Ulkomaat

Venäjän ortodoksinen kirkko ilmoitti katkaisevansa suhteensa Konstantinopolin patriarkaattiin – syynä kiista Ukrainan kirkon asemasta

Virallisesti kiistan keskiössä on Moskovan suuriruhtinaskunnan ja Puola-Liettuan vuonna 1686 solmima niin sanottu ikuinen rauha.

Moskova

Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisi maanantai-iltana välinsä Konstantinopolin eli Ekumeeniseen patriarkaattiin, kun Moskovan patriarkaatin synodi eli piispainkokous päätti lopettaa kirkkojen välisen ehtoollisyhteyden. Päätöksen taustalla on kiista Ukraina kirkosta, jolle Konstantinopoli on myöntämässä itsenäisyyden.

Ehtoollisyhteyden katkaiseminen on poikkeuksellisen kova toimi kirkollisessa maailmassa, sillä se käytännössä rikkoo kirkkojen yhteistyön kokonaan. Kirkkojen yhteys ilmenee ehtoollisyhteydessä ja keskinäisessä esirukouksessa, jonka Moskovan synodi myös kielsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu Konstantinopolin patriarkaattiin, joten myös suomalaisten ortodoksien ehtoollisyhteys Venäjän ortodoksiseen kirkkoon katkeaa. Moskova kieltää seurakuntalaisiaan olemasta kirkollisessa yhteydessä Ekumeeniseen patriarkaattiin.

Venäjän ortodoksikirkon eli Moskovan patriarkaatin mukaan Ukraina kuuluu kanonisesti sille, eikä Konstantinopolilla ole oikeutta puuttua sen asioihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ukraina puolestaan haluaa itsenäisen kirkon, koska näkee oman kirkon tärkeänä osana valtiollista itsenäisyyttä, kansallisen identiteetin lujittajana ja keinona vähentää Venäjän vaikutusvaltaa.

Ekumeeninen patriarkka on ortodoksien arvostetuin piispan virka, ja hänestä käytetään nimitystä ”ensimmäinen vertaistensa joukossa”. Patriarkka Bartolomeosin mukaan hänellä on oikeus myöntää ortodoksiselle kirkolle itsenäinen asema, mutta Moskova pitää Ekumeenisen patriarkan asemaa ja oikeutta päättää autokefaliasta vain muodollisena.

Keväästä asti muhinut kiista kärjistyi viime torstaina, kun Konstantinopoli ilmoitti virallisesti, ettei pidä Ukrainaa enää kanonisesti Moskovan patriarkaatin alueena. Ilmoitus oli tärkeä askel, jotta Konstantinopoli voi myöntää Ukrainan kirkolle autokefalian.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virallisesti kiistan keskiössä on Moskovan suuriruhtinaskunnan ja Puola-Liettuan vuonna 1686 solmima niin sanottu ikuinen rauha. Sen seurauksena Kiovan metropoliittakunta siirtyi käytännössä Konstantinopolilta Moskovan patriarkaatin alaisuuteen.

Moskovan mukaan nykyisestä Ukrainasta tuli silloin kanonisesti osa Moskovan patriarkaattia. Konstantinopolin mukaan se kuitenkin antoi Moskovalle vain oikeuden valita Kiovan metropoliitan. Ehtona oli, että metropoliitta edelleen muistelisi Konstantinopolin patriarkkaa. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Konstantinopolin mukaan Moskova kaappasi Ukrainan.

Viime torstaina Konstantinopoli ilmoitti, ettei pidä vuoden 1686 synodaalikirjettä enää oikeudellisesti sitovana. Samalla se julisti Kiovan metropoliittakunnan suoraan Ekumeenisen patriarkan alaiseksi ja palautti kirkon yhteyteen Ukrainan kahden tähän asti ei-kanonisen kirkon piispat ja papit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moskova syytti Konstantinopolia jo torstaina hajaannuksen aiheuttamisesta ja kanonisen lain rikkomisesta.

”Venäjän ortodoksisen kirkon silmässä kaikki nämä [Konstantinopolin] päätökset ovat laittomia ja kanonisessa mielessä merkityksettömiä”, Moskovan patriarkaatin ulkosuhteista vastaava metropoliitta Ilarion sanoi maanantai-iltana uutistoimisto Tassille kertoessaan synodin päätöksestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmassa on 14 ortodoksista kirkkoja, jotka tunnustavat toisensa kanonisesti. Tähän asti muu ortodoksinen maailma on hyväksynyt Ukrainan osaksi Moskovan patriarkaattia, tosin Konstantinopoli lähinnä tapahtuneena tosiasiana. Se muistutti esimerkiksi myöntäessään Puolan ortodoksikirkolla autokefalian vuonna 1924, että Puolan kirkon juuret ovat Kiovan metropoliittakunnassa, joka kanonisesti kuuluu sille.

Muut ortodoksikirkot ovat siksi olleet tekemisissä vain Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan autonomisen ortodoksisen kirkon kanssa. Sen lisäksi Ukrainassa on 1920-luvulla syntynyt autokefalinen kirkko ja 1990-luvulla muusta kirkosta eronnut Kiovan patriarkaatti. Länsi-Ukrainassa on myös kreikkalais-katolinen uniaattikirkko, joka muodostuu 1500-luvulla paavin alaisuuteen siirtyneistä ortodoksikirkoista, mutta ortodoksit eivät pidä sitä ortodoksisena.

Kyse on kuitenkin mitä suuremmissa määrin politiikasta.

Ukrainalle oma kirkko on askel kohti kulttuurista itsenäisyyttä. Vaatimus itsenäisestä kirkosta on ollut esillä tasaisin väliajoin, mutta kevään 2014 jälkeen ajatus on voimistunut. Keväällä 2014 Venäjä valloitti ensin Krimin, minkä jälkeen se aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Tapahtumat ovat muuttaneet monien ukrainalaisten käsitystä Venäjästä. Ukrainassa on myös alettu kasvavassa määrin pitää Moskovan alaista ortodoksista kirkkoa yhtenä Venäjän vallankäytön ja vaikuttamisen välineenä.

Tänä vuonna presidentti Petro Porošenko alkoi ajaa hanketta oman kirkon saamiseksi, yleisen arvelun mukaan myös kasvattaakseen matalaa suosiotaan ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.

Venäjälle Ukrainan menettäminen on iso kolaus, sillä Venäjän kristinuskoon kääntymisen käännekohtana pidetään Kiovan Venäjän hallitsijan Vladimir Suuren kastetta Krimillä vuonna 988. Samanuskoisuudella ja yhteen patriarkaattiin kuulumisella on myös perusteltu Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän kuulumista samaan ”venäläiseen maailmaan”.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin johtama turvallisuusneuvosto käsittelikin asiaa perjantaina.

Moskovan patriarkaatti on ortodoksisista kirkoista suurin, kun Ukraina lasketaan siihen mukaan. Moskovan ja Konstantinopolin välillä onkin siksi ollut jännitteitä. Taustalla on myös näkemyseroja, sillä Moskova on Konstantinopolia konservatiivisempi.

Bartolomeos myös ilmeisesti pahastui, kun Moskovan patriarkka Kirill jätti osallistumatta ortodoksikirkkojen yhteiseen neuvostoon 2016. Sen jälkeen hän alkoi suhtautua myönteisemmin ajatukseen itsenäisestä Ukrainan kirkosta.

Sattuma tuskin oli sekään, että Moskovan patriarkaatin synodi eli piispainkokous kokoontui patriarkka Kirillin johdolla maanantaina Valko-Venäjän Minskissä.

”Entisen Neuvostoliiton alueella Valko-Venäjä on ainut maa, johon Kirill voi tulla ja esiintyä isäntänä”, valkovenäläinen tutkija Anatol Sidarevitš sanoi venäläiselle Nezavisimaja-lehdelle maanantaina.

Periaatteessa nykyinen Valko-Venäjäkin kuului aikanaan siihen Kiovan metropoliittakuntaan, jota Konstantinopoli ei enää pidä Moskovan kanonisena alueena.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Ukraina
 • Ortodoksinen kirkko
 • Jussi Niemeläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   100-vuotias tennishalli revittiin liki maan tasalle Helsingin Tähtitorninmäellä – Tilalle asuntoja

  7. 7

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  8. 8

   Miksi siikafilee maksaa enemmän kuin naudan sisäfilee? Kalan hinta voi jopa jatkaa nousuaan, ja se johtuu kalastajien iästä

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  10. 10

   Tutkijatkin yllättyivät, kuinka sukurakkaus liikuttaa Suomen muuttovirtoja – Äidit ja pojat asuvat tyypillisesti lähekkäin, sisarukset vetävät toisiaan puoleensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  4. 4

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  7. 7

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  8. 8

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  9. 9

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  10. 10

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää