Ulkomaat    |   HS-haastattelu

”Minulla on tästä henkilökohtainen mielipide, mutta ...” – EU-johtajuudesta Stubbin kanssa kilpaileva Manfred Weber on niin miellyttävä, että se voi olla jo haitaksi

Millainen mies on matkalla ennakkosuosikkina EU:n tärkeimmälle paikalle, komission puheenjohtajaksi? HS:n haastattelussa saksalaisparlamentaarikko haluaa asettua ihmisten puolelle eliittiä vastaan. ”Euroopan pitää olla kansalaistensa käsissä.”

Strasbourg.

Saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber on mies, jota on miellyttävä kuunnella. Hän on tasainen, rauhallinen ja positiivisella tavalla monotoninen. ”Hyvällä tavalla harmaa”, luonnehtii puolueryhmän virkamies. ”Ei hänestä tule mieleen juuri mitään”, sanoo EU:ta vuosia seurannut saksalaistoimittaja.

Onko Manfred Weber oikea mies Euroopan tärkeimmäksi johtajaksi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän päätöksen edessä ovat marraskuun alussa Helsinkiin kokoontuvat keskustaoikeiston EPP-ryhmän edustajat. Suomalainen kokoomus kuuluu EPP-ryhmään, ja Weberin vastaehdokkaana on Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb. Yli 730 edustajaa äänestää vaaleissa, joissa enemmän ääniä saanut ehdokas on ehdolla EU:n suurimpaan valta-asemaan: EU-komission puheenjohtajaksi.

Kärkiehdokas valitaan suljetussa lippuäänestyksessä, joten periaatteessa jokaisen edustajan mielipiteeseen on mahdollista vaikuttaa. Tähän uskoo esimerkiksi Stubb, joka lähtee kisaan altavastaajana, mutta kampanjoi laajasti irtoäänten saamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weberin valtti kisassa on, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on luvannut hänelle alustavan tukensa. Harva haluaa asettua Saksaa vastaan. Merkelin omalla puolueella CDU:lla ja Weberin CSU:lla on äänestyksessä eniten edustajia, yli 90 ääntä. Esimerkiksi Suomen kokoomuksella edustajia on 12. Myös Suomen kristillisdemokraatit lähtivät Weberin kelkkaan, monen yllätykseksi. Weberiä tukee merkittävä osa kaikista puolueista EPP-ryhmässä.

Kuunnellaan tätä miestä nyt sillä korvalla, että hän päättää suomalaistenkin tärkeistä asioista toukokuun eurovaalien jälkeen.

 

Weber sanoo julkaisevansa vaaliohjelman vasta mahdollisen voiton jälkeen.

Samalla kun Stubb on kiertänyt, somettanut, antanut haastatteluja ja julkaissut kampanjaohjelmansa useilla eri kielillä, Weber on ollut loivaliikkeisempi. Hän sanoo julkaisevansa vaaliohjelman vasta Helsingin mahdollisen voiton jälkeen, eikä halua väitellä julkisesti ennen äänestystä – mitä esimerkiksi Stubb on pitänyt esillä lähes päivittäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäinen vaihe on puolueen sisäinen keskustelu ja sisäiset väittelyt. Kun valinta on tehty, minulla ei ole mitään julkisia debatteja vastaan. Puhun mieluusti keskustan, vihreiden ja muiden edustajien kanssa sitten kun aika on.”

Paikka komission puheenjohtajaksi voi aueta, jos EPP:stä tulee suurin ryhmä kevään vaalien jälkeen. Tueksi tarvitaan EU-johtajat, ja nimityksestä äänestetään parlamentissa.

Millainen mies Manfred Weber sitten on?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

46-vuotias Weber valittiin europarlamenttiin 14 vuotta sitten. Neljä vuotta hän on johtanut EPP-ryhmää eli yli 200 europarlamentaarikkoa päätöksenteossa. Ennen EU-uraa Weber oli paikallispoliitikko Baijerin parlamentissa. Hän ei ole ollut mukana kansallisessa politiikassa eikä ministerinä. Jos Weber valittaisiin komission johtoon, hän olisi taustaltaan harvinaisuus myös siksi, ettei puhu ranskaa.

”Kunnioitan paljon sitä, että Alexilla [Stubbilla] on kokemusta hallituksen johtamisesta ja erilaisista vastuista, mutta minulla on oma kokemukseni ja tietämykseni. Tiedän, miten saavuttaa kompromisseja ja tiedän miten eri puolilla Eurooppaa ajatellaan. Se, että parlamentin suurimman ryhmän johtajasta voi tulla komission puheenjohtaja, on mielestäni merkki demokratiasta. ”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ja mitä tulee kielitaitoon, tässä maanosassa puhutaan todella monia kieliä. Minulla ei ole ollut vaikeuksia löytää yhteisymmärrystä tähänkään mennessä.”

Weber kertoo nauttivansa elämästään pienessä baijerilaiskylässä. Naapureina on tavallisia ihmisiä, sairaanhoitajia, maanviljelijöitä, pienyrittäjiä.

”Kun puhun näiden ihmisten kanssa Brysselin kuplan ulkopuolella, se tuntuu raikkaalta tuulahdukselta. Tarvitsen tunnetta, että olen juurtunut johonkin.”

Samanlaisen tuulahduksen Weber haluaisi läpäisevän koko Euroopan unionin. Antaa eliitin ja byrokratian valtakeskittymä takaisin ihmisille. Jos lupaan baijerilaisille tai suomalaiselle kadulla viisi asiaa, EU:ssa pitää osoittaa, että lupaukset on otettu huomioon, Weber sanoo. Tämä tarkoittaa muun muassa lisää yhteistyötä EU-parlamentin kanssa.

 

”On vaikea keksiä mitään, mikä saisi hänet raiteiltaan.”

”Jos kansalaisten valitseman parlamentin enemmistö äänestää jonkin asian puolesta, niin silloin meidän täytyy tehdä jotain. Euroopan pitää olla kansalaistensa käsissä.”

Onko Weber, kompromissien mies, hyvä johtaja EU:lle?

”Hän tuskin tekisi mitään tyhmää”, pohtii puolueryhmän virkamies. ”On vaikea keksiä mitään, mikä saisi hänet raiteiltaan”, arvioi saksalaistoimittaja. Weber on oikeasti ystävällinen ja jaksaa kuunnella, sanovat monet.

Moni ei ole silti varma, riittävätkö Weberin paukut komission riitojen sovittelemiseen. Komission nykyjohtajaa Jean-Claude Junckeria on kiitetty mutta myös arvosteltu siitä, että hän on ottanut asioita omiin käsiin.

Monille EPP-ryhmästä Stubb on liian liberaali, sekä arvoiltaan että käytökseltään. Weber, kirkossa käyvä katolinen, on osallistunut kirkon toimintaan jo nuoresta pitäen. Stubb on esimerkiksi ollut avoin homojen oikeuksien puolustaja, kun taas Weber ei halua avata omaa vakaumustaan.

”Minulla on tästä henkilökohtainen mielipiteeni, mutta Euroopan tasolla pitää olla varovainen vastuustaan. Kun puhutaan esimerkiksi perheiden oikeuksista, ne ovat kansallisia asioita. Sen sijaan esimerkiksi homojen diskriminointi on tuomittavaa EU-tasolla.”

Weber suostuu luonnehtimaan pyynnöstä omaa konservatiivisuuttaan ”kristillispohjaiseksi mutta moderniksi. ”Olen valmis uudistamaan yhteiskunnan rakenteita”, hän sanoo.

”En voi hyväksyä kun konservatiiveiksi itseään kutsuvat nationalistit valtaavat arvokeskustelun. Se, ettei oteta vastaan esimerkiksi muslimeita, ei ole minulle kristillisyyttä. Emme voi sanoa, ettemme välitä.”

EPP-ryhmän oma koetinkivi on ollut Unkarin pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue, jolla on puolueryhmässä merkittävä asema. EPP-ryhmän parlamentaarikot joutuivat aiemmin syksyllä vakavan valinnan eteen, kun he äänestivät siitä, loukkaako Unkari EU:n perusarvoja ja aloitetaanko mahdolliset rangaistustoimet. Weber äänesti menettelyn käynnistämisen puolesta.

”Tähän asti Orbán on ollut valmis kompromisseihin. Kun hän kesän jälkeen saapui Euroopan parlamenttiin, hän vain puolusti hyvin aggressiivisesti Unkarin asemaa. Sen vuoksi äänestin menettelyn aloittamisen puolesta.”

Mitä kansalaisten yhteinen Eurooppa sitten voisi olla?

Se voi olla Weberin mukaan vaikka syöpien parantamista. Jos lähes joka kolmas eurooppalainen saa jonkinlaisen syövän elämänsä aikana, pitää Euroopan toimia. Jos yhdistetään rahat, tutkimuskapasiteetti ja tietokannat, voimme antaa uuden sukupolven vastauksen syövän hoitoon, Weber sanoo.

”Kaikki ymmärtävät, ettei tämä onnistu yksin. Mutta mitä kaikkea Eurooppa voikaan saavuttaa yhdessä.”

Kuka?

Manfred Weber


 Syntynyt vuonna 1972 Niederhatzkofenissa Saksassa.

 Koulutukseltaan diplomi-insinööri. Perustanut kaksi ympäristöalan yritystä.

 Valittiin 2002 Baijerin parlamenttiin ja EU-parlamenttiin vuonna 2004. Johtanut EPP-ryhmää vuodesta 2014.

 Kampanjoi sen puolesta, että EU lahjoittaisi 18-vuotiaille interrail-liput Euroopan kiertämiseen.

 Asuu Baijerissa ja Brysselissä. Naimisissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  4. 4

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  5. 5

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  9. 9

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  10. 10

   CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  3. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  4. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  5. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  6. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  7. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  8. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  9. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  10. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  11. Väestöennuste on Suomen tärkein ennuste – Tällä kertaa se oli todella synkkä ja luo painetta lisätä maahanmuuttoa
  12. Näytä lisää