Ulkomaat

Tuomari keskeytti Keystonen öljyputken rakentamisen Yhdys­valloissa – Trump kutsui päätöstä häpeälliseksi, mutta ympäristö­järjestöille se on voitto

Tuomarin mukaan Trumpin hallinto ei ole kunnolla perustellut, miksi se salli putken rakentamisen.

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on keskeyttänyt kiistanalaisen Keystone XL -öljyputken rakentamisen, kertovat yhdysvaltalais­viestimet. Tuomarin mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto ei ole riittävästi perustellut, miksi se viime vuonna päätti sallia putken rakentamisen.

Tuomarin päätös on suuri voitto putkea vastaan taistelleille ympäristöjärjestöille ja alkuperäiskansoille. Keystonesta on tullut Yhdysvaltain ilmastopoliittisen taistelun symboli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin edeltäjä Barack Obama perui vuonna 2015 putken rakentamisen. Syynä olivat 1 900 kilometrin pituisen putken haitat ilmastolle, ympäristölle ja putken reitin varrella asuville alkuperäiskansoille.

Päätöksessä painoi Obaman mukaan myös Yhdysvaltain ilmastomaine, joka oli putken takia vaakalaudalla juuri ennen Pariisin ilmastokokousta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump kumosi Obaman päätöksen pian presidentiksi tultuaan. Montanan piirikunnan tuomarin torstaina antaman päätöksen mukaan Trumpin hallinto jätti huomiotta kasvihuonekaasupäästöt, öljyn alhaisen hinnan vaikutukset putken kannattavuuteen ja öljyvuotojen riskit.

Putken rakentamisessa ei tuomarin mukaan voi edetä ennen kuin hallinto on tehnyt vaikutuksista tutkimukset. Seitsemän miljardin euron hankkeen rakennustöiden oli määrä alkaa ensi vuonna.

Trumpin hallinto voi valittaa päätöksestä San Franciscossa sijaitsevaan valitustuomioistuimeen. Sama tuomioistuin on aiemmin kumonnut Trumpin päätökset kieltää tiettyjen muslimimaiden kansalaisten maahantulo ja transsukupuolisten ihmisten armeijapalvelus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump kutsui oikeuden ratkaisua poliittiseksi päätökseksi. Hän on syyttänyt myös valitustuomioistuinta poliittisesta puolueellisuudesta.

”Mielestäni tämä on häpeällistä”, Trump sanoi ja lisäsi, että tuomioistuimen tuomareita oltaisi korvaamassa vähitellen uusilla.

Ranskan luonnonvaroista vastaavan ministerin Amarjeet Sohin tiedottaja Vanessa Adams sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että he ovat pettyneitä oikeuden päätökseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Projekti on tärkeä hyville keskiluokan työpaikoille Kanadassa, ja se on tärkeä asia energian vientimarkkinoilla menestymiselle”, Adams sanoi.

USA Todayn mukaan TransCanada-yhtiö on jo valmistellut rakennustöitä Pohjois-Montanassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuomari Brian Morris sanoi, että liittovaltion on sinänsä sallittua muuttaa mieltään tällaisista projekteista, kertoo yhdysvaltalainen verkkojulkaisu The Hill. Liittovaltion pitäisi kuitenkin perustella, miksi se jättää nyt huomiotta vuonna 2015 esittämänsä faktat ilmastonmuutoksesta.

Morrisin nimitti piirituomariksi Obama.

Morrisin mukaan liittovaltion pitää myös muun muassa päivittää johtopäätöksiään putken vaikutuksista uhanalaisiin lajeihin. Putki kulkisi Missourijoen ali, ja Fort Beckin reservaatin alkuperäiskansojen mukaan öljyvuoto saastuttaisi veden.

Trumpin hallinnon perustelujen mukaan öljyputken rakentaminen tukee Yhdysvaltain energiaturvallisuutta, taloudellista kehitystä ja infrastruktuuria.

TransCanada-yhtiön suunnitelmien mukaan Keystone XL kulkisi Kanadan Albertan laajoilta öljyhiekka-alueilta Yhdysvaltain Montanan, Etelä-Dakotan ja Nebraskan läpi öljynjalostamoihin. Yhtiö ilmoitti perjantaina, että se on edelleen sitoutunut putken rakentamiseen, kertoi uutistoimisto Reuters.

Öljyhiekan öljyksi jalostamisen ympäristövaikutukset ovat huomattavasti suuremmat kuin tavallisen öljyntuotannon. Öljyhiekkaa on alettu hyödyntää laajasti vasta viime vuosikymmeninä, kun öljyn hinta on noussut ja uusi tekniikka on mahdollistanut jalostamisen.

Maailman suurimmat öljyhiekkaesiintymät ovat Kanadassa ja Venezuelassa.

Trump salli virkaan astuttuaan myös toisen jättimäisen öljyputken, Dakota Accessin, rakentamisen. Putki oli jo lähes valmis, kun Obama keskeytti rakentamisen juuri ennen virkakautensa loppumista loppuvuodesta 2016.

Dakota Access herätti Pohjois-Dakotassa laajan alkuperäiskansojen ja ympäristönsuojelijoiden kansanliikkeen, ja Standing Rockin reservaattiin kokoontui kuukausiksi tuhansia mielenosoittajia.

Vastustajien johtohahmoja olivat etenkin paikallisten alkuperäiskansojen naiset. Osa heistä vieraili viime kesänä Helsingissä. Heidän haastattelunsa voi lukea tästä:

Alkuperäiskansan naiset taistelivat etulinjassa öljyputkea vastaan USA:n Standing Rockissa – Putki toteutui, mutta reservaatin nuoret pelastuivat itsemurhilta

Dakota Access otettiin käyttöön kesäkuussa 2017. Se kuljettaa öljyä Pohjois-Dakotan liuskeöljykentiltä Illinoisiin Missourijoen ali.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   ”Sirkuloidaan presentaatio iimeilillä” – HS kysyi lukijoilta, ärsyttävätkö anglismit ja moni vastasi kyllä

  6. 6

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  7. 7

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  8. 8

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  9. 9

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  10. 10

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää