Ulkomaat

Lääkärit varoittavat: Miljoonat naiset vaarantavat vuosittain oman ja lapsensa terveyden keisari­leikkauksilla, joilla ei mitään tekemistä lääke­tieteen kanssa

Maailmanlaajuinen tutkimus havaitsi, että rikkaat synnyttäjät turvautuvat usein tarpeettomasti keisarileikkaukseen, kun taas köyhillä ei ole siihen mahdollisuutta vaikka se olisi tarpeen.

Keisarileikkausten osuus synnytyksistä on maailmalla lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä, kertoo tuore tutkimus.

Joissakin maissa keisarileikkausten määrä on saavuttanut jo ”epidemian” mitat, eikä leikkauksilla enää ole tekemistä synnytysterveyden kanssa, lääkärit varoittavat perjantaina The Lancet -lehdessä julkaistussa laajassa selvityksessä. Selvitys korostaa valtavaa eroa köyhien ja rikkaiden äitien välillä synnytysterveydessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksen mukaan miljoonat naiset vaarantavat joka vuosi oman ja lapsensa terveyden sellaisilla keisarileikkauksilla, ”joilla ei ole käytännössä mitään tekemistä todistusaineistoon pohjautuvan lääketieteen kanssa”. Keisarileikkaus on kirurginen toimenpide, jossa sikiö syntyy leikkauksessa vatsanpeitteiden ja kohdun seinämän läpi tehtyjen viiltojen kautta.

Tuoreimmat maailmanlaajuiset tilastot keisarilaukkauksista on vuodelta 2015. Tuolloin maailmassa tehtiin 29,7 miljoonaa keisarileikkausta. Luku oli 21 prosenttia kaikista synnytyksistä. Vastaavasti vuonna 2000 tehtiin maailmassa 16 miljoonaa keisarileikkausta, mikä oli The Lancetin mukaan 12 prosenttia kaikista synnytyksistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lääkärit ovat arvioineet, että keisarileikkaus on lääketieteellisesti tarpeellinen noin 10–15 prosentissa synnytyksistä. Toimenpiteeseen turvaudutaan, kun synnytyksen aikana ilmenee ongelmia tai jos tavanomaiseen synnytykseen liittyy suuria riskejä.

Alla oleva video esittelee, miten tehdään hallittu keisarileikkaus. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Vertailussa havaittiin, että maiden välillä on valtavia eroja keisarileikkausten määrässä, ja että nämä liittyvät ennen kaikkea synnyttäjien taloudelliseen asemaan. Tutkimuksen mukaan ainakin 15 maassa keisarileikkauksia tehdään yli 40 prosentissa synnytyksistä. Usein keisarileikkaukset tehdään varakkaille synnyttäjille yksityissairaaloissa.

Esimerkiksi Brasiliassa, Egyptissä ja Turkissa yli puolet synnytyksistä tapahtuu keisarileikkauksilla. Kaikkein yleisintä keisarileikkaukset on Dominikaanisessa tasavallassa, jossa sen osuus 58,1 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue tästä HS:n reportaasi keisarileikkauksista Brasiliassa vuodelta 2014.

Terveyskirjasto Duodecimin mukaan Suomessa tehtiin 2016 yhteensä 8 670 keisarileikkausta, mikä on 16,4 prosenttia kaikista synnytyksistä. Duodecimin mukaan keisarileikkausten määrässä ei ole tapahtunut merkittäviä heilahduksia kymmenessä vuodessa.

Tutkimuksessa mukana olleista maista noin neljänneksessä keisarileikkauksia käytettiin selvästi keskimääräistä vähemmän. Tutkijoiden mukaan keisarileikkauksiin turvaudutaan tarpeettoman paljon keski- ja yläluokkaisissa ympäristöissä, kun taas matalatuloisilla äideillä ei ole toimenpiteeseen aina mahdollisuutta, vaikka se voisi pelastaa äidin tai lapsen hengen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emme odottaneet, että synnytystarpeissa olisi näin suuria eroja maiden välillä, sosioekonomisten taustojen välillä tai maiden sisällä olevien alueiden välillä”, sanoi tutkimusta johtanut professori Ties Boerma Manitoban yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

Tutkimus löysi useita syitä sille, minkä vuoksi niin monet turvautuvat keisarileikkauksiin. Näitä olivat muun muassa kätilöiden vähyys ja puutteet sellaisissa lääketieteellisissä taidoissa, jotka mahdollistavat turvallisen alatiesynnytyksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus varoittaa, että monissa tapauksissa nuorista lääkäreistä oli tulossa keisarileikkausten asiantuntijoita, mutta samaan aikaan he olivat menettäneet ammattitaitonsa luonnollisissa synnytyksistä.

Merkillepantavaa oli erot köyhien ja rikkaiden alueiden välillä maiden sisällä. Esimerkiksi Kiinassa keisarileikkausten määrä eri alueiden välillä vaihteli neljästä 62 prosenttiin ja Intiassa seitsemästä 49 prosenttiin.

Jotkut synnytysklinikat markkinoivat keisarileikkausta helppona synnytyksenä, mutta leikkauksiin liittyy riskejä, tutkimus varoittaa.

Synnytyskuolemat ja synnytykset tuottamat vammat ovat yleisempiä keisarileikkauksissa verrattuna alatiesynnytykseen. Leikkaus arpeuttaa kohdun, mikä voi johtaa verenvuotoihin tai myöhemmin kohdunulkoisiin raskauksiin, ennenaikaisiin synnytyksiin tai jopa kuolleena syntymisiin.

”Keisarileikkaus on iso leikkaus, johon liittyy riskejä joita pitää harkita huolellisesti”, sanoi tutkimukseen osallistunut professori Jane Sandall Lontoon King’s Collegesta.

Tutkimusta kommentoinut Gerard Vissers University Medical Centrestä Hollannista piti keisarileikkausten maailmanlaajuista kasvua hälyttävänä.

”Tarpeettomien keisarileikkausten lopettamiseen tarvitaan nopeita yhteistoimia. Naiset ja perheet pitää saada luottamaan siihen, että he saavat kaikkein sopivinta hoito omassa ympäristössään”, Vissers sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Synnytys
 • Lääketiede
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  3. 3

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  4. 4

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  5. 5

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Farmari-Volvon kuljettaja ajoi suojatiellä naisen päälle ja pakeni paikalta Vuosaaressa

  9. 9

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  10. 10

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat