Ulkomaat

Vanha ravintolavaunu yhdisti maailmansodat – saksalaiset antautuivat siellä tasan sata vuotta sitten, ja Hitler nöyryytti ranskalaisia samassa vaunussa samalla paikalla liki 22 vuotta myöhemmin

Ensimmäinen maailmansota päättyi länsirintaman hiljenemiseen sata vuotta sitten 11. 11. kello 11 Ranskan aikaa.

Metsäaukealla nökötti puinen, tummanruskea junanvaunu, jonka sarjanumero oli 2419D. Kukaan ei vielä tiennyt, mutta siitä tulisi pakkomielle saksalaisille ja hämmästyttävän kouriintuntuva linkki kahden maailmansodan välille.

Ylellisistä kulkuvälineistään tunnettu Wagons-Lits-yhtiö oli remontoinut ravintolavaunusta toimiston Ranskan marsalkalle Ferdinand Fochille, joka komensi ympärysvaltojen joukkoja länsirintamalla.

Tähän vaunuun Saksan edustajat nousivat antautumaan tasan sata vuotta sitten Compiègnen metsässä lähellä Rethondesin kylää Pariisin koillispuolella. Aseleposopimus allekirjoitettiin aamuviiden jälkeen, ja ensimmäinen maailmansota päättyi länsirintaman hiljenemiseen vajaat kuusi tuntia myöhemmin, 11.11. kello 11 Ranskan aikaa.


Muut keskusvallat eli Saksan liittolaiset olivat jo antautuneet, Itävalta-Unkari viikkoa aiemmin ja Bulgaria sekä Osmanien valtakunta syyskuun lopussa. Sodassa oli kuollut noin kymmenen miljoonaa sotilasta ja useita miljoonia siviilejä.

Aselevon tiukat ehdot tarkoittivat, että Saksa sai kantaa sodan syyllisen viittaa yksin. Sopimus velvoitti Saksan muun muassa vapauttamaan välittömästi kaikki sotavangit, luovuttamaan kalustonsa, vetämään joukkonsa Reinin itäpuolelle ja jättämään joen länsipuolen maastaan ympärysvaltojen miehitettäväksi.Saksan piti vetää joukkonsa myös hallitsemastaan Itä-Afrikasta, joka vastasi nykyistä Burundia, Ruandaa ja Manner-Tansaniaa. Ympärysvallat olivat jo sodan aikana vallanneet Saksan muut Afrikan-siirtomaat: nykyiset Namibian, Kamerunin ja Togon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ympärysvallat eivät edes lopettaneet Saksan merisaartoa, jonka takia maa kärsi vakavasta perustarvikepulasta ja sadattuhannet kuolivat nälkään ja sairauksiin.

Eräs saksalainen rivisotilas, 29-vuotias korpraali, kuuli maansa antautumisesta sotasairaalassa Pommerin alueen Pasewalkissa, lähellä nykyistä Puolan rajaa. Hän oli väliaikaisesti sokeutunut sinappikaasusta vajaa kuukausi aiemmin rintamalla Belgian Ypres’ssä.

Uutinen sai sotilaan itkemään.

Hän oli Adolf Hitler, ja hänen sekä muiden saksalaisten katkeruus muutti Euroopan tulevaisuuden. Jo aselevosta alkoivat askeleet kohti toista maailmansotaa, vaikka ensimmäistä oli kutsuttu toiveikkaasti sodaksi, joka lopettaisi kaikki sodat.

Saksan kokema nöyryytys paheni entisestään, kun Ranska ja Britannia ajoivat vielä kovemmat ehdot Versailles’n rauhansopimukseen, joka solmittiin kesäkuussa 1919. Saksasta lohkottiin alueita Ranskalle, Belgialle, Tanskalle sekä rajojen uusvedossa itsenäistyneille maille Tšekkoslovakialle, Puolalle ja Liettualle. Samalla Saksa menetti seitsemän miljoonaa asukasta ja suuren osan kaivostuotannostaan.Saksalta kiellettiin asevelvollisuusarmeija ja joukkojen koko rajattiin 100 000 sotilaaseen. Siltä kiellettiin myös ilmavoimat, panssarivaunut ja sukellusveneet. Asevoimien kalustoa rajattiin monin muinkin tavoin. Saksa menetti siirtomaansa ja tuomittiin sotakorvauksiin, jotka vastaisivat nykyrahassa noin 400:aa miljardia euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aselevon laatinut Foch piti lopullista rauhansopimusta silti liian pehmeänä Saksaa kohtaan.

”Tämä ei ole rauha. Tämä on aselepo 20 vuodeksi”, hän sanoi – ja osui karmivan tarkasti oikeaan.

Saksan oikeisto popularisoi selkäänpuukotusteorian, jonka mukaan Saksa ei olisi koskaan hävinnyt sotaa taistelukentällä vaan antautuminen johtui vasemmiston ja juutalaisten petturuudesta.

Todellisuudessa Saksan sodanjohto oli ymmärtänyt tappion vääjäämättömyyden, vaikka tilanne oli välillä näyttänyt hyvältä.

Ympärysvaltoihin kuulunut Venäjä oli vetäytynyt sodasta vuosi aiemmin tapahtuneen sosialistisen vallankumouksensa vuoksi – joka johti myös Suomen itsenäistymiseen – ja luovuttanut Baltian ja Ukrainan hallinnan Saksalle niiden keskinäisessä rauhansopimuksessa maaliskuussa. Itärintaman hiljeneminen salli Saksan siirtää joukkojaan länsirintamalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sinne oli kuitenkin ilmaantunut uusi, voimakas vihollinen. Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson halusi pysyä puolueettomana, mutta Saksan upotettua yhdysvaltalaisia kauppalaivoja sukellusveneillään ja yllytettyä Meksikoa hyökkäämään Yhdysvaltoihin kongressi julisti Wilsonin pyynnöstä sodan Saksalle huhtikuussa 1917. Amerikkalaissotilaat saapuivat sankoin joukoin länsirintamalle vuoden 1918 aikana, ja se pahensi saksalaisten ahdinkoa.

Osasyy selkäänpuukotusteorian syntyyn oli, että Saksan antautuminen tapahtui sen oman vallankumouksen kuohuissa. Keisari Vilhelm II oli luopunut vallasta työläis- ja sotilaslevottomuuksien jälkeen vain kaksi päivää ennen aselevon allekirjoittamista, ja sosiaalidemokraatti Philipp Scheidemann oli julistanut maan tasavallaksi.

Saksan puolesta aseleposopimuksen allekirjoittanut keskustapuolueen valtiopäiväedustaja Matthias Erzberger sai maanpetturin maineen. Äärioikeistoryhmä murhasi hänet vuonna 1921.

Sisäpoliittisen valtataistelun, levottomuuksien ja talouskriisien keskellä vuonna 1923 Hitler yritti vallankaappausta. Hänen esikuvanaan oli Benito Mussolinin johtamien fasistien vallankaappaus Italiassa vuotta aiemmin. Niin sanottu oluttupavallankaappausyritys epäonnistui ja Hitler joutui vankilaan, kuitenkin alle vuodeksi. Vankilassa hän kirjoitti manifestimaisen Taisteluni-kirjan ja lupasi tavoitella valtaa laillisin keinoin.

Vuonna 1931 talouskriisin keskellä Saksa lopetti sotakorvausten maksamisen. Seuraavan vuoden vaaleissa natsit nousivat suurimmaksi puolueeksi, ja poikkeustilan turvin Hitler muutti Saksan yksipuoluediktatuuriksi. Hän nousi valtakunnankansleriksi tammikuussa 1933 ja julistautui yksinvaltiaaksi eli führeriksi elokuussa 1934.

Hitlerin johdolla Saksa alkoi vainota juutalaisia, erosi Kansainliitosta, palautti asevelvollisuuden ja miehitti demilitarisoidun Reininmaan ennen kuin alkoi tosissaan tavoitella laajentumista. Rotuoppien ajama Hitler halusi vallata saksalaisille elintilaa erityisesti idästä.

Länsimaat hyväksyivät ensin Itävallan ja sitten Tšekkoslovakian saksankielisten alueiden liittämisen Saksaan peläten vastalauseiden johtavan sotaan, mutta nöyristely ei auttanut: toinen maailmansota alkoi, kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939.

Fochin lausumasta ”20 vuoden aselevon” ennustuksesta oli kulunut 20 vuotta ja 65 päivää.

Sivuraiteella kaikkien näiden vuosien myllerrykseltä Fochin junanvaunu oli palannut liikennöimään alkuperäisessä tarkoituksessaan ravintolavaununa, kunnes ranskalaiset olivat ymmärtäneet sen historiallisen arvon. Vuonna 1922 vaunu oli viety sotamuseoon Pariisiin ja vuonna 1927 takaisin Compiègneen, jossa se sijoitettiin paikalle pystytetyn muistomerkin viereiseen museorakennukseen.

Hitler ei ollut unohtanut Compiègnen junanvaunua. Saksan päästyä niskan päälle toisen maailmansodan alussa hän halusi nöyryyttää ranskalaisia samalla tavalla – siis täsmälleen samalla tavalla – kuin saksalaisia oli nöyryytetty.

Kesäkuussa 1940 Hitler siirrätti historiallisen junanvaunun museorakennuksesta samoille sijoille, jossa Foch oli ottanut vastaan Saksan antautumisen 22 vuotta aiemmin.


Hitler istui pöydän ääreen samalle paikalle, jossa Foch oli istunut – voittajan paikalle.

Yhdysvaltalainen sotakirjeenvaihtaja William Shirer näki Hitlerin saapumisen Compiègneen.

”Olen nähnyt ne kasvot monta kertaa hänen elämänsä suurilla hetkillä. Mutta tänään ne loistavat ylenkatsetta, suuttumusta, vihaa, kostonhalua ja voitonriemua”, Shirer kirjoitti.


Aseleposopimuksen nojalla Saksa miehitti Pohjois- ja Länsi-Ranskan ja asetti nukkehallituksen Etelä-Ranskaan eli niin sanottuun Vichyn Ranskaan. Hitler määräsi Compiègnen muistomerkkialueen tuhottavaksi – jostain syystä lukuun ottamatta Fochin patsasta – ja toimitti junanvaunun Berliiniin esitelläkseen sitä voitonmerkkinä. Myöhemmin se päätyi säilöön Thüringenin alueelle.

Kahden rintaman sota ja etenkin tunkeutuminen syvälle Neuvostoliittoon olivat Saksalle lopulta liian suuri pala haukattavaksi, ja toisenkin maailmansodan kulku kääntyi sitä vastaan.

Compiègnen junanvaunun lopullisesta kohtalosta ei ole varmaa tietoa, mutta natsien SS-joukkojen uskotaan tuhonneen sen sodan loppuvaiheissa estääkseen voitonsymbolin paluun vihollisen käsiin.

Hitler teki itsemurhan bunkkerissaan liittoutuneiden lähestyessä Berliiniä huhtikuussa 1945.

Ranska pani saksalaiset sotavangit entisöimään Compiègnen muistomerkkialueen. Vuodesta 1950 siellä on ollut näytteillä vaunu numero 2439D, joka on samaa valmistussarjaa kuin Fochin vaunu ja sisustettu identtisesti.


Maailmansodat eläneet ranskalaiset ja saksalaiset tuskin osasivat kuvitella, miten läheisiä kumppaneita heidän maistaan vielä tulee.

Tänä sunnuntaina katkeruus on kaukana, kun Emmanuel Macron isännöi Angela Merkeliä ranskalais-saksalaisessa muistotilaisuudessa Compiègnessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  2. 2

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  9. 9

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  10. 10

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  4. 4

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  7. 7

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  8. 8

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  9. 9

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  10. 10

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen – Lähetä kuvia ruosteenpunaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle
  3. Tunti sitten
  4. Mielenosoittajat vaativat Moskovassa, ettei Kuriileista saa neuvotella – Japanin pääministeri Abe saapuu tiistaina Venäjälle neuvottelemaan rauhansopimuksesta
  5. Meksikon räjähdysmäisen palon kuolonuhrien määrä nousi 79:ään
  6. Britannian 97-vuotias prinssi Philip sai huomautuksen ilman turva­vyötä ajamisesta vain kaksi päivää auto-onnettomuutensa jälkeen
  7. Vasta loppusuora poimii lopulliset eduskuntavaalien teemat Tilaajille
  8. Kaisa Mäkäräisen ammunta yhä pahasti sekaisin – kuusi ohilaukausta romahduttivat sijoituksen
  9. Pääministeri Theresa Mayn pitää kertoa maanantaina varasuunnitelmansa brexitistä – Parlamentaarikot valmistelevat esitystä, joka estäisi Britannian eron EU:sta ilman sopimusta
  10. Lipuntarkastusta vältellyt mies löi ja sylki kasvoille tarkastajaa Vantaalla, junankuljettaja taltutti pippurisumutteella
  11. Kiinalaistytöistä edistynein kilpaili jo suomalaisen nuorten MM-edustajan kanssa samassa sarjassa –  Yhden kiinalaisen pojan pitkä kisahyppy pienessä mäessä kohahdutti yleisöä
  12. 2 tuntia sitten
  13. Huippu-urheilijat Tuukka Kotti ja Minttu Tuominen kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys – heidän ajatuksistaan voi olla hyötyä meille kaikille
  14. Näytä lisää