Ulkomaat

”Tässä korruptoituneessa maassa ei tarvitse pelätä seuraamuksia” – Maltan tunnetuimman toimittajan poika jätti työnsä selvittääkseen, kuka murhasi hänen äitinsä auto­pommilla

Kansainväliset lehdistöjärjestöt varoittavat, että toimittajien murhista voi tulla Euroopassa uusi normi, jos syylliset jäävät rankaisematta.

Valletta

Teksti jäi viimeiseksi.

Daphne Caruana Galizia julkaisi kirjoituksensa blogissaan vuosi sitten, lokakuun 16. päivä, minkä jälkeen hän nousi autoonsa kotipihassaan Bidnijan kylässä Maltalla. Hän ehti ajaa muutaman kymmenen metrin päähän kotitalostaan, kun autoon asennettu pommi räjähti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maltalaisen toimittajan blogi tunnettiin Panaman paperien paljastuksista, korruptioon ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen keskittyvästä tutkivasta journalismista sekä kärkkäistä kommenteista. Noin 465 000 asukkaan saarivaltiossa hän oli suututtanut uransa aikana monia ja saanut kymmeniä kunnianloukkaussyytteitä, myös maan pääministeriltä.

Hänen viimeinen tekstinsä käsitteli maltalaisten poliitikkojen korruptiosyytteitä. Sen viimeiset lauseet olivat:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Konnia on nyt kaikkialla, minne katsookin. Tilanne on epätoivoinen.”

Tutkinnan perusteella murha oli tarkkaan suunniteltu. Viranomaiset uskovat, että pommi laukaistiin mereltä käsin lähettämällä tekstiviestillä koodi pommiin kytkettyyn sim-korttiin, kun lähistöllä ollut tarkkailija antoi merkin.

Toimittajan auto sinkoutui räjähdyksessä pellolle, jolta avautuu näkymä kallioisen saaren karuille kukkuloille. Niiden välissä siintää Välimeri. Vuosi Caruana Galizian kuoleman jälkeen pellolla seisoo oikeutta vaativa kyltti, sillä murhan tilaajan uskotaan olevan yhä vapaana.


Kulunut vuosi on ollut toimittajien turvallisuuden näkökulmasta poikkeuksellinen Euroopassa. Helmikuussa korruptiosta kirjoittanut slovakialainen Jan Kuciak ja hänen kihlattunsa ammuttiin kotiinsa. Huhtikuussa Italian poliisi paljasti toimittaja Paolo Borrometin varalle tehdyn murhasuunnitelman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikkoina toimittajamurhat ovat saaneet jälleen huomiota, kun toimittaja Jamal Khashoggi katosi mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Turkissa ja tv-toimittaja Viktoria Marinovan löytyi väkivaltaisesti kuolleena puistosta Bulgariassa. Ympäri maailman ainakin 70 toimittajaa on kuollut vuoden 2018 aikana työnsä takia.

Toimittaja Daphne Caruana Galizian kolmesta pojasta vanhin Matthew Caruana Galizia oli yksi ensimmäisistä autopommin räjähdyspaikalla. Lukuisissa haastatteluissa hän on kerrannut, kuinka hän kuuli räjähdyksen perheen kotitaloon, juoksi paljain jaloin savuavalle autolle ja yritti soittaa äidilleen toivoen, että auto olisi jonkun muun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla Matthew Caruana Galizia palasi vanhempiensa talolle kolmannen kerran vuoden sisällä. Toimittajan lapset ovat asuneet ulkomailla turvallisuussyistä.

”Vaikeinta tässä vuodessa on ollut se, että äitini murhattiin, koska tässä korruptoituneessa maassa ei tarvitse pelätä seuraamuksia”, Caruana Galizia sanoo.

Kolme maltalaista miestä sai viime joulukuussa syytteet toimittajan murhan toteuttamisesta, mutta sen jälkeen tutkinta ei ole edistynyt. Kiinniotetut kiistävät syyllisyytensä eivätkä ole kertoneet tutkinnassa mitään. Heillä ei ollut suoria kytköksiä toimittajaan.


Seuraamuksien puute näkyy Caruana Galizian mukaan esimerkiksi siinä, että hänen äitinsä ahdistelu ja uhkailu sai jatkua vuosia, vaikka perheen talo oli yritetty sytyttää palamaan ja useita koiria tapettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan Maltan hallitus ei ole perheen mielestä kantanut poliittista vastuuta murhasta.

Siinä missä Slovakian pääministeri Robert Fico erosi pian Jan Kuciakin murhan jälkeen, Maltan Joseph Muscat ei ole tehnyt vastaavaa päätöstä. Muscat valittiin viime vuonna ennen autopommi-iskua toiselle kaudelle ennenaikaisissa vaaleissa, jotka järjestettiin pääministerin lähipiiriin liittyvien korruptioepäilyjen takia. Caruana Galizia oli ollut korruptioepäilyjen kärjekkäimpiä esittäjiä. Muscatin johtaman työväenpuolueen suosioon epäilyt eivät kuitenkaan vaikuttaneet.


Vaikutusta ei ole ollut myöskään kansainvälisen journalistikollektiivin Forbidden Storiesin uutisilla, jotka paljastivat maan valtiovarainministerin Christian Cardonan tavanneen autopommista epäiltyjä sekä ennen että jälkeen murhan. Cardona on kiistänyt väitteet.

Toimittajan perhe on vaatinut riippumatonta tutkintaa siitä, mikä on maan hallituksen vastuu murhasta. Kyse ei ole niinkään siitä, että he uskoisivat jonkun poliitikon olevan murhan takana, vaan halusta saada aikaan muutosta maassa.

”Maamme on rikki ja oli sitä jo kauan ennen kuin äitini murhattiin”, Caruana Galizia toteaa.

Pääministeri Muscat ei ole aiemmin osoittanut suurta halukkuutta tutkintaan, mutta viime viikolla hän sanoi olevansa siihen valmis, kunhan rikostutkinta on saatu päätökseen. Kansainväliset lehdistöjärjestöt kuitenkin huomauttivat, ettei rikostutkinnan odottaminen olisi välttämätöntä.

Matthew Caruana Galizian jätti keväällä työnsä kansainvälisessä toimittajajärjestössä ICIJ:ssä keskittyäkseen murhatutkinnan edistämiseen perheen asianajajien kanssa.

”Jokainen päivä on omistettu hänelle. Kaikki on perheemme hartioilla, kun emme voi luottaa siihen, että murha pystytään tutkimaan tehokkaasti”, hän sanoo.

Jotain mullistavaa ilmassa kuitenkin on.

Euroopan neuvosto on nyt alkamassa selvittää Maltan oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja toimintakykyä. Tällä hetkellä pääministeri nimittää esimerkiksi sekä poliisijohtajan että tuomarit. Ongelmat ovat osittain näkyneet myös murhatutkinnassa, josta yksi tutkintaa johtaneista rauhantuomareista ja maan poliisijohtaja ovat joutuneet vetäytymään syrjään, koska Caruana Galizia oli kirjoittanut heistä tai heidän lähipiiristään blogiinsa.

Kansainväliset lehdistöjärjestöt varoittivat Maltalla Daphne Caruana Galizian murhan vuosipäivänä, että toimittajamurhat voivat yleistyä Euroopassa, jos Maltan tai Slovakian tapaukset jäävät selvittämättä, eikä niistä koidu niiden tilaajille seuraamuksia. Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä Maltan sijoitus tippui tänä vuonna 18 sijaa 65. sijalle.

Matthew Caruana Galizia painottaa, ettei hän halua mustamaalata Maltaa kritisoidessaan maata.

”Uskomme vain, että tämä maa voi olla parempi kuin se nyt on ja haluamme sen muuttuvan – kuten äitinikin halusi.”

Kirjoittaja oli Maltalla osana Kansainvälisen lehdistöinstituutti IPI:n delegaatiota.

Juttua muokattu 22.10. kello 14:30: Tekstissä luki, että slovakialainen toimittaja Jan Kuciak ja hänen kihlattunsa olisi ammuttu vuoteisiinsa tammikuussa. Heidät ammuttiin kotonaan helmikuussa, tarkempia tietoja surmapaikasta ei ole kerrottu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Malta
 • Journalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  4. 4

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  6. 6

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  7. 7

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  8. 8

   Baddingin hitti paljastui kopioksi, mutta se ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa hätkähdyttävästi venäläiseltä sävellykseltä

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  10. 10

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää