Ulkomaat

Voisiko tässä olla ilmaston pelastus­rengas? Tuhansia kertoja hiili­dioksidia voimakkaampaa kaasua aletaan rajoittaa tammikuussa

Kigalin sopimus rajoittaa fluorattuja kasvihuonekaasuja, joita käytetään pääasiassa ilmastointilaitteissa ja kylmälaitteissa. Nyt sopimukselle odotetaan Kiinan ja Yhdysvaltojen vahvistusta.

Yhdysvallat on ilmoittanut jättävänsä Pariisin ilmastosopimuksen, ja yli 200 miljoonan asukkaan Brasilia on uhannut seurata perässä. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissaan asettamat vähimmäisvaatimukset näyttävät useimpien muidenkin valtioiden kohdalla hyvin vaikeilta saavuttaa, eivätkä kaikki edes lupaa yrittää.

Huonojen ilmastouutisten keskellä on kuitenkin ainakin yksi poikkeus: Ensi vuoden alusta voimaan on tulossa keskusteluissa enimmäkseen katveeseen jäänyt Kigalin sopimus, joka alkaa rajoittaa ilmastolle hyvin haitallisten HFC-yhdisteiden eli fluorattujen kasvihuonekaasujen käyttöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kigalin sopimuksen merkitys on erittäin suuri”, sanoo ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi. Hän edusti Suomea Ruandan pääkaupungissa Kigalissa vuonna 2016, kun rajoituksista päätettiin.

”Tätä väännettiin yhdeksän vuotta, eikä se ollut helppoa. Mutta on tärkeää psykologiselta kannalta osoittaa, että maailman maat pystyvät sopimaan asioista yhdessä.”

Fluorattuja kasvihuonekaasuja käytetään pääasiassa ilmastointilaitteissa ja kylmälaitteissa. Ne ovat satoja ja jopa tuhansia kertoja hiilidioksidia voimakkaampia kasvihuonekaasuja.


Kigalin sopimuksen rajoitusten on yksinään arvioitu vähentävän lämpenemistä jopa puolen asteen verran vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaisi yhteensä 70 gigatonnin päästövähennystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvio tosin perustuu siihen, että kaikki maat ovat sopimuksessa mukana ja HFC-yhdisteiden käyttöä vähennetään sopimuksen aikataulussa, Nurmi muistuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Arvion on laskenut tieteellinen paneeli, ja se perustuu lähtöoletuksiin, joissa on monta muuttujaa. Esimerkiksi tulevaisuudessa kehitysmaissa yhä useampi haluaa ilmastoidun kodin ja auton. Puolen asteen arvio perustuu oletukseen, että tämä kasvava laitekanta käyttää nykyistä ympäristöystävällisempiä teknologioita.”

Sopimuksessa teollisuusmaat aloittavat vähentämällä tuotantoa ja kulutusta 10 prosenttia vuonna 2019 ja yhteensä 85 prosenttia vuoteen 2036 mennessä. Kehitysmaat ryhtyvät toimiin myöhemmin, kun tarvittavat teknologiat ovat kustannuksiltaan kohtuullisia: ensimmäinen ryhmä vuodesta 2024 ja toinen vuodesta 2028 lähtien.

Voit lukea sopimuksen sisällöstä tarkemmin tästä HS:n jutusta.

Lähes kaikissa käyttötarkoituksissa HFC-yhdisteille on Nurmen mukaan jo olemassa ympäristöystävällinen korvaaja, mutta kaikki niistä eivät vielä ole energiatehokkaita.

Esimerkiksi EU:ssa kotitalouksien jääkaapit ja pakastimet jäähdytetään jo muilla keinoin, mutta monet suuret kylmä- ja ilmastointilaitteet sekä ilmalämpöpumput käyvät yhä HFC-yhdisteillä.

Tässä asiassa myös kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa, Nurmi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näitä ilmalämpöpumppuja myydään suomalaisiin kotitalouksiin vuosittain kymmeniätuhansia”, Nurmi sanoo.

”Laitteiden kyljessä pitää sanoa, mitä kaasua niissä on ja mikä on sen lämmitysvaikutus. Kannattaa valita laite, jonka sisältämän kaasun lämmitysvaikutus on mahdollisimman pieni. Lähtöhinta on niissä ehkä korkeampi, mutta huolto on halvempi, koska niiden käyttämiä aineita on saatavilla tulevaisuudessakin.”

Kigalin sopimus on uusin osa otsonikerrosta heikentäviä aineita koskevaa Montrealin pöytäkirjaa, jossa ovat mukana kaikki maailman valtiot ja Euroopan unioni. Pöytäkirjaa on kehuttu kaikkien aikojen onnistuneimmaksi kansainväliseksi sopimukseksi, jonka kaikki aiemmat osat ovat saaneet maailmanlaajuisen tuen.

Kigalin sopimuksenkin on tähän mennessä ratifioinut yli 50 maata, myös Suomi.

Onnistumisen tiellä seisoo kuitenkin vielä yksi suuri kysymys: ratifioivatko sopimuksen myös Kiina – HFC-kaasujen ja niitä käyttävien laitteiden suurin tuottaja – ja Yhdysvallat, yksi näiden laitteiden suurimmista markkinoista?

Ehkä yllättäen Nurmen huoli ei kohdistu ensisijaisesti Kiinaan. Se on Montrealin sopimuksessa laskettu kehitysmaaksi, jolloin se suurena HFC-tuottajana olisi oikeutettu myös suuriin yhteisestä otsonirahastosta maksettaviin korvauksiin niistä luopuessaan.

”Kiina oli hyvin rakentavasti mukana neuvotteluissa. Se ajattelee juuri kaupankäyntiä. Sopimuksen vuoksi HFC-kaasuja sisältävien laitteiden maahantuonti vähenee Euroopassa ja Yhdysvalloissa”, Nurmi arvelee.

Toisin sanoen Kiinan ei kannata tuottaa laitteita, joita ei muualla osteta, varsinkaan, jos sille maksetaan tuotannon uudistamisesta. Ja samalla kun HFC-kaasujen tuotanto laskee, niitä hyödyntävien laitteiden hinnat kohoavat.

Sama logiikka pätee markkinoihin muuallakin, Nurmi sanoo.

”Sopimus lähettää viestin, että vaihtoehtoja HFC-yhdisteille tarvitaan, ja monet uudet teknologiat ovat jo kaupallistumisen hilkulla.”

Toisaalta tilanne Yhdysvalloissa, Montrealin sopimuksen alkuperäisessä ykkösmoottorissa, vaikuttaa kiristyneen.

Kigalin sopimus hyväksyttiin vuonna 2016 juuri Yhdysvaltain presidentinvaalien alla. Niissä valittu presidentti Donald Trump puhuu paitsi koko ilmastonmuutosta myös erityisesti siihen liittyviä kansainvälisiä tukia vastaan.


Toistaiseksi maa on suorittanut maksunsa yhteiseen otsonirahastoon, mutta samalla se on ilmoittanut lähtevänsä pois Pariisin ilmastosopimuksesta.

”Yhdysvaltalaiset ovat hankalassa tilanteessa. Edellisten hallitusten aikana he olivat näissä asioissa hyvin aktiivisia, mutta nyt niistä väännetään siellä vuosittain kättä”, Nurmi kuvailee.

”Suomessa Kigalin muutoksen tärkeys on onneksi nähty. Kukaan ei ole poikkipuolista sanaa sanonut.”

Fakta

Kigalin sopimus


 Vuonna 2016 tehty lisäys Montrealin pöytäkirjaan otsonikerrosta heikentävistä aineista.

 Rajoittaa ilmastolle haitallisia HFC-yhdisteitä, joita käytetään erityisesti kylmä- ja ilmastointilaitteissa.

 HFC-yhdisteiden käyttö lisääntyi sen jälkeen, kun otsonikerrokselle haitalliset freonit kiellettiin niin ikään osana Montrealin pöytäkirjaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   400-vuotiaasta tammesta irtoilee valtavia karahkoja Espoossa ja enää puolet on jäljellä – Virkamiehet: ”Puuta ei kaadeta”

  4. 4

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  5. 5

   Oscar-ehdokkaat julkistetaan pian – suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Aeroflotin kone teki hätälaskun Venäjällä, kun matkustaja vaati sitä muuttamaan määränpäätä

  7. 7

   Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

  8. 8

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  3. 3

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  4. 4

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  5. 5

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  8. 8

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  9. 9

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  10. 10

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää