Ulkomaat

Sauditoimittajan kuolema valottaa Lähi-idän valtakiemuroita – Kolme näkökulmaa sen vaikutuksesta alueen tulevaisuuteen

Jamal Khashoggin kuolema uhkaa Donald Trumpin unelmaa vuosisadan diilistä, mutta Muslimiveljeskunnan tukahduttaminen jatkunee entiseen malliin.

Saudi-Arabia tunnusti viimein sunnuntaina, että lokakuun alussa kadonnut toimittaja Jamal Khashoggi tapettiin kuin tapettiinkin saudien konsulaatissa Istanbulissa.

Kuningaskunnan virallinen näkemys ja kommentit tapahtumista ovat tähän mennessä muuttuneet päivittäin. Saudi-Arabian ulkoministerin sunnuntaina antaman selityksen mukaan Khashoggin tappo oli ”vakava virhe”. Virallisen selityksen mukaan operaatio ei myöskään ollut kruununprinssi Mohammed bin Salmanin tiedossa, saati ohjauksessa.

Yhdysvalloissa maanpaossa eläneen, The Washington Postille kolumneja kirjoittaneen saudi­toimit­tajan kuolema on siinä määrin poikkeuksellinen asia, että se on herättänyt laajaa mediahuomiota niin lännessä kuin Lähi-idässäkin.


Tapaus valottaa myös laajempaa valtakamppailua, joka alueella on käynnissä, ja sillä voi olla vaikutusta tuleviin Lähi-itää koskeviin päätöksiin.

Tässä kolme näkökulmaa:

1. Khashoggin kuolema kytkeytyy saudien johtamaan operaatioon islamistijärjestö Muslimi­veljeskuntaa vastaan.Lähi-idässä on ensinnäkin meneillään alueellinen valta­kamppailu Iranin ja Saudi-Arabian välillä. Tämän lisäksi on meneillään valtakamppailu, jossa valtaapitävät autoritaariset johtajat pyrkivät tukahduttamaan oppositioliike Muslimiveljeskunnan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

59-vuotias Khashoggi oli toisinajattelija, jolla oli aiemmin tiiviit kytkökset Saudi-Arabian kuningashuoneeseen. Konservatiivinen amerikkalainen media ja konservatiiviset kommentaattorit ovat viime päivinä korostaneet, että Khashoggi ei ollut liberaali demokratian ja sananvapauden airut vaan konservatiivisen islamistijärjestön Muslimiveljeskunnan tukija.

Onkin mahdollista, että Khashoggin kuolema kytkeytyy saudien johtamaan alueelliseen operaatioon, jonka tarkoituksena on tuhota Muslimiveljeskunta.

Muslimiveljeskunta on Egyptissä syntynyt uskonnollis-poliittinen liike. Se vastustaa lännen vaikutusta islamilaisessa maailmassa ja pyrkii kaatamaan Lähi-idän maiden diktatuurit, joita se pitää islaminvastaisina. Liike tavoittelee Lähi-idän maiden islamisaatiota demokratian keinoin.

Muslimiveljeskunta on hajanainen liike, jonka haarat vaihtelevat palestiinalaisten Hamas-järjestöstä Tunisian maltilliseen Ennahda-puolueeseen.

Khashoggin tiedetään liittyneen Muslimiveljeskuntaan 1970-luvulla, mutta hän erosi siitä myöhemmin. Hänellä oli Muslimiveljeskuntaan kuuluvia ystäviä, ja hän arvosteli Saudi-Arabian hallintoa, joka kohteli veljeskuntaa kovakouraisesti. Siitä ei kuitenkaan ole tietoa, miten tiiviit Khashoggin ja Muslimiveljeskunnan välit olivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Khashoggin kuolema saattaa kuitenkin kertoa siitä rajusta muutoksesta, jota monessa arabimaassa on nähty suhtautumisessa Muslimiveljeskuntaan arabikevään kansannousujen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä 1970–1980-luvulla oli tavallista, että saudit pitivät veljeskuntaa suojeluksessaan, koska Muslimiveljeskunta vastusti maallistumista ja kommunismia. Mutta kun veljeskunnasta kehittyi Saudi-Arabian ja monen muun Persianlahden maan sisälle oppositioliike kuningashuoneita vastaan, kurssi muuttui.

 

On todennäköistä, että Muslimiveljeskunnan tukahduttaminen jatkuu Lähi-idässä totuttuun tapaan.

Käännekohta oli kesä 2013. Tuolloin Egyptin armeija teki vallankaappauksen, jossa Muslimiveljeskuntaa edustava presidentti Mohammed Mursi syöstiin vallasta ja ainakin 800 hänen kannattajaansa tapettiin Kairon kaduilla.

Saudi-Arabia tuki Egyptiä ja on jatkanut sen tukemista veljeskunnan tukahduttamisessa. Muslimiveljeskunta on julistettu terroristijärjestöksi myös Saudi-Arabiassa.

Parhaillaan saudien johtama operaatio Muslimiveljeskuntaa vastaan kiteytyy pyrkimyksissä eristää Qatar. Se on alueen maista ainoa, jonka hallinto tukee Muslimiveljeskuntaa. Niinpä saudit, Arabiemiraatit ja Egypti ovat ajaneet pikkuruisen Qatarin eristämistä. Saudi-Arabia on jopa sanonut rakentavansa Qatarin rajalle kanavan, joka tekisi maasta saaren.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Länsivallat ovat pitäneet Khashoggin kuolemaa pöyristyttävänä. Länsivallat pöyristyivät myös Muslimiveljeskunnan tukijoiden joukkotapoista Kairossa vuonna 2013. Käytännössä tapoista ei kuitenkaan koitunut Egyptille seurauksia, sillä Muslimiveljeskunta ei ole länsivaltojen suojeluksessa.

Onkin todennäköistä, että Muslimiveljeskunnan tukahduttaminen jatkuu Lähi-idässä totuttuun tapaan myös sen jälkeen kun Khashoggin kuoleman synnyttämä pölypilvi on laskeutunut.

2. Öljyvirtaa Saudi-Arabiasta ei vaaranneta, sillä sitä tarvitaan Iran-pakotteiden vuoksi enemmän kuin koskaan

Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välillä on jo vuosikymmenien ajan ollut erityissuhde: Yhdysvallat on taannut kuningashuoneen turvallisuuden, ja saudit ovat pitäneet öljyn virtaamassa.

Saudien öljyvirtaa tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan marraskuusta alkaen, kun Yhdysvaltain asettamat öljynvientipakotteet Iranille tulevat voimaan.

Yhdysvaltojen – sekä Saudi-Arabian ja Israelin – mukaan Iran on kaiken pahan alku ja juuri Lähi-idässä. Kun uudet pakotteet leikkaavat Iranin öljynvientiä, tarvitaan lisää tuotantoa. Mistäpä muualta sitä saisi kuin Saudi-Arabiasta.

 

Öljyn virtaaminen maailmanmarkkinoille on myös saudien etujen mukaista.

Paloittelumurha konsulaatissa voisi olla monessa muussa tapauksessa painava syy määrätä pakotteita ja boikotteja.

On kuitenkin epätodennäköistä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ryhtyy Saudi-Arabiaa vastaan toimiin, jotka entisestään nostaisivat polttoaineen hintoja, vieläpä juuri Yhdysvaltain välivaalien kynnyksellä. Öljyn virtaaminen maailmanmarkkinoille on myös saudien etujen mukaista.

Niinpä yksi syy Yhdysvaltojen hallinnon varovaisuuteen Saudi-Arabian suhteen on öljysodan tai öljyn hinnannousun välttäminen.

3. Yhdysvallat joutuu pohtimaan uudelleen Lähi-idän-strategiaansa, jossa Saudi-Arabialle varattiin tärkeä rooli Israelin ja Palestiinan rauhansopimuksen takuumiehenä

Trump on alusta saakka sanonut havittelevansa kirkkainta kruunua eli kunniaa Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimuksesta. Khashoggin kuolema saattaa kuitenkin jäädyttää nämä haaveet.

Yhdysvallat on jo omilla toimillaan onnistunut ajamaan palestiinalaiset kauas neuvottelupöydästä. Yhdysvalloilla on kuitenkin ollut ässä hihassa: Saudi-Arabia.

Trumpin nimittämä Lähi-idän neuvonantaja Jared Kushner on pyrkinyt erityissuhteeseen saudien kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa. Saudi-Arabian piti olla se varakas takuumies ja voimakas vipuvarsi, jonka avulla palestiinalaiset saadaan houkuteltua neuvottelupöytään ja taivuteltua sopimukseen.

 

Vaikka kruununprinssi ei olisikaan itse suoraan vastuussa Khashoggin kuolemasta, hänen asemansa on heikentynyt.

Saudien rooli on sopinut Israelillekin, sillä maat ovat lähentyneet viime vuosina.

Khashoggin kuolema on kuitenkin asettanut Saudi-Arabian johdon epäilyttävään valoon.

Voidaanko näin arveluttavalle taholle sälyttää tärkeä rooli vuosisadan diilissä? Vaikka kruununprinssi ei olisikaan itse suoraan vastuussa Khashoggin kuolemasta, hänen asemansa on heikentynyt.

Yhdysvallat joutuukin pohtimaan saudeille kaavailtua roolia uudelleen. Ei ihme, että myös Israel on pysynyt huomattavan vaiteliaana Khashoggin kuolemantapauksesta.

Voit lukea tutkinnan uusimmat käänteet tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Lähi-itä
 • Yhdysvallat
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  2. 2

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  5. 5

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  6. 6

   Katso ensi yönä taivaalle: siellä voi näkyä jopa kymmenen tähdenlentoa tunnissa

  7. 7

   Saastuttavien dieselautojen rajoitukset laajenevat: Saksassa oikeus kielsi ensi kertaa dieselillä kulkevien vanhojen autojen pääsyn moottoritielle

  8. 8

   Dartsin huippupelaajat syyttivät toisiaan pahanhajuisista pieruista – ”Se tuli mädistä kananmunista, ei minusta”

  9. 9

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  10. 10

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  3. 3

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  9. 9

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene löytyi 800 metrin syvyydestä – laivaston mukaan alus painui kasaan yli 40 ihmistä sisällään

  10. 10

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää