Ulkomaat    |   HS-analyysi

Sunnuntain vaalit olivat järistys Saksassa – Kulisseissa puuhataan Merkelille seuraajaa, jos tämän mieli pian muuttuu

Vallanvaihdot Saksan johdossa ovat aina olleet vaikeita, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Baijerin sunnuntaisten osavaltiovaalien katastrofitulosta Saksan hallituspuolueille osattiin odottaa, mutta se oli silti niille šokki.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien baijerilainen sisarpuolue Baijerin kristillissosiaalinen unioni eli CSU hävisi erittäin näyttävästi yksinvaltansa. Vaalien häviäjiin kuuluu myös Merkelin toinen hallituskumppani, sosiaalidemokraatit. Siltä lähti Baijerissa puolet kannatuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Baijerin vaalituloksella on kovat seuraukset Merkelille ja tämän hallitukselle. Molemmilla on vakava uskottavuusongelma, sillä kannatus kaikkoaa vauhdilla ja hallitusyhteistyö on ollut jatkuvaa riitelyä. Tilanne on se, että Saksassa todella pohditaan, pysyykö Merkelin hallitus toimintakykyisenä ja koossa syksyn 2021 vaaleihin saakka.

Baijerin vaaleihin latautui paljon, ja lataus myös purkautui. ”Tuloksessa näkyvät suuret muutokset”, sanoi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä, mitä hallituspuolueiden on tästä otettava opiksi omassa toiminnassaan ja poliittisessa debatissaan, on kunkin vastuussa olevan puolueen syytä keskustella, Steinmeier sanoi.

Merkelin lähipiiri vihjaa jo myös julkisuudessa, että Merkel saattaisi siirtyä kokonaan sivuun. Tästä hänen olisi päätettävä ennen CDU:n joulukuun puoluekokousta.

Merkelin nopea lähtö kesken vaalikauden on vaihtoehto, sanoi Saksan liittopäivien puhemies ja finanssikriisissä Saksan talouskurilinjalle kasvot antanut entinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble pohtiessaan tilannetta viikonvaihteessa SRW-kanavan haastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Schäuble jotain sanoo, kyse ei ole heikosta signaalista, vaan tarkoin harkitusta viestistä CDU:n ytimestä.

Schäublen mielestä lopullisten johtopäätösten aika ei tosin ole ihan vielä. Mutta pian on – kahden viikon päästä järjestettävien Hessenin osavaltiovaalien tulos yhdistettynä Baijerin katastrofiin voi tarkoittaa sitä, että valta vaihtuu paitsi CDU:ssa, myös hallituskumppani sosiaalidemokraateissa.

Saksalaiskeskusteluissa pohditaan, että Schäublesta voisi jopa tulla siirtymäkauden kansleri, joka veisi Saksan – enemmistö- tai vähemmistöhallituksella, vuoden 2021 liittopäivävaaleihin. Järjestely olisi aikamoinen, mutta niin on myös Saksan poliittinen tilanne.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CSU menetti Baijerissa yksinvaltansa ja teki 37,1 prosentin ääniosuudella huonoimman vaalituloksensa sitten vuoden 1950. Baijerin poliittisella kartalla kyse on järistyksestä. Mullistusta korostaa entisestään sosiaalidemokraattien katastrofi: SPD on Baijerin viidenneksi suurin puolue 9,7 prosentin ääniosuudella.

Demarien ohi painelivat vaalien voittajat vihreät ja parlamenttiin ensimmäistä kertaa noussut oikeistopopulistinen ja osin äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD. Molempien menestys on ajan kuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihreistä on tulossa uusi kansanpuolue, ja AfD vakiinnuttaa nyt vauhdilla asemaansa Saksan puoluekentässä. AfD:n liittopäiväryhmän johtaja Jörg Meuthen pitää 10,2 prosentin ääniosuutta voittona, vaikka se jäi alle viime vuoden liittopäivävaalien tuloksen.

Myös Baijerin oma konservatiivinen ja maahanmuuttovastainen paikallispuolue Freie Wähler (FW) keräsi demareita enemmän ääniä. Se haluaa Baijerin hallitukseen ja kolme ministerinsalkkua.


CSU:n johtokaksikko, Baijerin pääministeri Markus Söder ja CSU:n puoluejohtaja, Merkelin hallituksen sisäministeri Horst Seehofer, pitävät yhä kovan pokkansa. Pokan pitämisessä auttaa se, ettei muilla puolueilla ole mahdollisuutta koota hallitusta ilman CSU:ta. Se pysyy siis pääministeripuolueena, vaikka joutuukin nyt miettimään, kenen kanssa Baijeria johtaisi. Vaihtoehtoja on käytännössä kaksi, Freie Wähler tai vihreät.

Konservatiivinen ja maahanmuutonvastainen FW on CSU:n puoluejohdossa monen suosikki, mutta tällä kokoonpanolla CSU todellakin osoittaisi ylimielisyytensä saamaansa arvostelua kohtaan. Vihreiden 18 prosentin kannatus Baijerissa on jymymenestys ja kertoo siitä, kypsiä monet maltilliset keskustaliberaalit äänestäjät ovat olleet pettyneitä CSU:n populistiseen vaalistrategiaan.

”Tietenkään ei ole helppoa erotella meidän tulostamme ja sitä, mitä tapahtuu valtakunnallisesti”, Söder sanoi sunnuntai-iltana. ”Pääasia on kuitenkin muodostaa mahdollisimman nopeasti Baijeriin vakaa hallitus, ja otamme sen tehtävän vastaan.”

Söder pitää valtansa, mutta Seehoferin asema CSU:ssa on hieman heikompi. Söder haluaa, että sen jälkeen kun hallitus on saatu kokoon, CSU järjestää ylimääräisen puoluekokouksen. Vaalitappio on saatava tuuletettua, ja voi hyvin olla, että Saksan hallituksen yhteiselossa on paljon pohdittavaa.

Valtakunnanpolitiikassa katse kääntyi heti Hesseniin, ja harvoinpa ovat Hessenin osavaltiovaalit yhtä tärkeät kuin nyt.

Hessenin vaalit mittaavat CDU:n kannatusta, kun taas Baijerin vaalien erikoisuus oli se, että se kertoi luottamuksen Merkelin CDU:n sisarpuolueeseen CSU:hun – mutta toki myös mitä suurimmassa määrin Merkelin hallitukseen. SPD:lle Hessenin vaalit ovat vähintäänkin kriittiset.

Demareissa on paljon niitä, joiden mielestä valtakunnanpolitiikassa puolueen paikka olisi ollut oppositiossa. Kyse on sen arvioimisesta, syökö hallitusvastuu kannatuksen kaikkialla. Nahles sanoo, että hallitus tarvitsee täysin uuden tyylin johtaa Saksaa. Onko uusi tyyli Nahlesin tyyli, on toinen kysymys.

Juuri Nahles on ollut se, joka on puolustanut SPD:n paikkaa hallituksessa. Vastustajat ovat kuitenkin kovaäänisiä, ja jatkuva omien kritiikki syö entisestään SPD:n uskottavuutta. Puolue on kuitenkin sen tosiasian edessä, että lähtö hallituksesta ja hyppy oppositioon ei ehkä toisi lisää kannatusta.

Hessenin vaaleja seurataan myös maailmalla, sillä Merkelin ratkaisussa vaalitulos voi olla olla se viimeinen ratkaiseva tekijä.

Merkelin asemaa näyttää erilaiselta, jos häntä tarkastelee Saksassa tai Saksan ulkopuolelta.

Kansainvälisesti arvioiden Merkelin asema on yhä suhteellisen vahva. Merkel on johtanut Saksaa liittokanslerina 13 vuotta, ja vuosia CDU:n johdossa on 18. Eurooppalaiset kumppanit tuntevat hänet ja luottavat häneen, ja siksi aikaan Merkelin jälkeen suhtaudutaan varauksella. Saksasta tulisi aiempaa arvaamattomampi kumppani.

Saksassa luottamus Merkeliin on heikentynyt huomattavasti. Hän on nyt heikoimmillaan, ja tukijoita on vähän. Schleswig-Holsteinin osavaltion pääministeri Daniel Günther puolusti kuitenkin maanantaina Merkeliä sanomalla, että vastuu CSU:n vaalituloksesta Baijerissa on CSU:lla. ”Ilman CSU:n ja CDU:n sisaruussuhdetta CSU:n tulos olisi ollut vieläkin huonompi”, Günther sanoi Welt-lehdelle.

Merkelin valta on hapertunut askel askeleelta. Vuosi sitten syksyllä Merkel oli vaikeuksissa yrittäessään saada Saksaan toimintakykyisen hallituksen. Se onnistui hädin tuskin.

Hallituksella on takanaan kuin hukkaan heitetty vuosi, ja sen kaikki tietävät. Jatkuva riitely maksaa kaikille hallituspuolueille, ja siitä Baijerin vaalitulos on esimerkki. Jos Hessenin osavaltiovaalit ovat myös katastrofi, on edessä tiukka paikka. Jossain vaiheessa on löydettävä ratkaisu jatkuviin kriiseihin. Se voi olla vallanvaihto, jossa Merkel jatkaa kanslerina mutta jättää CDU:n puoluejohtajan tehtävät.

Tai olisiko aika kokeilla vähemmistöhallitusta? Sen Merkel hallitusneuvotteluväännössä tosin torjui, mutta vaihtoehto ei ole tyystin mahdoton.

Vallanvaihdot Saksan johdossa ovat aina olleet vaikeita. Kanslerit eivät ole ymmärtäneet ajoissa siirtyä sivuun. Niin kävi myös kansleri Helmut Kohlille, Merkelin edeltäjälle CDU:n johdossa. Nyt Merkeliä varoitellaan valtaan takertumisesta.

Myös demarikansleri Gerhard Schröder on esimerkki siitä, miten kanslerin uraa päättyy kovin vaatimattomin tyylipistein. Demarit olivat kärsineet vaalitappion Nordrhein-Westfalenissa, ja Schröder halusi luottamusäänestyksen ja uudet vaalit vuonna 2005. Ne demarit hävisivät haastaja Merkelille. Alkoi Merkelin kausi.

Merkel teki loppusyksystä 2016, vajaa vuosi ennen Saksan liittopäivävaaleja, hyvin vaikean päätöksen. Hän päätti asettua vielä kerran CDU:n kansleriehdokkaaksi. Päätöstä edelsi pitkä pohdinta Saksan ja maailman tilasta. Yksi ratkaisevia tekijöitä Merkelin päätökseen jatkaa oli Donald Trumpin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi. Murroskausi maailman valtasuhteissa tarvitsi Merkelin kaltaista kokenutta vakauden vaalijaa.

Tähän asti Merkel on sanonut, että hän lähti kansleriksi hoitaakseen tehtävää koko vaalikauden ajan. Mutta onko arvio yhä sama? Voi olla, että paine on Merkelillekin liian kova. Maanantaina ilmoittautui kuitenkin liuta tukijoita vakuuttamaan, että Merkelillä on tuki jatkaa.

Myös Schäuble on vakuuttunut siitä, että Merkel valitaan uudelleen puheenjohtajaksi, jos hän asettuu ehdolle. Jos – siitä on nyt lähiviikot kyse.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Angela Merkel
 • Andrea Nahles
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

  2. 2

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  3. 3

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  6. 6

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  7. 7

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Epäsuomi kukoistaa ulkomailla – ja sitä ruokkii laiskuus ja pätemisen tarve

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 900 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  11. Näytä lisää