Ulkomaat

”Mitä Suomessakin ajateltaisiin, jos rajalla olisi yhtäkkiä 5 000 amerikkalaista?” kysyy Rusk Jones – Pitkän odotuksen jälkeen Air Force Onesta astuu presidentti, jonka kiertueella on selvä tarkoitus

Vaikka Donald Trump ei ole ehdolla, hän on vaalikiertueella. HS tapasi presidentin tyytyväisiä kannattajia Georgiassa.

Yhdysvaltain Georgian osavaltiossa asuva Chad Etris näyttää tyypilliseltä kolmikymppiseltä hipsteriltä: parta, pyöreät aurinkolasit, t-paita ja lippis. Kaiken lisäksi hän tienaa elantonsa myymällä vintage-kitaroita.

Etris on myös presidentti Donald Trumpin vankka kannattaja. Sunnuntaina hän on ajanut kotoaan Gainesvillen kaupungista kaksi tuntia etelään Maconin ulkopuolelle nähdäkseen presidentin. Trump on tulossa Georgiaan tukemaan kuvernööriehdokas Brian Kempin vaalikampanjaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etrisin mukana on vaimo Sarah Etris, joka on raskaana.

Edellisenä päivänä Atlantassa olin kuullut nuorten demokraattien miettivän, voiko tällaiseen maailmaan tehdä lapsia. Etrisillä ei ollut moisia huolia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on yksi hienoimmista ajoista koskaan elää tässä maassa”, tuleva isä sanoo.

Etris perustelee mielipidettään sillä, että talous kasvaa. Hänen mielestään uudet työpaikat ja Trumpin tullipolitiikka tasoittavat pelikenttää kaikille.

”Kun isoja firmoja autetaan, vauraus valuu alaspäin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siltä se ainakin näyttää hänen silmiinsä. Ihmisillä on taas töitä ja varaa ostaa kalliita kitaroita. Etris perusti yrityksensä 16-vuotiaana eikä ole koskaan nähnyt yhtä hyviä aikoja.

”Tienasin viime vuonna enemmän kuin kymmenen edellisen vuoden aikana yhteensä.”

Asiakkaidensa kanssa Etris ei puhu politiikkaa. Mitä turhaan, kun kukaan ei kuitenkaan muuta mieltään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka Trump ei ole ehdolla tiistain kongressivaaleissa, hän on mittavalla vaalikiertueella kirittämässä republikaaneja voittoon.

Tarkoitus ei ole muuttaa kenenkään mieltä, sillä presidentin viesti on kuultu moneen kertaan. Tarkoitus on saada omat kannattajat liikkeelle.


Ja liikkeellä he ovat, neljä tuntia ennen ilmoitettua alkamisaikaa jono ulottuu satojen metrien päähän portista. Maggie ja Marvin Yoder ovat paikalla neljän lapsensa kanssa. Perhe on lähtenyt kotoa aamukuudelta ja viettänyt sen jälkeen jonossa kolme tuntia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun he lopulta pääsevät sisään, nuorimmainen nukkuu isänsä sylissä. Edessä on vielä lähes neljän tunnin odotus ennen kuin presidentti saapuu.

”Verot ja rajavalvonta”, Maggie Yoder nimeää itselleen tärkeimmiksi vaaliteemoiksi.

”Kuten näet, meillä on neljä lasta ja teemme kovasti töitä perheen elättämiseksi. Mitä pienemmät verot, sen parempi meille.”

Hänen miehellään on rakennusfirma, ja bisnes kukoistaa.

Samat kaksi asiaa toistuvat myös muiden ihmisten puheissa. Osa panee ykköspaikalle siirtolaisuuden, toiset talouden, mutta useimmat mainitsevat molemmat.


Vaaleja edeltävällä viikolla moni politiikan kommentaattori ihmetteli, miksei Trump keskity vain loistaviin työllisyyslukuihin ja talouskasvuun vaan tekee jatkuvasti kovia siirtolaisvastaisia avauksia. Niiden ajateltiin karkottavan mahdollisia äänestäjiä.

Tähän lentokonehalliin kerääntyneiden kannattajien joukossa kumpikaan vaaliteema ei sulje toista pois. Trumpia kannatetaan, koska taloudella menee hyvin ja koska hän vastustaa laitonta siirtolaisuutta. Samat asiat näkyvät gallupeissa republikaaniäänestäjille tärkeimpinä teemoina.

Trumpin viesti Yhdysvaltain etelärajaa lähestyvästä siirtolaisjoukosta on mennyt läpi.

”Se on invaasio”, Rusk Jones sanoo ja kertoo useimpien ystäviensä ajattelevan samoin.

Ihanko oikeasti ajattelet, että muutaman tuhannen ihmisen aseeton joukko voi hyökätä Yhdysvaltoihin?

Jones virnistää.

”No en minä niin oikeasti ajattele. Mutta tässä on kyse viestin lähettämisestä.”

Viestin on oltava se, ettei maahan voi tulla kutsumatta. Jones ei ole varma, miten joukko pitäisi ottaa vastaan. Viime viikolla Trump vihjasi, että siirtolaisia voitaisiin ampua, jos nämä heittelevät kiviä. Se ei tunnu Jonesista hyvältä idealta. Asia pitäisi hoitaa inhimillisesti.

”Mitä jos majoitetaan heidät telttoihin, ruokitaan ja lähetetään busseilla takaisin? Se voisi olla parempi idea.”

Moni tilaisuuteen tullut presidentin kannattaja sanoo, ettei heillä ole mitään siirtolaisia vastaan. Mutta maahan ei saa tulla ilman lupaa. Sääntöjä on noudatettava. Jones on samaa mieltä.

”Mitä Suomessakin ajateltaisiin, jos rajalla olisi yhtäkkiä 5 000 kutsumatonta amerikkalaista?”

Aurinko paistaa, Elton John soi ja kaikkialla on Yhdysvaltain lipun kuosiin pukeutuneita ihmisiä. Tunnelma on hyväntuulinen, vaikka odotus on pitkä ja joku nurisee siitä, että VIP-katsomossa on istumapaikat mutta tavalliset ihmiset joutuvat seisomaan.

Lopulta ohjelma alkaa. Ensin on vuorossa pienempiä tähtiä.

”Hatut päästä”, yleisöstä huudetaan, kun kansallislaulu alkaa. Punaiset lippikset katoavat hetkeksi näkymättömiin.


Varakuvernööriehdokas Geoff Duncanin johdolla lausutaan yhdessä lippuvala. Siinä puhutaan, yhdestä jakamattomasta kansasta.

58-vuotias Rusk Jones sanoo, ettei ole koskaan nähnyt maataan yhtä jakautuneena.

”En tiedä, olemmeko aina olleet tällaisia ja se on vasta nyt tullut näkyviin. En todella tiedä.”

Hänen nuorin poikansa Trevor Jones seisoo vieressä. Hän on isänsä tapaan konservatiivi, mutta ei pääse äänestämään, koska täyttää 18 vuotta vasta kaksi päivää vaalien jälkeen.

Koulussa politiikasta puhutaan paljon, nuorempi Jones kertoo. Ajat ovat sellaiset.

”Mutta tulemme kyllä kaikki toimeen.”

Lavalle nousee kuvernööriehdokas Kemp, joka näyttää klassiselta reaganilaiselta republikaanilta. Mutta toisin kuin entinen presidentti Ronald Reagan, Kemp ei käske purkamaan muuria.

”Minulla on teille kysymys: haluatteko rakentaa muurin?” Kemp aloittaa.

Kaikki tietävät sanomattakin, että kyse on Yhdysvaltain ja Meksikon rajamuurista. Kysymys tekee heti selväksi Kempin kampanjastrategian. Hän on presidentin kanssa samoilla linjoilla, ja ääni hänelle on ääni presidentille.


Kemp ei ole yksin. Monet republikaaniehdokkaat haluavat olla mahdollisimman kiinni presidentin kyljessä. Trumpin kannatus on noussut alkukauden pohjalukemista ja on nyt suunnilleen samalla tasolla kuin monella aiemmalla presidentillä samassa vaiheessa presidenttikautta.


Kun presidentin lentokone Air Force One lopulta laskeutuu kiitoradalle yleisön taakse, Kemp kiipeää ensin sisään takaovesta, jotta voi sen jälkeen tulla presidentin kanssa etuovesta yhdessä ulos.


”Siinä hän nyt on”, Rusk Jones sanoo vaimolleen, kun Trump nousee puhujankorokkeelle.

Hän ei ole koskaan ollut yhtä lähellä Yhdysvaltain presidenttiä, joka seisoo vain muutaman kymmenen metrin päässä. Kaikkialla kädet nousevat ottamaan kuvia. Se on Jonesillekin tärkeintä päivässä: nähdä presidentti ja saada hänestä kuva, jonka voi julkaista Facebookissa ja ärsyttää samalla liberaalikavereita. Kyllähän hän jo tietää, mitä presidentti puhuu.


Kun Trump aloittaa, kansa saa kuulla kaikki hitit. Presidentti haukkuu ensin mediaa ja puhuu sen jälkeen työpaikkojen määrästä, muurista ja karavaanista. Demokraattinaiset Elizabeth Warren ja Nancy Pelosi saavat kuulla kunniansa.

Totuuksia ja valheita vilisee puheessa sekaisin. Suurimmat suosionosoitukset Trump saa aina, kun hän mainitsee maahanmuuttajat. Reaktiot talouskasvuun tai puheisiin teollisuustyöpaikkojen paluusta ovat paljon vaimeampia.

Trumpin valinta nähtiin vihaisten, työväenluokkaisten miesten vihaisena kapinana. Mutta ainakin täällä Georgiassa hänen kannattajansa ovat iloisia.

”Demokraatit haluavat aina painaa kaikkia alaspäin”, kertoo yksi mies presidentin poistuttua lavalta.

Miehellä on päässään lippis, jossa lukee Tehdään ilmailusta taas suurta. Hän ei ehdi kertoa nimeään, koska hänellä on kiire päästä näkemään presidentin lentokone lähempää.

”Minä olen optimisti”, hän huikkaa mennessään.

Niin on myös Bobbie Mathews, joka on paikalla miehensä ja poikansa kanssa. Heistä maa on muuttunut paljon niinä kahtena vuotena, kun Trump on ollut presidentti.

”Tuntuu, että nyt meillä on taas toivoa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  6. 6

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Pelastakaa Lapset ry:n feissari tivasi asukkailta ovikoodia, jotta pääsisi rappuihin Vallilan Konepajalla – Seurauksena potkut

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”
  3. Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin
  4. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  5. Seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia
  6. Migri: Suomessa viime vuonna ennätysmäärä ihmiskaupan uhreja
  7. Facebook lukee käyttäjien yksityisviestejä, jos se epäilee lasten saalistusta – Krp: ”Olemme erittäin tyytyväisiä Facebookin toimintaan Suomessa”
  8. Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut Tilaajille
  9. Tunti sitten
  10. Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin
  11. Tämän on oltava kaikkien aikojen erikoisin taikausko – NHL-maalikuningas Aleksander Ovetškin puree joukkuetovereitaan ennen ottelua
  12. Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta
  13. Näytä lisää