Ulkomaat

Brexit-neuvonpito Brysselissä päättyi ilman edistystä – Britannian selvitettävä sisäiset ongelmansa ennen kuin vyyhti selviää

Neuvottelut jatkuvat, mutta pallo on yhä Britannialla. Marraskuuksi ei sovittu uutta brexit-huippukokousta.

Bryssel

EU-maiden johtajien brexit-neuvonpito päättyi myöhään keskiviikkoiltana ilman konkreettista edistystä.

Päävastuu Britannian EU-eron edistämisestä on nyt entistä selvemmin Britannialla itsellään. Muu EU ei koe voivansa tehdä juuri mitään, ennen kuin britit selvittävät sisäiset erimielisyytensä brexitin keskeisistä tavoitteista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pallo on Britannialla, heidän pitää itse tehdä lähiviikkoina nyt päätöksiä siitä, miten päästään eteenpäin”, pääministeri Juha Sipilä sanoi Brysselissä brexit-kokouksen päätyttyä.

Marraskuuksi aiemmin uumoiltua ylimääräistä brexit-huippukokousta ei lyöty ainakaan vielä lukkoon. Brexit-tilanteen pitää nytkähtää kunnolla eteenpäin, ennen kuin uuteen kokoukseen on aihetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Marraskuun kokousta ei sovittu. Turha pitää kokousta, ellei edistymistä ole tapahtunut. Tätäkään kokousta ei olisi erillisenä kannattanut pitää”, Sipilä sanoi.

Britannian EU-eroneuvotteluille varattu aika alkaakin nyt käydä vähiin, jos brexit-sopimus aiotaan saada voimaan ensi maaliskuun loppuun mennessä.

Kriittinen rajapyykki on nyt marras–joulukuun vaihde. Jos rajapyykki ylittyy, alkavat ongelmat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sopimus Britannian EU-eron ehdoista pitää olla kasassa marraskuussa, jotta brittiparlamentille ja EU-parlamentille jää aikaa käsitellä se. Kumpikin tarvitsee urakkaan kolmisen kuukautta.

”Jos marraskuussa ei synny erosopimusta ja poliittista linjausta tulevasta suhteesta, sitten tulee aikataulussa ongelmia”, Brysseliin Eurooppa-neuvoston kokoukseen keskiviikkona matkannut pääministeri Sipilä sanoi alkuillasta.

EU-maiden johtajat kuulivat keskiviikkoiltana Brysselissä päivityksen siitä, kuinka brexit etenee. Tilannekatsauksen antoi EU27:n puolesta neuvotteluja käyvä Michel Barnier. Hän sai keskiviikkona EU27-ryhmältä mandaatin jatkaa tehtävässään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannian näkemyksistä kertoi puolestaan pääministeri Theresa May. Hän ei kuitenkaan saanut olla läsnä, kun muu EU alkoi punoa illallisella omia suunnitelmiaan.

”Uskon, että sopimus on saavutettavissa”, May sanoi toimittajille saapuessaan kokouspaikalle Brysseliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mayn mukaan brexit-neuvottelut ovat edistyneet huomattavasti sitten syyskuisen Salzburgin-kokouksen. Ongelmia tuottaa silti yhä Pohjois-Irlannin rajakysymys.

”Olemme osoittaneet, että voimme sopia vaikeista asioista rakentavasti. Olen edelleen vakuuttunut siitä, että saavutamme hyvän lopputuloksen. Loppusuora vaatii kummaltakin puolelta luottamusta ja johtajuutta”, May sanoi muille EU-johtajille brittitiedotuksen mukaan.

Myös pääministeri Sipilä oli luottavainen sen suhteen, että Pohjois-Irlannin ongelmaan löytyy ratkaisu.

”Nyt pitää vain löytää käytännöllinen ratkaisu tähän pulmaan. Varmaan jonkinlaisia rajatarkastuksia kyllä tulee, tavara ei voi liikkua aivan vapaasti. Aika monta käytännön ratkaisua on esillä jo ollut, joten eiköhän se ratkaisu löydy”, Sipilä kertoi toimittajille Brysselissä alkuillasta.

Mayta kuulemassa ollut EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani kehui Mayn poliittista sävyä – ja ruumiinkieltä – aiempaa positiivisemmaksi, vaikka brittijohtajan esityksen sisällössä ei ollutkaan uutta.

”Olen optimisti”, Tajani sanoi lehdistötilaisuudessa Brysselissä brexit-sopimukseen viitaten.

EU-parlamentti ei ole brexit-neuvottelujen osapuoli, mutta sen hyväksyntä on edellytys brexit-sopimuksen voimaantulolle.

Tajani varoitti kuitenkin keskiviikkoiltana, että EU-parlamentti hylkää sopimuksen, jos kolme ehtoa eivät täyty.

Ensinnäkin EU-kansalaisten oikeuksien Britanniassa – ja vastaavasti brittien oikeudet muissa EU-maissa – täytyy säilyä nykyisen tasoisina. Toinen ehto on se, että Britannia vastaa taloudellisista sitoumuksistaan EU:lle.

Kolmas ehto koskee Pohjois-Irlannin rajaa: Rajan täytyy pysyä jatkossakin avoimena, mutta samalla EU:n pitää pystyä tekemään tarvittavia eläin- ja terveystarkastuksia, jotta turvallisuus ja kansanterveys eivät vaarannu.

”Euroopan parlamentti haluaa sopimuksen, mutta ei hinnalla millä tahansa”, Tajani sanoi Brysselissä.

EU-parlamentti aikoo antaa vuoden loppuun mennessä lausuman siitä, kuinka se suhtautuu mahdollisesti silloin jo lukkoon lyötyyn brexit-sopimukseen.

Alun perin EU-johtajien oli määrä juhlia brexit-sopua kuluvan viikon Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Vielä viime sunnuntaina toivottiin, että brexit-sopu olisi kasassa.

Yhteisymmärrys kaatui kuitenkin Britannian sisäisiin ongelmiin. Mayn neuvottelutilaa rajoittaa se, että sekä oma konservatiivihallitus että -puolue ovat yhä jakautuneita brexitin tavoitteiden suhteen.

Jos sopimusta brexitin ehdoista ei saada ajoissa kasaan, lakkaa Britannia EU-jäsenyys yhdessä yössä maaliskuun 29. päivä. Tällöin ei tule myöskään mitään eron siirtymäaikaa.

Sekä Britannia että muu EU varautuvat nyt sopimuksettomaan brexitiin. EU pyrkii kuitenkin samalla pitämään yllä positiivista tunnelmaa siitä, että sopu lopulta löytyy.

Hyvän tahdon eleeksi voitiin tulkita myös Barnierin viesti siitä, että brexitin siirtymäaikaa voitaisiin pidentää vuodella aiemmin sovitusta 21 kuukaudesta. Näin siirtymäaika jatkuisi vuoden 2021 loppuun.

EU27-ryhmän kokous ei kuitenkaan siirtymäajan pidennystä keskiviikkona käsitellyt.

Siirtymäaikana Britannian pysyy käytännössä EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa, vaikka menettääkin äänivallan unionissa. Britannia toivoi alun perin kahden vuoden siirtymäaikaa.

Innokkaimpia brexitin kannattajia pitkä siirtymäaika ei kuitenkaan miellytä, koska silloin Britannian pitää jatkaa EU-maksujaan sekä sallia EU-kansalaisten vapaa maahanmuutto.

Siirtymäajan pidennys ei ole täysin ongelmatonta muulle EU:llekaan. Vastaan tulee unionin uusi budjettikausi, jonka suunnittelua Britannian roikkuminen mukana vaikeuttaa.

Varsinaisille brexit-neuvotteluille varattu kaksi vuotta menee umpeen brexit-päivänä eli 29. maaliskuuta 2019. Aikaa voidaan pidentää vain kaikkien EU-maiden yhteisellä päätöksellä.

Erosopimuksesta on nyt kasassa 90–95 prosenttia. Vaikein avoinna oleva kysymys on se, kuinka turvata Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajan avoimuus brexitin jälkeenkin.

Britannia ja EU27 sopivat jo viime joulukuussa, että Pohjois-Irlanti jää soveltuvin osin EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoille, jos muuta ratkaisua ei löydy.

Sittemmin May on yrittänyt sivuuttaa aiemmin sovittua tarjoamatta kuitenkaan tilalle EU:ta tyydyttävää uutta ratkaisua.

Vaikka brexit ilman sopimusta toisikin käytännön ongelmia kaikille EU-maille, kärsisi Britannia brexit-neuvottelujen kaatumisesta enemmän kuin muut.

Kun brexit on kasassa, voidaan keskittyä EU:n ja Britannian tulevaan suhteeseen. Suhteen kehikkoa voidaan hahmotella jo ennen brexit-päivää. Kunnolla neuvottelut alkavat vasta sitten, kun Britannia on eronnut EU:sta. Neuvottelut uudesta suhteesta voivat kestää vuosia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  6. 6

   Toisen maailmansodan aikainen hävittäjä syöksyi parkkipaikalle Texasissa, kaksi kuoli

  7. 7

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Baddingin hitti paljastui kopioksi, mutta se ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa hätkähdyttävästi venäläiseltä sävellykseltä

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  10. 10

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää