Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mahdoton tehtävä Brasiliassa: Enemmistön kokoaminen äärioikeistoa vastaan

Vihaa tihkuvan ja sotilasvaltaa ihannoivan Jair Bolsonaron nousu Brasilian presidentiksi vaikuttaa lähes varmalta.

Ellei ihmeitä tapahdu, Latinalaisen Amerikan mahtavinta maata johtaa ensi vuoden alusta alkaen aidosti äärioikeistolainen presidentti.

Ihme nimittäin olisi, jos Brasilian työväenpuolueen maltillinen Fernando Haddad, 55, saisi taakseen lähes kaikki äänestäjät, jotka eivät asettuneet entisen sotilaskapteenin Jair Bolsonaron, 63, tueksi vielä vaalien ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten.

Vuosien 1964–1985 sotilasdiktatuuria ihannoiva, naisia ja vähemmistöjä haukkuva Bolsonaro sai 46 prosenttia äänistä, Haddad 29,3 prosenttia. Toinen kierros järjestetään ensi sunnuntaina.

Kääntääkseen vaakakupit Haddadin olisi alkajaisiksi perittävä lähes kaikki äänet avaus­kierroksen kolmoselta ja neloselta. Sosiaali­demokraattisen Ciro Gomesin saalis oli 12,5 prosenttia ja keskustaoikeistolaisen Geraldo Alckminin 4,8 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Gomesilta valuu luultavasti hyvin vähän ääniä Bolsonarolle, mutta ei voi olettaa, että kaikki Gomesin ja etenkään kaikki Alckminin kannattajat olisivat valmiita äänestämään työväenpuoluetta. Osa voi myös jäädä kotiin”, sanoo Brasilian politiikkaan perehtynyt tutkimusjohtaja Lauri Tähtinen Nordic West Office -konsulttitoimisto-ajatushautomosta Washingtonista.

Entä voisiko Bolsonaro mitenkään menettää ensimmäisen kierroksen äänestäjiään? Tähtinen pohtii, että joitain protestihengessä äänestäneitä voi alkaa tosipaikassa hirvittää ajatus vihaa lietsovasta hahmosta 210 miljoonan brasilialaisen johtajana.

”Vaikea sitä on silti suuremmin nähdä. Hänen kannatuksensa on kasvanut jo pari vuotta ja entisestään juuri ennen vaaleja. Tuskin hän voi sanoakaan mitään, mikä vahingoittaisi häntä, koska hän on jo sanonut kaiken.”

Pöyristyttäviä sitaatteja todella riittää. Bolsonarolla on neljä poikaa mutta myös tytär, koska hän siitti tämän ”heikkouden hetkellä”. Hän on sanonut toivovansa poikansa ennemmin kuolevan kuin olevan homo. Hän sai sakot sanottuaan lehtihaastattelussa, että eräs naispuolinen kansanedustaja on ”hyvin ruma, ei raiskaamisen arvoinen”. Sotilasdiktatuurin virheeksi hän on kutsunut sitä, että juntta tyytyi kiduttamaan eikä useammin tappanut toisinajattelijoita.

”Brasilian kulttuurissa on hyväksyttävää puhua hyvinkin lennokkaasti, mutta on hyvin paljon brasilialaisia, jotka eivät voi panna näitä puheita huumorin piikkiin. Kymmenet miljoonat ovat syvästi loukkaantuneita, pelkäävät ja inhoavat häntä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähtinen pitää Bolsonaron todennäköistä presidenttiyttä uhkana Brasilian demokratialle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maan ylimpiin johtotehtäviin ei ole koskaan päätynyt tällaista ihmistä”, hän korostaa.

”Jopa diktatuuriajan Brasiliassa korostettiin maan moniarvoisuutta ja monirodullisuutta. Bolsonaron avoimen vihamielinen puhe mustista, orjien jälkeläisistä ja alkuperäiskansoista rikkoo Brasilian yhteistä perintöä. Monilla brasilialaisilla on toki ennakkoluuloja, mutta hänen retoriikkansa tuntuu tuontitavaralta.”


Viime viikon kaikkien kyselytutkimusten mukaan peli vaikuttaa jo selvältä. Niiden mukaan Bolsonaro saisi toisen kierroksen äänistä noin 60 prosenttia.

Bolsonaron suosiota eivät ole nakertaneet edes viime viikkojen uutiset, joita on pidetty takaiskuina hänelle.

Brasilian yritysmaailma pettyi ja pörssikurssit notkahtivat, kun Bolsonaro kertoi haastattelussa odotettua hillitymmistä aikeista valtionyhtiöiden yksityistämiseksi, perusteenaan Kiinan kasvavan vaikutusvallan rajoittaminen.

Sanomalehti Folha de São Paulo puolestaan paljasti, että valtion­syyttäjät tutkivat Bolsonaron talousneu­vonantajaa ja talousministerivalintaa Paulo Guedesiä liittyen petoksiin valtionyhtiöiden eläkerahastoissa. Guedes on liike-elämän arvostama taloustieteen tohtori Chicagon yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Folha kertoi myös, että Bolsonaroa tukevat suurliikemiehet olisivat antaneet miljoonia euroja laajaan Whatsapp-viestikampanjaan. Asiantuntijoiden mukaan se voi rikkoa kampanjalakeja ja johtaa jopa Bolsonaron hylkäämiseen.

Bolsonaro on aiemmin säästynyt korruptiokohuilta, jotka ovat ympäröineet työväenpuolueen viime vuosina. Se on suuri syy hänen suosioonsa ja siihen, miksi Haddadilla on edessään niin mahdoton tehtävä.

”Yleinen mielikuva on, että työväenpuolue on pyörittänyt isoa rikollisorganisaatiota”, Tähtinen tiivistää.

Työväenpuolueen alkuperäinen ehdokas, presidenttinä vuodet 2003–2010 toiminut Luiz Inácio Lula da Silva joutui keväällä vankilaan lahjuksen ottamisesta ja menetti vaalikelpoisuutensa oikeuden päätöksellä syyskuun alkupuolella. Puoluetoveri Dilma Rousseffin kohtaloksi presidenttinä koitui virkasyyte ja viraltapano vuonna 2016, nimellisesti budjettilakien rikkomisesta mutta käytännössä valtion öljy-yhtiön suuresta lahjusskandaalista.


Puolueen korruptioleiman lisäksi Haddadia haittaa, että monien maltillisten konservatiivien ja jopa sosiaalidemokraattien mielestä hän vaikuttaa liian vasemmistolaiselta. Näin ei tavallaan pitäisi olla, koska hän edustaa puolueensa keskustalaisempaa siipeä ja piti São Paulon pormestarina suhteet liike-elämään kunnossa.

Laitavasemmistolaista mielikuvaa tukee, että Haddadin varapresidenttiehdokas on kommunistipuoluetta edustava journalisti Manuela d’Ávila, 37, täysi vastakohta Bolsonaron aisaparille, eläkeläiskenraali Antônio Hamilton Mourãolle, 65.


Se on tarjonnut Bolsonarolle tilaisuuden pelotella brasilialaisia sosialistisen Venezuelan kohtalolla. Työväenpuolueella oli läheiset välit edesmenneeseen Hugo Cháveziin, jonka niin sanottua vallankumousta seuraaja Nicolás Maduro on jatkanut syösten Venezuelan pohjattomaan talousahdinkoon.

Haddadin on siksikin vaikea haastaa Bolsonaroa, että tätä puukotettiin syyskuussa yleisötilaisuudessa ja lääkärien mukaan terveydentila ei ole sallinut osallistumista vaaliväittelyihin.

Bolsonaro on tyynnytellyt vastustajiensa pelkoja, joiden mukaan hän hävitessään yllyttäisi armeijaa vallankaappaukseen.

Latinalaisen Amerikan politiikkaa seuraavan Americas Quarterly -aikakauslehden päätoimittaja Brian Winter kirjoittaa, että univormustaan luopuneen Bolsonaron hallitus olisi joka tapauksessa ikään kuin sotilashallitus, koska hän aikoo jakaa tärkeitä ministeri- ja neuvonantajapestejä upseereille.

Bolsonaro sanoo, että poliittisesti riippumattomat sotilaat ja asiantuntijat ministereinä hillitsevät korruptioriskiä verrattuna salkkujen jakamiseen koalitiohallituksen poliitikoille.

Bolsonaron keskeisimpiä lupauksia ovat aselakien höllentäminen ja poliisin valtuuksien laajentaminen vastauksena väkivaltarikollisuuden kasvuun. Elokuussa hän sanoi, että rikolliset ”eivät ole ihmisiä” ja että poliiseja ei pitäisi rangaista vaan palkita, jos he ”tappavat 10, 15 tai 20” rikollista kerralla.

Viime vuonna Brasiliassa tapettiin ennätykselliset 63 880 ihmistä, joista poliisi tappoi 5 144, laski tutkimuslaitos Fórum Brasileiro de Segurança Pública. Sotilashallinnon aikaan kaduilla oli turvallisempaa ja taloudella meni paremmin kuin nykyään.

Diktatuuri ei olekaan brasilialaisille sellainen mörkö kuin voisi kuvitella.

Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä viime syksynä vain kahdeksan prosenttia brasilialaisista vastaajista piti edustuksellista demokratiaa erittäin hyvänä hallintomuotona maalleen. Osuus oli pienempi kuin missään muussa tutkimukseen valikoidussa 38 maassa. Sen sijaan sotilashallitusta piti hyvänä hallintomuotona 38 prosenttia brasilialaisista vastaajista.

Fakta

Brasilian murros näkyi muissakin vaaleissa


 Samaan aikaan presidentinvaalien avauskierroksen kanssa kaksi viikkoa sitten järjestettiin Brasilian kongressivaalit, ja 513-paikkaiseen alahuoneeseen pääsi 30 puoluetta, enemmän kuin koskaan.

 Fernando Haddadin työväenpuolue hiipui mutta säilyi täpärästi alahuoneen suurimpana ryhmänä ennen äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron PSL:ää, jonka edustajamäärä kasvoi kahdeksasta 52:een.

 Perinteisistä suurpuolueista keskustaoikeiston PSDB sekä diktatuurikauden virallinen oppositio, väistyvän presidentin Michel Temerin MDB menettivät lähes puolet edustajistaan.

 Osavaltioiden kuvernöörivaaleissa näkyi selvä siirtymä oikealle, joskin useimmissa osavaltioissa edessä on presidentinvaalien tapaan vielä toinen kierros.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  8. 8

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  9. 9

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  10. 10

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää