Ulkomaat

Sauditoimittajan kuolema valottaa Lähi-idän valtakiemuroita – Kolme näkökulmaa sen vaikutuksesta alueen tulevaisuuteen

Jamal Khashoggin kuolema uhkaa Donald Trumpin unelmaa vuosisadan diilistä, mutta Muslimiveljeskunnan tukahduttaminen jatkunee entiseen malliin.

Saudi-Arabia tunnusti viimein sunnuntaina, että lokakuun alussa kadonnut toimittaja Jamal Khashoggi tapettiin kuin tapettiinkin saudien konsulaatissa Istanbulissa.

Kuningaskunnan virallinen näkemys ja kommentit tapahtumista ovat tähän mennessä muuttuneet päivittäin. Saudi-Arabian ulkoministerin sunnuntaina antaman selityksen mukaan Khashoggin tappo oli ”vakava virhe”. Virallisen selityksen mukaan operaatio ei myöskään ollut kruununprinssi Mohammed bin Salmanin tiedossa, saati ohjauksessa.

Yhdysvalloissa maanpaossa eläneen, The Washington Postille kolumneja kirjoittaneen saudi­toimit­tajan kuolema on siinä määrin poikkeuksellinen asia, että se on herättänyt laajaa mediahuomiota niin lännessä kuin Lähi-idässäkin.


Tapaus valottaa myös laajempaa valtakamppailua, joka alueella on käynnissä, ja sillä voi olla vaikutusta tuleviin Lähi-itää koskeviin päätöksiin.

Tässä kolme näkökulmaa:

1. Khashoggin kuolema kytkeytyy saudien johtamaan operaatioon islamistijärjestö Muslimi­veljeskuntaa vastaan.Lähi-idässä on ensinnäkin meneillään alueellinen valta­kamppailu Iranin ja Saudi-Arabian välillä. Tämän lisäksi on meneillään valtakamppailu, jossa valtaapitävät autoritaariset johtajat pyrkivät tukahduttamaan oppositioliike Muslimiveljeskunnan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

59-vuotias Khashoggi oli toisinajattelija, jolla oli aiemmin tiiviit kytkökset Saudi-Arabian kuningashuoneeseen. Konservatiivinen amerikkalainen media ja konservatiiviset kommentaattorit ovat viime päivinä korostaneet, että Khashoggi ei ollut liberaali demokratian ja sananvapauden airut vaan konservatiivisen islamistijärjestön Muslimiveljeskunnan tukija.

Onkin mahdollista, että Khashoggin kuolema kytkeytyy saudien johtamaan alueelliseen operaatioon, jonka tarkoituksena on tuhota Muslimiveljeskunta.

Muslimiveljeskunta on Egyptissä syntynyt uskonnollis-poliittinen liike. Se vastustaa lännen vaikutusta islamilaisessa maailmassa ja pyrkii kaatamaan Lähi-idän maiden diktatuurit, joita se pitää islaminvastaisina. Liike tavoittelee Lähi-idän maiden islamisaatiota demokratian keinoin.

Muslimiveljeskunta on hajanainen liike, jonka haarat vaihtelevat palestiinalaisten Hamas-järjestöstä Tunisian maltilliseen Ennahda-puolueeseen.

Khashoggin tiedetään liittyneen Muslimiveljeskuntaan 1970-luvulla, mutta hän erosi siitä myöhemmin. Hänellä oli Muslimiveljeskuntaan kuuluvia ystäviä, ja hän arvosteli Saudi-Arabian hallintoa, joka kohteli veljeskuntaa kovakouraisesti. Siitä ei kuitenkaan ole tietoa, miten tiiviit Khashoggin ja Muslimiveljeskunnan välit olivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Khashoggin kuolema saattaa kuitenkin kertoa siitä rajusta muutoksesta, jota monessa arabimaassa on nähty suhtautumisessa Muslimiveljeskuntaan arabikevään kansannousujen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä 1970–1980-luvulla oli tavallista, että saudit pitivät veljeskuntaa suojeluksessaan, koska Muslimiveljeskunta vastusti maallistumista ja kommunismia. Mutta kun veljeskunnasta kehittyi Saudi-Arabian ja monen muun Persianlahden maan sisälle oppositioliike kuningashuoneita vastaan, kurssi muuttui.

 

On todennäköistä, että Muslimiveljeskunnan tukahduttaminen jatkuu Lähi-idässä totuttuun tapaan.

Käännekohta oli kesä 2013. Tuolloin Egyptin armeija teki vallankaappauksen, jossa Muslimiveljeskuntaa edustava presidentti Mohammed Mursi syöstiin vallasta ja ainakin 800 hänen kannattajaansa tapettiin Kairon kaduilla.

Saudi-Arabia tuki Egyptiä ja on jatkanut sen tukemista veljeskunnan tukahduttamisessa. Muslimiveljeskunta on julistettu terroristijärjestöksi myös Saudi-Arabiassa.

Parhaillaan saudien johtama operaatio Muslimiveljeskuntaa vastaan kiteytyy pyrkimyksissä eristää Qatar. Se on alueen maista ainoa, jonka hallinto tukee Muslimiveljeskuntaa. Niinpä saudit, Arabiemiraatit ja Egypti ovat ajaneet pikkuruisen Qatarin eristämistä. Saudi-Arabia on jopa sanonut rakentavansa Qatarin rajalle kanavan, joka tekisi maasta saaren.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Länsivallat ovat pitäneet Khashoggin kuolemaa pöyristyttävänä. Länsivallat pöyristyivät myös Muslimiveljeskunnan tukijoiden joukkotapoista Kairossa vuonna 2013. Käytännössä tapoista ei kuitenkaan koitunut Egyptille seurauksia, sillä Muslimiveljeskunta ei ole länsivaltojen suojeluksessa.

Onkin todennäköistä, että Muslimiveljeskunnan tukahduttaminen jatkuu Lähi-idässä totuttuun tapaan myös sen jälkeen kun Khashoggin kuoleman synnyttämä pölypilvi on laskeutunut.

2. Öljyvirtaa Saudi-Arabiasta ei vaaranneta, sillä sitä tarvitaan Iran-pakotteiden vuoksi enemmän kuin koskaan

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välillä on jo vuosikymmenien ajan ollut erityissuhde: Yhdysvallat on taannut kuningashuoneen turvallisuuden, ja saudit ovat pitäneet öljyn virtaamassa.

Saudien öljyvirtaa tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan marraskuusta alkaen, kun Yhdysvaltain asettamat öljynvientipakotteet Iranille tulevat voimaan.

Yhdysvaltojen – sekä Saudi-Arabian ja Israelin – mukaan Iran on kaiken pahan alku ja juuri Lähi-idässä. Kun uudet pakotteet leikkaavat Iranin öljynvientiä, tarvitaan lisää tuotantoa. Mistäpä muualta sitä saisi kuin Saudi-Arabiasta.

 

Öljyn virtaaminen maailmanmarkkinoille on myös saudien etujen mukaista.

Paloittelumurha konsulaatissa voisi olla monessa muussa tapauksessa painava syy määrätä pakotteita ja boikotteja.

On kuitenkin epätodennäköistä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ryhtyy Saudi-Arabiaa vastaan toimiin, jotka entisestään nostaisivat polttoaineen hintoja, vieläpä juuri Yhdysvaltain välivaalien kynnyksellä. Öljyn virtaaminen maailmanmarkkinoille on myös saudien etujen mukaista.

Niinpä yksi syy Yhdysvaltojen hallinnon varovaisuuteen Saudi-Arabian suhteen on öljysodan tai öljyn hinnannousun välttäminen.

3. Yhdysvallat joutuu pohtimaan uudelleen Lähi-idän-strategiaansa, jossa Saudi-Arabialle varattiin tärkeä rooli Israelin ja Palestiinan rauhansopimuksen takuumiehenä

Trump on alusta saakka sanonut havittelevansa kirkkainta kruunua eli kunniaa Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimuksesta. Khashoggin kuolema saattaa kuitenkin jäädyttää nämä haaveet.

Yhdysvallat on jo omilla toimillaan onnistunut ajamaan palestiinalaiset kauas neuvottelupöydästä. Yhdysvalloilla on kuitenkin ollut ässä hihassa: Saudi-Arabia.

Trumpin nimittämä Lähi-idän neuvonantaja Jared Kushner on pyrkinyt erityissuhteeseen saudien kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa. Saudi-Arabian piti olla se varakas takuumies ja voimakas vipuvarsi, jonka avulla palestiinalaiset saadaan houkuteltua neuvottelupöytään ja taivuteltua sopimukseen.

 

Vaikka kruununprinssi ei olisikaan itse suoraan vastuussa Khashoggin kuolemasta, hänen asemansa on heikentynyt.

Saudien rooli on sopinut Israelillekin, sillä maat ovat lähentyneet viime vuosina.

Khashoggin kuolema on kuitenkin asettanut Saudi-Arabian johdon epäilyttävään valoon.

Voidaanko näin arveluttavalle taholle sälyttää tärkeä rooli vuosisadan diilissä? Vaikka kruununprinssi ei olisikaan itse suoraan vastuussa Khashoggin kuolemasta, hänen asemansa on heikentynyt.

Yhdysvallat joutuukin pohtimaan saudeille kaavailtua roolia uudelleen. Ei ihme, että myös Israel on pysynyt huomattavan vaiteliaana Khashoggin kuolemantapauksesta.

Voit lukea tutkinnan uusimmat käänteet tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Lähi-itä
 • Yhdysvallat
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  5. 5

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  8. 8

   Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

  9. 9

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  10. 10

   Poliisi tutkii epäiltyä raiskausta Oulun yliopistollisessa sairaalassa – uhrina potilas

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  5. 5

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  6. 6

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  7. 7

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  10. 10

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia
  3. Netissä elävät teinit säikäyttävät opettajansa oikein kunnolla Vilja-Tuulia Huotarisen romaanissa
  4. Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ensi vuonna, uudet kunnat voivat hakea mukaan
  5. ”Aivan bullshittiä”, sanoo Airiston Helmen taustavaikuttajan avustaja hybridivaikuttamisväitteistä – mies kiistää rikosepäilyt
  6. Pääministeri Maylla on nyt kohtalon hetket, kun vastahankaiset ministerit pitää puhua brexit-sopimuksen puolelle – HS näyttää Mayn esiintymisen suorana noin kello 13.45
  7. Onko euroalueen kasvu hidastumassa ennakoitua enemmän? Saksan talous supistui ensi kertaa sitten vuoden 2015
  8. Tunti sitten
  9. Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa
  10. Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”
  11. Ruotsidemokraatit pelaavat nyt peliä, joka ulottuu vuosikausien päähän – Ruotsin oikeisto muovautuu heidän mielensä mukaiseksi
  12. Poliisi tutkii epäiltyä raiskausta Oulun yliopistollisessa sairaalassa – uhrina potilas
  13. Näytä lisää