Ulkomaat

Teinityttö joutui selliin, jonka seinällä luki ”tämä on kuoleman jääkaappi” – HS tapasi 17-vuotiaan Ahed Tamimin, josta povataan palestiinalaisten vastarintaliikkeen johtajaa

Palestiinalainen Ahed Tamimi löi ja potki israelilaisia sotilaita ja joutui vankilaan. Sen jälkeen hänestä tuli palestiinalaisten vastarinnan symboli. Nyt hän kertoo HS:lle tarinansa.

Nabi Saleh

Kylmässä sellissä vietettyjen kuukausien jälkeen Ahed Tamimi ei ole saanut nukuttua kunnolla. Hän saapuu kotinsa olohuoneeseen punaisin silmin ja istuu isänsä Bassem Tamimin viereen.

Ahed Tamimi vapautui israelilaisesta vankilasta 29. kesäkuuta. Siitä lähtien hänen elämänsä on ollut pelkkää haastattelujen antamista. Kansainvälinen media on yhtäkkiä kiinnostunut teinitytöstä, joka asuu Nabi Salehissa, palestiinalaisessa viidensadan hengen kylässä.

Perheen isä ei ole yllättynyt tyttärensä saamasta kansain­välisestä huomiosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vapaana liehuva blondi tukka ja sini­vihreät silmät. Totta kai länsi­maista mediaa kiinnostaa”, Bassem Tamimi sanoo huvittuneena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isän kommentti länsimaisesta ulkonäöstä ei vaikuta liikuttavan Ahed Tamimia. Yhtä vähän häntä hetkauttaa tuntemattomien ihmisten läsnäolo olohuoneessaan.

On vaikea uskoa, että Tamimi on vasta 17-vuotias, mutta hän ei olekaan kuka tahansa teini. ”Palestiinan Jeanne d’Arciksi” nimetystä nuoresta povataan Palestiinan vastarintaliikkeen johtajaa.

Kaikki alkoi viime joulukuussa Youtube-videosta. Ahed Tamimin äiti kuvasi ja julkaisi videon, jossa tytär lyö ja potkii kahta israelilaista sotilasta kotipihallaan.

Muutama päivä aikaisemmin sotilas oli ampunut lähietäisyydeltä kumiluodilla Tamimin 15-vuotiasta serkkua Mohammedia. Serkku loukkaantui vakavasti, ja osa hänen kallostaan piti poistaa leikkauksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Miehittäjä oli kodissani, ja kyseessä oli sama sotilas, joka oli ampunut serkkuani. Reaktioni oli täysin luonnollinen”, Tamimi sanoo.

Muutama vuorokausi videon julkaisemisesta Israelin sotilaat tulivat yöllä hänen kotiinsa ja pidättivät hänet.


Nabi Saleh on Israelin miehityksen vastustamisesta tunnettu kylä Länsirannalla lähellä Ramallahia. Ahed Tamimin isä Bassem Tamimi tunnetaan lähiseuduilla pitkäaikaisena vastarintaliikkeen aktivistina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nabi Saleh vaikuttaa pintapuolisesti aivan tavalliselta pales­tiinalaiselta kylältä. Sinne päästäkseen on ajettava Israelin armeijan tarkastuspisteen läpi. Pihoilla näkyy kypsyviä oliivipuita, ja talojen katoille asennetut mustat vesisäiliöt lämpenevät auringonpaisteessa. Kylästä katsottuna joka ilmansuunnassa näkyvät siirtokunnat, joissa liehuvat Israelin liput.

Tunnelma on kuitenkin täysin erilainen kuin muissa palestiinalaiskylissä. Pitkin kylän katuja lojuu Israelin armeijan käyttämiä tyhjiä kyynelkaasupurkkeja. Talojen ulkoseiniin on kiinnitetty Ahed Tamimia ja hänen äitiään kuvaavia julisteita, joissa vaaditaan arabiaksi heidän vapauttamistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bassem Tamimi kertoo, että Nabi Salehin maista on takavarikoitu kymmeniä hehtaareita laittoman israelilaisen Halamish-siirtokunnan rakentamiseen. Siirtokunnan asukkaat ovat polttaneet satoja oliivipuita. Myös kylän vesilähde on takavarikoitu siirtokuntalaisten käyttöön.

Kylän asukkaat ovat lähes kymmenen vuoden ajan järjestäneet joka perjantai miehitystä vastustavan mielenosoituksen, joka pidetään Israelin armeijan hallinnoiman läheisen tarkastuspisteen luona.

Mielenosoitukset kärjistyvät usein konfliktiksi. Israelin sotilaat heittävät kyynelkaasua ja ampuvat kumiluoteja asukkaita kohti. Palestiinalaiset taas heittävät sotilaita kivillä.

”Kylämme vastarinnalla on pitkä historia. Olemme aina käyttäneet ääntämme”, Bassem Tamimi kertoo.

Ei siis ole yllättävää, että Ahed Tamimi astui mielenosoitusten eturiviin vastustamaan sotilaita ja heidän läsnäoloaan Länsirannalla. Joulukuussa julkaistu video ei myöskään nostanut häntä julkisuuteen ensi kertaa.

Kun Tamimi oli alakouluikäinen, internetissä levisi video hänestä vastustamassa israelilaista sotilasta. Tapauksesta ei tuolloin seurannut pidätystä. Nyt tilanne oli kuitenkin toinen.


Tamimia syytettiin kahdestatoista eri rikoksesta, muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja virkatehtävässä olevan sotilaan häiritsemisestä. Syytteistä olisi voinut seurata yli kymmenen vuoden vankilatuomio.

Tamimi muistelee kuulustelujen kestäneen lähes vuorokauden.

”Se oli todella rankkaa. He painostivat minua henkisesti, eivät antaneet minun nukkua, eikä minulla ollut oikeutta asianajajaan. He korostivat, että jos en myönnä tehneeni rikosta, he pidättävät veljeni. Pidin loppuun asti kiinni oikeudestani pysyä hiljaa.”

Pahinta oli epätietoisuus. Tamimin mukaan vankien siirtäminen vankilasta oikeudenkäyntiin on heille fyysisesti niin raskasta, että suurin osa vangeista toivoo saavansa tuomion mahdollisimman nopeasti.

”He muuttivat useasti oikeudenkäynnin aikatauluja. Minut haettiin sellistä puoli kolmelta aamulla ja siirrettiin muiden vankien tavoin pakettiautoon. Auto odotteli vankilan ulkopuolella kylmässä talvisäässä. Kuusi ja puoli tuntia myöhemmin lähdettiin ajamaan kohti Oferin sotilasoikeustaloa. Meille ei annettu ruokaa, vettä tai lupaa käydä vessassa. Tarpeet piti tehdä housuihinsa.”

Ennen oikeuskäynnin alkua Tamimi siirrettiin tunniksi sotilasoikeustalon selliin. ”Selli oli jääkylmä.”

Raskaan kokemuksen muistelu vaikuttaa väsyttävän Tamimia. Hän on myös kyllästynyt toistamaan samaa tarinaa yhä uudelleen.

Bassem Tamimi tukee tytärtään jatkamalla kertomusta, jonka hänkin on kuullut satoja kertoja.

”Ahed kertoi meille, että sellin seinään oli kaiverrettu teksti ’tämä on kuoleman jääkaappi’.”

Lopulta joistain syytteistä luovuttiin. Ahed tuomittiin vankilaan kahdeksaksi kuukaudeksi. Myös hänen äitinsä ja serkkunsa saivat vankeustuomion. Äiti tuomittiin kahdeksaksi kuukaudeksi, serkku kuudeksitoista päiväksi.

Tamimin kohtalo ei ole ainutlaatuinen: Israel pidättää vuosittain noin kolmesataa palestiinalaislasta. Hän antoi kuitenkin pidätyksille kasvot kansainvälisesti.

”Julkisesti liikkuminen kestää nykyään ikuisuuden. Esimerkiksi eilen olimme Jerikossa, jossa ihmisjoukot ympäröivät meitä koko ajan. Kaikki haluavat ottaa kuvan Ahedin kanssa”, Bassem Tamimi kertoo.


Vaikka monet palestiinalaiset juhlivat Ahed Tamimia kansallisena sankarina, kaikki eivät hyväksy perheen päätöstä tuoda hänet median eteen. Osa kritiikistä kohdistuu isään.

”Ihmiset väittävät, että leikin lapseni turvallisuudella. Kysyisinkin heiltä, missä lapseni sitten olisivat turvassa. Jos minulle luvataan, että miehitys loppuu kymmenen vuoden kuluessa, lähetän Ahedin vaikka heti tanssikouluun.”

Ahed Tamimi on samaa mieltä: kukaan ei voi pakottaa toista vapaustaistelijaksi.

”Se on miehitys, joka meidät pakottaa toimimaan. En ole koskaan ottanut päätöksiä vastaan vanhemmiltani. En seuraa heitä mitenkään. Miksi seuraisin heitä tässä asiassa?” hän sanoo ja naurahtaa.

Israel on usein syyttänyt palestiinalaista vastarintaliikettä nuorten käyttämisestä propagandan välineenä. Heidän mukaansa vastarintaliike romantisoi ja ylistää nuoria, jotka vastustavat israelilaisia siirtokuntalaisia tai sotilaita voimakeinoin.

Länsirannan kaduilla näkeekin usein Fatah- tai Hamas-järjestön teettämiä julisteita kuolleista palestiinalaisnuorista, joille on muokattu kuviin aseet. Järjestöt juhlivat heitä kansallisina marttyyreinä, vaikka osa nuorista ei ole ollut missään tekemisissä järjestön kanssa eikä kuolinsyy ole välttämättä ollut poliittinen.

Perhettä naurattaa keskustelu siitä, että Ahed Tamimi olisi jotenkin naiivi tai manipuloitavissa. Hänen itsepäisyytensä vaikuttaa olevan yleinen sisäpiirin vitsi.

”Mutta haluaisinko mieluummin, että en olisi median huomiossa?” Tamimi kysyy nauraen ja silmiään pyörittäen.

”Haluaisin, että miehitys loppuu. Haluaisin, ettemme eläisi näissä oloissa.”

Hän ei tahdo kuvailla omaa tilannettaan hyväksi tai pahaksi.

”Tuntuu hyvältä, että pystyn jakamaan viestiämme ihmisille ympäri maailmaa. Voin kertoa, mitä meille tapahtuu Palestiinassa ja miten me kärsimme. Toisaalta on surullista, että olen vasta 17-vuotias enkä pysty elämään kuten muut ikäiseni.”

Isän mukaan tytär on menettänyt lapsuutensa.

”Mutta jos pitäisi valita, onko tyttäresi käsi vai itseluottamus murtunut, kumman valitsisit? Murtunut käsi on huono asia, mutta murtunut itseluottamus on kauhistuttava. Uskon, että jokainen vanhempi haluaisi lapsensa olevan aseistautuneen miehen edessä yhtä vahva kuin Ahed. Hän ei juokse pakoon tai itke – hän taistelee ja saa äänensä kuuluviin.”


Palestiinan vastarintaliikkeellä olisi paljon opittavaa tästä asenteesta, Bassem Tamimi sanoo.

”Tämä sukupolvi ei pahoittele. Sain parhaan opin tyttäreltäni edustusmatkalla Etelä-Afrikassa, muutama kuukausi ennen hänen pidätystään.”

Matkalla he näyttivät yli sadan hengen ryhmälle dokumenttia Nabi Salehin kylästä ja miehityksestä. Näytöksen lopuksi yleisö kyynelehti.

”Ahed nousi seisomaan ja totesi yleisölle: ’Kiitos kyyneleistänne, mutta saamme riittävästi kyyneleitä kyynelkaasusta. Olemme ylpeä kansa. Me emme tarvitse lisää kyyneleitä. Emme ole uhreja vaan vapaustaistelijoita.’”

Vaikka vapaustaistelija on nyt kotona, hänelle on määrätty neljä tai viisi vuotta ehdonalaista vankeutta. Väärästä liikkeestä voi seurata paluu vankilaan.

”Totta kai minun pitää olla varovainen. En halua vaieta, mutta en halua takaisin vankilaan.”

Lukion loppukokeiden tulokset julkaistaan marraskuussa. Siihen asti perheellä on aikaa miettiä, mihin suuntaan Ahed Tamimi haluaa viedä elämäänsä.

Hän kertoo haluavansa opiskella kansainvälistä oikeutta, mutta missä? Se on hänelle vaikeampi kysymys kuin monelle muulle lukiosta valmistuvalle.

”Ajattele itsesi hänen saappaisiinsa. Jos olisit Ahed, minne menisit opiskelemaan?” Bassem Tamimi kysyy.

Hänellä vaikuttaa kuitenkin olevan tytärtään varten suuria suunnitelmia.

”Tämä ei ole helppo päätös. Hänen imagonsa kärsii, jos hän lähtee Palestiinasta. Toisaalta hän voisi saada muualta paremman koulutuksen. Mutta palestiinalaiset eivät tarvitse uutta tohtoria, he tarvitsevat johtajan.”

Kuka?

Ahed Tamimi


 Syntynyt 31. tammikuuta 2001.

 Asuu Nabi Salehin kylässä Länsirannalla, noin 20 kilometriä Ramallahin kaupungista.

 Saanut julkisuutta videoilla, joissa hän vastustaa israelilaisia sotilaita.

 Opiskelee viimeistä vuotta lukiossa ja aikoo jatkaa opiskelemaan kansainvälistä oikeutta.

 Tamimin isä Bassem Tamimi on Palestiinan vastarinnan ja ruohonjuuritason aktivisti. Isä on ollut lukuisia kertoja pidätettynä, syytettynä ja vankilassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Israel
 • Palestiinalaisalueet
 • Länsiranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin karsealta näyttää yksinpurjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, mutta ne laittavat ihan oikeasti hengenvaaralliseen tilanteeseen”

  2. 2

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

  8. 8

   Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”

  9. 9

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  10. 10

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  2. 2

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  7. 7

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  10. 10

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  3. Media: Ruotsin Akatemian omistaman asuintalon rappukäytävässä räjähdys Tukholmassa – asukkaina useita Akatemian johtajia
  4. Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa
  5. Näin karsealta näyttää yksinpurjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, mutta ne laittavat ihan oikeasti hengenvaaralliseen tilanteeseen”
  6. Romanialaisesta metsästä löytynyt Picasson arvoteos olikin pilaa ja osa belgialaisohjaajien taideprojektia – Huijatuksi joutunut kirjailija pillastui: ”Julkisuustemppu”
  7. Etujärjestö Juko aloittaa lakkovalmistelut jo nyt – tähtäimessä vuoden 2020 palkkaneuvottelut
  8. Kaiva kylkeä niin saatat löytää rasvat – Ratkaisetko ristikon?
  9. Poptähti Evelina julkaisi Instagramissa kehopositiivisuutta hehkuttavan selfien, ja tuhannet fanit ihastuivat – ”Oot mahtava roolimalli ja esikuva meille kaikille”
  10. Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake halpenee tuntuvasti
  11. Englannin jalkapallomaajoukkueen entistä tähtipelaajaa Paul Gascoignea syytetään seksuaalisesta häirinnästä
  12. Näytä lisää