Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mahdoton tehtävä Brasiliassa: Enemmistön kokoaminen äärioikeistoa vastaan

Vihaa tihkuvan ja sotilasvaltaa ihannoivan Jair Bolsonaron nousu Brasilian presidentiksi vaikuttaa lähes varmalta.

Ellei ihmeitä tapahdu, Latinalaisen Amerikan mahtavinta maata johtaa ensi vuoden alusta alkaen aidosti äärioikeistolainen presidentti.

Ihme nimittäin olisi, jos Brasilian työväenpuolueen maltillinen Fernando Haddad, 55, saisi taakseen lähes kaikki äänestäjät, jotka eivät asettuneet entisen sotilaskapteenin Jair Bolsonaron, 63, tueksi vielä vaalien ensimmäisellä kierroksella kaksi viikkoa sitten.

Vuosien 1964–1985 sotilasdiktatuuria ihannoiva, naisia ja vähemmistöjä haukkuva Bolsonaro sai 46 prosenttia äänistä, Haddad 29,3 prosenttia. Toinen kierros järjestetään ensi sunnuntaina.

Kääntääkseen vaakakupit Haddadin olisi alkajaisiksi perittävä lähes kaikki äänet avaus­kierroksen kolmoselta ja neloselta. Sosiaali­demokraattisen Ciro Gomesin saalis oli 12,5 prosenttia ja keskustaoikeistolaisen Geraldo Alckminin 4,8 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Gomesilta valuu luultavasti hyvin vähän ääniä Bolsonarolle, mutta ei voi olettaa, että kaikki Gomesin ja etenkään kaikki Alckminin kannattajat olisivat valmiita äänestämään työväenpuoluetta. Osa voi myös jäädä kotiin”, sanoo Brasilian politiikkaan perehtynyt tutkimusjohtaja Lauri Tähtinen Nordic West Office -konsulttitoimisto-ajatushautomosta Washingtonista.

Entä voisiko Bolsonaro mitenkään menettää ensimmäisen kierroksen äänestäjiään? Tähtinen pohtii, että joitain protestihengessä äänestäneitä voi alkaa tosipaikassa hirvittää ajatus vihaa lietsovasta hahmosta 210 miljoonan brasilialaisen johtajana.

”Vaikea sitä on silti suuremmin nähdä. Hänen kannatuksensa on kasvanut jo pari vuotta ja entisestään juuri ennen vaaleja. Tuskin hän voi sanoakaan mitään, mikä vahingoittaisi häntä, koska hän on jo sanonut kaiken.”

Pöyristyttäviä sitaatteja todella riittää. Bolsonarolla on neljä poikaa mutta myös tytär, koska hän siitti tämän ”heikkouden hetkellä”. Hän on sanonut toivovansa poikansa ennemmin kuolevan kuin olevan homo. Hän sai sakot sanottuaan lehtihaastattelussa, että eräs naispuolinen kansanedustaja on ”hyvin ruma, ei raiskaamisen arvoinen”. Sotilasdiktatuurin virheeksi hän on kutsunut sitä, että juntta tyytyi kiduttamaan eikä useammin tappanut toisinajattelijoita.

”Brasilian kulttuurissa on hyväksyttävää puhua hyvinkin lennokkaasti, mutta on hyvin paljon brasilialaisia, jotka eivät voi panna näitä puheita huumorin piikkiin. Kymmenet miljoonat ovat syvästi loukkaantuneita, pelkäävät ja inhoavat häntä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähtinen pitää Bolsonaron todennäköistä presidenttiyttä uhkana Brasilian demokratialle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Maan ylimpiin johtotehtäviin ei ole koskaan päätynyt tällaista ihmistä”, hän korostaa.

”Jopa diktatuuriajan Brasiliassa korostettiin maan moniarvoisuutta ja monirodullisuutta. Bolsonaron avoimen vihamielinen puhe mustista, orjien jälkeläisistä ja alkuperäiskansoista rikkoo Brasilian yhteistä perintöä. Monilla brasilialaisilla on toki ennakkoluuloja, mutta hänen retoriikkansa tuntuu tuontitavaralta.”


Viime viikon kaikkien kyselytutkimusten mukaan peli vaikuttaa jo selvältä. Niiden mukaan Bolsonaro saisi toisen kierroksen äänistä noin 60 prosenttia.

Bolsonaron suosiota eivät ole nakertaneet edes viime viikkojen uutiset, joita on pidetty takaiskuina hänelle.

Brasilian yritysmaailma pettyi ja pörssikurssit notkahtivat, kun Bolsonaro kertoi haastattelussa odotettua hillitymmistä aikeista valtionyhtiöiden yksityistämiseksi, perusteenaan Kiinan kasvavan vaikutusvallan rajoittaminen.

Sanomalehti Folha de São Paulo puolestaan paljasti, että valtion­syyttäjät tutkivat Bolsonaron talousneu­vonantajaa ja talousministerivalintaa Paulo Guedesiä liittyen petoksiin valtionyhtiöiden eläkerahastoissa. Guedes on liike-elämän arvostama taloustieteen tohtori Chicagon yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Folha kertoi myös, että Bolsonaroa tukevat suurliikemiehet olisivat antaneet miljoonia euroja laajaan Whatsapp-viestikampanjaan. Asiantuntijoiden mukaan se voi rikkoa kampanjalakeja ja johtaa jopa Bolsonaron hylkäämiseen.

Bolsonaro on aiemmin säästynyt korruptiokohuilta, jotka ovat ympäröineet työväenpuolueen viime vuosina. Se on suuri syy hänen suosioonsa ja siihen, miksi Haddadilla on edessään niin mahdoton tehtävä.

”Yleinen mielikuva on, että työväenpuolue on pyörittänyt isoa rikollisorganisaatiota”, Tähtinen tiivistää.

Työväenpuolueen alkuperäinen ehdokas, presidenttinä vuodet 2003–2010 toiminut Luiz Inácio Lula da Silva joutui keväällä vankilaan lahjuksen ottamisesta ja menetti vaalikelpoisuutensa oikeuden päätöksellä syyskuun alkupuolella. Puoluetoveri Dilma Rousseffin kohtaloksi presidenttinä koitui virkasyyte ja viraltapano vuonna 2016, nimellisesti budjettilakien rikkomisesta mutta käytännössä valtion öljy-yhtiön suuresta lahjusskandaalista.


Puolueen korruptioleiman lisäksi Haddadia haittaa, että monien maltillisten konservatiivien ja jopa sosiaalidemokraattien mielestä hän vaikuttaa liian vasemmistolaiselta. Näin ei tavallaan pitäisi olla, koska hän edustaa puolueensa keskustalaisempaa siipeä ja piti São Paulon pormestarina suhteet liike-elämään kunnossa.

Laitavasemmistolaista mielikuvaa tukee, että Haddadin varapresidenttiehdokas on kommunistipuoluetta edustava journalisti Manuela d’Ávila, 37, täysi vastakohta Bolsonaron aisaparille, eläkeläiskenraali Antônio Hamilton Mourãolle, 65.


Se on tarjonnut Bolsonarolle tilaisuuden pelotella brasilialaisia sosialistisen Venezuelan kohtalolla. Työväenpuolueella oli läheiset välit edesmenneeseen Hugo Cháveziin, jonka niin sanottua vallankumousta seuraaja Nicolás Maduro on jatkanut syösten Venezuelan pohjattomaan talousahdinkoon.

Haddadin on siksikin vaikea haastaa Bolsonaroa, että tätä puukotettiin syyskuussa yleisötilaisuudessa ja lääkärien mukaan terveydentila ei ole sallinut osallistumista vaaliväittelyihin.

Bolsonaro on tyynnytellyt vastustajiensa pelkoja, joiden mukaan hän hävitessään yllyttäisi armeijaa vallankaappaukseen.

Latinalaisen Amerikan politiikkaa seuraavan Americas Quarterly -aikakauslehden päätoimittaja Brian Winter kirjoittaa, että univormustaan luopuneen Bolsonaron hallitus olisi joka tapauksessa ikään kuin sotilashallitus, koska hän aikoo jakaa tärkeitä ministeri- ja neuvonantajapestejä upseereille.

Bolsonaro sanoo, että poliittisesti riippumattomat sotilaat ja asiantuntijat ministereinä hillitsevät korruptioriskiä verrattuna salkkujen jakamiseen koalitiohallituksen poliitikoille.

Bolsonaron keskeisimpiä lupauksia ovat aselakien höllentäminen ja poliisin valtuuksien laajentaminen vastauksena väkivaltarikollisuuden kasvuun. Elokuussa hän sanoi, että rikolliset ”eivät ole ihmisiä” ja että poliiseja ei pitäisi rangaista vaan palkita, jos he ”tappavat 10, 15 tai 20” rikollista kerralla.

Viime vuonna Brasiliassa tapettiin ennätykselliset 63 880 ihmistä, joista poliisi tappoi 5 144, laski tutkimuslaitos Fórum Brasileiro de Segurança Pública. Sotilashallinnon aikaan kaduilla oli turvallisempaa ja taloudella meni paremmin kuin nykyään.

Diktatuuri ei olekaan brasilialaisille sellainen mörkö kuin voisi kuvitella.

Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä viime syksynä vain kahdeksan prosenttia brasilialaisista vastaajista piti edustuksellista demokratiaa erittäin hyvänä hallintomuotona maalleen. Osuus oli pienempi kuin missään muussa tutkimukseen valikoidussa 38 maassa. Sen sijaan sotilashallitusta piti hyvänä hallintomuotona 38 prosenttia brasilialaisista vastaajista.

Fakta

Brasilian murros näkyi muissakin vaaleissa


 Samaan aikaan presidentinvaalien avauskierroksen kanssa kaksi viikkoa sitten järjestettiin Brasilian kongressivaalit, ja 513-paikkaiseen alahuoneeseen pääsi 30 puoluetta, enemmän kuin koskaan.

 Fernando Haddadin työväenpuolue hiipui mutta säilyi täpärästi alahuoneen suurimpana ryhmänä ennen äärioikeistolaisen Jair Bolsonaron PSL:ää, jonka edustajamäärä kasvoi kahdeksasta 52:een.

 Perinteisistä suurpuolueista keskustaoikeiston PSDB sekä diktatuurikauden virallinen oppositio, väistyvän presidentin Michel Temerin MDB menettivät lähes puolet edustajistaan.

 Osavaltioiden kuvernöörivaaleissa näkyi selvä siirtymä oikealle, joskin useimmissa osavaltioissa edessä on presidentinvaalien tapaan vielä toinen kierros.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Latinalainen Amerikka
 • Etelä-Amerikka
 • Brasilia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa

  6. 6

   ”Kirjoitin vastaukset itse” – Presidentti Trump kertoo vastanneensa erikois­syyttäjä Robert Muellerin kysymyksiin

  7. 7

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  8. 8

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  9. 9

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  10. 10

   Hoitajat raatavat äärirajoilla Meilahdessa – Työnantaja lupaa korjata kohtuuttomat työolot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää