Ulkomaat

Kääntääkö uusi polvi Yhdysvaltain suunnan? Puolet amerikkalaisnuorista ajattelee myönteisesti sosialismista, ja Trump teki monien ”tuplakuplaan” reiän

Donald Trump herätti liberaalit opiskelijat Emersonin kampuksella siihen, että USA oli erilainen maa kuin mitä he luulivat. Eivätkä he pidä siitä, mitä näkevät. Kun sukupolvi vaihtuu, keikaus vasemmalle voi olla iso.

Boston

Presidentinvaalit kaksi vuotta sitten avasivat amerikkalaisopiskelija Miles Coplinin, 20, silmät. Paha tuli näkyväksi, hän sanoo.

”En väitä, että olisin tyytyväinen Donald Trumpin valintaan. Mutta hän näytti minulle todellisuuden. En ollut koskaan tajunnut, että Yhdysvalloissa on niin paljon valkoisia miehiä, joilla on rasistisia ja seksistisiä mielipiteitä”, Coplin kertoo.


Luokkatoverit nyökkäilevät. He asuvat demokraattivaltaisessa Bostonissa ja käyvät liberaalia Emersonin yliopistoa. Pojilla on värjättyjä hiuksia ja kynsilakkaa, tytöillä villasukkia, pipoja ja crockseja. ”Käytä sitä vessaa, joka parhaiten sopii sukupuoli-identiteettiisi”, lukee käytävän ovessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoret kutsuvat ympäristöään ”tuplakuplaksi”. Moni oli alle kymmenvuotias, kun Barack Obama voitti, eikä muista aiempia Yhdysvaltain presidenttejä. Yksikään 50 opiskelijasta kolmessa luokassa ei ilmoita tukevansa Trumpia.

Mutta Trump teki tuplakuplaan reiän. Nyt opiskelijat ihmettelevät, millainen kotimaa sieltä oikein näkyy – ja mitä sille pitäisi tehdä.


Kiitti faija, tiivisti otsikko Trumpin voiton kaksi vuotta sitten. Juopa Trumpin ja Hillary Clintonin äänestäjien välillä kulki iän mukaan: enemmistö 18–44-vuotiaista äänesti Clintonia, enemmistö vanhemmista Trumpia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoret amerikkalaiset ovat vasemmistolaisempia kuin vanhempansa. Gallupin kyselyssä elokuussa enää 45 prosenttia 18–29-vuotiaista amerikkalaisista sanoi, että kapitalismi on myönteinen asia. Sosialismista näin ajatteli 51 prosenttia.

Yhdysvalloissa ”sosialismilla” tarkoitetaan kuitenkin eri asiaa kuin Suomessa: nuoret viittaavat sillä verovaroin kustannettuun terveydenhoitoon ja korkeakoulutukseen – siis pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin hallinto varoitti raportissaan tällä viikolla, että sosialismi veisi Yhdysvallat Neuvostoliiton, Kuuban tai Kiinan tielle. Näin se rinnastaa julkiset palvelut diktatuureihin. Jo raportin laatiminen kertoo kuitenkin siitä, että Valkoinen talo on huolissaan nuorten äänestäjien asenteista.

Syynä kapitalismin suosion laskuun ovat paisuvat opintovelat ja huono palkkakehitys – se finanssikriisin jälkeinen taloudellinen epävarmuus, joka veti äänestäjiä sekä Trumpin taakse oikealla että Bernie Sandersin taakse vasemmalla.

Sama ilmiö näkyy Emersonin kampuksella, jossa HS vieraili tapaamassa nuoria liberaaleja.

Kun 50 opiskelijalta kysyttiin, tarvitseeko Yhdysvallat lisää sosialismia vai kapitalismia, 39 vastasi sosialismia ja 3 kapitalismia. Yksi kolmesta tosin tarkensi, että ”parempaa kapitalismia”.


”Maksan koulutuksestani 65 000 dollaria vuodessa, ja se on syvältä”, perustelee Emily Goodell, 21.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Enemmän sosialismia [terveydenhoitoa ja koulutusta]. Me olemme jääneet muusta maailmasta, ja meidän täytyy ottaa kiinni”, vastaa Allison Mitchell, 21.

”Kapitalismi on syy siihen, että Trump on presidentti”, sanoo Sonali Anand, 18.

Viime vaaleissa republikaanit veivät sekä Valkoisen talon että kongressin. Marraskuussa demokraatit toivovat revanssia. Mutta millä reseptillä? Pitäisikö puolueen siirtyä kohti amerikkalaista sosiaalidemokratiaa – vai takaisin keskustaan?


Suuri osa Emersonin opiskelijoista on sitä mieltä, että demokraattipuolueen pitäisi siirtyä heidän perässään vasemmalle. Siis lisää julkisia palveluita, ympäristönsuojelua, vähemmistöjen oikeuksia, aserajoituksia.


Demokraattipuolue on ”aivan liian konservatiivinen sekä taktisesti että moraalisesti”, sanoo Tom Bunting, 22. ”Ei voi voittaa olemalla vain vähän parempi kuin republikaanit.”

”Demokraatit eivät saa tarpeeksi metakkaa ja kitkaa aikaiseksi, jotta mikään muuttuisi”, sanoo Julia G., 21.


Entä se muu maa, joka näkyy kuplan reiästä? Osa opiskelijoista on sitä mieltä, että demokraatit ovat liian liberaaleja, vaikka puolue on samaa mieltä kuin he itse. Silloin on vaikea voittaa vaaleja.

Yhdysvaltain oikeisto ja vasemmisto elävät kuin eri planeetoilla, ja vain toinen on huolissaan sen tulevaisuudesta, opiskelijat valittavat. Konservatiiveille jopa unisex-vessa on liikaa.

”Oikeistolaisille tärkeintä on taloudellinen turvallisuus. Kun he ajattelevat uhkaa, he ajattelevat terrorismia”, selittää Amy Pinto, 19.

”Vasemmistolaisille tärkeitä ovat tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet, koska ne suojelevat meitä. Valkoiset miehet eivät varmasti edes tajua, että meille ne ovat turvallisuuskysymys.”


Miles Coplin tunnustaa, että hän ei aina edes tiedä, mitä hänen ehdokkaansa ajavat. Jyrkästi jakautuneessa maassa puoluekanta on osa identiteettiä. Coplinille tärkeintä on, että demokraatit ovat ”vähemmän rasisteja ja seksistejä ja verottavat rikkaita”.

”Äänestän demokraatteja, koska olen demokraatti. Sellaiseksi minut kasvatettiin”, Coplin sanoo.

Demokraattien ongelma on sisäinen hajaannus. Trumpin vastustaminen on ainoa puoluetta yhdistävä asia, sanoo oppilas, joka ei halua nimeään lehteen. Republikaanit ovat paljon parempia kokoamaan rivinsä päästäkseen valtaan, opiskelijat valittavat.

Ehkä se johtuu siitä, että nuoret demokraatit idealisteja. Kun Sanders hävisi esivaalit, Clinton ei kelvannut, ja seuraus oli Trump. Se oli aikamoinen oppitunti.

”Meidän olisi opittava tekemään uhrauksia, jotta voisimme yhdistyä”, sanoo Pinto.

Toisin kuin Suomessa, amerikkalaisnuorissa on joukkovoimaa. Vuoden 2016 vaaleissa millenniaaleja (20–35-vuotiaita) oli Yhdysvalloissa jo melkein yhtä paljon kuin suuria ikäluokkia (52–70-vuotiaita). Ensi vuonna heitä on enemmän.

Kun sukupolvi vaihtuu, keikaus vasemmalle saattaa olla iso. Siihen voi kuitenkin mennä aikaa. Kongressivaaleissa 2014, kun samaan aikaan ei äänestetty presidentistä, vain 18 prosenttia yliopisto-opiskelijoista vaivautui uurnille.

Lisäksi sukupolven omat tähdet ovat vasta idulla. Emersonilaisten suurimpia poliittisia idoleita ovat entinen presidentti Barack Obama ja kaksi ikääntynyttä senaattoria, Elizabeth Warren, 69, ja Bernie Sanders, 77.


”He ovat kaikki liian vanhoja”, viestinnän opettaja Keri Thompson, 35, puuskahtaa demokraattipuolueen johtohahmoista. ”Suuret ikäluokat eivät luovu vallasta ennen kuin kuolevat.”

Hänestä demokraatit tarvitsisivat johtajakseen nuoren, karismaattisen Franklin D. Rooseveltin, jonka ”uusi diili” tulonjaosta innostaisi sekä oikealla että vasemmalla. Toistaiseksi paras toivo on kongressiedustaja Beto O’Rourke, 46, joka haastaa senaattori Ted Cruzin Texasissa. Emersonissa Beto-tarrat koristavat läppärien kansia.

Kun opiskelijat luettelevat poliitikkoja, joiden he haluaisivat pyrkivän presidentiksi vuonna 2020 (Kamala Harris! Elizabeth Warren! Kirsten Gillibrand! Amy Klobuchar!), Kansasista kotoisin oleva Izzy Holloway ei sano mitään. Te vihaisitte minua, hän mutisee.

”Kukaan noista ei menisi läpi keskilännessä”, Holloway selittää tunnin jälkeen, kun muut eivät kuule. ”Veljeni on demokraatti, ja olisit kuullut, miten rumasti hän puhui Clintonista. Amerikka ei ole valmis naispresidenttiin.”

Trumpin aikana Yhdysvaltain kaduilla ovat marssineet uusnatsit ja äärioikeisto. Viime viikolla republikaanimies postitti demokraattipoliitikoille räjähteitä.

Myös demokraattien kielenkäyttö on koventunut. Entinen oikeusministeri, demokraatti Eric Holder sanoi, että jos vastustajat alittavat riman, ”heitä on potkaistava”. ”Siitä on uudessa demokraattipuolueessa kysymys”, Holder sanoi.

Pitääkö väkivaltaa vastaan siis taistella väkivallalla? Onko demokratia todella niin rikki, että laittomat keinot ovat hyväksyttäviä – vai saavuttaako Yhdysvalloissa yhä tavoitteensa laillisesti?

Kysymys jakaa opiskelijat. ”Tämä on vaikeaa!” kirjoittaa yksi. Lopulta eniten ääniä sai vaihtoehto, että demokratia on rikki ja laittomia keinoja voi joissain tapauksissa käyttää. Esimerkiksi vähemmistöjen puolustamiseksi.

Oho.


”Laillinen ei ole yhtä kuin moraalinen. Kautta historian on ollut rikottava lakia saadakseen oikeutta”, perustelee Mitchell.

”Maa perustettiin siten, että irrottauduimme johtajastamme Yhdysvaltain itsenäisyyssodassa”, muistuttaa Robert McPherson, 20.

Toiset ovat jyrkästi eri mieltä. Puertoricolaistaustainen Leah kertoo, että hänen 8-vuotiasta pikkuveljeään ei päästetty sisään valkoisen kaverin syntymäpäiville Trumpin valinnan jälkeen. Hän ei silti halua, että demokraatit radikalisoituisivat.

”Antifa [vasemmistoanarkistit] vain karkottaa ihmiset demokraateista. Trump on antanut demokraateille täydellisen syyn keksiä itsensä uudestaan ja ojentaa käsi vastapuolelle.”

Jotkut ihmiset ovat niin äärimmäisiä, että he ovat menetettyjä tapauksia, sanoo Madeline Hurley, 20. ”Mutta suurin osa ihmisistä on jossain keskellä.”

Kaikkien puolueiden maltilliset, yhdistykää!

Lopuksi – äänestys! Kuinka moni uskoo demokraattien voittavan marraskuun vaaleissa ainakin kongressin toisen kamarin?

Thompsonin puheviestinnän luokassa 18 oppilaasta vain 8 nostaa käden ylös. ”En luota siihen, että demokraatit lähtevät lopulta liikkeelle”, pahoittelee Pinto.

 

Entä kuinka moni on huolissaan Yhdysvaltain tulevaisuudesta? 17 oppilasta 18:sta.

Kuinka moni uskoo Trumpin voittavan toisen kauden vuonna 2020?

16 oppilasta 18:sta nostaa kätensä. Ei, huudahtaa yksi tyttö, joka istuu käsiensä päällä. Ei sen pitänyt tapahtua viimeksikään, huomauttaa poika takarivistä.

Entä kuinka moni on huolissaan Yhdysvaltain tulevaisuudesta?

17 oppilasta 18:sta. Huh! Annetaan puheenvuoro sille yhdelle optimistille.

Evan Phillips, 19, muistuttaa, että senaattori Charles Sumner hakattiin henkihieveriin senaatissa vuonna 1856, koska tämä vastusti orjuutta. Välikohtaus ennakoi Yhdysvaltain sisällissotaa.

”Vaikka kaikki tuntuu hullulta, vastaavaa ei ole tapahtunut nyt”, Phillips sanoo. ”Minusta tuntuu, että järjestelmä kestää. Tämä on vain töyssy.”

Miles Coplin nyökyttelee. ”Jos ajattelee kylmää sotaa tai kansalaisoikeustaistelua, ei tämä aika ole yhtä vaarallinen kuin viime vuosisata.”

Ei tässä huoneessa, huomauttaa opettaja Thompson.

Ei etenkään tässä huoneessa, lisää Amy Pinto.

Fakta

Kuinka kysely tehtiin


 HS halusi selvittää nuorten liberaalien mielipiteitä politiikasta, koska demokraattien ennustetaan etenevän marraskuun vaaleissa. Siksi HS:n kirjeenvaihtaja vieraili liberaalissa Emerson Collegessa, joka tunnetaan taiteiden, viestinnän ja humanististen aineiden opetuksesta.

 HS kävi kolmella luennolla, joissa 56 opiskelijaa täytti politiikkaa koskevan kyselylomakkeen. 6 lomaketta hylättiin, koska vastaajat olivat ulkomaisia vaihto-opiskelijoita. Kyselyyn vastasi siis 50 opiskelijaa, joista valtaosa oli 18–22-vuotiaita. Yksi kuului Emersonin henkilökuntaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  6. 6

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maisa ja Kaarina -sarjakuvan tekijät saivat arvostetun Puupäähattu-palkinnon – Naisten ystävyydestä kertovaa sarjaa tehtiin yli 25 vuotta
  3. Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin
  4. Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”
  5. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  6. Tunti sitten
  7. Seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia
  8. Migri: Suomessa viime vuonna ennätysmäärä ihmiskaupan uhreja
  9. Facebook lukee käyttäjien yksityisviestejä, jos se epäilee lasten saalistusta – Krp: ”Olemme erittäin tyytyväisiä Facebookin toimintaan Suomessa”
  10. Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut Tilaajille
  11. Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin
  12. Tämän on oltava kaikkien aikojen erikoisin taikausko – NHL-maalikuningas Aleksander Ovetškin puree joukkuetovereitaan ennen ottelua
  13. Näytä lisää