Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump perustelee vetäytymistä ohjuskiellosta Venäjän sopimusrikkeillä, mutta yhtä keskeistä on Kiinan sotilaallinen vahvistuminen

Keskipitkän matkan ohjukset kieltävä INF-sopimus ei koske Kiinaa, joka kokoaa vauhdilla mahtavaa ohjusarsenaalia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti Venäjän sopimusrikkomuksia kertoessaan myöhään lauantaina Suomen aikaa, että hän aikoo vetää maansa INF-sopimuksesta, joka kieltää keskipitkän matkan ohjukset.

Lue myös: Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta Venäjän kanssa

Venäjän rikkomukset eivät ole Trumpin omaa keksintöä. Yhdysvallat on valittanut asiasta vuodesta 2014 eli Barack Obaman presidenttikaudelta lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain ulkoministeriön asevalvontaosaston päällikkö Frank Rose varoitti HS:n haastattelussa jo tammikuussa 2016, että Yhdysvallat voi lakata noudattamasta sopimusta.

Trumpin aietta pidetään hänen turvallisuusneuvonantajansa, ulkopolitiikan haukkana tunnetun John Boltonin ajamana. Vetäytyminen ohjussopimuksesta osuisi aikaan, jolloin Yhdysvaltain ja Venäjän välinen aseuhittelu on kovempaa kuin kertaakaan sitten kylmän sodan vuosien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maiden välit ovat heikentyneet, koska Venäjä on vallannut Krimin niemimaan Ukrainalta, tukenut kapinallisia Itä-Ukrainan sodassa ja yrittänyt ilmeisesti vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Venäjä kokee uhkana Yhdysvaltojen ohjuskilven ja länsiliittoumien laajenemisen sen perinteisessä vaikutuspiirissä Itä-Euroopassa.

Yhdysvaltojen vetäytymisessä INF-sopimuksesta ei kuitenkaan ole kyse vain Venäjän rikkeistä ja maiden kahdenvälisistä suhteista vaan paljolti Kiinan sotilaallisesta voimistumisesta. Tämän myönsivät esimerkiksi viranomais- ja diplomaattilähteet, jotka ennakoivat vetäytymispäätöstä sanomalehti The New York Timesille perjantaina.

”Venäläiset huijaavat avoimesti, ja kiinalaiset varustautuvat ohjuksilla rajoituksetta”, republikaanisenaattori Tom Cotton Arkansas’sta sanoi lehdelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

INF kieltää maasta laukaistavien, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballististen ohjusten ja risteilyohjusten hallussapidon, tuotannon ja testilaukaisun sekä niiden laukaisujärjestelmien hallussapidon ja tuotannon. Kielto kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset.

INF on kuitenkin vain Yhdysvaltojen ja Venäjän – sekä muutaman muun Neuvostoliiton perillisvaltion – välinen sopimus, jonka allekirjoittivat Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov vuonna 1987 liennyttäen kylmän sodan jännitteitä.

Sopimus ei koske Kiinaa, joka kokoaa vauhdilla mahtavaa arsenaalia ohjuksia. Juuri sellaisia ohjuksia, jollaisten käytöstä Yhdysvallat ja Venäjä ovat omin päin irtisanoutuneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltalaisen Council on Foreign Relations -ajatushautomon mukaan Kiinan ydinohjuksista ja tavanomaisista ohjuksista suurin osa on kantamaltaan juuri 500–5 500 kilometriä, jonka INF-sopimus kieltää Yhdysvaltojen ja Venäjän ohjuksilta.

Viime vuonna Yhdysvaltain Tyynenmeren-sotatoimialueen komentaja, amiraali Harry B. Harris Jr. suositteli maataan neuvottelemaan INF-sopimuksen Venäjän kanssa uusiksi, koska nykyisellään se rajoittaa ”vastaamista Kiinan ja muiden maiden risteilyohjuksiin ja maasta ammuttaviin ohjuksiin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanomalehti The Washington Postin mukaan Pentagon tutkii ja kehittää kiellettyjä ohjustyyppejä, jotta niitä saataisiin käyttöön heti INF-velvoitteiden päättyessä. Sopimuksesta vetäytyminen vaatii ilmoituksesta alkavan puolen vuoden varoajan. Sopimus ei kiellä tutkimus- ja kehitystyötä.

Ohjuskehityksen hedelmiä odotellessa Yhdysvallat valmistautuu sijoittamaan ydinkärkiä Tomahawk-risteilyohjuksiinsa, joihin ne eivät nykyisellään sovellu.

Kiina ei ole osoittanut mitään halua liittyä INF:ään. Trump tuntuu järkeilleen, että jos Kiinan saaminen mukaan on mahdotonta, on syytä itsekin luopua rajoitteista.

Kiinan ohjukset ovat uhka Yhdysvaltain aasialaisille liittolaisille ja sen omalle laivastolle Tyynenmeren länsilaidalla. Viime vuosina Kiina on rakentanut Etelä-Kiinan meren riutoille sotilastukikohtia ja sijoittanut niihin ohjuksia.

Lauantaina Yhdysvaltain sotilasviranomaiset kertoivat nimettömänä uutistoimisto Reutersille, että laivasto harkitsee sotalaivojen lähettämistä Taiwaninsalmen läpi. Taiwan ottaisi eleen tukena Kiinan uhittelua vastaan, mutta Kiina suuttuisi, koska se pitää Taiwania virallisesti osanaan, vaikka kyse on käytännössä itsenäisestä saarivaltiosta.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhannut vetäytyä INF-sopimuksesta, jos sitä ei laajenneta koskemaan Kiinaa. Toisaalta hän on aiemmin sanonut Venäjän pitävän kiinni sopimuksesta, jos Yhdysvallat tekee samoin. Sunnuntaina Venäjän ulkoministeriö kutsui Trumpin aikeita Tass-uutistoimiston mukaan ”hyvin vaaralliseksi askeleeksi”.

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Robert M. Gates on kertonut, että Venäjä ehdotti yhteistä luopumista sopimuksesta vuonna 2007 perusteenaan Iranin, Pakistanin ja Kiinan uhka, mutta Yhdysvallat kieltäytyi.

Trumpin vetäytymisperusteissa eli Venäjän väitetyissä sopimusrikkomuksissa on kyse muun muassa risteilyohjusjärjestelmästä, jota Venäjä kutsuu mallinimellä 9M729. Se on kehitetty lyhyen kantaman Iskander-K-mallista, jonka sopimus sallii. Venäjä kiistää rikkoneensa sopimusta.

Venäjä puolestaan valittaa, että Itä-Eurooppaan tuotujen Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmien SM-3-laukaisualustoilla voi ampua maasta myös hyökkäyskäyttöön soveltuvia risteilyohjuksia. Yhdysvallat pitää asejärjestelmää sopimuksen sallimana.

Nämä ovat kuitenkin vain yksityiskohtia kokonaisuudessa, jossa sopimuksen romuttaminen taitaa Kiinan takia sopia yhtä hyvin Trumpille ja Putinille. Se voi silti kasvattaa jännitteitä myös Euroopassa.

Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Steven Pifer kirjoitti Brookings Institution -ajatushautomon sivuilla viime joulukuussa, että INF-sopimuksen ”häämöttävä loppu tekee Euroopan ja Aasian turvallisuudesta epävakaamman ja ennustamattomamman”.

Presidentti Obaman kansallisen turvallisuusneuvoston ydinaseasiantuntijana toiminut Jon Wolfsthal arvioi vetäytymistä sopimuksesta The New York Timesille synkin sanoin:

”Tämä olisi käsikranaatti Naton keskiöön ja hajottaisi liittolaiset erilleen.”

Fakta

Nimihirviö kieltää keskimatkan ohjukset


 INF-sopimus on englanninkieliseltä koko nimeltään Treaty Between the United States of America and the Union of Soviet Socialist Republics on the Elimination of Their Intermediate-Range and Shorter-Range Missiles.

 Se koskee maasta laukaistavien, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballististen ohjusten ja risteilyohjusten hallussapidon, tuotannon ja testilaukaisun sekä niiden laukaisujärjestelmien hallussapidon ja tuotannon.

 Se kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset.

 Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov joulukuussa 1987, ja se astui voimaan kesäkuussa 1988.

 Osapuolet hankkiutuivat eroon määrittelyn mukaisesta arsenaalistaan jo ennen Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1991.

 Neuvostoliiton perillisvaltioista sopimuksessa ovat mukana Venäjän ohella Kazakstan, Ukraina ja Valko-Venäjä.

 Monet Euroopan valtiot ovat luopuneet keskipitkän matkan ohjuksistaan, vaikka ne eivät ole mukana sopimuksessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Kiina
 • Ydinasevarustelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   Kambodžan ”kuoleman kenttien” kahdelle johtajalle elinkautiset – ensimmäiset kansanmurha­tuomiot hirmuteoista, joissa kuoli 1,7 miljoonaa ihmistä

  6. 6

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  7. 7

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  8. 8

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  10. 10

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää