Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump perustelee vetäytymistä ohjuskiellosta Venäjän sopimusrikkeillä, mutta yhtä keskeistä on Kiinan sotilaallinen vahvistuminen

Keskipitkän matkan ohjukset kieltävä INF-sopimus ei koske Kiinaa, joka kokoaa vauhdilla mahtavaa ohjusarsenaalia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti Venäjän sopimusrikkomuksia kertoessaan myöhään lauantaina Suomen aikaa, että hän aikoo vetää maansa INF-sopimuksesta, joka kieltää keskipitkän matkan ohjukset.

Lue myös: Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta Venäjän kanssa

Venäjän rikkomukset eivät ole Trumpin omaa keksintöä. Yhdysvallat on valittanut asiasta vuodesta 2014 eli Barack Obaman presidenttikaudelta lähtien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain ulkoministeriön asevalvontaosaston päällikkö Frank Rose varoitti HS:n haastattelussa jo tammikuussa 2016, että Yhdysvallat voi lakata noudattamasta sopimusta.

Trumpin aietta pidetään hänen turvallisuusneuvonantajansa, ulkopolitiikan haukkana tunnetun John Boltonin ajamana. Vetäytyminen ohjussopimuksesta osuisi aikaan, jolloin Yhdysvaltain ja Venäjän välinen aseuhittelu on kovempaa kuin kertaakaan sitten kylmän sodan vuosien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maiden välit ovat heikentyneet, koska Venäjä on vallannut Krimin niemimaan Ukrainalta, tukenut kapinallisia Itä-Ukrainan sodassa ja yrittänyt ilmeisesti vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Venäjä kokee uhkana Yhdysvaltojen ohjuskilven ja länsiliittoumien laajenemisen sen perinteisessä vaikutuspiirissä Itä-Euroopassa.

Yhdysvaltojen vetäytymisessä INF-sopimuksesta ei kuitenkaan ole kyse vain Venäjän rikkeistä ja maiden kahdenvälisistä suhteista vaan paljolti Kiinan sotilaallisesta voimistumisesta. Tämän myönsivät esimerkiksi viranomais- ja diplomaattilähteet, jotka ennakoivat vetäytymispäätöstä sanomalehti The New York Timesille perjantaina.

”Venäläiset huijaavat avoimesti, ja kiinalaiset varustautuvat ohjuksilla rajoituksetta”, republikaanisenaattori Tom Cotton Arkansas’sta sanoi lehdelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

INF kieltää maasta laukaistavien, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballististen ohjusten ja risteilyohjusten hallussapidon, tuotannon ja testilaukaisun sekä niiden laukaisujärjestelmien hallussapidon ja tuotannon. Kielto kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset.

INF on kuitenkin vain Yhdysvaltojen ja Venäjän – sekä muutaman muun Neuvostoliiton perillisvaltion – välinen sopimus, jonka allekirjoittivat Yhdysvaltojen presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov vuonna 1987 liennyttäen kylmän sodan jännitteitä.

Sopimus ei koske Kiinaa, joka kokoaa vauhdilla mahtavaa arsenaalia ohjuksia. Juuri sellaisia ohjuksia, jollaisten käytöstä Yhdysvallat ja Venäjä ovat omin päin irtisanoutuneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltalaisen Council on Foreign Relations -ajatushautomon mukaan Kiinan ydinohjuksista ja tavanomaisista ohjuksista suurin osa on kantamaltaan juuri 500–5 500 kilometriä, jonka INF-sopimus kieltää Yhdysvaltojen ja Venäjän ohjuksilta.

Viime vuonna Yhdysvaltain Tyynenmeren-sotatoimialueen komentaja, amiraali Harry B. Harris Jr. suositteli maataan neuvottelemaan INF-sopimuksen Venäjän kanssa uusiksi, koska nykyisellään se rajoittaa ”vastaamista Kiinan ja muiden maiden risteilyohjuksiin ja maasta ammuttaviin ohjuksiin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanomalehti The Washington Postin mukaan Pentagon tutkii ja kehittää kiellettyjä ohjustyyppejä, jotta niitä saataisiin käyttöön heti INF-velvoitteiden päättyessä. Sopimuksesta vetäytyminen vaatii ilmoituksesta alkavan puolen vuoden varoajan. Sopimus ei kiellä tutkimus- ja kehitystyötä.

Ohjuskehityksen hedelmiä odotellessa Yhdysvallat valmistautuu sijoittamaan ydinkärkiä Tomahawk-risteilyohjuksiinsa, joihin ne eivät nykyisellään sovellu.

Kiina ei ole osoittanut mitään halua liittyä INF:ään. Trump tuntuu järkeilleen, että jos Kiinan saaminen mukaan on mahdotonta, on syytä itsekin luopua rajoitteista.

Kiinan ohjukset ovat uhka Yhdysvaltain aasialaisille liittolaisille ja sen omalle laivastolle Tyynenmeren länsilaidalla. Viime vuosina Kiina on rakentanut Etelä-Kiinan meren riutoille sotilastukikohtia ja sijoittanut niihin ohjuksia.

Lauantaina Yhdysvaltain sotilasviranomaiset kertoivat nimettömänä uutistoimisto Reutersille, että laivasto harkitsee sotalaivojen lähettämistä Taiwaninsalmen läpi. Taiwan ottaisi eleen tukena Kiinan uhittelua vastaan, mutta Kiina suuttuisi, koska se pitää Taiwania virallisesti osanaan, vaikka kyse on käytännössä itsenäisestä saarivaltiosta.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on uhannut vetäytyä INF-sopimuksesta, jos sitä ei laajenneta koskemaan Kiinaa. Toisaalta hän on aiemmin sanonut Venäjän pitävän kiinni sopimuksesta, jos Yhdysvallat tekee samoin. Sunnuntaina Venäjän ulkoministeriö kutsui Trumpin aikeita Tass-uutistoimiston mukaan ”hyvin vaaralliseksi askeleeksi”.

Yhdysvaltain entinen puolustusministeri Robert M. Gates on kertonut, että Venäjä ehdotti yhteistä luopumista sopimuksesta vuonna 2007 perusteenaan Iranin, Pakistanin ja Kiinan uhka, mutta Yhdysvallat kieltäytyi.

Trumpin vetäytymisperusteissa eli Venäjän väitetyissä sopimusrikkomuksissa on kyse muun muassa risteilyohjusjärjestelmästä, jota Venäjä kutsuu mallinimellä 9M729. Se on kehitetty lyhyen kantaman Iskander-K-mallista, jonka sopimus sallii. Venäjä kiistää rikkoneensa sopimusta.

Venäjä puolestaan valittaa, että Itä-Eurooppaan tuotujen Yhdysvaltain ohjustorjuntajärjestelmien SM-3-laukaisualustoilla voi ampua maasta myös hyökkäyskäyttöön soveltuvia risteilyohjuksia. Yhdysvallat pitää asejärjestelmää sopimuksen sallimana.

Nämä ovat kuitenkin vain yksityiskohtia kokonaisuudessa, jossa sopimuksen romuttaminen taitaa Kiinan takia sopia yhtä hyvin Trumpille ja Putinille. Se voi silti kasvattaa jännitteitä myös Euroopassa.

Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Steven Pifer kirjoitti Brookings Institution -ajatushautomon sivuilla viime joulukuussa, että INF-sopimuksen ”häämöttävä loppu tekee Euroopan ja Aasian turvallisuudesta epävakaamman ja ennustamattomamman”.

Presidentti Obaman kansallisen turvallisuusneuvoston ydinaseasiantuntijana toiminut Jon Wolfsthal arvioi vetäytymistä sopimuksesta The New York Timesille synkin sanoin:

”Tämä olisi käsikranaatti Naton keskiöön ja hajottaisi liittolaiset erilleen.”

Fakta

Nimihirviö kieltää keskimatkan ohjukset


 INF-sopimus on englanninkieliseltä koko nimeltään Treaty Between the United States of America and the Union of Soviet Socialist Republics on the Elimination of Their Intermediate-Range and Shorter-Range Missiles.

 Se koskee maasta laukaistavien, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballististen ohjusten ja risteilyohjusten hallussapidon, tuotannon ja testilaukaisun sekä niiden laukaisujärjestelmien hallussapidon ja tuotannon.

 Se kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset.

 Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov joulukuussa 1987, ja se astui voimaan kesäkuussa 1988.

 Osapuolet hankkiutuivat eroon määrittelyn mukaisesta arsenaalistaan jo ennen Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1991.

 Neuvostoliiton perillisvaltioista sopimuksessa ovat mukana Venäjän ohella Kazakstan, Ukraina ja Valko-Venäjä.

 Monet Euroopan valtiot ovat luopuneet keskipitkän matkan ohjuksistaan, vaikka ne eivät ole mukana sopimuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  6. 6

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  7. 7

   Tesla irtisanoo tuhansia työntekijöitä, koska sen autot ovat liian kalliita ja voitot liian pieniä

  8. 8

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  9. 9

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  10. 10

   Entistä useampi suomalainen uskoo, että omalla äänellä voi vaikuttaa eduskuntavaalien lopputulokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää