Ulkomaat

Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

Rohingya-vaino on yksi syistä Amnestyn palkinnon perumiseen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International peruu Myanmarin hallituspuolueen johtajan Aung San Suu Kyin saaman ihmisoikeuspalkinnon. Hän sai Amnestyn korkeimman mahdollisen palkinnon, Omantunnon suurlähettiläs -palkinnon, vuonna 2009, jolloin hän oli vielä oppositiojohtaja ja kotiarestissa.

Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo perustelee palkinnon pois ottamista sillä, ettei Aung San Suu Kyi ole käyttänyt poliittista ja moraalista arvovaltaansa turvatakseen ihmisoikeuksia, kertoo järjestö tiedotteessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olemme syvästi tyrmistyneitä, kun et enää edusta toivon, rohkeuden ja ihmisoikeuksien ikuisen puolustamisen symbolia”, kirjoittaa Naidoo Amnestyn mukaan kirjeessä, jonka hän on lähettänyt Aung San Suu Kyille.

Myanmarin hallinto ja armeija ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin koko Aung San Suu Kyin keväällä 2016 alkaneen valtakauden ajan, Amnesty toteaa. Aung San Suu Kyi käytännössä johtaa Myanmaria.
Aung San Suu Kyin johtama puolue NLD voitti Myanmarin ensimmäiset sotilasdiktatuurista luopumisen jälkeiset vapaat vaalit vuonna 2015. Vaalituloksen myötä hänestä tuli Myanmarin vaikutusvaltaisin poliittinen johtaja, vaikka perustuslaki ei mahdollistanutkaan hänen nimittämistään Myanmarin presidentiksi. NLD:n äänestäjistä valtaosa oli Myanmarin buddhalaista enemmistöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aung San Suu Kyi on saanut kovaa kritiikkiä Amnestyn lisäksi myös muilta järjestöiltä ja asiantuntijoilta. Eniten huomiota on herättänyt se, ettei hän ole tuominnut tai yrittänyt estää Myanmarin asevoimien toimia rohingya-muslimivähemmistön asuinalueilla Rakhinen alueella.

Muiden muassa YK:n edustajat ovat todenneet, että Myanmarin armeija on surmannut joukoittain siviilejä Rakhinessa. Toimintaa on kuvattu muun muassa etniseksi puhdistukseksi. Alueelta on paennut satojatuhansia ihmisiä naapurimaahan Bangladeshiin.

”Se, ettei Aung San Suu Kyi ole puhunut rohingya-väestön puolesta, on yksi syistä, joiden takia emme voi enää oikeuttaa hänen asemaansa omantunnon lähettiläänä”, Kumi Naidoo sanoo Amnestyn tiedotteessa.
Aung San Suu Kyi on saanut myös Nobelin rauhanpalkinnon, kun hän oli kotiarestiin suljettu, demokratiaa vaatinut oppositiojohtaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rauhanpalkinnot myöntävä Norjan Nobel-komitea ei aio ottaa häneltä palkintoa pois, sanoi komitean edustaja uutistoimisto Reutersille viime elokuussa.

”On tärkeää muistaa, että Nobelin palkinnot, olivat ne fysiikan, kirjallisuuden tai rauhan, annetaan jostain palkinnon arvoisesta menneisyydessä tapahtuneesta ponnistelusta tai saavutuksesta”, sanoi Norjan Nobel-komitean sihteeri Olav Njölstad Reutersille tuolloin.

”Aung San Suu Kyi sai Nobelin rauhanpalkinnon taistelustaan demokratian ja vapauden puolesta vuoteen 1991 asti, jona vuonna hän palkinnon sai.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  2. 2

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella

  5. 5

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  4. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  5. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  6. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  7. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  8. Lato tuhoutui Vantaalla – video näyttää tulipalon rajuuden
  9. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  10. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  11. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  12. Näytä lisää