Ulkomaat

Kalifornian maastopaloissa jo 44 kuolonuhria – Paradisen kaupunki tuhoutui täysin, ilmastonmuutos teki jättipaloista ”uuden normaalin”

Maastopalot ovat lisääntyneet ja voimistuneet viime vuosina Kalifornian lisäksi muuallakin maailmassa. Palot näkyvät jo selvästi satelliittikuvissa.

Kalifornian maastopalojen jäljiltä on löydetty jo ainakin 44 ihmisen ruumiit, kertoo paikallisen piirikunnan sheriffi Kory Honea uutistoimistojen mukaan varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Kyseessä ovat kuolonuhreilla mitattuna runsasväkisen osavaltion historian pahimmat maastopalot.

Palojen vuoksi kateissa on yli 200 ihmistä ja satoja koteja on tuhoutunut. Palojen kerrotaan lisäksi leviävän edelleen eri puolilla osavaltiota erittäin nopeasti. Osavaltion pohjoisosissa on kuollut 42 ihmistä ja eteläpuolella kaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hengenvaarallinen tilanne jatkuu ainakin tiistaihin asti. Kuumat ja kuivat tuulet puhaltavat alueilla, joissa ei ole satanut kunnolla yli 210 päivään.

Suurin osa kuolleista on löytynyt noin 27 000 asukkaan Paradisen kaupungista, jonka sanotaan tuhoutuneen kokonaan paloissa. Kaikille kaupungin asukkaille annettiin evakuointimääräys viime viikon torstaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutistoimisto AP:n mukaan moni kuolleista on löydetty palaneista autoista tai niiden sisältä, mikä kertoo ihmisten pakomatkojen jääneen kesken. Paikalle on tuotu liikuteltavia dna-laboratorioita, joiden avulla yritetään selvittää, ketkä ovat menehtyneet liekeissä.

Paradisessa yli 6700 kotia ja liikerakennusta on palanut täysin.

Torstaina alkaneet maastopalot ovat jo nyt kaikkien aikojen tuhoisimmat, ja Kaliforniassa ei enää puhuta poikkeuksellisesta ääri-ilmiöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tästä on tulossa uusi normaali”, sanoi Venturan piirikunnan palopäällikkö Mark Lorenzen sunnuntaina tiedotustilaisuudessa.

Uudesta normaalista puhui kesällä myös Kalifornian kuvernööri Jerry Brown. Silloinkin maastopalot tekivät tuhojaan.
Maastopalot ovat lisääntyneet ja voimistuneet viime vuosina Kalifornian lisäksi muuallakin maailmassa. Viime kesältä muistetaan laajat maastopalot Kreikasta, Italiasta, Portugalista ja Ruotsista. Suomessakin paloi, mutta täällä palot saatiin hallintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskeinen syy on ilmastonmuutos. Los Angelesin palopäällikkö Daryl Osbyn sanoi brittilehti The Guardianin mukaan, että on selvää, että ilmastonmuutoksen takia palot ovat tuhoisampia kuin aiemmin.

Suomessa ilmastonmuutos lisää Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan metsäpaloriskiä 10–40 prosenttia vuosisadan loppuun mennessä. Mitä suuremmat ovat kasvihuonekaasujen päästöt, sitä suurempi on maastopalojen riski.

Tutkimuksessa todettiin, että metsäpalojen riskin kasvu johtui lähes yksinomaan siitä, että lämpötilan kohoaminen lisää haihduntaa, minkä takia maan pintakerros kuivuu tehokkaammin.


Presidentti Donald Trump syytti viikonloppuna Kalifornian maastopaloista huonoa metsänhoitoa ja oli osin oikeassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Potilas oli jo sairas, mutta ilmastonmuutos kiihdyttää kehitystä”, sanoi Tasmanian yliopiston ympäristömuutoksen biologian professori David Bowman uutistoimisto AFP:lle.

Näin ilmastonmuutos ja maastopalot liittyvät toisiinsa:

Kuivempaa ja kuumempaa

Palot leviävät tehokkaimmin kuumassa, kuivassa ja tuulisessa säässä. Maastopalot ovatkin aiheuttaneet eniten tuhoa monilla alueilla, joilla ilmastonmuutoksen ennustetaan nostavat keskilämpötilaa ja lisäävän kuivuutta.


Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Kaliforniassa ja Etelä-Euroopassa on ollut useita kuivuusjaksoja, joiden kaltaisia on totuttu näkemään vain kerran vuosisadassa.

Enemmän polttoainetta

Kuivuus tarkoittaa entistä enemmän kuolleita puita, pensaita ja ruohikkoa – siis helposti palavaa ainetta.

”Kaikki erittäin kuivat vuodet aiheuttavat suunnattoman määrän kuivattua biomassaa. Se on ihanteellinen polttoaine”, sanoi insinööri Michel Vennetier Ranskan ympäristön ja maatalouden tutkimuslaitoksesta Irsteasta AFP:lle.

Paloissa tuhoutuneiden kasvien tilalle kasvaa uusia lajeja, jotka ovat paremmin sopeutuneita kuivuuteen. Muutos on nopeaa.

”Kasvit, jotka pitävät kosteudesta, ovat kadonneet, ja niiden tilalle on tullut helpommin syttyviä kasveja, jotka kestävät kuivia olosuhteita”, Vennetier sanoi.

Kun sademäärät pienenevät, puut ja pensaat ulottavat juurensa entistä syvemmälle maaperään, jotta ne saisivat kerättyä kaiken mahdollisen veden. Se tarkoittaa, että maassa ei enää ole kosteutta, joka on aiemmin hidastanut tulen leviämistä.

Myös yhä pohjoisemmaksi leviävät tuholaislajit tuottavat lisää ”polttoainetta”, koska ne aiheuttavat puiden kuolemia ja neulaskatoja.

Pidempi maastopalokausi

Pohjoisen pallonpuoliskon lauhkealla vyöhykkeellä maastopalokausi on aiemmin ollut lyhyt. Yleensä paloja on ollut heinä–elokuussa.


Nyt esimerkiksi Välimeren alueella kausi ulottuu kesäkuusta lokakuuhun. Kaliforniassa ei joidenkin tutkijoiden mukaan ole enää ollenkaan maastopalokautta, vaan paloja voi esiintyä ympäri vuoden.

Lisää salamointia

”Mitä enemmän lämpenee, sitä enemmän on salamoita”, sanoi kanadalaisen Albertan yliopiston professori Mike Flannigan AFP:lle.

”Erityisesti pohjoisilla alueilla se tarkoittaa enemmän paloja.”

Hän huomautti kuitenkin, että 95 prosenttia maailman maastopaloista on ihmisten sytyttämiä.

Voimakkaampia paloja

Ilmastonmuutos lisää maastopalojen todennäköisyyttä ja myös voimistaa paloja.

Parhaillaan Kaliforniassa ja viime kesänä Kreikassa nähtiin niin voimakkaita maastopaloja, että niitä oli käytännössä mahdotonta saada hallintaan.

”Jos palosta tulee liian voimakas, ei ole selkeitä keinoja sen pysäyttämiseksi. Se on kuin sylkisi leirinuotioon”, Flannigan sanoi.

Noidankehä pahenee

Metsiin on sitoutunut noin 45 prosenttia maapallon hiilestä. Kun metsiä kuolee ja palaa, hiiltä vapautuu ilmakehään, mikä kiihdyttää entisestään ilmaston lämpenemistä.

Tutkijat kutsuvat tätä ilmastonmuutoksen noidankehää positiiviseksi takaisinkytkennäksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”

  2. 2

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  9. 9

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat