Ulkomaat    |   HS-analyysi

Yhdysvaltojen kahtiajako syvenee – Laatulehti vihjaa presidentin innostaneen terroristeja pommikampanjaan ja kolmannes kansasta pelkää sisällissotaa

Ennen Yhdysvalloissa republikaaniehdokas Ronald Reagan saattoi kahmia vaaleissa lähes kaikki osavaltiot ja republikaanit asettua Bill Clintonin tuomarinimityksen taakse.

Lista on yhtä aikaa sekä muistutus rajusta historiasta että yllättävän lyhyt. Se sisältää presidenttien ja kymmenien muidenkin tunnettujen poliitikkojen nimiä.

Wikipediaan koottu 58 nimen luettelo Yhdysvaltain historian varrella surmatuista poliitikoista tuo ensisilmäyksellä mieleen ajatuksen, että Yhdysvallat olisi suorastaan poliittisen väkivallan kehto. Yhteensä neljä presidenttiä on surmattu ampumalla ja kahta muuta on haavoitettu ampuma-aseella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on hurja määrä presidenttejä ja prosentuaalisestikin paljon, sillä nykyinen presidentti on järjestyksessään 45:s.

Mutta jos kaikkia poliittisia murhia tarkastelee väkilukuun ja poliittisten virkojen määrään suhteutettuna, ei niitä ruokottoman paljon ole. Wikipedian listauksessa on ehkä jotain puutteita, mutta jos sen luvuissa pitäydytään, vuonna 1776 itsenäistyneessä Yhdysvalloissa on surmattu yksi vaaleilla valittu tai tehtäväänsä nimitetty poliitikko keskimäärin kerran neljässä vuodessa.


Sen vuoksi on ymmärrettävää, että amerikkalaisia hirvittää. Tällä viikolla viranomaiset ovat löytäneet epäiltyjä pommeja, jotka on lähetetty entiselle presidentille Barack Obamalle, ex-varapresidentti Joe Bidenille, ex-ulkoministeri Hillary Clintonille sekä joukolle muita näkyviä poliitikkoja ja median edustajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei todellakaan ole jokapäiväistä, joten myös pitkälle edenneet murhayritykset ovat suuret otsikkonsa ansainneet.

Samaan hengenvetoon on silti todettava, että väkivaltaan tukeutuminen on olennainen osa Yhdysvaltain historiaa, maan muovautumista ja amerikkalaisuuden kertomusta. Hollywood-elokuvat ja tv-sarjat tietenkin liioittelevat Yhdysvaltain väkivaltaista olemusta, mutta eivät ne puhtaalle mielikuvitukselle ole syntyneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvallat itsenäistyi sotimalla ja sen taloudellinen menestystarina rakennettiin ”kaksoisrikoksen” päälle, kuten edesmennyt professori Robert Bellah aikoinaan määritteli. Alkuperäiskansalta ryövättiin maat ja afrikkalaiset pantiin orjatöihin, mikä sittemmin johti sisällissotaan.

Aseet ovat paukkuneet tauotta kotimaassa – ja ulkomaillakin erityisesti 1800-luvun lopulta alkaen. Yhä käynnissä oleva mutta enää harvoin otsikoihin päätyvä Afganistanin sota on Yhdysvaltain historian pisin: sotiminen on verissä, jatkuvaa ja osa kansallista dna:ta.

Eniten kuolonuhreja ”normaalioloissa” vaativat kuitenkin kotimaisessa ja kotikäytössä olevat ampuma-aseet, joiden vuoksi sai surmansa viime vuonna yli 15 500 amerikkalaista. Mutta myös poliittisesti motivoitunut terrorismi on suhteellisen yleistä: vuosina 2008–2016 Yhdysvalloissa tapahtui ainakin 197 erilaista terroritekoa tai sellaisen yritystä.

Terrori-iskuissa tekijät olivat 115 tapauksessa kotimaisia oikeistoradikaaleja ja 19:ssä vasemmistoradikaaleja. Yhteensä 63 tapauksessa kyse oli islamistiterroriksi luokitellusta toiminnasta.


Tämä on siis karkeasti ottaen maaperä, jonka päälle nykyinen amerikkalainen todellisuus ja politiikka rakentuvat. Ja tätä taustaa vasten presidentti Donald Trumpin katsotaan leikkivän tulella.

Trump on käynyt poikkeuksellisen aggressiivisella retoriikalla poliittisten vastustajiensa sekä median kimppuun. Hän on vaatinut Hillary Clintonin heittämistä tyrmään, nimitellyt mediaa ”kansan viholliseksi”, kehunut toimittajan kimppuun käynyttä poliitikkoa ”mieheksi minun makuuni” ja nälvinyt lukemattomia muita vastustajiaan.


Koska miltei kaikki alkuviikon pommi-iskuyritysten kohteet ovat Trumpin vihaisten puheiden maalitauluja ja demokraatteja tai puolueeseen kallellaan olevia ihmisiä, Yhdysvalloissa kysytään ymmärrettävästi, mikä on republikaanipresidentin vastuu tapahtumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Trumpin puheiden kohteista tuli pommien kohteita”, totesi The Washington Post -lehden otsikko.

Otsikko on niin hurja, että sitä katsoessa on hieraistava silmiään: Yhdysvaltain toiseksi tärkein lehti syyllistää ainakin epäsuorasti maailman vaikutusvaltaisinta miestä poliittisen väkivallan – terrorismin – lietsomisesta.

Sosiaalisessa mediassa ei kierrelty ollenkaan. Pommien lähettäjää tai lähettäjiä alettiin kutsua Twitterissä nimellä #MAGAbomber. Nimessä yhdistyy Trumpin vaalikampanjan suuren Amerikan vaatimus eli Make America Great Again sekä 1990-luvulla kiinni jäänyt ja Yhdysvaltoja kauan pelottanut Unabomber-pommittaja Ted Kaczynski.
Toppuuttelijat sanovat helposti, että ei tämä ole ensimmäinen kerta kun Yhdysvalloissa kiihkoillaan. Ja he ovat oikeassa, sillä onhan maassa käyty se sisällissota, nähty rotuerottelu, kommunistivainot ja aborttiklinikoiden pommitukset sekä monta muuta hulluutta.

Edesmennyt amerikkalaishistorioitsija Richard Hofstadter totesi jo vuonna 1964 julkaisemassaan esseessä, että amerikkalaista politiikkaa vaivaa luontainen taipumus kiihkoiluun ja vainoharhaisuuteen.

Mutta jotain erityisen tärähtänyttä Trumpin aika on tuonut tullessaan. Vaikka Trump ei ole käynnistänyt uusia sotia ulkomailla, kotirintama on hajonnut rajummin kuin kertaakaan sitten Vietnamin sodan aiheuttaman kuohunnan. Tai näin ajatteli 70 prosenttia amerikkalaisista Trumpin valinnan jälkeen tehdyssä kyselyssä.


Watergate-skandaalin paljastaneista toimittajista toinen, Carl Bernstein, on todennut, että Yhdysvaltain kahtiajakoa voi kutsua ”kylmäksi sisällissodaksi”. Sehän olisi tyrmistyttävä termi, elleivät monet amerikkalaiset olisi alkaneet pohtia jo varsinaisen sisällissodan mahdollisuutta.

Kesäkuussa julkaistussa Rasmussen-tutkimuslaitoksen kyselyssä 31 prosenttia amerikkalaisista sanoi uskovansa, että maassa puhkeaa sisällissota seuraavan viiden vuoden aikana. Kansalaisista 11 prosenttia totesi kysyttäessä, että sisällissota on hyvin mahdollinen.

Kun yhdeltä historioitsijalta, Robert Cavalierilta, tiedusteltiin Yhdysvaltain kahtiajaon syvyyttä, hän alkoi etsiä vertailukohtia Lähi-idän sunnien ja shiiojen suhteista.

Trumpin aikakaudella on vaikea muistaa, että Yhdysvaltain pääpuolueita soimattiin viime vuosisadan puolivälissä liian samanlaisiksi teknokraattisiksi näpertäjiksi. Vähän kuin olisi puhuttu Suomen kepusta, demareista ja kokoomuksesta.

Vielä 1980-luvun lopussa oli tavallista, että demokraattien ja republikaanien kongressiedustajat menivät yhdessä olusille, kunhan olivat syytelleet toisiaan tv-kameroiden edessä. Joskus erimielisyyttä piti suorastaan näytellä, kun nykytaistoista on teatteri kaukana.

Nyt vastaleiriin kohdistuva viha ja epäluulo tuntuvat olevan monella poliitikolla henkilökohtaista. Kun senaatissa äänestettiin syyskuussa Trumpin nimittämän korkeimman oikeuden jäsenen Brett Kavanaugh’n kohtalosta, vain yksi republikaani asettui häntä vastaan ja vain yksi demokraatti äänesti hänen puolestaan.

Kavanaugh’ta vastaan esitetyissä ahdistelusyytöksissä kongressin lisäksi kansa ja totuus hajosivat kahtia. Demokraateista Kavanaugh’ta syyttänyttä naista uskoi 73 prosenttia, kun taas republikaaneista 74 prosenttia uskoi Kavanaugh’n versiota tapahtumista.

Senaatin vaikutusvaltainen republikaani Lindsey Graham teilasi syytökset demokraattien juoneksi, jolla ei ole mitään tekemistä totuuden tai sen tavoittelun kanssa. Hänen ja monen muun republikaanin mukaan kyse oli vain ja yksinomaan kongressivaaleista, jotka pidetään marraskuussa.

”Voi pojat te haluatte valtaa. Ja voi luoja, miten toivon, ettette sitä saa. Toivon, että Yhdysvaltain kansa näkee tämän huijauksen läpi”, enemmistössä istuva Graham ärjyi demokraateille.


Kavanaugh’n nimityksessä oli suuri ero vaikkapa vuoden 1991 tapahtumiin, jolloin seksuaalisesta ahdistelusta syytetty konservatiivituomari Clarence Thomas sai sentään yhdentoista demokraatin äänet senaatin vahvistusäänestyksessä. Tuolloin kaksi republikaania asettui vastustamaan Thomasia.

Trump, hänen tukijansa ja monet republikaanit vihaavat syvästi Hillary Clintonin lisäksi hänen ex-presidenttimiestään Bill Clintonia. Nykyvinkkelistä tuntuu uskomattomalta, että vuonna 1993 Clintonin korkeimpaan oikeuteen nimittämä liberaalituomari Ruth Ginsburg vahvistettiin satahenkisessä senaatissa äänin 96–3.

Republikaani Ronald Reagan saatetaan muistaa vasemmiston vihaamana ja kansaa syvästi jakavana presidenttinä. Mutta moni muistaa myös sen, että vuoden 1984 presidentinvaaleissa hän sai eniten ääniä 49 osavaltiossa 50:stä ja löi demokraattivastustaja Walter Mondalen prosentein 58,8–40,6.

Mondale voitti äänten enemmistön vain kotiosavaltiossaan Minnesotassa. Reaganin on kerrottu kohteliaasti jättäneensä kampanjoimisen väliin osavaltiossa, koska ei halunnut nöyryyttää liiaksi vastaehdokastaan. Myös Yhdysvalloissa on tunnettu herrasmies- ja naiskulttuuri politiikassa, ja toki sitä vielä tänäänkin moni pyrkii vaalimaan.


Trump on tuominnut demokraateille lähetetyt pommit jyrkästi ja vaatinut Yhdysvaltoja yhdistymään, koska terrorismilla ei hänen mielestään ole mitään paikkaa amerikkalaisessa politiikassa. Tällainen puhe on tuulahdus menneiltä ajoilta, kun presidentit pitivät tehtävänään kansan yhdistämistä ja järjen ääneen vetoamista.

Presidentin konservatiiviset tukijoukot eivät kuitenkaan niele tuoreeltaan oletusta, että pommien takaa voisi löytyä jokin liberaaleja vihaava oikeistotaho. Oikeistomediaan itse asiassa viritellään kertomusta, että kyse on demokraatteja auttavasta juonesta.

”Pommit ovat liberaalien taktiikkaa”, sanoi konservatiivien mediapersoona ja kirjailija Ann Coulter Twitter-viestissään.

Oikaisu 26.10.2018 klo 11.01: Termi intiaani muutettu alkuperäiskansaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  4. 4

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  5. 5

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Pahamaineisen huume­paronin El Chapon oikeuden­käynti alkoi New Yorkissa – yksi valamiehistöön valittu on jo jättänyt tehtävänsä

  10. 10

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  3. 3

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää