Ulkomaat

Saudi-Arabia väittää Khashoggin kuolleen vahingossa nyrkkitappelussa – hallintolähde syyttää väkivallasta väärinymmärrystä komentoketjussa

Saudi-Arabia erotti kaksi korkeaa virkamiestä ja pidätti 18 ihmistä. Trump sanoi pitävänsä Saudi-Arabian selitystä uskottavana.

Saudi-Arabia on tunnustanut ensi kertaa, että maan hallinnosta kriittisesti kirjoittanut toimittaja Jamal Khashoggi kuoli lokakuun alussa Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa, kertovat uutistoimistot.

Valtion pääsyyttäjä Sheikh Saud al-Mojeb sanoi varhain lauantaina Suomen aikaa AFP:n mukaan, että Khashoggi kuoli, kun hänen ja konsulaatissa olleiden ihmisten välille syntyi riitaa, joka johti nyrkkitappeluun. Sanomalehti The New York Times kertoo, että Saudi-Arabian version mukaan Khashoggi lopulta kuristettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saudi-Arabia ilmoitti erottaneensa tapauksen takia kuningashuoneen neuvonantajan Saud al-Qahtanin ja valtion apulaistiedustelupäällikön, kenraalimajuri Ahmed al-Assirin. Sen mukaan al-Assiri järjesti operaation ja al-Qahtani tiesi siitä.

Saudi-Arabia kertoi jatkavansa tapauksen tutkintaa. Asian vuoksi on pidätetty 18 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkin viranomaiset kertoivat pian Khashoggin katoamisen jälkeen lokakuun alussa, että heillä on todisteita Khashoggin tappamisesta konsulaatissa. Saudi-Arabia kiisti kahden viikon ajan Turkin väitteet ja sanoi sauditoimittajan poistuneen itse konsulaatista.

Tunnustettuaan viimein Khashoggin kuoleman Saudi-Arabia ei edelleenkään kertonut, mitä hänen ruumiilleen on tehty. Turkin hallitusta lähellä olevien tiedotusvälineiden mukaan se olisi paloiteltu ja kätketty.

Turkin media on kertonut tapahtuneesta niinkin yksityiskohtaisesti, että epäilty murharyhmä lensi paikalle kahdella koneella, mukana olivat ortopedi ja luusaha, Khashoggiin ruiskutettiin tuntematonta ainetta, murha kesti seitsemän minuuttia, epäilty murharyhmän johtaja kuunteli musiikkia korvakuulokkeista verityön aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mediatiedot ovat selvässä ristiriidassa Saudi-Arabian tappelukuolemaselityksen kanssa, sillä niiden mukaan murha tehtiin hyvin suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti. Sanomalehti The New York Timesin mukaan useilla henkilöillä 15 miehen murharyhmässä on suora yhteys Saudi-Arabian kruununprinssiin ja tosiasialliseen hallitsijaan Mohammed bin Salmaniin.

Turkki korosti lauantaina selvittävänsä Khashoggin kuoleman perin pohjin riippumatta Saudi-Arabian selvityksistä.

”Emme syytä ketään etukäteen, mutta emme myöskään jätä mitään hämärän peittoon”, valtapuolue AKP:n edustaja Ömer Çelik sanoi Anadolu-uutistoimiston mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saudi-Arabian hallinnon toimia tapauksessa tunteva saudiviranomainen kertoi The New York Timesille lauantaina käsityksensä Khashoggin kuoleman taustoista. Hänen mukaansa kuningashuone on määrännyt ulkomailla asuvat toisinajattelijat palautettavaksi Saudi-Arabiaan. Kun Istanbulin-konsulaatti kertoi Khashoggin olevan tulossa hakemaan asiakirjaa naimisiinmenoa varten, apulaistiedustelupäällikkö al-Assiri lähetti iskuryhmän häntä vastaan.

Nimettömänä puhuneen saudiviranomaisen mukaan käsky Khashoggin palauttamisesta Saudi-Arabiaan vääristyi komentoketjussa ja kohtaaminen johti Khashoggin pakoyritykseen, tappeluun ja kuristamiseen. Hänen mukaansa iskuryhmä antoi Khashoggin ruumiin hävittämisen paikallisen yhteistyökumppanin hoidettavaksi, minkä takia Saudi-Arabia ei tiedä, mihin ruumis on päätynyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkin poliisi alkoi torstaina Istanbulin laitamilla tutkia laajaa Belgradin metsää, jonne yksi epäiltyjen murhaajien auto näyttää suunnanneen.

Kruununprinssin läheisen neuvonantajan al-Qahtanin erottaminen johtuu The New York Timesin viranomaislähteen mukaan siitä, että al-Qahtani paitsi tiesi operaatiosta myös myötävaikutti aggressiivisen ilmapiirin syntyyn, minkä takia kohtaaminen konsulaatissa yltyi väkivaltaiseksi. Hovista saamistaan potkuista huolimatta al-Qahtani sai ainakin toistaiseksi pitää virkansa kyberturvallisuusorganisaation johdossa.

Reutersille puhunut, niin ikään nimettömänä esiintynyt saudiviranomainen korosti, että kruununprinssi Mohammedilla ei ollut tietoa Khashoggin kuolemaan johtaneesta operaatiosta.

”Ei ollut määräyksiä hänen tappamisestaan tai edes erityisesti hänen sieppaamisestaan. Oli voimassa ollut ohjeistus toimittaa kuningaskunnan arvostelijat takaisin kotimaahan.”

Washingtonissa toimivan Arabia Foundation -ajatushautomon perustaja Ali Shihabi, joka tunnetaan saudihallinnon politiikan tukijana, puolusti varhain lauantaina Suomen aikaa kuningashuoneen hitautta Khashoggin kuoleman tunnustamisessa. Hän syytti asiasta tiedusteluviranomaisten epäonnistuneita peittely-yrityksiä, joista valtiojohto ei olisi edes tiennyt.

”Tämä traaginen fiasko oli valtava sokki saudijohdolle. Saudi-Arabian ensireaktioon vaikutti yhdistelmä sekaannusta, kokemuksen puutetta kriisinhallinnasta ja tiedustelubyrokratian peittely-yrityksiä”, Shihabi kirjoitti Twitterissä.
Shihabin mukaan tämä johti Khashoggin kuoleman kiistäviin viranomaislausuntoihin, jotka eivät pitäneet paikkaansa mutta joista oli vaikea heti perääntyäkään.

”Osasyy niin monen korkean tiedusteluviranomaisen erottamiseen oli tapahtuneen peittely ja hitaus yksityiskohtien kertomisessa johdolle.”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti Saudi-Arabian uutta virallista selitystä tuoreeltaan uskottavana. Muiden poliitikkojen parissa saudien selitys kuitenkin herätti epäilyjä. Esimerkiksi demokraattisenaattori Richard Blumenthal piti Reutersin mukaan kertomusta epäuskottavana ja vaati Khashoggin kuolemasta kansainvälistä tutkintaa.

Trump sanoi, että asiaan on sekaantunut paljon ihmisiä ja että nyt Saudi-Arabia on ottanut asiassa ensimmäisen askeleen. Hän kehui Saudi-Arabiaa suurenmoiseksi liittolaiseksi, mutta tapahtunutta ei voi hänen mukaansa hyväksyä.

Hieman ennen Saudi-Arabian vahvistusta Khashoggin kuolemasta Trump sanoi harkitsevansa ”jonkinlaista rangaistusta” Saudi-Arabialle.

”Toivoisin, että emme kosta perumalla 110 miljardin dollarin arvosta työtä, joka tarkoittaa 600 000:ta työpaikkaa – – tarvitsemme niitä vastapainona Iranille”, Trump sanoi Reutersin mukaan viitaten Saudi-Arabian kanssa solmittuun asevientisopimukseen ja sen arvoon.

Khashoggin kuoleman vuoksi Yhdysvalloissa on vaadittu vuoksi tiukkoja toimia Saudi-Arabiaa vastaan.

Saudiarabialainen toimittaja Khashoggi nähtiin viimeisen kerran 2. lokakuuta, kun hän meni Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin hakemaan avioerotodistusta päästäkseen uusiin naimisiin. Turkkilainen morsian jäi odottamaan Khashoggia konsulaatin ulkopuolelle, mutta tämä ei koskaan tullut ulos.

Khashoggi oli joutunut Saudi-Arabiassa epäsuosioon arvosteltuaan maan hallintoa. Hän asui Yhdysvalloissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jamal Khashoggi
 • Saudi-Arabia
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  8. 8

   Pääministeri Theresa Maysta tuli sylky­kuppi, mutta kapinallisilla on kaksi merkittävää ongelmaa

  9. 9

   Keskiviikkona syntynyt pieni poika Kairavuo kuuluu yhä hupenevaan joukkoon – Voiko suomalaiset saada poliittisilla päätöksillä synnyttämään?

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää