Ulkomaat

Brexit on yhtä jargonia – HS kokosi vaikeat termit, joita neuvottelijat pudottelevat

Britannian EU-ero on harvinaisen monimutkainen kansallinen ponnistus, eikä kielenkäyttö tee asiaa yhtään selkeämmäksi.

Jos pääministeri Theresa May ei saa sovittua Pohjois-Irlannin backstopista, voi hän saada kohta pyyhkeitä 1922-komitealta, ja edessä voi olla joko no deal -tilanne tai ehkäpä jopa People’s Vote.

Anteeksi kuinka?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannian EU-ero on monimutkainen, ja kielenkäyttö heijastaa tilannetta. On syntynyt uusi käsittämätön ammattikieli: brexit-jargon.

Englanninkielisillä termeillä mennään usein silloinkin, kun puhujien äidinkieli on jokin muu. Käsitteet eivät välttämättä selkiydy, vaikka ne kääntää suomeksi. Siksi tarvitaan erityinen brexit-sanasto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit on brittien exit

Brexit tarkoittaa Britannian EU-eroa ja tulee sanoista Britain ja exit. Oxfordin sanakirjan ja BBC:n mukaan ilmaisun keksi British Influence -ajatuspajan johtaja Peter Wilding vuonna 2012.

Britannian EU-kansanäänestys päätti EU-erosta kesäkuussa 2016 prosentein 52–48. Ero toteutuu näillä näkymin maaliskuun 29. päivänä 2019.

Pohjois-Irlannin backstop eli perälauta

Parhaillaan kaikki puhuvat Pohjois-Irlannin backstopista. Se on brexit-neuvotteluiden vaikein yhä avoimena oleva kohta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on eräänlaisesta vakuutuksesta – tai perälaudasta – jolla varmistetaan se, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisellä rajalla ei tarvita rajamuodollisuuksia brexitin jälkeenkään.

Muun EU:n mielestä backstop merkitsee käytännössä sitä, että Pohjois-Irlanti jää jatkossakin soveltuvin osin EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoille, jos asiaa ei ratkaista muuten. Britanniakin on tähän jo suostunut viime joulukuussa.

May yrittää kuitenkin sivuuttaa aiemmin sovitun. Brittihallituksen mielestä Pohjois-Irlannin rajaongelma ratkeaa myöhemmin joko tekniikan ansiosta tai osana neuvotteluja uudesta EU–UK -suhteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Artikla 50 antaa kehikon

Britannia on ensimmäinen jäsenmaa, joka eroaa EU:sta. Unionista eroamisesta säädettiin vasta joulukuussa 2009 voimaan tulleessa Lissabonin sopimuksessa.

Sopimuksen artikla numero 50 kertoo, missä järjestyksessä ero tapahtuu. Ohjeet ovat niukat, mikä jättää paljon tulkinnanvaraa. Selvää on se, että neuvotteluaikaa erolle on kaksi vuotta siitä, kun jäsenmaa ilmoittaa eroavansa. Britannialle aika menee umpeen maaliskuun lopulla. Neuvotteluaikaa voi pidentää vain kaikkien jäsenmaiden suostumuksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit ilman diiliä on huono diili

Eri osapuolet puhuvat nyt siitä, kuinka todennäköistä on no deal -tilanne. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että Britannia eroaisi EU:sta ilman minkäänlaista sopimusta eron ehdoista. Käytännössä neuvottelut siis kaatuisivat.

Sopimukseton tila olisi haitallinen niin Britannialle kuin EU:llekin. EU-sopimusten noudattaminen lakkaisi Britanniassa yhdessä yössä kuin veitsellä leikaten, mikä toisi isoja ongelmia yrityksille, julkiselle sektorille ja kansalaisille. Brittihallitus on julkaissut satakunta ylimalkaista ohjetta sopimuksettoman tilan varalle. Valmistelut kiihtyvät, jos brexit-sopimus ei pian etene.

1922-komitea on riviedustajien kassara

Brexit-neuvottelut ovat olleet erityisen uuvuttavat konservatiivipääministeri Maylle, joka on käynyt monen rintaman taistelua. Brysselissä vastapuoli on ollut muu EU, mutta kotona Lontoossa vastassa ovat olleet omanlaistaan brexitiä ajavat konservatiivipoliitikot.

Brittimedia spekuloi paljon sillä, paneeko konservatiivipuolue Mayn vaihtoon. Tässä suurta valtaa käyttää niin sanottu 1922-komitea, johon kuuluvat konservatiivien rivikansanedustajat. Jos 15 prosenttia puolueen kansanedustajista niin vaatii, joutuu Mayn luottamus omiensa joukossa mittaukseen. Käytännössä tähän vaaditaan nyt 48 rivikansanedustajan lähettämä ”kirje” 1922-komiten puheenjohtajalle.

Komitean nimi kertoo sen juurista: ryhmään kuului alun perin vain vuonna 1922 parlamenttiin valittuja uusia kansanedustajia.

ERG-ryhmä ajaa kovaa brexitiä

Brittimedia spekuloi myös usein sillä, että mitäköhän European Research Group ajattelee pääministerin brexit-linjauksista. ERG ei ole harhaanjohtajavasta nimestään huolimatta mikään ajatuspaja, vaan samanmielisten brittiparlamentaarikkojen ryhmittymä. Siihen kuuluu enimmäkseen hyvin brexit-intoisia konservatiivikansanedustajia.

ERG:n puheenjohtaja on rivikansanedustaja Jacob Rees-Mogg, upporikas oikean laidan konservatiivi, joka ajaa selvää pesäeroa EU:hun. Rees-Mogg on mainittu usein myös Mayn mahdollisena seuraajana. Keskivertainen brittiäänestäjä pitäisi hän todennäköisesti turhan ääritapauksena.

Kansanäänestyksestä kansan äänestykseen

Kesän 2016 EU-kansanäänestys lamautti EU-jäsenyyden kannattajat lähes kahdeksi vuodeksi.

Tänä vuonna niin oppositiossa kuin myös kansan keskuudessakin ollaan viimein virottu ja ryhdytty vastatoimiin. Vireillä on yritys saada maahan uusi kansanäänestys. Kampanjan nimi on People’s Vote eli sananmukaisesti kansan äänestys.

Sanavalinta on taitava. Kun äänestäjiltä on kysytty mielipidemittauksissa, haluavatko he uuden EU-kansanäänestyksen eli referendumin, vastaa moni ”ei kiitos”. Jos taas kysymys kuuluu, että pitäisikö kansalla olla viimeinen sananvalta brexitistä, vastaa enemmistö, että ”kyllä kiitos”.

Kesäkuussa 2016 brexit-ääni voitiin tulkita ääneksi valtaapitäviä vastaan. People’s Vote -liike yrittää nyt tehdä täyskäännöksen ja brändätä itsensä keinoksi haastaa brexit-valtaapitävät.

Mayn hallituksen linja uuteen kansanäänestykseen on tiukka: ei tule.

Mistä alahuone saa äänestää?

Britannian parlamentissa väitellään nyt siitä, onko alahuoneelle luvassa niin sanottu meaningful vote brexitistä. Kiista koskee sitä, saavatko kansanedustajat aidosti sanavaltaa brexit-sopimuksen suhteen.

Brexit-ministeri Dominic Raab sanoi lokakuussa, että parlamentti saisi valita vain kahden vaihtehdon väliltä: joko brexit-sopimus hyväksytään tai hylätään. Jos parlamentti hylkäisi sopimuksen, lähtisi Britannia EU:sta ilman mitään sopimusta. Käytännössä tämä vähentäisi parlamentaarikkojen haluja äänestää sopimusta vastaan.

Oppositio ja osa konservatiivien kansanedustajista haluaa, että parlamentilla on enemmän liikkumavaraa brexit-sopimuksen suhteen. Asia voidaan nähdä toisin EU27:stä eli Britanniaa vailla olevasta EU:sta käsin: Britannian ja muun EU:n keskeisen sopimuksen yksityiskohtia ei voi enää viilata brittiparlamentissa.

Brexit-sopimuksen voimaantulo edellyttää sopimuksen hyväksymistä niin brittiparlamentissa kuin EU-parlamentissa. Sopimus pitää saattaa voimaan EU:ssa ennen brexit-päivää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  4. 4

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  7. 7

   Tukholmaan valmistui ennätyksellisen korkea asuinkerrostalo, joka on kuin veistos – Kalasataman torneista yksi yltää pari kerrosta korkeammalle

  8. 8

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  9. 9

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  10. 10

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  7. 7

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat