Ulkomaat

Voisiko tässä olla ilmaston pelastus­rengas? Tuhansia kertoja hiili­dioksidia voimakkaampaa kaasua aletaan rajoittaa tammikuussa

Kigalin sopimus rajoittaa fluorattuja kasvihuonekaasuja, joita käytetään pääasiassa ilmastointilaitteissa ja kylmälaitteissa. Nyt sopimukselle odotetaan Kiinan ja Yhdysvaltojen vahvistusta.

Yhdysvallat on ilmoittanut jättävänsä Pariisin ilmastosopimuksen, ja yli 200 miljoonan asukkaan Brasilia on uhannut seurata perässä. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissaan asettamat vähimmäisvaatimukset näyttävät useimpien muidenkin valtioiden kohdalla hyvin vaikeilta saavuttaa, eivätkä kaikki edes lupaa yrittää.

Huonojen ilmastouutisten keskellä on kuitenkin ainakin yksi poikkeus: Ensi vuoden alusta voimaan on tulossa keskusteluissa enimmäkseen katveeseen jäänyt Kigalin sopimus, joka alkaa rajoittaa ilmastolle hyvin haitallisten HFC-yhdisteiden eli fluorattujen kasvihuonekaasujen käyttöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kigalin sopimuksen merkitys on erittäin suuri”, sanoo ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi. Hän edusti Suomea Ruandan pääkaupungissa Kigalissa vuonna 2016, kun rajoituksista päätettiin.

”Tätä väännettiin yhdeksän vuotta, eikä se ollut helppoa. Mutta on tärkeää psykologiselta kannalta osoittaa, että maailman maat pystyvät sopimaan asioista yhdessä.”

Fluorattuja kasvihuonekaasuja käytetään pääasiassa ilmastointilaitteissa ja kylmälaitteissa. Ne ovat satoja ja jopa tuhansia kertoja hiilidioksidia voimakkaampia kasvihuonekaasuja.


Kigalin sopimuksen rajoitusten on yksinään arvioitu vähentävän lämpenemistä jopa puolen asteen verran vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaisi yhteensä 70 gigatonnin päästövähennystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvio tosin perustuu siihen, että kaikki maat ovat sopimuksessa mukana ja HFC-yhdisteiden käyttöä vähennetään sopimuksen aikataulussa, Nurmi muistuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Arvion on laskenut tieteellinen paneeli, ja se perustuu lähtöoletuksiin, joissa on monta muuttujaa. Esimerkiksi tulevaisuudessa kehitysmaissa yhä useampi haluaa ilmastoidun kodin ja auton. Puolen asteen arvio perustuu oletukseen, että tämä kasvava laitekanta käyttää nykyistä ympäristöystävällisempiä teknologioita.”

Sopimuksessa teollisuusmaat aloittavat vähentämällä tuotantoa ja kulutusta 10 prosenttia vuonna 2019 ja yhteensä 85 prosenttia vuoteen 2036 mennessä. Kehitysmaat ryhtyvät toimiin myöhemmin, kun tarvittavat teknologiat ovat kustannuksiltaan kohtuullisia: ensimmäinen ryhmä vuodesta 2024 ja toinen vuodesta 2028 lähtien.

Voit lukea sopimuksen sisällöstä tarkemmin tästä HS:n jutusta.

Lähes kaikissa käyttötarkoituksissa HFC-yhdisteille on Nurmen mukaan jo olemassa ympäristöystävällinen korvaaja, mutta kaikki niistä eivät vielä ole energiatehokkaita.

Esimerkiksi EU:ssa kotitalouksien jääkaapit ja pakastimet jäähdytetään jo muilla keinoin, mutta monet suuret kylmä- ja ilmastointilaitteet sekä ilmalämpöpumput käyvät yhä HFC-yhdisteillä.

Tässä asiassa myös kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa, Nurmi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näitä ilmalämpöpumppuja myydään suomalaisiin kotitalouksiin vuosittain kymmeniätuhansia”, Nurmi sanoo.

”Laitteiden kyljessä pitää sanoa, mitä kaasua niissä on ja mikä on sen lämmitysvaikutus. Kannattaa valita laite, jonka sisältämän kaasun lämmitysvaikutus on mahdollisimman pieni. Lähtöhinta on niissä ehkä korkeampi, mutta huolto on halvempi, koska niiden käyttämiä aineita on saatavilla tulevaisuudessakin.”

Kigalin sopimus on uusin osa otsonikerrosta heikentäviä aineita koskevaa Montrealin pöytäkirjaa, jossa ovat mukana kaikki maailman valtiot ja Euroopan unioni. Pöytäkirjaa on kehuttu kaikkien aikojen onnistuneimmaksi kansainväliseksi sopimukseksi, jonka kaikki aiemmat osat ovat saaneet maailmanlaajuisen tuen.

Kigalin sopimuksenkin on tähän mennessä ratifioinut yli 50 maata, myös Suomi.

Onnistumisen tiellä seisoo kuitenkin vielä yksi suuri kysymys: ratifioivatko sopimuksen myös Kiina – HFC-kaasujen ja niitä käyttävien laitteiden suurin tuottaja – ja Yhdysvallat, yksi näiden laitteiden suurimmista markkinoista?

Ehkä yllättäen Nurmen huoli ei kohdistu ensisijaisesti Kiinaan. Se on Montrealin sopimuksessa laskettu kehitysmaaksi, jolloin se suurena HFC-tuottajana olisi oikeutettu myös suuriin yhteisestä otsonirahastosta maksettaviin korvauksiin niistä luopuessaan.

”Kiina oli hyvin rakentavasti mukana neuvotteluissa. Se ajattelee juuri kaupankäyntiä. Sopimuksen vuoksi HFC-kaasuja sisältävien laitteiden maahantuonti vähenee Euroopassa ja Yhdysvalloissa”, Nurmi arvelee.

Toisin sanoen Kiinan ei kannata tuottaa laitteita, joita ei muualla osteta, varsinkaan, jos sille maksetaan tuotannon uudistamisesta. Ja samalla kun HFC-kaasujen tuotanto laskee, niitä hyödyntävien laitteiden hinnat kohoavat.

Sama logiikka pätee markkinoihin muuallakin, Nurmi sanoo.

”Sopimus lähettää viestin, että vaihtoehtoja HFC-yhdisteille tarvitaan, ja monet uudet teknologiat ovat jo kaupallistumisen hilkulla.”

Toisaalta tilanne Yhdysvalloissa, Montrealin sopimuksen alkuperäisessä ykkösmoottorissa, vaikuttaa kiristyneen.

Kigalin sopimus hyväksyttiin vuonna 2016 juuri Yhdysvaltain presidentinvaalien alla. Niissä valittu presidentti Donald Trump puhuu paitsi koko ilmastonmuutosta myös erityisesti siihen liittyviä kansainvälisiä tukia vastaan.


Toistaiseksi maa on suorittanut maksunsa yhteiseen otsonirahastoon, mutta samalla se on ilmoittanut lähtevänsä pois Pariisin ilmastosopimuksesta.

”Yhdysvaltalaiset ovat hankalassa tilanteessa. Edellisten hallitusten aikana he olivat näissä asioissa hyvin aktiivisia, mutta nyt niistä väännetään siellä vuosittain kättä”, Nurmi kuvailee.

”Suomessa Kigalin muutoksen tärkeys on onneksi nähty. Kukaan ei ole poikkipuolista sanaa sanonut.”

Fakta

Kigalin sopimus


 Vuonna 2016 tehty lisäys Montrealin pöytäkirjaan otsonikerrosta heikentävistä aineista.

 Rajoittaa ilmastolle haitallisia HFC-yhdisteitä, joita käytetään erityisesti kylmä- ja ilmastointilaitteissa.

 HFC-yhdisteiden käyttö lisääntyi sen jälkeen, kun otsonikerrokselle haitalliset freonit kiellettiin niin ikään osana Montrealin pöytäkirjaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Ilmaston lämpeneminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa vieterilelujaan, mutta kynsien leikkaamisesta hän ei pidä – Vanhempien mielestä tässä on ongelma: kehitysvammaisella pojalla on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Huippuyliopiston tutkimus selvitti, mikä on paras tapa pitää paino kurissa laihduttamisen jälkeen – vähähiilihydraattinen tulos aiheutti heti kohun

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  5. 5

   Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin

  6. 6

   Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa Tapiolan puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt

  7. 7

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  8. 8

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  9. 9

   Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen

  10. 10

   Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  9. 9

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  10. 10

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Puutarhurit pelastivat kaikessa hiljaisuudessa Tapiolan puutarhakaupunginosan symboleiksi nousseet 200-vuotiaat männyt
  3. PSG:lle kauhu-uutisia ennen Mestarien liigan kohtalonottelua – sekä Neymar että Mbappé loukkaantuivat
  4. Kun Oodi ja sen lähes 100 000 kirjaa ovat pian käytössä, robotit pyörivät yleisön joukossa, ajavat hissillä ja palauttavat kirjat melkein paikoilleen
  5. Valkoisen talon kirjeenvaihtajaillallisella esiintyy ensi keväänä koomikon sijaan historioitsija – Myös Trump harkitsee osallistuvansa ensi kertaa
  6. Kansojen liigan alkulohkot saatiin päätökseen – tämä nelikko haastaa Huuhkajat pudotuspeleissä
  7. Löytääkö uusi Mars-laskeutuja vastauksia? Ensi viikolla Marsiin saapuvalla InSightilla on yksi edeltäjistään poikkeava ominaisuus, ja näin alus se toimii Tilaajille
  8. Ivanka Trump käytti omaa sähköpostiaan hallinnon asioiden hoitamiseen – presidentti-isän mukaan asiaa ei voi mitenkään verrata Hillary Clintoniin
  9. Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen
  10. Tunti sitten
  11. Päävalmentaja Marko Saloranta otti vastuun Suomen tyttöjen MM-kisapettymyksestä: ”Luonnollisesti suurin syyllinen istuu tässä”
  12. Kiinalaisista soutajista tehdään Suomessa hiihtäjiä – valmennukseen kuuluu myös kasvatus ehjäksi aikuiseksi: ”Kiina nousee maailman huipulle, jos niin päättävät”
  13. Näytä lisää