Ulkomaat

Brexit on yhtä jargonia – HS kokosi vaikeat termit, joita neuvottelijat pudottelevat

Britannian EU-ero on harvinaisen monimutkainen kansallinen ponnistus, eikä kielenkäyttö tee asiaa yhtään selkeämmäksi.

Jos pääministeri Theresa May ei saa sovittua Pohjois-Irlannin backstopista, voi hän saada kohta pyyhkeitä 1922-komitealta, ja edessä voi olla joko no deal -tilanne tai ehkäpä jopa People’s Vote.

Anteeksi kuinka?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Britannian EU-ero on monimutkainen, ja kielenkäyttö heijastaa tilannetta. On syntynyt uusi käsittämätön ammattikieli: brexit-jargon.

Englanninkielisillä termeillä mennään usein silloinkin, kun puhujien äidinkieli on jokin muu. Käsitteet eivät välttämättä selkiydy, vaikka ne kääntää suomeksi. Siksi tarvitaan erityinen brexit-sanasto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit on brittien exit

Brexit tarkoittaa Britannian EU-eroa ja tulee sanoista Britain ja exit. Oxfordin sanakirjan ja BBC:n mukaan ilmaisun keksi British Influence -ajatuspajan johtaja Peter Wilding vuonna 2012.

Britannian EU-kansanäänestys päätti EU-erosta kesäkuussa 2016 prosentein 52–48. Ero toteutuu näillä näkymin maaliskuun 29. päivänä 2019.

Pohjois-Irlannin backstop eli perälauta

Parhaillaan kaikki puhuvat Pohjois-Irlannin backstopista. Se on brexit-neuvotteluiden vaikein yhä avoimena oleva kohta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on eräänlaisesta vakuutuksesta – tai perälaudasta – jolla varmistetaan se, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisellä rajalla ei tarvita rajamuodollisuuksia brexitin jälkeenkään.

Muun EU:n mielestä backstop merkitsee käytännössä sitä, että Pohjois-Irlanti jää jatkossakin soveltuvin osin EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoille, jos asiaa ei ratkaista muuten. Britanniakin on tähän jo suostunut viime joulukuussa.

May yrittää kuitenkin sivuuttaa aiemmin sovitun. Brittihallituksen mielestä Pohjois-Irlannin rajaongelma ratkeaa myöhemmin joko tekniikan ansiosta tai osana neuvotteluja uudesta EU–UK -suhteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Artikla 50 antaa kehikon

Britannia on ensimmäinen jäsenmaa, joka eroaa EU:sta. Unionista eroamisesta säädettiin vasta joulukuussa 2009 voimaan tulleessa Lissabonin sopimuksessa.

Sopimuksen artikla numero 50 kertoo, missä järjestyksessä ero tapahtuu. Ohjeet ovat niukat, mikä jättää paljon tulkinnanvaraa. Selvää on se, että neuvotteluaikaa erolle on kaksi vuotta siitä, kun jäsenmaa ilmoittaa eroavansa. Britannialle aika menee umpeen maaliskuun lopulla. Neuvotteluaikaa voi pidentää vain kaikkien jäsenmaiden suostumuksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Brexit ilman diiliä on huono diili

Eri osapuolet puhuvat nyt siitä, kuinka todennäköistä on no deal -tilanne. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että Britannia eroaisi EU:sta ilman minkäänlaista sopimusta eron ehdoista. Käytännössä neuvottelut siis kaatuisivat.

Sopimukseton tila olisi haitallinen niin Britannialle kuin EU:llekin. EU-sopimusten noudattaminen lakkaisi Britanniassa yhdessä yössä kuin veitsellä leikaten, mikä toisi isoja ongelmia yrityksille, julkiselle sektorille ja kansalaisille. Brittihallitus on julkaissut satakunta ylimalkaista ohjetta sopimuksettoman tilan varalle. Valmistelut kiihtyvät, jos brexit-sopimus ei pian etene.

1922-komitea on riviedustajien kassara

Brexit-neuvottelut ovat olleet erityisen uuvuttavat konservatiivipääministeri Maylle, joka on käynyt monen rintaman taistelua. Brysselissä vastapuoli on ollut muu EU, mutta kotona Lontoossa vastassa ovat olleet omanlaistaan brexitiä ajavat konservatiivipoliitikot.

Brittimedia spekuloi paljon sillä, paneeko konservatiivipuolue Mayn vaihtoon. Tässä suurta valtaa käyttää niin sanottu 1922-komitea, johon kuuluvat konservatiivien rivikansanedustajat. Jos 15 prosenttia puolueen kansanedustajista niin vaatii, joutuu Mayn luottamus omiensa joukossa mittaukseen. Käytännössä tähän vaaditaan nyt 48 rivikansanedustajan lähettämä ”kirje” 1922-komiten puheenjohtajalle.

Komitean nimi kertoo sen juurista: ryhmään kuului alun perin vain vuonna 1922 parlamenttiin valittuja uusia kansanedustajia.

ERG-ryhmä ajaa kovaa brexitiä

Brittimedia spekuloi myös usein sillä, että mitäköhän European Research Group ajattelee pääministerin brexit-linjauksista. ERG ei ole harhaanjohtajavasta nimestään huolimatta mikään ajatuspaja, vaan samanmielisten brittiparlamentaarikkojen ryhmittymä. Siihen kuuluu enimmäkseen hyvin brexit-intoisia konservatiivikansanedustajia.

ERG:n puheenjohtaja on rivikansanedustaja Jacob Rees-Mogg, upporikas oikean laidan konservatiivi, joka ajaa selvää pesäeroa EU:hun. Rees-Mogg on mainittu usein myös Mayn mahdollisena seuraajana. Keskivertainen brittiäänestäjä pitäisi hän todennäköisesti turhan ääritapauksena.

Kansanäänestyksestä kansan äänestykseen

Kesän 2016 EU-kansanäänestys lamautti EU-jäsenyyden kannattajat lähes kahdeksi vuodeksi.

Tänä vuonna niin oppositiossa kuin myös kansan keskuudessakin ollaan viimein virottu ja ryhdytty vastatoimiin. Vireillä on yritys saada maahan uusi kansanäänestys. Kampanjan nimi on People’s Vote eli sananmukaisesti kansan äänestys.

Sanavalinta on taitava. Kun äänestäjiltä on kysytty mielipidemittauksissa, haluavatko he uuden EU-kansanäänestyksen eli referendumin, vastaa moni ”ei kiitos”. Jos taas kysymys kuuluu, että pitäisikö kansalla olla viimeinen sananvalta brexitistä, vastaa enemmistö, että ”kyllä kiitos”.

Kesäkuussa 2016 brexit-ääni voitiin tulkita ääneksi valtaapitäviä vastaan. People’s Vote -liike yrittää nyt tehdä täyskäännöksen ja brändätä itsensä keinoksi haastaa brexit-valtaapitävät.

Mayn hallituksen linja uuteen kansanäänestykseen on tiukka: ei tule.

Mistä alahuone saa äänestää?

Britannian parlamentissa väitellään nyt siitä, onko alahuoneelle luvassa niin sanottu meaningful vote brexitistä. Kiista koskee sitä, saavatko kansanedustajat aidosti sanavaltaa brexit-sopimuksen suhteen.

Brexit-ministeri Dominic Raab sanoi lokakuussa, että parlamentti saisi valita vain kahden vaihtehdon väliltä: joko brexit-sopimus hyväksytään tai hylätään. Jos parlamentti hylkäisi sopimuksen, lähtisi Britannia EU:sta ilman mitään sopimusta. Käytännössä tämä vähentäisi parlamentaarikkojen haluja äänestää sopimusta vastaan.

Oppositio ja osa konservatiivien kansanedustajista haluaa, että parlamentilla on enemmän liikkumavaraa brexit-sopimuksen suhteen. Asia voidaan nähdä toisin EU27:stä eli Britanniaa vailla olevasta EU:sta käsin: Britannian ja muun EU:n keskeisen sopimuksen yksityiskohtia ei voi enää viilata brittiparlamentissa.

Brexit-sopimuksen voimaantulo edellyttää sopimuksen hyväksymistä niin brittiparlamentissa kuin EU-parlamentissa. Sopimus pitää saattaa voimaan EU:ssa ennen brexit-päivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  2. 2

   Renaultin toimitusjohtaja pidätetty Japanissa – Yhtiön osake laski 12 prosenttia

  3. 3

   Red Dead Redemption 2 on nyt maailman suosituin peli, jota vertaillaan jopa klassikkomaalauksiin – tämän takia sitä pidetään alan merkkipaaluna

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Professori: Tiedustelulakien pykälistä 30 ristiriidassa perustuslain kanssa – ”Lienee uusi Suomen ennätys”

  6. 6

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Ilmasto lämpenisi 3,5 astetta, jos kaikki maat toteuttaisivat Suomen ilmastopolitiikkaa – tutkijat vertasivat maailman maiden päästötavoitteita

  10. 10

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  10. 10

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää