Ulkomaat    |   HS-haastattelu

”Minulla on tästä henkilökohtainen mielipide, mutta ...” – EU-johtajuudesta Stubbin kanssa kilpaileva Manfred Weber on niin miellyttävä, että se voi olla jo haitaksi

Millainen mies on matkalla ennakkosuosikkina EU:n tärkeimmälle paikalle, komission puheenjohtajaksi? HS:n haastattelussa saksalaisparlamentaarikko haluaa asettua ihmisten puolelle eliittiä vastaan. ”Euroopan pitää olla kansalaistensa käsissä.”

Strasbourg.

Saksalainen europarlamentaarikko Manfred Weber on mies, jota on miellyttävä kuunnella. Hän on tasainen, rauhallinen ja positiivisella tavalla monotoninen. ”Hyvällä tavalla harmaa”, luonnehtii puolueryhmän virkamies. ”Ei hänestä tule mieleen juuri mitään”, sanoo EU:ta vuosia seurannut saksalaistoimittaja.

Onko Manfred Weber oikea mies Euroopan tärkeimmäksi johtajaksi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän päätöksen edessä ovat marraskuun alussa Helsinkiin kokoontuvat keskustaoikeiston EPP-ryhmän edustajat. Suomalainen kokoomus kuuluu EPP-ryhmään, ja Weberin vastaehdokkaana on Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb. Yli 730 edustajaa äänestää vaaleissa, joissa enemmän ääniä saanut ehdokas on ehdolla EU:n suurimpaan valta-asemaan: EU-komission puheenjohtajaksi.

Kärkiehdokas valitaan suljetussa lippuäänestyksessä, joten periaatteessa jokaisen edustajan mielipiteeseen on mahdollista vaikuttaa. Tähän uskoo esimerkiksi Stubb, joka lähtee kisaan altavastaajana, mutta kampanjoi laajasti irtoäänten saamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Weberin valtti kisassa on, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on luvannut hänelle alustavan tukensa. Harva haluaa asettua Saksaa vastaan. Merkelin omalla puolueella CDU:lla ja Weberin CSU:lla on äänestyksessä eniten edustajia, yli 90 ääntä. Esimerkiksi Suomen kokoomuksella edustajia on 12. Myös Suomen kristillisdemokraatit lähtivät Weberin kelkkaan, monen yllätykseksi. Weberiä tukee merkittävä osa kaikista puolueista EPP-ryhmässä.

Kuunnellaan tätä miestä nyt sillä korvalla, että hän päättää suomalaistenkin tärkeistä asioista toukokuun eurovaalien jälkeen.

 

Weber sanoo julkaisevansa vaaliohjelman vasta mahdollisen voiton jälkeen.

Samalla kun Stubb on kiertänyt, somettanut, antanut haastatteluja ja julkaissut kampanjaohjelmansa useilla eri kielillä, Weber on ollut loivaliikkeisempi. Hän sanoo julkaisevansa vaaliohjelman vasta Helsingin mahdollisen voiton jälkeen, eikä halua väitellä julkisesti ennen äänestystä – mitä esimerkiksi Stubb on pitänyt esillä lähes päivittäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäinen vaihe on puolueen sisäinen keskustelu ja sisäiset väittelyt. Kun valinta on tehty, minulla ei ole mitään julkisia debatteja vastaan. Puhun mieluusti keskustan, vihreiden ja muiden edustajien kanssa sitten kun aika on.”

Paikka komission puheenjohtajaksi voi aueta, jos EPP:stä tulee suurin ryhmä kevään vaalien jälkeen. Tueksi tarvitaan EU-johtajat, ja nimityksestä äänestetään parlamentissa.

Millainen mies Manfred Weber sitten on?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

46-vuotias Weber valittiin europarlamenttiin 14 vuotta sitten. Neljä vuotta hän on johtanut EPP-ryhmää eli yli 200 europarlamentaarikkoa päätöksenteossa. Ennen EU-uraa Weber oli paikallispoliitikko Baijerin parlamentissa. Hän ei ole ollut mukana kansallisessa politiikassa eikä ministerinä. Jos Weber valittaisiin komission johtoon, hän olisi taustaltaan harvinaisuus myös siksi, ettei puhu ranskaa.

”Kunnioitan paljon sitä, että Alexilla [Stubbilla] on kokemusta hallituksen johtamisesta ja erilaisista vastuista, mutta minulla on oma kokemukseni ja tietämykseni. Tiedän, miten saavuttaa kompromisseja ja tiedän miten eri puolilla Eurooppaa ajatellaan. Se, että parlamentin suurimman ryhmän johtajasta voi tulla komission puheenjohtaja, on mielestäni merkki demokratiasta. ”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ja mitä tulee kielitaitoon, tässä maanosassa puhutaan todella monia kieliä. Minulla ei ole ollut vaikeuksia löytää yhteisymmärrystä tähänkään mennessä.”

Weber kertoo nauttivansa elämästään pienessä baijerilaiskylässä. Naapureina on tavallisia ihmisiä, sairaanhoitajia, maanviljelijöitä, pienyrittäjiä.

”Kun puhun näiden ihmisten kanssa Brysselin kuplan ulkopuolella, se tuntuu raikkaalta tuulahdukselta. Tarvitsen tunnetta, että olen juurtunut johonkin.”

Samanlaisen tuulahduksen Weber haluaisi läpäisevän koko Euroopan unionin. Antaa eliitin ja byrokratian valtakeskittymä takaisin ihmisille. Jos lupaan baijerilaisille tai suomalaiselle kadulla viisi asiaa, EU:ssa pitää osoittaa, että lupaukset on otettu huomioon, Weber sanoo. Tämä tarkoittaa muun muassa lisää yhteistyötä EU-parlamentin kanssa.

 

”On vaikea keksiä mitään, mikä saisi hänet raiteiltaan.”

”Jos kansalaisten valitseman parlamentin enemmistö äänestää jonkin asian puolesta, niin silloin meidän täytyy tehdä jotain. Euroopan pitää olla kansalaistensa käsissä.”

Onko Weber, kompromissien mies, hyvä johtaja EU:lle?

”Hän tuskin tekisi mitään tyhmää”, pohtii puolueryhmän virkamies. ”On vaikea keksiä mitään, mikä saisi hänet raiteiltaan”, arvioi saksalaistoimittaja. Weber on oikeasti ystävällinen ja jaksaa kuunnella, sanovat monet.

Moni ei ole silti varma, riittävätkö Weberin paukut komission riitojen sovittelemiseen. Komission nykyjohtajaa Jean-Claude Junckeria on kiitetty mutta myös arvosteltu siitä, että hän on ottanut asioita omiin käsiin.

Monille EPP-ryhmästä Stubb on liian liberaali, sekä arvoiltaan että käytökseltään. Weber, kirkossa käyvä katolinen, on osallistunut kirkon toimintaan jo nuoresta pitäen. Stubb on esimerkiksi ollut avoin homojen oikeuksien puolustaja, kun taas Weber ei halua avata omaa vakaumustaan.

”Minulla on tästä henkilökohtainen mielipiteeni, mutta Euroopan tasolla pitää olla varovainen vastuustaan. Kun puhutaan esimerkiksi perheiden oikeuksista, ne ovat kansallisia asioita. Sen sijaan esimerkiksi homojen diskriminointi on tuomittavaa EU-tasolla.”

Weber suostuu luonnehtimaan pyynnöstä omaa konservatiivisuuttaan ”kristillispohjaiseksi mutta moderniksi. ”Olen valmis uudistamaan yhteiskunnan rakenteita”, hän sanoo.

”En voi hyväksyä kun konservatiiveiksi itseään kutsuvat nationalistit valtaavat arvokeskustelun. Se, ettei oteta vastaan esimerkiksi muslimeita, ei ole minulle kristillisyyttä. Emme voi sanoa, ettemme välitä.”

EPP-ryhmän oma koetinkivi on ollut Unkarin pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue, jolla on puolueryhmässä merkittävä asema. EPP-ryhmän parlamentaarikot joutuivat aiemmin syksyllä vakavan valinnan eteen, kun he äänestivät siitä, loukkaako Unkari EU:n perusarvoja ja aloitetaanko mahdolliset rangaistustoimet. Weber äänesti menettelyn käynnistämisen puolesta.

”Tähän asti Orbán on ollut valmis kompromisseihin. Kun hän kesän jälkeen saapui Euroopan parlamenttiin, hän vain puolusti hyvin aggressiivisesti Unkarin asemaa. Sen vuoksi äänestin menettelyn aloittamisen puolesta.”

Mitä kansalaisten yhteinen Eurooppa sitten voisi olla?

Se voi olla Weberin mukaan vaikka syöpien parantamista. Jos lähes joka kolmas eurooppalainen saa jonkinlaisen syövän elämänsä aikana, pitää Euroopan toimia. Jos yhdistetään rahat, tutkimuskapasiteetti ja tietokannat, voimme antaa uuden sukupolven vastauksen syövän hoitoon, Weber sanoo.

”Kaikki ymmärtävät, ettei tämä onnistu yksin. Mutta mitä kaikkea Eurooppa voikaan saavuttaa yhdessä.”

Kuka?

Manfred Weber


 Syntynyt vuonna 1972 Niederhatzkofenissa Saksassa.

 Koulutukseltaan diplomi-insinööri. Perustanut kaksi ympäristöalan yritystä.

 Valittiin 2002 Baijerin parlamenttiin ja EU-parlamenttiin vuonna 2004. Johtanut EPP-ryhmää vuodesta 2014.

 Kampanjoi sen puolesta, että EU lahjoittaisi 18-vuotiaille interrail-liput Euroopan kiertämiseen.

 Asuu Baijerissa ja Brysselissä. Naimisissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  2. 2

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  3. 3

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  4. 4

   Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä

  5. 5

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  6. 6

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  7. 7

   Sipoon kunta varoittaa: Koululaisten keskuudessa levinnyt lapsiporno­videoita

  8. 8

   Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta

  9. 9

   Kattolamppu välittää pian dataa supernopeasti – Led-valo siirtää bittejä 10 000 kertaa nopeammin kuin wi-fi-verkot nyt

  10. 10

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  6. 6

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  9. 9

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  10. 10

   Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Raahessa äitinsä ja 25-vuotiaan naisen murhista syytetty mies ei ymmärtänyt tekojaan
  3. Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta
  4. ”Isä olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä
  5. Eveliina Piipolta suusta pääsi tuttu sana, kun nuorten MM-kulta karkasi vain kahden sekunnin päähän: ”Aikalailla kaikkeni jätin ladulle”
  6. Muistatko, miten Timo Mäkisestä tuli lentävä suomalainen? Monte Carlon ralli avaa jälleen rallikauden, mutta legendaarinen voitto Mini Cooperilla oli käsittämätön
  7. Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”
  8. Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä
  9. Trumpin hallinnon arjesta tuli julki uusi paljastuskirja, joka kuvaa Valkoisen talon selkäänpuukottajien pesänä – kirjailijan mukaan juonittelu oli kuin Game of Thrones -sarjasta
  10. Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa
  11. Seksuaalisen väkivallan piilorikollisuus täytyy saada tehokkaasti esiin, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen
  12. Näytä lisää