Ulkomaat

Trumpin edustaja saapui Moskovaan keskustelemaan ydinohjussopimuksesta – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa

Venäjän mukaan sopimuksen romuttuminen tarkoittaa uutta varustelukierrettä.

Moskova

Keskipitkän matkan ohjukset kieltävän INF-sopimuksen kohtalosta odotetaan pian lisätietoja, sillä Yhdysvaltain presidentin neuvonantajana John Bolton on parhaillaan Moskovassa keskustelemassa asiasta Venäjän johdon kanssa.

Bolton saapui Moskovaan sunnuntaina. Hän aloitti neuvottelut Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa maanantaina iltaseitsemän jälkeen. Bolton tapaa myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin todennäköisesti tiistaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vierailusta tiedettiin hyvissä ajoin etukäteen ja sen pääsyyksi arveltiin ilmoitusta, että Yhdysvaltain vetäytyy INF-sopimuksesta. Epäilyt vahvistuivat, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti asiasta lauantaina pitämässään puheessa.

Yhdysvallat ja silloinen Neuvostoliitto solmivat INF-sopimuksen vuonna 1987. Ne sopivat silloin luopuvansa maasta laukaistavista, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballistisista ohjuksista ja risteilyohjuksista. Kielto kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset, mutta käytännössä INF:stä puhuttaessa puhutaan yleensä ydinaseista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat on jo pitkään sanonut Venäjän kiertävän sopimusta. Vuonna 2014 se alkoi esittää näitä epäilyjään julkisesti ja vihjaili jo edellisen presidentin Barack Obaman aikana voivansa siksi vetäytyä sopimuksesta. Yhdysvaltain mukaan esimerkiksi venäläisten 9M729-ohjusten kantama on yli 500 kilometriä, joten Venäjällä ei saisi olla niitä.

Trump perustelikin sopimuksen irtisanomista juuri Venäjän rikkeillä.

Venäjä on kiistänyt rikkovansa sopimusta. Venäjän edustajat ovat toistaneet tämän näkemyksen sekä sunnuntaina että maanantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maanantaina sekä Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov että ulkoministeri Sergei Lavrov kuitenkin korostivat, ettei Yhdysvallat ole vielä kertonut kantaansa virallisesti.

”Turha tässä on kahvinpuruista ennustaa, odotamme Yhdysvalloilta virallista selvitystä”, Larvov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan maanantaina iltapäivällä.

Peskov kuitenkin huomautti, että Venäjän on ryhdyttävä toimiin ”taatakseen turvallisuutensa”, mikäli sopimus raukeaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”INF-sopimuksen romuttaminen pakottaa Venäjän ryhtymään toimiin taatakseen turvallisuutensa”, Peskov sanoi Tassin mukaan.

Hänen mukaansa sopimuksen päättyminen tarkoittaa, että Yhdysvallat voisi kehittää keskimatkan ohjusjärjestelmiä vapaasti, joten Venäjän on huolehdittava ”tasapainon” löytymisestä osapuolten välillä. Peskovin mukaan edessä on siis varustelukierre.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän viittasi myös Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov, joka solmi sopimuksen Yhdysvaltain silloisen presidentin Ronald Reaganin kanssa.

”Eivätkö he Washingtonissa lainkaan ymmärrä, mihin tämä voi johtaa”, Gorbatšov sanoi sunnuntaina uutistoimisto Interfaxille.

Yhdysvaltain päätös vetäytyä INF-sopimuksesta onkin herättänyt suurta huolta ja kiukkua Yhdysvaltain eurooppalaisissa kumppaneissa, jotka pelkäävät Venäjän alkavan nyt lisätä ydinaseistustaan.

Sopimus on ollut erityisen tärkeä niille, sillä venäläisten keskimatkan ydinohjusten kantama riittää eurooppalaisiin Nato-maihin. Yhdysvallat on keskimatkan ohjuksille liian kaukana.

Euroopassa on arveltu Yhdysvaltain laskelmoivan, että sopimuksen purkautuminen säikäyttää Venäjän, joka ei halua rajoittamatonta keskimatkan ohjusten varustelukilpailua Yhdysvaltain kanssa. Euroopassa tätä arviota on pidetty vääränä, ja Peskovin lausunto vahvisti tätä näkemystä.

Euroopassa Yhdysvaltain päätöstä onkin pidetty voittona Venäjälle, joka virallisesti valittaa mutta on länsieurooppalaisten analyysien mukaan silti tilanteeseen tyytyväinen.

Eurooppalaisten Nato-maiden edustajat ovatkin yrittäneet perustella Yhdysvalloille, että irrottautuessaan sopimuksesta se ottaa roiston roolin. Toinen pääperuste on ollut se, että sopimuksen kaaduttua Venäjän ei tarvitse ottaa sitä enää lainkaan huomioon.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas jatkoi vetoamista sunnuntaina.

”Tämä sopimus... on ollut 30 vuotta tärkeä pilari Euroopan turvallisuusarkkitehtuurissa”, Maas sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Olemme usein vedonnet Venäjään, jotta se vastaisi niihin vakaviin syytöksiin, joiden mukaan se rikkoo sopimusta. Vetoamme nyt Yhdysvaltoihin, jotta se pohtisi mahdollisia seuraamuksia.”

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron soitti sunnuntaina Trumpille ja korosti sopimuksen merkitystä. Myös EU-komissio kehotti maanantaina Yhdysvaltoja ja Venäjää pitämään sopimuksen voimassa, AFP kertoi.

Tällä ei ole ollut vaikutusta. Yhdysvaltain vetäytymistä on pidetty diplomaattipiireissä jo jonkin aikaa varmana.

Vaikutusvaltaisen Boltonin tiedetään vastustavan aserajoitussopimuksia. Hän oli aktiivisesti vaikuttamassa myös siihen, kun Yhdysvallat vuonna 2001 vetäytyi ohjuspuolustusjärjestelmät kieltävästä ABM-sopimuksesta.

Tällä 1972 solmitulla sopimuksella kiellettiin ohjuspuolustusjärjestelmät, koska niiden rakentamisen pelättiin johtavan pelotteiden epätasapainoon ja siksi kilpavarusteluun.

Venäjän säännöllisesti toistaman tulkinnan mukaan juuri ABM:n kaatuminen olisi juurisyy Venäjän ja Yhdysvaltain huonoihin suhteisiin. Se on erityisen ärtynyt ohjuspuolustusjärjestelmästä, jota Yhdysvallat rakentaa itäiseen Keski-Eurooppaan. Yhdysvaltain mukaan sitä rakennetaan Pohjois-Korean ja Iranin uhkaa vastaan.

Myös Putin on arvostellut INF-sopimusta. Venäjän mukaan keskimatkan ohjuksilla on paljon isompi merkitys sen puolustukselle kuin Yhdysvalloilla, joten se pitää sopimusta epäreiluna.

Putin on on myös vaatinut, että sopimus pitäisi laajentaa koskemaan myös Kiinaa. Kiinan puuttumista on pidetty yhtenä syynä, miksi Yhdysvallat vetäytymässä sopimuksesta. Kiina kokoaa kiihtyvällä vauhdilla myös keskimatkan ohjuksia.

Venäjä on kuitenkin pysynyt sopimuksessa.

Tieto Yhdysvaltain irtautumisesta INF:stä on kuitenkin näkynyt jo Venäjän puheissa. Putin puhui ydinaseista pitkään Valdai-kokoontumisessa torstaina.

Kehuttuaan Venäjän ydinasevalmiutta Putin sanoi, ettei ennakoiva ydinisku kuulu Venäjän keinovalikoimaan. Tämä oli poikkeuksellisen lavea tulkinta Venäjän sotilasdoktriinista, jonka mukaan Venäjä voi käyttää ydinaseita vastatessaan siihen kohdistuvaan aggressioon, joten sitä ei otettu kovin vakavissaan.

Putin jatkoi sanomalla, että Venäjä kuitenkin vastaa, jos sitä vastaan hyökätään ydinaseilla. Hän myönsi sen johtavan laajaan tuhoon.

”Silloin me olemme aggression uhreja ja me marttyyreina pääsemme paratiisiin, mutta he vain heittävät henkensä, koska eivät ehdi edes katua”, Putin sanoi mahdollisesta hyökkääjästä.

Professori: ”Vaikea nähdä, mitä Yhdysvallat saavuttaa”

Perusteet Yhdysvaltain sopimuksesta irtautumiselle ovat sinänsä pätevät.

”Mitä ilmeisimmin Venäjä on rikkonut sopimusta kehittämällä ohjuksia, jotka lentävät yli 500 kilometriä”, sanoo strategian professori Pekka Sivonen sotataidon laitokselta Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Sivosen mukaan on kuitenkin vaikea nähdä, mitä Yhdysvallat irtautumisella saavuttaa.

Yhdysvalloilla ei ole itsellään vastaavia aseita eikä päätöksiä niiden kehittämisestä, ja kehitystyö olisi pitkä ja kallis projekti. Vaikka siihen lähdettäisiin, mikään valtio Euroopassa tuskin suostuisi ottamaan ohjuksia maahansa.

”On hyvin epätodennäköistä, että Yhdysvaltain Natoon kuuluvat liittolaismaat antaisivat siihen lupaa”, Sivonen sanoo.

Taustalla vaikuttaa Yhdysvaltain halu saada Kiinan mukaan sopimukseen, mutta näyttää mahdottomalta, että Kiina siihen ainakaan tällä tavalla suostuisi. ”On vaikea mieltää, mitä Yhdysvallat tällä voittaa”, Sivonen sanoo.

Sivonen ei halua spekuloida tarkemmin sillä, mitä sopimuksen irtisanominen merkitsee Euroopalle tai Suomen lähi­alueille. Hän kuitenkin huomauttaa, että sopimuksen purkaminen ei automaattisesti johda varustelun kiihtymiseen Euroopassa.

”Olemme tilanteessa, jossa ei ole varustelukilpaa. Yhdysvalloilla ei ole tällaisia ohjuksia eikä päätöksiä niiden kehittämiseksi. Jos olisi, Yhdysvaltain Nato-liittolaiset eivät niitä ottaisi.”

Fakta

Nimihirviö kieltää keskimatkan ohjukset


 INF-sopimus on englanninkieliseltä koko nimeltään Treaty Between the United States of America and the Union of Soviet Socialist Republics on the Elimination of Their Intermediate-Range and Shorter-Range Missiles.

 Se koskee maasta laukaistavien, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballististen ohjusten ja risteilyohjusten hallussapidon, tuotannon ja testilaukaisun sekä niiden laukaisujärjestelmien hallussapidon ja tuotannon.

 Se kattaa sekä ydinkärjin että tavanomaisesti aseistetut ohjukset.

 Sopimuksen allekirjoittivat Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov joulukuussa 1987, ja se astui voimaan kesäkuussa 1988.

 Osapuolet hankkiutuivat eroon määrittelyn mukaisesta arsenaalistaan jo ennen Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1991.

 Neuvostoliiton perillisvaltioista sopimuksessa ovat mukana Venäjän ohella Kazakstan, Ukraina ja Valko-Venäjä.

 Monet Euroopan valtiot ovat luopuneet keskipitkän matkan ohjuksistaan, vaikka ne eivät ole mukana sopimuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  2. 2

   Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

  3. 3

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  4. 4

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  5. 5

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  8. 8

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  9. 9

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  10. 10

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Saara Aallon manageri HS:lle Spice Girls -jäsenyydestä: ”The Sun -lehden videosta löytyy kaikki informaatio” – mutta videolla ”Sporty Spice” nauraa tarjouksensa olevan vain vitsi

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  8. 8

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  9. 9

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  10. 10

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää