voi olla, ettei tämä tyyli enää puhuttele edes Baijerissa.

Merkelin hallitukselle vaalitulos tarkoittaa joko rauhallisempia aikoja – tai uutta kriisiä. Jos EU:n mahtimaan Saksan hallitus kaatuisi, koko Euroopan poliittinen agenda kriisiytyisi.

Merkeliä ei tosin juuri kiinnosta yksittäisten osavaltioiden vaalikamppailut ja hallitukset. Merkelille tärkeää on Saksan suuri linja, Deininger sanoo.

Toinen kysymys on se, miten tärkeää Saksan vakaus omasta kannatuksestaan panikoiville puolueaktiiveille. Omat yllättivät Merkelin muutama viikko sitten, kun CDU:n ja CSU:n yhteinen parlamenttiryhmä äänesti ryhmän johtoon Ralph Brinkhausin Merkelin luottomiehen Volker Kauderin sijaan.

CDU:lla on puoluekokous joulukuussa. Silloin äänestetään myös Merkelin jatkosta. Jos Merkel pitää sanansa, hän jatkaa puolueen johdossa ja kanslerina koko vaalikauden, Deininger sanoo.

”Se, miten CDU:n ja CSU:n välit toimivat, riippuu siitä, ketkä puolueita johtavat. Jos molemmissa on vallassa konservatiivit, sujuu hyvin. Samoin, jos molemmissa on liberaalit.”

Söder ei ole ainoa nimi CSU:n johtoon. Nousussa ovat EPP-puolueen kärkiehdokkaan paikasta Alexander Stubbin kanssa kisaava Manfred Weber ja entinen liikenneministeri Alexander Dobrindt.

Baijerilaisella konservatiivi–liberaali-asteikoilla Weber on se liberaali.

”Sukupolvi vaihtuu. Ehkä nyt on Söderin ja Seehoferin viimeinen taisto.”

Oikaisu 12.10.2018 kello 7.40: Alexander Dobrindt ei ole enää liikenneministeri, vaan CSU:n liittopäiväryhmän puheenjohtaja.

Tästä on kyse

Baijeri äänestää sunnuntaina


 Baijerissa on sunnuntaina osavaltiovaalit.

 Baijeria on hallinnut vuodesta 1957 Baijerin kristillissosiaalinen unioni CSU.

 Torstaina julkistettu Civeyn mittaus ennakoi CSU:lle 32,9 prosenttia, vihreille 18,5 prosenttia, SPD:lle 11 prosenttia, liberaalipuolue FDP:lle 5,9 prosenttia, AfD:lle 12,8 prosenttia, vasemmistopuolue Linkelle 3,9 prosenttia ja Frei Wähler -puolueelle 9,8 prosenttia äänistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  3. 3

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  4. 4

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  5. 5

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  8. 8

   Farmari-Volvon kuljettaja ajoi suojatiellä naisen päälle ja pakeni paikalta Vuosaaressa

  9. 9

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  10. 10

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä
  3. Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla
  4. Kimi Räikkönen hurmaa Instagramissa, Sebastian Vettel myöntää yllättyneensä: ”Sillä tavalla voi tosin ansaita paljon rahaa”
  5. ”Kyllä Puolustusvoimilla on kyky avata osa salauksista” – Näin Suomi tiedustelee tietoliikennettä sitten, kun lait saadaan voimaan Tilaajille
  6. Kosovon parlamentti äänesti oman armeijan perustamisen puolesta – ele suututtaa Serbiaa ja huolestuttaa Natoa
  7. Oliko Airiston Helmeen kohdistunut mittava kotietsintäoperaatio laillinen? Käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisun kello 14
  8. Norjalaistaiteilija osoittaa, että viileä minimalismikin voi olla täynnä tunteita
  9. Viggo Wallensköldin sienikirjan ruokalajeja voi nauttia vain kerran – ”Isäpuolen kiusaus” sisältää vanhaa lihaa, ”Kuivaa kääpää sellaisenaan” sopii vain hyvähermoisille
  10. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – virolaiskolmikon oivalluksia, Lavosen grafiikkaa ja värivoimaisia maalauksia
  11. Farmari-Volvon kuljettaja ajoi suojatiellä naisen päälle ja pakeni paikalta Vuosaaressa
  12. Näytä lisää