Ulkomaat

Trumpin edustaja saapui Moskovaan keskustelemaan ydinohjussopimuksesta – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa

Venäjän mukaan sopimuksen romuttuminen tarkoittaa uutta varustelukierrettä.

Moskova

Keskipitkän matkan ohjukset kieltävän INF-sopimuksen kohtalosta odotetaan pian lisätietoja, sillä Yhdysvaltain presidentin neuvonantajana John Bolton on parhaillaan Moskovassa keskustelemassa asiasta Venäjän johdon kanssa.

Bolton saapui Moskovaan sunnuntaina. Hän aloitti neuvottelut Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa maanantaina iltaseitsemän jälkeen. Bolton tapaa myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin todennäköisesti tiistaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vierailusta tiedettiin hyvissä ajoin etukäteen ja sen pääsyyksi arveltiin ilmoitusta, että Yhdysvaltain vetäytyy INF-sopimuksesta. Epäilyt vahvistuivat, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti asiasta lauantaina pitämässään puheessa.

Yhdysvallat ja silloinen Neuvostoliitto solmivat INF-sopimuksen vuonna 1987. Ne sopivat silloin luopuvansa maasta laukaistavista, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballistisista ohjuksista ja risteilyohjuksista. Kielto kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset, mutta käytännössä INF:stä puhuttaessa puhutaan yleensä ydinaseista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat on jo pitkään sanonut Venäjän kiertävän sopimusta. Vuonna 2014 se alkoi esittää näitä epäilyjään julkisesti ja vihjaili jo edellisen presidentin Barack Obaman aikana voivansa siksi vetäytyä sopimuksesta. Yhdysvaltain mukaan esimerkiksi venäläisten 9M729-ohjusten kantama on yli 500 kilometriä, joten Venäjällä ei saisi olla niitä.

Trump perustelikin sopimuksen irtisanomista juuri Venäjän rikkeillä.

Venäjä on kiistänyt rikkovansa sopimusta. Venäjän edustajat ovat toistaneet tämän näkemyksen sekä sunnuntaina että maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantaina sekä Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov että ulkoministeri Sergei Lavrov kuitenkin korostivat, ettei Yhdysvallat ole vielä kertonut kantaansa virallisesti.

”Turha tässä on kahvinpuruista ennustaa, odotamme Yhdysvalloilta virallista selvitystä”, Larvov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan maanantaina iltapäivällä.

Peskov kuitenkin huomautti, että Venäjän on ryhdyttävä toimiin ”taatakseen turvallisuutensa”, mikäli sopimus raukeaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”INF-sopimuksen romuttaminen pakottaa Venäjän ryhtymään toimiin taatakseen turvallisuutensa”, Peskov sanoi Tassin mukaan.

Hänen mukaansa sopimuksen päättyminen tarkoittaa, että Yhdysvallat voisi kehittää keskimatkan ohjusjärjestelmiä vapaasti, joten Venäjän on huolehdittava ”tasapainon” löytymisestä osapuolten välillä. Peskovin mukaan edessä on siis varustelukierre.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän viittasi myös Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov, joka solmi sopimuksen Yhdysvaltain silloisen presidentin Ronald Reaganin kanssa.

”Eivätkö he Washingtonissa lainkaan ymmärrä, mihin tämä voi johtaa”, Gorbatšov sanoi sunnuntaina uutistoimisto Interfaxille.

Yhdysvaltain päätös vetäytyä INF-sopimuksesta onkin herättänyt suurta huolta ja kiukkua Yhdysvaltain eurooppalaisissa kumppaneissa, jotka pelkäävät Venäjän alkavan nyt lisätä ydinaseistustaan.

Sopimus on ollut erityisen tärkeä niille, sillä venäläisten keskimatkan ydinohjusten kantama riittää eurooppalaisiin Nato-maihin. Yhdysvallat on keskimatkan ohjuksille liian kaukana.

Euroopassa on arveltu Yhdysvaltain laskelmoivan, että sopimuksen purkautuminen säikäyttää Venäjän, joka ei halua rajoittamatonta keskimatkan ohjusten varustelukilpailua Yhdysvaltain kanssa. Euroopassa tätä arviota on pidetty vääränä, ja Peskovin lausunto vahvisti tätä näkemystä.

Euroopassa Yhdysvaltain päätöstä onkin pidetty voittona Venäjälle, joka virallisesti valittaa mutta on länsieurooppalaisten analyysien mukaan silti tilanteeseen tyytyväinen.

Eurooppalaisten Nato-maiden edustajat ovatkin yrittäneet perustella Yhdysvalloille, että irrottautuessaan sopimuksesta se ottaa roiston roolin. Toinen pääperuste on ollut se, että sopimuksen kaaduttua Venäjän ei tarvitse ottaa sitä enää lainkaan huomioon.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas jatkoi vetoamista sunnuntaina.

”Tämä sopimus... on ollut 30 vuotta tärkeä pilari Euroopan turvallisuusarkkitehtuurissa”, Maas sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Olemme usein vedonnet Venäjään, jotta se vastaisi niihin vakaviin syytöksiin, joiden mukaan se rikkoo sopimusta. Vetoamme nyt Yhdysvaltoihin, jotta se pohtisi mahdollisia seuraamuksia.”

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron soitti sunnuntaina Trumpille ja korosti sopimuksen merkitystä. Myös EU-komissio kehotti maanantaina Yhdysvaltoja ja Venäjää pitämään sopimuksen voimassa, AFP kertoi.

Tällä ei ole ollut vaikutusta. Yhdysvaltain vetäytymistä on pidetty diplomaattipiireissä jo jonkin aikaa varmana.

Vaikutusvaltaisen Boltonin tiedetään vastustavan aserajoitussopimuksia. Hän oli aktiivisesti vaikuttamassa myös siihen, kun Yhdysvallat vuonna 2001 vetäytyi ohjuspuolustusjärjestelmät kieltävästä ABM-sopimuksesta.

Tällä 1972 solmitulla sopimuksella kiellettiin ohjuspuolustusjärjestelmät, koska niiden rakentamisen pelättiin johtavan pelotteiden epätasapainoon ja siksi kilpavarusteluun.

Venäjän säännöllisesti toistaman tulkinnan mukaan juuri ABM:n kaatuminen olisi juurisyy Venäjän ja Yhdysvaltain huonoihin suhteisiin. Se on erityisen ärtynyt ohjuspuolustusjärjestelmästä, jota Yhdysvallat rakentaa itäiseen Keski-Eurooppaan. Yhdysvaltain mukaan sitä rakennetaan Pohjois-Korean ja Iranin uhkaa vastaan.

Myös Putin on arvostellut INF-sopimusta. Venäjän mukaan keskimatkan ohjuksilla on paljon isompi merkitys sen puolustukselle kuin Yhdysvalloilla, joten se pitää sopimusta epäreiluna.

Putin on on myös vaatinut, että sopimus pitäisi laajentaa koskemaan myös Kiinaa. Kiinan puuttumista on pidetty yhtenä syynä, miksi Yhdysvallat vetäytymässä sopimuksesta. Kiina kokoaa kiihtyvällä vauhdilla myös keskimatkan ohjuksia.

Venäjä on kuitenkin pysynyt sopimuksessa.

Tieto Yhdysvaltain irtautumisesta INF:stä on kuitenkin näkynyt jo Venäjän puheissa. Putin puhui ydinaseista pitkään Valdai-kokoontumisessa torstaina.

Kehuttuaan Venäjän ydinasevalmiutta Putin sanoi, ettei ennakoiva ydinisku kuulu Venäjän keinovalikoimaan. Tämä oli poikkeuksellisen lavea tulkinta Venäjän sotilasdoktriinista, jonka mukaan Venäjä voi käyttää ydinaseita vastatessaan siihen kohdistuvaan aggressioon, joten sitä ei otettu kovin vakavissaan.

Putin jatkoi sanomalla, että Venäjä kuitenkin vastaa, jos sitä vastaan hyökätään ydinaseilla. Hän myönsi sen johtavan laajaan tuhoon.

”Silloin me olemme aggression uhreja ja me marttyyreina pääsemme paratiisiin, mutta he vain heittävät henkensä, koska eivät ehdi edes katua”, Putin sanoi mahdollisesta hyökkääjästä.

Professori: ”Vaikea nähdä, mitä Yhdysvallat saavuttaa”

Perusteet Yhdysvaltain sopimuksesta irtautumiselle ovat sinänsä pätevät.

”Mitä ilmeisimmin Venäjä on rikkonut sopimusta kehittämällä ohjuksia, jotka lentävät yli 500 kilometriä”, sanoo strategian professori Pekka Sivonen sotataidon laitokselta Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Sivosen mukaan on kuitenkin vaikea nähdä, mitä Yhdysvallat irtautumisella saavuttaa.

Yhdysvalloilla ei ole itsellään vastaavia aseita eikä päätöksiä niiden kehittämisestä, ja kehitystyö olisi pitkä ja kallis projekti. Vaikka siihen lähdettäisiin, mikään valtio Euroopassa tuskin suostuisi ottamaan ohjuksia maahansa.

”On hyvin epätodennäköistä, että Yhdysvaltain Natoon kuuluvat liittolaismaat antaisivat siihen lupaa”, Sivonen sanoo.

Taustalla vaikuttaa Yhdysvaltain halu saada Kiinan mukaan sopimukseen, mutta näyttää mahdottomalta, että Kiina siihen ainakaan tällä tavalla suostuisi. ”On vaikea mieltää, mitä Yhdysvallat tällä voittaa”, Sivonen sanoo.

Sivonen ei halua spekuloida tarkemmin sillä, mitä sopimuksen irtisanominen merkitsee Euroopalle tai Suomen lähi­alueille. Hän kuitenkin huomauttaa, että sopimuksen purkaminen ei automaattisesti johda varustelun kiihtymiseen Euroopassa.

”Olemme tilanteessa, jossa ei ole varustelukilpaa. Yhdysvalloilla ei ole tällaisia ohjuksia eikä päätöksiä niiden kehittämiseksi. Jos olisi, Yhdysvaltain Nato-liittolaiset eivät niitä ottaisi.”

Fakta

Nimihirviö kieltää keskimatkan ohjukset


 INF-sopimus on englanninkieliseltä koko nimeltään Treaty Between the United States of America and the Union of Soviet Socialist Republics on the Elimination of Their Intermediate-Range and Shorter-Range Missiles.

 Se koskee maasta laukaistavien, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballististen ohjusten ja risteilyohjusten hallussapidon, tuotannon ja testilaukaisun sekä niiden laukaisujärjestelmien hallussapidon ja tuotannon.

 Se kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset.

 Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov joulukuussa 1987, ja se astui voimaan kesäkuussa 1988.

 Osapuolet hankkiutuivat eroon määrittelyn mukaisesta arsenaalistaan jo ennen Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1991.

 Neuvostoliiton perillisvaltioista sopimuksessa ovat mukana Venäjän ohella Kazakstan, Ukraina ja Valko-Venäjä.

 Monet Euroopan valtiot ovat luopuneet keskipitkän matkan ohjuksistaan, vaikka ne eivät ole mukana sopimuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  4. 4

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  5. 5

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  6. 6

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  7. 7

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  8. 8

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  9. 9

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  10. 10

   Voimistelevien tyttöjen rasva­prosentin mittauksen voi heittää roskakoriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää