Ulkomaat    |   HS-analyysi

Yhdysvaltojen kahtiajako syvenee – Laatulehti vihjaa presidentin innostaneen terroristeja pommikampanjaan ja kolmannes kansasta pelkää sisällissotaa

Ennen Yhdysvalloissa republikaaniehdokas Ronald Reagan saattoi kahmia vaaleissa lähes kaikki osavaltiot ja republikaanit asettua Bill Clintonin tuomarinimityksen taakse.

Lista on yhtä aikaa sekä muistutus rajusta historiasta että yllättävän lyhyt. Se sisältää presidenttien ja kymmenien muidenkin tunnettujen poliitikkojen nimiä.

Wikipediaan koottu 58 nimen luettelo Yhdysvaltain historian varrella surmatuista poliitikoista tuo ensisilmäyksellä mieleen ajatuksen, että Yhdysvallat olisi suorastaan poliittisen väkivallan kehto. Yhteensä neljä presidenttiä on surmattu ampumalla ja kahta muuta on haavoitettu ampuma-aseella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on hurja määrä presidenttejä ja prosentuaalisestikin paljon, sillä nykyinen presidentti on järjestyksessään 45:s.

Mutta jos kaikkia poliittisia murhia tarkastelee väkilukuun ja poliittisten virkojen määrään suhteutettuna, ei niitä ruokottoman paljon ole. Wikipedian listauksessa on ehkä jotain puutteita, mutta jos sen luvuissa pitäydytään, vuonna 1776 itsenäistyneessä Yhdysvalloissa on surmattu yksi vaaleilla valittu tai tehtäväänsä nimitetty poliitikko keskimäärin kerran neljässä vuodessa.


Sen vuoksi on ymmärrettävää, että amerikkalaisia hirvittää. Tällä viikolla viranomaiset ovat löytäneet epäiltyjä pommeja, jotka on lähetetty entiselle presidentille Barack Obamalle, ex-varapresidentti Joe Bidenille, ex-ulkoministeri Hillary Clintonille sekä joukolle muita näkyviä poliitikkoja ja median edustajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei todellakaan ole jokapäiväistä, joten myös pitkälle edenneet murhayritykset ovat suuret otsikkonsa ansainneet.

Samaan hengenvetoon on silti todettava, että väkivaltaan tukeutuminen on olennainen osa Yhdysvaltain historiaa, maan muovautumista ja amerikkalaisuuden kertomusta. Hollywood-elokuvat ja tv-sarjat tietenkin liioittelevat Yhdysvaltain väkivaltaista olemusta, mutta eivät ne puhtaalle mielikuvitukselle ole syntyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat itsenäistyi sotimalla ja sen taloudellinen menestystarina rakennettiin ”kaksoisrikoksen” päälle, kuten edesmennyt professori Robert Bellah aikoinaan määritteli. Alkuperäiskansalta ryövättiin maat ja afrikkalaiset pantiin orjatöihin, mikä sittemmin johti sisällissotaan.

Aseet ovat paukkuneet tauotta kotimaassa – ja ulkomaillakin erityisesti 1800-luvun lopulta alkaen. Yhä käynnissä oleva mutta enää harvoin otsikoihin päätyvä Afganistanin sota on Yhdysvaltain historian pisin: sotiminen on verissä, jatkuvaa ja osa kansallista dna:ta.

Eniten kuolonuhreja ”normaalioloissa” vaativat kuitenkin kotimaisessa ja kotikäytössä olevat ampuma-aseet, joiden vuoksi sai surmansa viime vuonna yli 15 500 amerikkalaista. Mutta myös poliittisesti motivoitunut terrorismi on suhteellisen yleistä: vuosina 2008–2016 Yhdysvalloissa tapahtui ainakin 197 erilaista terroritekoa tai sellaisen yritystä.

Terrori-iskuissa tekijät olivat 115 tapauksessa kotimaisia oikeistoradikaaleja ja 19:ssä vasemmistoradikaaleja. Yhteensä 63 tapauksessa kyse oli islamistiterroriksi luokitellusta toiminnasta.


Tämä on siis karkeasti ottaen maaperä, jonka päälle nykyinen amerikkalainen todellisuus ja politiikka rakentuvat. Ja tätä taustaa vasten presidentti Donald Trumpin katsotaan leikkivän tulella.

Trump on käynyt poikkeuksellisen aggressiivisella retoriikalla poliittisten vastustajiensa sekä median kimppuun. Hän on vaatinut Hillary Clintonin heittämistä tyrmään, nimitellyt mediaa ”kansan viholliseksi”, kehunut toimittajan kimppuun käynyttä poliitikkoa ”mieheksi minun makuuni” ja nälvinyt lukemattomia muita vastustajiaan.


Koska miltei kaikki alkuviikon pommi-iskuyritysten kohteet ovat Trumpin vihaisten puheiden maalitauluja ja demokraatteja tai puolueeseen kallellaan olevia ihmisiä, Yhdysvalloissa kysytään ymmärrettävästi, mikä on republikaanipresidentin vastuu tapahtumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Trumpin puheiden kohteista tuli pommien kohteita”, totesi The Washington Post -lehden otsikko.

Otsikko on niin hurja, että sitä katsoessa on hieraistava silmiään: Yhdysvaltain toiseksi tärkein lehti syyllistää ainakin epäsuorasti maailman vaikutusvaltaisinta miestä poliittisen väkivallan – terrorismin – lietsomisesta.

Sosiaalisessa mediassa ei kierrelty ollenkaan. Pommien lähettäjää tai lähettäjiä alettiin kutsua Twitterissä nimellä #MAGAbomber. Nimessä yhdistyy Trumpin vaalikampanjan suuren Amerikan vaatimus eli Make America Great Again sekä 1990-luvulla kiinni jäänyt ja Yhdysvaltoja kauan pelottanut Unabomber-pommittaja Ted Kaczynski.
Toppuuttelijat sanovat helposti, että ei tämä ole ensimmäinen kerta kun Yhdysvalloissa kiihkoillaan. Ja he ovat oikeassa, sillä onhan maassa käyty se sisällissota, nähty rotuerottelu, kommunistivainot ja aborttiklinikoiden pommitukset sekä monta muuta hulluutta.

Edesmennyt amerikkalaishistorioitsija Richard Hofstadter totesi jo vuonna 1964 julkaisemassaan esseessä, että amerikkalaista politiikkaa vaivaa luontainen taipumus kiihkoiluun ja vainoharhaisuuteen.

Mutta jotain erityisen tärähtänyttä Trumpin aika on tuonut tullessaan. Vaikka Trump ei ole käynnistänyt uusia sotia ulkomailla, kotirintama on hajonnut rajummin kuin kertaakaan sitten Vietnamin sodan aiheuttaman kuohunnan. Tai näin ajatteli 70 prosenttia amerikkalaisista Trumpin valinnan jälkeen tehdyssä kyselyssä.


Watergate-skandaalin paljastaneista toimittajista toinen, Carl Bernstein, on todennut, että Yhdysvaltain kahtiajakoa voi kutsua ”kylmäksi sisällissodaksi”. Sehän olisi tyrmistyttävä termi, elleivät monet amerikkalaiset olisi alkaneet pohtia jo varsinaisen sisällissodan mahdollisuutta.

Kesäkuussa julkaistussa Rasmussen-tutkimuslaitoksen kyselyssä 31 prosenttia amerikkalaisista sanoi uskovansa, että maassa puhkeaa sisällissota seuraavan viiden vuoden aikana. Kansalaisista 11 prosenttia totesi kysyttäessä, että sisällissota on hyvin mahdollinen.

Kun yhdeltä historioitsijalta, Robert Cavalierilta, tiedusteltiin Yhdysvaltain kahtiajaon syvyyttä, hän alkoi etsiä vertailukohtia Lähi-idän sunnien ja shiiojen suhteista.

Trumpin aikakaudella on vaikea muistaa, että Yhdysvaltain pääpuolueita soimattiin viime vuosisadan puolivälissä liian samanlaisiksi teknokraattisiksi näpertäjiksi. Vähän kuin olisi puhuttu Suomen kepusta, demareista ja kokoomuksesta.

Vielä 1980-luvun lopussa oli tavallista, että demokraattien ja republikaanien kongressiedustajat menivät yhdessä olusille, kunhan olivat syytelleet toisiaan tv-kameroiden edessä. Joskus erimielisyyttä piti suorastaan näytellä, kun nykytaistoista on teatteri kaukana.

Nyt vastaleiriin kohdistuva viha ja epäluulo tuntuvat olevan monella poliitikolla henkilökohtaista. Kun senaatissa äänestettiin syyskuussa Trumpin nimittämän korkeimman oikeuden jäsenen Brett Kavanaugh’n kohtalosta, vain yksi republikaani asettui häntä vastaan ja vain yksi demokraatti äänesti hänen puolestaan.

Kavanaugh’ta vastaan esitetyissä ahdistelusyytöksissä kongressin lisäksi kansa ja totuus hajosivat kahtia. Demokraateista Kavanaugh’ta syyttänyttä naista uskoi 73 prosenttia, kun taas republikaaneista 74 prosenttia uskoi Kavanaugh’n versiota tapahtumista.

Senaatin vaikutusvaltainen republikaani Lindsey Graham teilasi syytökset demokraattien juoneksi, jolla ei ole mitään tekemistä totuuden tai sen tavoittelun kanssa. Hänen ja monen muun republikaanin mukaan kyse oli vain ja yksinomaan kongressivaaleista, jotka pidetään marraskuussa.

”Voi pojat te haluatte valtaa. Ja voi luoja, miten toivon, ettette sitä saa. Toivon, että Yhdysvaltain kansa näkee tämän huijauksen läpi”, enemmistössä istuva Graham ärjyi demokraateille.


Kavanaugh’n nimityksessä oli suuri ero vaikkapa vuoden 1991 tapahtumiin, jolloin seksuaalisesta ahdistelusta syytetty konservatiivituomari Clarence Thomas sai sentään yhdentoista demokraatin äänet senaatin vahvistusäänestyksessä. Tuolloin kaksi republikaania asettui vastustamaan Thomasia.

Trump, hänen tukijansa ja monet republikaanit vihaavat syvästi Hillary Clintonin lisäksi hänen ex-presidenttimiestään Bill Clintonia. Nykyvinkkelistä tuntuu uskomattomalta, että vuonna 1993 Clintonin korkeimpaan oikeuteen nimittämä liberaalituomari Ruth Ginsburg vahvistettiin satahenkisessä senaatissa äänin 96–3.

Republikaani Ronald Reagan saatetaan muistaa vasemmiston vihaamana ja kansaa syvästi jakavana presidenttinä. Mutta moni muistaa myös sen, että vuoden 1984 presidentinvaaleissa hän sai eniten ääniä 49 osavaltiossa 50:stä ja löi demokraattivastustaja Walter Mondalen prosentein 58,8–40,6.

Mondale voitti äänten enemmistön vain kotiosavaltiossaan Minnesotassa. Reaganin on kerrottu kohteliaasti jättäneensä kampanjoimisen väliin osavaltiossa, koska ei halunnut nöyryyttää liiaksi vastaehdokastaan. Myös Yhdysvalloissa on tunnettu herrasmies- ja naiskulttuuri politiikassa, ja toki sitä vielä tänäänkin moni pyrkii vaalimaan.


Trump on tuominnut demokraateille lähetetyt pommit jyrkästi ja vaatinut Yhdysvaltoja yhdistymään, koska terrorismilla ei hänen mielestään ole mitään paikkaa amerikkalaisessa politiikassa. Tällainen puhe on tuulahdus menneiltä ajoilta, kun presidentit pitivät tehtävänään kansan yhdistämistä ja järjen ääneen vetoamista.

Presidentin konservatiiviset tukijoukot eivät kuitenkaan niele tuoreeltaan oletusta, että pommien takaa voisi löytyä jokin liberaaleja vihaava oikeistotaho. Oikeistomediaan itse asiassa viritellään kertomusta, että kyse on demokraatteja auttavasta juonesta.

”Pommit ovat liberaalien taktiikkaa”, sanoi konservatiivien mediapersoona ja kirjailija Ann Coulter Twitter-viestissään.

Oikaisu 26.10.2018 klo 11.01: Termi intiaani muutettu alkuperäiskansaksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää