Ulkomaat

Hätkähdyttävä raportti: Eläinten lukumäärä on pudonnut vuodesta 1970 alle puoleen

Maailman luonnonsäätiö WWF:n tuoreen Elävä planeetta -raportin mukaan menetämme kaksi prosenttia selkärankaisista vuosittain.

Voi muurahaiskäpy parkaa.

Kun vaara uhkaa, se ei pääse pakoon. Muurahaiskäpy pystyy köpöttämään vain muutaman kilometrin tuntivauhtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ainoaksi keinoksi jää rullalle käpertyminen, jolloin suomumaiset suojalevyt saavat pedon luopumaan aikeistaan.

Paitsi, jos saalistaja on ihminen. Salametsästäjä voi vain napata rullan mukaansa.


Ja niin myös tapahtuu, todella suuressa mitassa ja enimmäkseen laittomasti. Muurahaiskäpy on maailman ehkä salametsästetyin eläin. Se on himoittu saalis sekä lihansa että suomujensa takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ikävien uutisten virta on liki katkeamaton.

”Vietnamin viranomaiset takavarikoivat kahdeksan tonnia muurahaiskävyn suomuja”, kertoi esimerkiksi uutistoimisto Reuters lokakuun alussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomut oli salakuljetettu Nigeriasta. Määränpäänä olivat Vietnamin ja kenties Kiinan markkinat.

Muurahaiskävyn suomuista on yhtä paljon terveyshyötyä kuin kynsien pureskelusta. Aine on molemmissa sama, keratiini. Silti suomuja kaupitellaan kovalla hinnalla aasialaisissa uskomushoidoissa käytettäväksi.

Muurahaiskäpyjä on kahdeksaa lajia. Niitä tavataan Afrikassa ja Aasiassa, sikäli kuin tavataan. Muurahaiskävyt ovat arkoja yöeläimiä.

Harva on nähnyt muurahaiskäpyä luonnossa. Ja entistä harvempi tulee näkemään. Luonnonsuojelujärjestö IUCN luokittelee kaikki kahdeksan lajia joko asemaltaan haavoittuviksi, uhanalaisiksi tai erittäin uhanalaisiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmassa on miljoonia eläinlajeja, eikä muurahaiskävyillä ole samanlaista ”sympatia-arvoa” kuin afrikannorsuilla, jääkarhuilla, lumileopardeilla tai saimaannorpilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtä kaikki, muurahaiskävyt ovat käypä edustaja sille, mitä maailmassa on tapahtumassa. Elonkirjo kapenee, kun kannat pienenevät ja lajeja katoaa kokonaan.

Elonkirjo tarkoittaa samaa kuin biodiversiteetti tai luonnon monimuotoisuus.

Tuoretta ja varsin masentavaa tietoa eläinkunnasta tarjoaa Maailman luonnonsäätiön WWF:n Elävä planeetta -raportti 2018. Se on tehty yhteistyössä Lontoon eläintieteellisen seuran kanssa.

”Olemme menettäneet selkärankaisten eläinten [yksilöiden] määrästä jo 60 prosenttia vuosien 1970 ja 2014 välillä”, WWF Suomi kiteyttää tiistaina julkaistavan raportin tuloksia.

”Eläinten määrä vähenee kaksi prosenttia vuosittain.”


Luvut ovat hurjia. Elävän planeetan tieteellisenä pohjana on 4 005 eläinlajin ja 16 704 kannan seuranta eri puolilla maapalloa.

Kannalla tarkoitetaan saman lajin yksilöiden joukkoa tietyllä alueella. Esimerkiksi kettu (Vulpes vulpes) on laji, ja Helsingin Keskuspuiston ketut muodostavat Keskuspuiston kettukannan.

Seurantansa pohjalta WWF on laatinut Elävä planeetta -indeksin, joka paljastaa yhdellä silmäyksellä selkärankaisten yksilömäärän kehityksen. Seurattujen lajien joukossa on nisäkkäitä, lintuja, kaloja, matelijoita ja sammakkoeläimiä.

Nopeinta tuho on ollut trooppisilla alueilla. Etelä- ja Keski-Amerikan tropiikissa selkärankaisista on hävinnyt peräti 89 prosenttia.

Syyllinen eläinkunnan ahdinkoon on melkein aina ihminen.

Elävässä planeetassa lainataan australialaistutkija Sean Maxwelliä: ”Aseet, verkot ja puskutraktorit: vanhat uhat ovat edelleen hallitsevassa asemassa, kun haetaan syitä lajien katoamiseen.”

Aseilla Maxwell viittaa salametsästykseen, joka uhkaa myös muurahaiskäpyjen olemassaoloa. Verkoilla hän tarkoittaa liikakalastusta ja ylipäätään ylikulutusta.

Puskutraktorit taas ovat symboli sille, että ihminen levittäytyy aina vain uusille alueille ja koettelee maapallon kantokykyä.

Yksi suurimmista ongelmista on maaperän köyhtyminen, toisin sanoen se, ettei maaperä ole enää yhtä elävää ja ravinteikasta.

”Maaperän köyhtyminen on ongelma käytännössä kaikissa ekosysteemeissä”, raportissa todetaan. ”Se heikentää kolmen miljardin ihmisen hyvinvointia.”

Ekosysteemillä tarkoitetaan jonkun alueen eläinten, kasvien ja elottoman ympäristön kokonaisuutta. Esimerkiksi jokaisen suomalaisen lähimetsä on oma ekosysteeminsä.

WWF varoittaa muun muassa maatalouden vaikutuksista.

”Vain neljäsosa maapallon pinta-alasta on välttynyt ihmisen toiminnan seurauksilta. Osuuden ennakoidaan pienenevän kymmenesosaan vuoteen 2050 mennessä.”

Elävä planeetta -raportin pääviesti onkin se, että ihmiskunnalta tarvitaan järeitä ja ripeitä toimia, jos luonnon monimuotoisuus mielitään pelastaa:

”Jos vain halutaan jatkaa samaan malliin eikä tehdä rajuja korjausliikkeitä, nyky-yhteiskuntia ylläpitävät luonnon järjestelmät menevät entistä pahemmin pilalle. Tällä olisi vakavia seurauksia luonnolle ja ihmisille.”

Luonnon monimuotoisuuden varjeleminen vaatisi toisin sanoen planeetan kuormituksen vähentämistä. Yhtälö ei ole helppo, koska ihmisten määrä kasvaa vielä miljardeilla.

Eläinkunnan kohtalo kytkeytyy mitä suurimmassa määrin myös ilmastonmuutokseen. WWF:n mukaan se selittää jo nyt kymmenisen prosenttia selkärankaisten määrän vähenemisestä.

Ratkaisut ovat pitkälti samoja kuin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Koko elämäntapaamme pitäisi muuttaa.

”Me peräänkuulutamme kunnianhimoisinta kansainvälistä sopimusta, joka tähän saakka on tehty”, raportin lopuksi sanotaan. ”Suunta on saatava käännettyä pois luonnon monimuotoisuuden menettämisestä.”

Kommentti: Rakkaalla biodiversiteetillä on monta nimeä

Oheisessa artikkelissa on käytetty sanaa elonkirjo. Mikä ihmeen elonkirjo?

Tulin tietoiseksi sanan olemassaolosta syyskuussa, kun sain asiaa koskevan lukijaviestin diplomaatti Mikko Pyhälältä. Hän on muun muassa Amazonin alueen tuntija, joka on kirjoittanut vuonna 2001 ilmestyneen kirjan Amazonia (yhdessä Jukka Salon kanssa).

Elonkirjo-sana on Pyhälän käsialaa. Hän lanseerasi sen 2000-luvun alussa.

Samaan viestiketjuun osallistuivat myös biologit Matti Salo ja Ilari Sääksjärvi. He kirjoittivat vuonna 2007 ilmestyneen kirjan Tuntematon maa. Luonnon monimuotoisuuden käsikirja.

Kirjassa Salo ja Sääksjärvi käyttävät myös sanaa elonkirjo. Se tarkoittaa samaa kuin luonnon monimuotoisuus ja biodiversiteetti.

Kun lajien runsaudesta puhutaan, tuontisana biodiversiteetti jyllää suomessakin. Mikäpäs siinä, mutta onhan biodiversiteetti b- ja d-äänteineen hieman rasittava suomenkieliseen suuhun. Hienostelevaltakin se kalskahtaa, ja jotenkin kylmältä.

Luonnon monimuotoisuus on jo paljon kotoisampi ilmaus. Elonkirjo taas on suorastaan kaunis sana – ja samalla ytimekäs, etenkin ollakseen suomenkielinen yhdyssana.

Kuka tietää, ehkä elonkirjo yleistyy suomalaisten suussa. Ainakin se on käypä vaihtoehto, joka löytyy muun muassa Tieteen termipankista.

Viime aikoinakin elonkirjolla on ollut käyttäjiä. Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström ilmaisi lokakuisessa kirjoituksessaan huolensa siitä, että ”eläinlajeja häviää sukupuuttoon ja elonkirjo kapenee”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Biodiversiteetti
 • Heikki Aittokoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  2. 2

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  3. 3

   Nelikymppinen mies tuomittiin yli kymmenen vuoden takaisesta taposta – uhrin ruumista ei ole löydetty

  4. 4

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  7. 7

   Noin 150 maata sitoutui Marokossa YK:n siirtolaissopimukseen – Tutkija: Oikeistonationalistit valjastivat YK:n siirtolaisasiakirjan eurovaaliaseeksi, eivätkä muut tajunneet sitä

  8. 8

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  9. 9

   Stranger Things -sarjan kolmas kausi lähenee, uusi traileri julki ja kauden jaksojen nimet myös – sauna mainittu, spekuloimme Suomi-kytköksillä

  10. 10

   Lapset seurasivat sivusta, kuinka tuntematon mies tunkeutui ulkovarastoon ja varasti muovisen joulukuusen Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  6. 6

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  9. 9

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Krp hakee rikosinsinöörejä kryptisellä koodikielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohdetyhmän huomio”
  3. Melkoinen mahalasku – maastojuoksun Euroopan mestari näytti, että maaliintuloa olisi kannattanut harjoitella
  4. Espoon kaupunginmuseo pitää Tapiolan uimahallin purkuaikeita kansallismaiseman sorkkimisena
  5. Finlandia-talon kellariin ryöppysi noin 100 000 litraa vettä – Kairaus hajotti kaukolämpöputken, tapahtumat jatkuvat normaalisti
  6. Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut
  7. Nelikymppinen mies tuomittiin yli kymmenen vuoden takaisesta taposta – uhrin ruumista ei ole löydetty
  8. Borg, McEnroe, Federer, Virtanen – maailman kovimman tenniksen junioriturnauksen kunniataulussa on nyt myös supisuomalaisin sukunimi: ”Omilla aseilla Otto on mennyt”
  9. Yleisö osoitti suosiota seisaaltaan, kun huippukvartetit löivät hynttyyt yhteen
  10. Eva Wahlström kertoo yllättävän asian ennen Madison Square Gardenin huippuottelua – ”Tuo turvallisen olon, kun aivot kestävät paremmin”
  11. Lapset seurasivat sivusta, kuinka tuntematon mies tunkeutui ulkovarastoon ja varasti muovisen joulukuusen Vantaalla
  12. Näytä lisää