Ulkomaat

Pääministeri May ilmoitti brexit-neuvottelujen olevan loppusuoralla – parlamentin alahuoneessa raikui nauru ja pilkkahuuto

Eurooppa-neuvoston Donald Tuskin mukaan taas brexit-sopimuksen kaatuminen on todennäköisempää kuin ennen. Pohjois-Irlannin rajan avoimuus on yhä neuvottelujen suurin ongelma.

Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti maanantaina brittiparlamentin alahuoneelle, että brexit-neuvottelut ovat edenneet loppusuoralle.

Ilmoitusta tervehdettiin äänekkäällä naurunremahduksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun May kertoi, että loppuneuvottelujen aikana täytyy pitää pää kylmänä, vastasi osa kansanedustajista pilkkahuudoin. Taputuksiakin kuultiin.

Parlamentaarikkojen reaktio on ymmärrettävä, sillä Britannian EU-eroneuvottelut ovat jatkuneet jo yli puolitoista vuotta. Prosessi on ollut huomattavasti vaikeampi kuin mitä brexitin kannattajat antoivat ymmärtää ennen EU-kansanäänestystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit-sopimus pitäisi saada kasaan tänä syksynä, jotta se ennätettäisiin saattaa voimaan ensi kevään brexit-päivään eli 29. maaliskuuta mennessä.

”Erosopimuksen muoto on nyt suurimmaksi osaksi valmis. Meillä on myös laaja yhteisymmärrys [Britannian ja EU:n] tulevan suhteen muodosta ja ulottuvuudesta. Edistystä on tehty muun muassa turvallisuus-, liikenne- ja palvelukysymyksissä”, May kertoi parlamentille.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ei ollut aivan yhtä optimistinen maanantai-iltan julkistamassaan EU-huippukokouksen kutsukirjeessään. Kirjeen mukaan muun EU:n pitää valmistautua brexit-sopimuksen kaatumiseen, joka on nyt todennäköisempää kuin aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa EU tekee kuitenkin kaikkensa parhaan mahdollisen sopimuksen saavuttamiseksi:

”Kuten joku on osuvasti todennut: ’Tehtävä näyttää mahdottomalta, kunnes se on täytetty.’ Älkäämme antako periksi.”

Brexit-sopimuksen toivottiin alun perin olevan kasassa lokakuun puolivälissä. Donald Tuskin mukaan asiat ovat kuitenkin osoittautuneet monimutkaisemmiksi kuin jotkut ovat saattaneet ajatella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

EU-maiden johtajat puhuvat brexitistä Eurooppa-neuvoston kokouksessa, joka alkaa keskiviikkona Brysselissä. Myös May matkaa paikalle, vaikka hän ei olekaan läsnä muiden EU-maiden eli EU27:n suljetussa brexit-neuvonpidossa.

Jo sunnuntaina uutisoitiin, että brexit-sopu olisi jo lähellä. Odotukset kuitenkin lässähtivät illan kuluessa. EU-neuvottelujen loppusuoran äkkikäänteet eivät ole mitenkään epätavallisia, kun on kyse isoista ja monimutkaisista asioista ja osapuolet esiintyvät niin oman kotimaan yleisölle kuin vastapuolillekin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjois-Irlannin rajan tulevaisuus on yhä neuvottelujen suurin yksittäinen ongelmakysymys.

Kaikki osapuolet – Britannia, Irlannin tasavalta, Pohjois-Irlanti ja muu EU – haluavat, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja pysyy täysin avoimena myös brexitin jälkeen, kun siitä tulee EU:n ulkoraja. Nyt valtionrajan vaihtumisen huomaa vain asfaltin väristä ja siitä, että nopeusrajoitus muuttuu maileista kilometreiksi.

Yhdistynyt kuningaskunta on kuitenkin linjannut, että se jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Irlannin rajalle pitäisi tulla jonkinlaiset tulli- ja rajatarkastusmuodollisuudet.

Britannia ja muu EU sopivat jo viime joulukuussa, että Pohjois-Irlanti jää soveltuvin osin EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoille, jos asiaa ei ratkaista muulla tavoin. Näin rajamuodollisuuksia ei tarvittaisi.

Mayn ja Pohjois-Irlannin brittimielisten unionistien on ollut kuitenkin mahdotonta hyväksyä sitä, että Pohjois-Irlanti jäisi EU:n vaikutuspiiriin. Uhkana on, että raja muodostuu käytännössä Irlanninmerelle. Samalla paineet Irlannin yhdistymiselle kasvavat.

Brittihallitus toivookin, että asiaan löytyisi tuore ratkaisu, kun EU ja Britannia aloittavat neuvottelut tulevasta suhteestaan brexit-päivän jälkeen.

”Olemme samaa mieltä siitä, että tulevan taloussuhteemme pitäisi tarjota kaikki ratkaisut Pohjois-Irlannin uniikkeihin olosuhteisiin pitkällä tähtäimellä”, May sanoi parlamentille maanantaina.

Ongelma piilee nyt siinä, minkälainen järjestely luodaan sen varalle, että sopimukseen ei päästäkään.

EU on linjannut, että Pohjois-Irlannin turvaksi luodaan oma varajärjestelmä eli jääminen tarvittaessa EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoille.

May taas haluaa, että mahdollinen jääminen EU:n tullijärjestelmään koskisi koko Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja olisi määräaikainen.

”Sanon suoraan, että me [Britannia] emme aio jäädä pysyvästi kiikkiin yhteiselle tullialueelle niin, että emme voi solmia kunnon kauppasopimuksia”, May sanoi alahuoneelle.

Vaikka May puhuu kiikkiin jäämisestä, olisi EU:n tullijärjestelmään jääminen toisaalta myös Britannian etu: tavarakauppa voisi jatkua lähes yhtä saumattomasti kuin nytkin. Toisaalta taas EU:sta katsottuna Britannia poimisi tällöin rusinoita pullasta: se saisi jatkaa vapaata tavarakauppaa, mutta pääsisi eroon EU-velvoitteistaan.

May painotti alahuoneelle, että brexit-sopimus on saatava kasaan:

”Emme voi antaa erimielisyyksien jarruttaa hyvän sopimuksen syntymistä ja jättää meitä ilman erosopimusta – sitä ei halua kukaan.”

Aiemmin May on sanonut useasti, että EU-ero ilman sopimusta on parempi kuin huono sopimus. Britannian lähtö ilman brexit-sopimusta tietäisi kuitenkin suuria käytännön ongelmia kaikille osapuolille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Apina sieppasi ja tappoi vauvan Intiassa

  4. 4

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  5. 5

   Sikariklubi vastaa oikeuden päätökseen: Tupakkakoppia ei ainakaan tule

  6. 6

   Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

  7. 7

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  8. 8

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  9. 9

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  10. 10

   Klubiskenen keskeiset nimet vaativat häirinnän, puristelun ja syrjinnän lopettamista – kuvaavat avoimessa kirjeessä karua kohtelua ja asiattomuuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  4. 4

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  5. 5

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  6. 6

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  7. 7

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  8. 8

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  9. 9

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  10. 10

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää