Ulkomaat |HS seuraa

Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

Demokraatit voittivat enemmistön kongressin edustajainhuoneessa, mutta republikaanit säilyttävät enemmistön senaatissa. HS seuranta vaalipäivän tapahtumista on luettavissa jutun alla.

Washington

Yhdysvaltain kongressivaaleissa oppositiopuolue demokraatit saavutti ennusteiden mukaisesti enemmistön edustajainhuoneessa. Senaatissa presidentti Donald Trumpin puolue republikaanit taas säilyttää enemmistönsä.

Tiistain kongressivaaleja kutsuttiin etukäteen tärkeimmiksi välivaaleiksi sukupolveen. Demokraatit toivoivat kongressivaaleista vastaiskua presidentti Trumpille, ja sellaisen he saivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitään maanlaajuista ”sinistä tsunamia” eli demokraattien murskavoittoa kongressivaaleista ei kuitenkaan tullut. Monessa tasaiseksi povatussa kisassa demokraatit törmäsivät lopulta republikaanien ”punaiseen palomuuriin”.

Senaatissa eli kongressin ylähuoneessa republikaanit jopa kasvattavat tiukkaa enemmistöään hieman. Republikaanit myös voittivat tärkeitä kuvernöörivaaleja, joita niitäkin käytiin 36 osavaltiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ääntenlasku oli vielä keskiviikkoiltana Suomen aikaa kesken joissakin osavaltioissa, mutta puolueiden asemat olivat varmistuneet. FiveThirtyEight-sivuston jatkuvasti päivittyvän ennusteen mukaan demokraatit saisivat edustajainhuoneeseen 39 lisäpaikkaa. Enemmistöön olisi riittänyt jo 23 lisäpaikkaa.

Vaaleissa valitaan kaikki 435 jäsentä edustajainhuoneeseen ja noin kolmannes satahenkisen senaatin jäsenistä.

HS listaa neljä asiaa, jotka Yhdysvaltain kongressivaaleista on hyvä tietää.


1. Edustajainhuoneen enemmistö meni demokraateille

Ennusteiden mukaisesti demokraateista tulee edustajainhuoneen enemmistöpuolue. Demokraattienemmistö voi näin ollen hidastaa tai torpata Trumpin hallinnon ehdottamia uudistuksia kongressissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Demokraatteja auttoi vaalivoittoon se, että presidentin suosiolukemat ovat talouskasvusta huolimatta alemmat kuin aiemmilla presidenteillä. Nuoret ja koulutetut naiset, jotka suosivat demokraatteja ylivoimaisesti, näyttivät lähteneen liikkeelle Trumpia vastaan.

Demokraatit juhlivat erityisesti vaaleissa menestyneitä nuoria nais- ja vähemmistöehdokkaitaan. Esimerkiksi New Yorkista edustajainhuoneeseen nousee kaikkien aikojen nuorimpana naisena 28-vuotias Alexandria Ocasio-Cortez ja Iowasta 29-vuotias Abby Finkenauer. Kongressiin valittiin myös ensimmäiset alkuperäiskansoihin kuuluvat naiset ja ensimmäiset musliminaiset. Monet viestimet ovat nimenneet vuoden 2018 ”naisten vuodeksi”.

Vähintään 109 naista on nousemassa kongressiin, kertoo LA Times. Aiempi ennätys oli 107 naista.

Presidentti Trump soitti jo etukäteen edustajainhuoneen demokraattien johtajalle Nancy Pelosille onnittelupuhelun voitosta, kertoi Pelosin avustaja Twitterissä. Myöhemmin Trump kehui Pelosia vuolaasti tiedotustilaisuudessaan, jossa hän jopa tarjosi demokraateille yhteistyötä – tosin tiukasti hänen määrittelemillään ehdoilla.


2. Senaatissa republikaanien enemmistö säilyy

Trump voi pitää tulosta senaatin enemmistön säilymistä torjuntavoittona, vaikka republikaanit menettävätkin nyt värisuoransa kongressissa ja Valkoisessa talossa. On tavallista, että presidentin puolue menettää paikkoja ensimmäisissä kongressin välivaaleissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Republikaaneja auttoivat Yhdysvaltain vahva talouskasvu ja Trumpin raju siirtolaisvastainen kampanja, joka sai hänen ydinkannattajansa liikkeelle kahden viime viikon aikana. Lisäksi senaatissa harva republikaanien senaattorinpaikka oli tänä vuonna katkolla, mikä antoi republikaaneille etulyöntiaseman.

Trump tulkitsi vaalituloksen ”suureksi voitoksi”, ja illalla kuvaili sitä jopa historiallisesti. Hän myös syytti tapansa mukaisesti ”vihamielistä mediaa”.
Senaattivaaleissa demokraatit olivat häviämässä senaattoripaikat ainakin Indianassa, Missourissa ja Floridassa.

Illan valopilkku demokraateille oli, että demokraatti Beto O’Rourke sai yllättävän paljon ääniä kisassa republikaanisenaattori Ted Cruzia vastaan Texasissa. Se oli demokraatille vahva tulos konservatiivien sydänmaalla, vaikka Cruz voitti, ja kertoo demokraattien vahvistumisesta Texasin kaupungeissa. O’Rourkesta on tullut nuorten demokraattien sankari, jonka kylttejä näkee ympäri maata.

Floridassa käytiin myös yksi vaalien seuratuimmista kuveröörikisoista, jossa vastakkain olivat trumpilainen republikaani Ron DeSantis ja liberaali demokraatti Andrew Gillum. Kisa oli äärimmäisen tasainen, mutta DeSantis voitti sen täpärästi.


3. Vaalitulos povaa kahtiajaon säilymistä ja sisäpoliittisia vaikeuksia Trumpille

Vaalitulos merkitsee sitä, että demokraatit saavat aiempaa enemmän valtaa edustajainhuoneessa. Jakautunut valta johtaa yleensä riitelyyn, ja vielä todennäköisemmin niin käy nyt, kun erimielisyydet puolueiden välillä ovat niin suuret. Tämä voi johtaa siihen, että päätöksenteko Washingtonissa halvaantuu.

Demokraattien hallitsema edustajainhuone panee todennäköisesti pisteen Trumpin puheille Meksikon rajamuurista, koska edustajainhuone ei antaisi siihen rahaa. Edustajainhuone avaa todennäköisesti tutkimuksia presidentin bisneksistä ja siitä, miten Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Osa demokraateista haluaisi viedä presidentin valtakunnanoikeuteen. Syytteet nostaa edustajainhuone. Se olisi kuitenkin poliittinen riski, sillä kansan enemmistö ei kannata tätä ajatusta, eikä demokraateilla ole senaatissa edes enemmistöä, puhumattakaan presidentin tuomitsemiseen vaadittavasta kahden kolmasosan enemmistöstä.

Yhdysvaltojen konservatiivista liikettä tutkinut Markku Ruotsila arvioi HSTV:n haastattelussa, että kielenkäyttö kovenee molemmilla puolilla.

”Kansakunnan kahtiajako pysyy ainakin yhtä syvänä. Kielenkäyttö kovenee molemmilla puolella.”

Vaalitulos saattaa antaa potkua myös 2020 presidentinvaaleihin.

”Demokraatit janoavat verta, aivan kuten republikaanit janosivat verta [Obaman aikana]”, sanoi mielipidemittauksiin erikoistunut vaaliasiantuntija John Zogby ulkomaisille toimittajille tiistaina Washingtonissa.

Zogby ennusti, että Trumpia auttaa presidentinvaaleissa se, jos hänen vastassaan on seuraavat kaksi vuotta demokraattien hallitsema edustajainhuone.

”Trump on parhaimmillaan silloin, kun hän voi olla uhri”, Zogby sanoi.

”Se antaa hänelle hienon mahdollisuuden kampanjoida koneiston ja vanhan eliitin uhrina.”

Lue tästä lisää asiantuntijoiden kommentteja Yhdysvaltain kongressivaalien tuloksesta.


4. Äänestysprosentti nousi edellisistä kongressivaaleista

Jos äänestysprosentti on ennustusten mukainen noin 49 prosenttia, se on paras luku sitten vuoden 1970. Demokraatit saivat arvioiden mukaan innostettua vaaliuurnille etenkin nuoria, mustia ja latinoja.

Neljä vuotta sitten kongressivaaleissa äänesti vain 36 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysprosentti näytti nousseen huomattavasti molempien puolueiden kannattajakunnassa. Jopa 40 miljoonaa ihmistä oli äänestänyt ennakkoon, ja monissa osavaltioissa ennakkoäänten määrä ylitti koko viime kongressin välivaalien äänimäärän.

”Tässä on kyse Trumpista. Tämä on kansanäänestys hänestä”, sanoi vaaliasiantuntija John Zogby. ”Hän oli se, joka veti 40 miljoonaa ihmistä [etukäteen] uurnille: sekä Trumpin rakastajia että vihaajia.”

Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Bruce Oreck piti HSTV:n haastattelussa kiinnostavana sitä, kuinka vilkkaasti ja millä tavalla Yhdysvaltain eri väestöryhmät ovat äänestäneet kongressivaaleissa. Oreckin mukaan demokraattien olisi helppo voittaa vaaleissa, jos nuoret ja Yhdysvaltain etniset vähemmistöt äänestäisivät aktiivisemmin.

5. Vaalitulos oli odotettu, mutta seuraukset epäselvät

Vaalitulos ei juuri yllättänyt Yhdysvaltain ulkopuolellakaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi jo ennen tulosten selviämistä, että vaalit eivät luultavasti vaikeuta maidenvälisiä suhteita entisestään, koska ne ovat ”joka tapauksessa jo aika vaikeat”. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov taas kiisti väitteet, joiden mukaan venäläiset trollit olisivat jälleen yrittäneet vaikuttaa vaaleihin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) piti vaalitulosta odotettuna. Hän piti huolestuttavana, että maan jakautumionen jatkuu. ”Positiivisia asioita on siellä paljon. Äänestysaktiivisuus on korkea, naisia ja nuoria on valkitta enemmän, ja sillä tavalla on päästy eteenpäin”, Sipilä sanoi STT:lle pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) kuvaili tulosta voitoksi demokraateille ja torjuntavoitoksi republikaaneille. Hän sanoi odottavansa kiinnostuneena, miten demokraatit enemmistöasemaansa käyttävät.

”Moni ihminen on kyllästynyt jatkuvaan riitelyyn ja jatkuviin kohuihin ja skandaaleihin, eli lähdetäänkö näitä nyt sitten louhimaan lisää”, Soini sanoi.

HS seurasi vaaleja hetki hetkeltä

Trump pitää pitkän trumpmaisen tajunnanvirtapuheen siitä, kuinka hyvän tuloksen republikaanit vaaleissa saivat. Sitten hän poistuu. Tilaisuus päättyy.

Trump sanoo, että valkoista ylivaltaa kannattavien kotimaisten terroristiryhmien uhka on "suuri ongelma, joka pitää ratkaista". Keinoihin hän ei kysymyksistä huolimatta mene.

Libanonilaistoimittajan kysymys aiheuttaa aiemminkin nähdyn hämmentyneen Trump-hetken.

Toimittaja: "Herra presidentti, Erdogan on ilmoittanut, ettei aio liittyä pakotteisiin Irania vastaan..."

Donald Trump: "Kuka?"

T: "Presidentti Erdogan..."

[hiljaisuus]

T: "Turkin presidentti."

DT: "Tiedän, tiedän."

Edustajainhuoneen demokraattiryhmyri Nancy Pelosi saa jälleen lämpimiä kehuja. Trumpilla on tosiaan uusi ystävä.

Trump ohittaa kysymyksen siitä, miksi viharikokset ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa.

"Olen suuri moraalinen johtaja. Seuraava kysymys."

Trump sanoo tapaavansa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin "joskus ensi vuonna."

"Pakotteet ovat paikallaan, raketit ovat lakanneet lentämästä, mitään kiirettä ei ole."

Joutuuko Trump rauhoittamaan aggressiivista puheenparttaan uudessa poliittisessa tilanteessa?

"Tekisin sen mielelläni, mutta minun pitää puolustaa itseäni. Jos minua ei kohdella reilusti, minulla ei ole muutakaan vaihtoehtoa. Puhuisin mielelläni rauhallisesi, jopa tylsästi, mutta en voi muutakaan."

Trump sanoo, että tapaamista Putinin kanssa ei ole merkitty hänen kalenteriinsa viikonloppuna. Molemmat ottavat viikonloppuna osaa ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistojuhlaan Ranskassa, ja tapaamisesta on ollut ristiriitaisia ennakkotietoja.

Helsinki mainittu! Trump kehuu "erittäin hyvää" kokoustaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Helsingissä heinäkuussa.

Toimittaja kysyy, miksi Trump ei sanonut kokouksessa Putinille mitään Krimin valtauksesta.

"Se oli presidentti Obama, joka antoi [Krimin valtauksen] tapahtua. Minulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa", Trump vastasi.

Toimittaja kysyy, aikooko Trump asettua ehdolle vuonna 2020 ja ottaa silloin varapresidenttiehdokkaakseen nykyisen varapresidentin Mike Pencen.

"En ole kysynyt häneltä. Mike, oletko täällä? Haluatko varapresidenttiehdokkaakseni? Haluat? Hyvä!"

Toimittaja kysyy kahdesta musliminaisesta, jotka ovat päässeet edustajainhuoneeseen ensi kertaa Yhdysvaltain historiassa. Trump ohittaa kysymyksen.

"Minulla on paras kannatus afrikkalaisamerikkalaisten ja latinojen keskuudessa, ja näiden ryhmien työllisyys on parempi kuin koskaan", Trump sanoo.

Tunnelma on kireä. Trump huutaa toimittajille.

Toimittaja kysyy erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnasta, joka on jatkunut 1,5 vuotta.

"Olisin voinut lopettaa tutkinnan milloin tahansa. Mutta mitään salaliittoa [Venäjän kanssa] ei ole", Trump sanoo.

"Se on hyvin epäreilua ja huonoksi maalle."

Tilanne kiristyy. Trump on avoimessa kiistassa CNN:n toimittajan kanssa, joka yrittää saada Trumpia vastaamaan kysymyksiin Venäjä-tutkinnasta.

"Olet häpeäksi CNN:lle. Olet kauhea ihminen ja kansan vihollinen", Trump sanoo, kun toimittaja yrittää kysyä jatkokysymyksiä.

Miksi kuvailit 'karavaania' invaasiona, toimittaja kysyy.

"Koska pidän sitä invaasiona", Trump sanoo.

Toimittaja ei anna periksi, Trump hermostuu.

"Minusta sinun pitäisi antaa minun johtaa maata, johda sinä CNN:ää", Trump tölväisee toimittajalle.

Toinen kysymys Trumpin verotiedoista. Trump sanoo, etteivät ihmiset ymmärtäisi verotietoja ja kieltäytyy yhä julkaisemasta tietojaan. "Ne ovat valtavia yrityksiä, ne ovat hyvin monimutkaisia asioita."

Trump vakuuttaa, että saa demokraatit vakuutettua Meksikon rajamuurin tarpeellisuudesta.

Ensimmäinen kysymys koskee sitä, mitä tapahtuu Trumpin kauniille yhteistyöpuheille, jos demokraatit jatkavat Trumpin painostamista ja esimerkiksi vaativat Trumpia julkistamaan verotietonsa.

"Sitten suljemme hallinnon ja syytämme siitä heitä", Trump vastaa.

Trump puhuu puolueidenvälisestä yhteistyöstä suorastaan lämpimästi! Tällaista puhetta ei Trumpilta usein kuule.

"Pankaa oman puolueenne etu sivuun ja työskennelkää yhdessä", Trump sanoo. Sitten hän jatkaa haluavansa Yhdysvaltoihin kirkkaat vedet ja raittiin ilman, koska "ympäristö on hänelle hyvin tärkeää."

Trump kehuu myös demokraattien edustajainhuoneen ryhmäjohtajaa Nancy Pelosia. Jo aiemmin keskiviikkona Trump ehti onnitella Pelosia enemmistöjohtajan paikasta uudessa edustajainhuoneessa, vaikka demokraattien pitää vielä päättää asiasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • USA:n vaalit 2018

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely

  2. 2

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – ruumiissa väkivallan merkkejä

  3. 3

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  4. 4

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  5. 5

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  6. 6

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  7. 7

   Aktivisti­sijoittajan huhutaan astuvan Björn Wahlroosin varpaille – Onko Nordeassa edessä titaanien taisto?

  8. 8

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  9. 9

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  10. 10

   Mies sai tuomion salametsästyksestä USA:ssa: Vuosi vankeutta ja Disney-klassikko Bambi kerran kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  2. 2

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  3. 3

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  4. 4

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  5. 5

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  6. 6

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  7. 7

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  8. 8

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  9. 9

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  10. 10

   Jouluidylliä voi varjostaa kolmen vuoden seksittömyys, joka nostaa parisuhteen konfliktit pintaan, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  10. 10

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  11. Näytä lisää