Ulkomaat

Kääntääkö uusi polvi Yhdysvaltain suunnan? Puolet amerikkalaisnuorista ajattelee myönteisesti sosialismista, ja Trump teki monien ”tuplakuplaan” reiän

Donald Trump herätti liberaalit opiskelijat Emersonin kampuksella siihen, että USA oli erilainen maa kuin mitä he luulivat. Eivätkä he pidä siitä, mitä näkevät. Kun sukupolvi vaihtuu, keikaus vasemmalle voi olla iso.

Boston

Presidentinvaalit kaksi vuotta sitten avasivat amerikkalaisopiskelija Miles Coplinin, 20, silmät. Paha tuli näkyväksi, hän sanoo.

”En väitä, että olisin tyytyväinen Donald Trumpin valintaan. Mutta hän näytti minulle todellisuuden. En ollut koskaan tajunnut, että Yhdysvalloissa on niin paljon valkoisia miehiä, joilla on rasistisia ja seksistisiä mielipiteitä”, Coplin kertoo.


Luokkatoverit nyökkäilevät. He asuvat demokraattivaltaisessa Bostonissa ja käyvät liberaalia Emersonin yliopistoa. Pojilla on värjättyjä hiuksia ja kynsilakkaa, tytöillä villasukkia, pipoja ja crockseja. ”Käytä sitä vessaa, joka parhaiten sopii sukupuoli-identiteettiisi”, lukee käytävän ovessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoret kutsuvat ympäristöään ”tuplakuplaksi”. Moni oli alle kymmenvuotias, kun Barack Obama voitti, eikä muista aiempia Yhdysvaltain presidenttejä. Yksikään 50 opiskelijasta kolmessa luokassa ei ilmoita tukevansa Trumpia.

Mutta Trump teki tuplakuplaan reiän. Nyt opiskelijat ihmettelevät, millainen kotimaa sieltä oikein näkyy – ja mitä sille pitäisi tehdä.


Kiitti faija, tiivisti otsikko Trumpin voiton kaksi vuotta sitten. Juopa Trumpin ja Hillary Clintonin äänestäjien välillä kulki iän mukaan: enemmistö 18–44-vuotiaista äänesti Clintonia, enemmistö vanhemmista Trumpia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuoret amerikkalaiset ovat vasemmistolaisempia kuin vanhempansa. Gallupin kyselyssä elokuussa enää 45 prosenttia 18–29-vuotiaista amerikkalaisista sanoi, että kapitalismi on myönteinen asia. Sosialismista näin ajatteli 51 prosenttia.

Yhdysvalloissa ”sosialismilla” tarkoitetaan kuitenkin eri asiaa kuin Suomessa: nuoret viittaavat sillä verovaroin kustannettuun terveydenhoitoon ja korkeakoulutukseen – siis pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin hallinto varoitti raportissaan tällä viikolla, että sosialismi veisi Yhdysvallat Neuvostoliiton, Kuuban tai Kiinan tielle. Näin se rinnastaa julkiset palvelut diktatuureihin. Jo raportin laatiminen kertoo kuitenkin siitä, että Valkoinen talo on huolissaan nuorten äänestäjien asenteista.

Syynä kapitalismin suosion laskuun ovat paisuvat opintovelat ja huono palkkakehitys – se finanssikriisin jälkeinen taloudellinen epävarmuus, joka veti äänestäjiä sekä Trumpin taakse oikealla että Bernie Sandersin taakse vasemmalla.

Sama ilmiö näkyy Emersonin kampuksella, jossa HS vieraili tapaamassa nuoria liberaaleja.

Kun 50 opiskelijalta kysyttiin, tarvitseeko Yhdysvallat lisää sosialismia vai kapitalismia, 39 vastasi sosialismia ja 3 kapitalismia. Yksi kolmesta tosin tarkensi, että ”parempaa kapitalismia”.


”Maksan koulutuksestani 65 000 dollaria vuodessa, ja se on syvältä”, perustelee Emily Goodell, 21.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Enemmän sosialismia [terveydenhoitoa ja koulutusta]. Me olemme jääneet muusta maailmasta, ja meidän täytyy ottaa kiinni”, vastaa Allison Mitchell, 21.

”Kapitalismi on syy siihen, että Trump on presidentti”, sanoo Sonali Anand, 18.

Viime vaaleissa republikaanit veivät sekä Valkoisen talon että kongressin. Marraskuussa demokraatit toivovat revanssia. Mutta millä reseptillä? Pitäisikö puolueen siirtyä kohti amerikkalaista sosiaalidemokratiaa – vai takaisin keskustaan?


Suuri osa Emersonin opiskelijoista on sitä mieltä, että demokraattipuolueen pitäisi siirtyä heidän perässään vasemmalle. Siis lisää julkisia palveluita, ympäristönsuojelua, vähemmistöjen oikeuksia, aserajoituksia.


Demokraattipuolue on ”aivan liian konservatiivinen sekä taktisesti että moraalisesti”, sanoo Tom Bunting, 22. ”Ei voi voittaa olemalla vain vähän parempi kuin republikaanit.”

”Demokraatit eivät saa tarpeeksi metakkaa ja kitkaa aikaiseksi, jotta mikään muuttuisi”, sanoo Julia G., 21.


Entä se muu maa, joka näkyy kuplan reiästä? Osa opiskelijoista on sitä mieltä, että demokraatit ovat liian liberaaleja, vaikka puolue on samaa mieltä kuin he itse. Silloin on vaikea voittaa vaaleja.

Yhdysvaltain oikeisto ja vasemmisto elävät kuin eri planeetoilla, ja vain toinen on huolissaan sen tulevaisuudesta, opiskelijat valittavat. Konservatiiveille jopa unisex-vessa on liikaa.

”Oikeistolaisille tärkeintä on taloudellinen turvallisuus. Kun he ajattelevat uhkaa, he ajattelevat terrorismia”, selittää Amy Pinto, 19.

”Vasemmistolaisille tärkeitä ovat tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet, koska ne suojelevat meitä. Valkoiset miehet eivät varmasti edes tajua, että meille ne ovat turvallisuuskysymys.”


Miles Coplin tunnustaa, että hän ei aina edes tiedä, mitä hänen ehdokkaansa ajavat. Jyrkästi jakautuneessa maassa puoluekanta on osa identiteettiä. Coplinille tärkeintä on, että demokraatit ovat ”vähemmän rasisteja ja seksistejä ja verottavat rikkaita”.

”Äänestän demokraatteja, koska olen demokraatti. Sellaiseksi minut kasvatettiin”, Coplin sanoo.

Demokraattien ongelma on sisäinen hajaannus. Trumpin vastustaminen on ainoa puoluetta yhdistävä asia, sanoo oppilas, joka ei halua nimeään lehteen. Republikaanit ovat paljon parempia kokoamaan rivinsä päästäkseen valtaan, opiskelijat valittavat.

Ehkä se johtuu siitä, että nuoret demokraatit idealisteja. Kun Sanders hävisi esivaalit, Clinton ei kelvannut, ja seuraus oli Trump. Se oli aikamoinen oppitunti.

”Meidän olisi opittava tekemään uhrauksia, jotta voisimme yhdistyä”, sanoo Pinto.

Toisin kuin Suomessa, amerikkalaisnuorissa on joukkovoimaa. Vuoden 2016 vaaleissa millenniaaleja (20–35-vuotiaita) oli Yhdysvalloissa jo melkein yhtä paljon kuin suuria ikäluokkia (52–70-vuotiaita). Ensi vuonna heitä on enemmän.

Kun sukupolvi vaihtuu, keikaus vasemmalle saattaa olla iso. Siihen voi kuitenkin mennä aikaa. Kongressivaaleissa 2014, kun samaan aikaan ei äänestetty presidentistä, vain 18 prosenttia yliopisto-opiskelijoista vaivautui uurnille.

Lisäksi sukupolven omat tähdet ovat vasta idulla. Emersonilaisten suurimpia poliittisia idoleita ovat entinen presidentti Barack Obama ja kaksi ikääntynyttä senaattoria, Elizabeth Warren, 69, ja Bernie Sanders, 77.


”He ovat kaikki liian vanhoja”, viestinnän opettaja Keri Thompson, 35, puuskahtaa demokraattipuolueen johtohahmoista. ”Suuret ikäluokat eivät luovu vallasta ennen kuin kuolevat.”

Hänestä demokraatit tarvitsisivat johtajakseen nuoren, karismaattisen Franklin D. Rooseveltin, jonka ”uusi diili” tulonjaosta innostaisi sekä oikealla että vasemmalla. Toistaiseksi paras toivo on kongressiedustaja Beto O’Rourke, 46, joka haastaa senaattori Ted Cruzin Texasissa. Emersonissa Beto-tarrat koristavat läppärien kansia.

Kun opiskelijat luettelevat poliitikkoja, joiden he haluaisivat pyrkivän presidentiksi vuonna 2020 (Kamala Harris! Elizabeth Warren! Kirsten Gillibrand! Amy Klobuchar!), Kansasista kotoisin oleva Izzy Holloway ei sano mitään. Te vihaisitte minua, hän mutisee.

”Kukaan noista ei menisi läpi keskilännessä”, Holloway selittää tunnin jälkeen, kun muut eivät kuule. ”Veljeni on demokraatti, ja olisit kuullut, miten rumasti hän puhui Clintonista. Amerikka ei ole valmis naispresidenttiin.”

Trumpin aikana Yhdysvaltain kaduilla ovat marssineet uusnatsit ja äärioikeisto. Viime viikolla republikaanimies postitti demokraattipoliitikoille räjähteitä.

Myös demokraattien kielenkäyttö on koventunut. Entinen oikeusministeri, demokraatti Eric Holder sanoi, että jos vastustajat alittavat riman, ”heitä on potkaistava”. ”Siitä on uudessa demokraattipuolueessa kysymys”, Holder sanoi.

Pitääkö väkivaltaa vastaan siis taistella väkivallalla? Onko demokratia todella niin rikki, että laittomat keinot ovat hyväksyttäviä – vai saavuttaako Yhdysvalloissa yhä tavoitteensa laillisesti?

Kysymys jakaa opiskelijat. ”Tämä on vaikeaa!” kirjoittaa yksi. Lopulta eniten ääniä sai vaihtoehto, että demokratia on rikki ja laittomia keinoja voi joissain tapauksissa käyttää. Esimerkiksi vähemmistöjen puolustamiseksi.

Oho.


”Laillinen ei ole yhtä kuin moraalinen. Kautta historian on ollut rikottava lakia saadakseen oikeutta”, perustelee Mitchell.

”Maa perustettiin siten, että irrottauduimme johtajastamme Yhdysvaltain itsenäisyyssodassa”, muistuttaa Robert McPherson, 20.

Toiset ovat jyrkästi eri mieltä. Puertoricolaistaustainen Leah kertoo, että hänen 8-vuotiasta pikkuveljeään ei päästetty sisään valkoisen kaverin syntymäpäiville Trumpin valinnan jälkeen. Hän ei silti halua, että demokraatit radikalisoituisivat.

”Antifa [vasemmistoanarkistit] vain karkottaa ihmiset demokraateista. Trump on antanut demokraateille täydellisen syyn keksiä itsensä uudestaan ja ojentaa käsi vastapuolelle.”

Jotkut ihmiset ovat niin äärimmäisiä, että he ovat menetettyjä tapauksia, sanoo Madeline Hurley, 20. ”Mutta suurin osa ihmisistä on jossain keskellä.”

Kaikkien puolueiden maltilliset, yhdistykää!

Lopuksi – äänestys! Kuinka moni uskoo demokraattien voittavan marraskuun vaaleissa ainakin kongressin toisen kamarin?

Thompsonin puheviestinnän luokassa 18 oppilaasta vain 8 nostaa käden ylös. ”En luota siihen, että demokraatit lähtevät lopulta liikkeelle”, pahoittelee Pinto.

 

Entä kuinka moni on huolissaan Yhdysvaltain tulevaisuudesta? 17 oppilasta 18:sta.

Kuinka moni uskoo Trumpin voittavan toisen kauden vuonna 2020?

16 oppilasta 18:sta nostaa kätensä. Ei, huudahtaa yksi tyttö, joka istuu käsiensä päällä. Ei sen pitänyt tapahtua viimeksikään, huomauttaa poika takarivistä.

Entä kuinka moni on huolissaan Yhdysvaltain tulevaisuudesta?

17 oppilasta 18:sta. Huh! Annetaan puheenvuoro sille yhdelle optimistille.

Evan Phillips, 19, muistuttaa, että senaattori Charles Sumner hakattiin henkihieveriin senaatissa vuonna 1856, koska tämä vastusti orjuutta. Välikohtaus ennakoi Yhdysvaltain sisällissotaa.

”Vaikka kaikki tuntuu hullulta, vastaavaa ei ole tapahtunut nyt”, Phillips sanoo. ”Minusta tuntuu, että järjestelmä kestää. Tämä on vain töyssy.”

Miles Coplin nyökyttelee. ”Jos ajattelee kylmää sotaa tai kansalaisoikeustaistelua, ei tämä aika ole yhtä vaarallinen kuin viime vuosisata.”

Ei tässä huoneessa, huomauttaa opettaja Thompson.

Ei etenkään tässä huoneessa, lisää Amy Pinto.

Fakta

Kuinka kysely tehtiin


 HS halusi selvittää nuorten liberaalien mielipiteitä politiikasta, koska demokraattien ennustetaan etenevän marraskuun vaaleissa. Siksi HS:n kirjeenvaihtaja vieraili liberaalissa Emerson Collegessa, joka tunnetaan taiteiden, viestinnän ja humanististen aineiden opetuksesta.

 HS kävi kolmella luennolla, joissa 56 opiskelijaa täytti politiikkaa koskevan kyselylomakkeen. 6 lomaketta hylättiin, koska vastaajat olivat ulkomaisia vaihto-opiskelijoita. Kyselyyn vastasi siis 50 opiskelijaa, joista valtaosa oli 18–22-vuotiaita. Yksi kuului Emersonin henkilökuntaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Laura Saarikoski
 • Bernie Sanders
 • Donald Trump
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punaisten hiusten syy selvisi

  2. 2

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  3. 3

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  4. 4

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  5. 5

   Poikkeuksellinen käänne oikeudessa: Tuomari haukkui Trumpin ex-neuvon­antajan, perui puheensa ja lykkäsi tuomion julistamista

  6. 6

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  7. 7

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  8. 8

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkimus testasi, miten eri sukupuolet suhtautuvat moniavioiseen henkilöön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  10. 10

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää