Leirillä heräsi toivo

Pakistanissa vuosikymmeniä asuneet afgaanipakolaiset saivat toivoa paremmasta, kun pääministeri lupasi heille kansalaisuuden. HS vieraili pakolaisleirillä Islamabadissa.

Islamabad.

Savitiilistä kyhättyjä hökkeleitä on tuhansia. Niitä seisoo vieri vieressä Pakistanin pääkaupungin Islamabadin laidalla, jossa sijaitsee valtava afgaanien pakolaisleiri.


Toisin kuin kaupungin siistissä ja modernissa keskustassa, täällä roskat peittävät kuoppaisia hiekkateitä, lapset lennättävät muovipusseista tehtyjä leijoja, eikä naisia juuri ole näkyvillä.

Pakistan on isännöinyt yhtä maailman suurimmista pakolaisyhteisöistä jo neljä vuosikymmentä, vaikka maa on itsekin kärsinyt terrorismista. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvioiden mukaan Pakistanissa elää yhteensä noin 2,7 miljoonaa afgaania, joista noin 500 000 on paperittomia.

Nyt Pakistanissa on esitetty ajatus, joka voisi muuttaa pakolaisten elämän täysin.


Valkopartainen Haji Momin, 80, on elänyt lähes puolet elämästään pakolaisleireillä Pakistanissa. Hänellä on lapsenlapsia, jotka eivät ole koskaan käyneetkään Afganistanissa. Ilmapiiri Pakistanissa on muuttunut vuosien saatossa pakolaisvastaisemmaksi, mutta suurinta osaa afgaaneista ei houkuttele ajatus sodasta kärsivään kotimaahan palaamisesta.

”Olemme hyvin köyhiä täällä, eikä meidän ole mahdollista palata Afganistaniin. Meillä ei ole taloja, ei omaisuutta tai maata siellä. Kun ei ole mitään, miten voisimme mennä maahan, jossa henki on jo muutenkin uhattuna?” Logarin maakunnasta kotoisin oleva Momin kysyy.


Pakistanissa suurin osa pakolaisista päätyy tekemään erinäisiä huonosti palkattuja hommia päivätyöläisinä – useimmiten pimeästi.

”Täällä lapseni voivat ansaita ainakin 200 tai 300 rupiaa (1,30–2 euroa) päivässä vihannesmarkkinoilla. Ainakin he voivat selviytyä hengissä”, Momin sanoo.

Pakistan on moneen otteeseen uhannut lähettää pakolaiset takaisin Afganistaniin, jossa konflikti pahenee vuosi vuodelta. Vuonna 2016 jopa 600 000 afgaania palasikin kotimaahansa, mutta suurin syy tähän oli Pakistanin viranomaisten painostus, ja Human Rights Watch piti tätä käytännössä pakkopalauttamisena.

Afgaanit ovat eläneet epävarmuudessa jo vuosia, sillä Pakistan on suostunut pidentämään heidän pakolaiskorttejaan vain muutamia kuukausia kerrallaan. Pakistanin suhteet Afganistaniin ovat olleet hankalat muun muassa molemminpuolisten terrorisyytösten vuoksi, ja pakolaisista on viime vuosina tullut väline maiden välisissä kiistoissa.

Nyt Pakistanin tuore pääministeri Imran Khan on kuitenkin luvannut täysin uudenlaista pakolaispolitiikkaa:


”Afgaanit, joiden lapset ovat kasvaneet ja syntyneet Pakistanissa, tulevat saamaan kansalaisuuden, sillä tämä on vakiintunut käytäntö maissa ympäri maailman”, hän sanoi syyskuussa.

Tätä mahdollisuutta Pakistanissa asuvilla pakolaisilla ei ole ennen ollut – maalla kun ei edes ole voimassaolevaa pakolaislakia.

Pakistanin puoluekentältä alkoi kuitenkin heti kuulua soraääniä. Miljoonat uudet kansalaiset tarkoittaisivat myös äänestäjärakenteen muuttumista. Khan saattaakin joutua tekemään taas yhden kuuluisista u-käännöksistään, ellei hän saa tarpeeksi tukea ehdotukselleen.

Pakolaisleirillä Khanin esitys on kuitenkin otettu toiveikkaasti vastaan.

”Arvostin todella paljon Imran Khanin lausuntoa pakolaisista. Olen onnellinen. En vain minä vaan kaikki afgaanipakolaiset”, Gul Agha sanoo.

Kuten monet muut, hän pakeni Afganistanista Neuvostoliiton miehityksen jälkeen 1980-luvulla ollessaan 11-vuotias.


”Lähdimme Afganistanista pelastaaksemme henkemme. Kun mujahideenit (kommunisteja vastaan taistelleet islamistiset sissisotilaat) hyökkäsivät kyliin, he tappoivat yhden venäläisen mutta samalla paljon siviilejä”, hän kertoo.

Agha ei voinut jatkaa koulunkäyntiä Pakistanissa, sillä hänen isänsä ei ansainnut tarpeeksi. Samasta syystä Aghan omat lapset ovat jääneet ilman koulutusta. Nyt hän toivoo parempaa tulevaisuutta tuleville sukupolville.

Afgaanit ovat kaikista haavoittuvaisin yhteisö Pakistanissa. Poliisit kiristävät ja pidättävät pakolaisia usein, ja vaikka periaatteessa rekisteröityjen pakolaisten pitäisi päästä kouluun ja saada hoitoa sairaaloissa, käytännössä heiltä saatetaan vaatia pakistanilaista henkilökorttia, mitä he eivät voi saada rehellisin keinoin.

”Pakolaiskortilla emme voi ostaa taloa, saada sim-korttia tai edes omistaa moottoripyörää”, Agha sanoo.

Jos Khanin kansalaisuuslupaukset toteutuvat, nämä ongelmat olisivat historiaa suurelle osalle afgaanipakolaisista.

Mustaa turbaania käyttävä Jabar Kaka, joka arvelee olevansa noin 55-vuotias, on myös toiveikas Imran Khanin esityksen suhteen. Hän on asunut maassa jo 35 vuotta ja tekee töitä päivätyöläisenä, milloin vartijana, milloin vihannesmyyjänä.


Kaka taisteli 1970- ja 1980-luvuilla Afganistanissa Neuvostoliittoa vastaan käydyssä sodassa. Yhdysvallat, Saudi-Arabia ja Pakistan tukivat Neuvostoliittoa vastaan taistelleita. Osasta mujahideen-ryhmistä syntyi myöhemmin Taleban.

”Kun venäläiset lähtivät, näin, ettei mitään jihadia ollut olemassakaan. Sisällissota alkoi, ja muslimit taistelivat muslimeita vastaan. En halunnut taistella veljiäni vastaan, joten päätin muuttaa Pakistaniin”, Kaka sanoo.

Afganistanin sodille ei ole sittemmin tullut loppua. Tilanne maassa on huonontunut, ja YK on julkaissut viime vuosina toinen toistaan karumpia raportteja siviiliuhrien määrän kasvusta. Tästä huolimatta Pakistanin lisäksi sekä EU-maat että Iran ovat palauttaneet afgaaneja konfliktin keskelle.

Pakistanin asenne pakolaisia kohtaan muuttui lopullisesti joulukuussa 2014 tapahtuneen Peshawarin kouluiskun jälkimainingeissa. Pakistanin Taleban hyökkäsi armeijan kouluun ja tappoi 149 ihmistä, joista 132 oli lapsia. Isku järkytti koko maata, ja afgaanit joutuivat syntipukeiksi.

”Oli huhuja, että afgaanit olisivat olleet osallisina iskuun, ja käsitys heistä muuttui. Ennen heitä oli kutsuttu veljiksi. Seurasi massiivisia pidätyksiä. Kaupungeissa nähtiin julisteita, joissa luki ’menkää takaisin, afgaanit’”, afgaanipakolaisia auttavan SHARP-järjestön projektijohtaja Muhammad Mudassar Javed kertoo.

Pakolaisleireille alettiin tehdä etsintäoperaatioita, mikä suututti konservatiivisen afgaaniyhteisön.

”Emme voi näyttää naisiamme vieraille miehille. Mutta poliisit tulevat joskus kotiemme sisälle, ja he näkevät vaimomme ja tyttäremme. Emme voi sietää tätä”, vuosikymmeniä pakolaisleireissä asunut Haji Momin sanoo.

Projektijohtaja Javedin mukaan tilanteesta tehtiin pakolaisille liian tukala. Moni lähtikin takaisin Afganistaniin.


Lisäksi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n päätös alkaa maksaa Afganistaniin palaaville 400 dollaria (348 euroa) henkeä kohti aiemman 200 dollarin (174 euron) sijasta vaikutti tilanteeseen vuonna 2016. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch syytti UNHCR:ää kovin sanankääntein osallisuudesta Pakistanin hallituksen harjoittamaan massiiviseen pakolaisten kaltoin kohteluun.

UNHCR:n Pakistanin toimiston tiedottajan Qaiser Khan Afridin mukaan pyyntö avustuksen suurentamisesta tuli avunantajamailta, mutta myöhemmin summa kuitenkin pienennettiin takaisin 200 dollariin.

Myöskään Afganistanin hallitus ei ollut syytön.

”Heillä oli kampanja, jolla kutsuttiin afgaanipakolaisia palaamaan ja uudelleenrakentamaan maataan”, Afridi sanoo.

Pakolaisille tehtiin lupauksia muun muassa ilmaisista tonteista, mutta maa ei pystynyt pitämään huolta sadoistatuhansista palanneista, ja monet päätyivätkin takaisin Pakistaniin.

Myös Islamabadin pakolaisleiriltä lähti moni kotimaata kohti vuonna 2016, lähinnä rahan motivoimana. Kaka kertoo, että hänen lankonsa perhe päätti palata Afganistaniin, mutta UNHCR:ltä saadut rahat eivät riittäneet kauan, ja he tulivat takaisin.

”[Afganistanissa] ei ole töitä. Pommituksia ja tappamista kylläkin”, hän sanoo turhautuneena.

Pakolaisten tulevaisuus ei ole koskaan näyttänyt erityisen valoisalta, eikä Kaka vielä uskalla olla liian toiveikas.

”Katsotaan, miten [Imran Khan] tulee kohtelemaan meitä. Jos hyvin, arvostamme sitä. Jos huonosti niin kuin edelliset hallitukset, emme tietenkään hyväksy sitä”, hän sanoo ja lähtee kävelemään Aghan ja Mominin kanssa leirin läpi kohti savitiilistä kyhättyä kotiaan.

Aidan toisella puolella näkyvät rikkaampien pakistanilaisten omistamat talot, joista pakolaiset voivat ainakin toistaiseki vain haaveilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  4. 4

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  9. 9

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  10. 10

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28
  3. Sixten Boström aloittaa PK-35:n valmennuspäällikkönä ensi vuoden alusta
  4. Hindunationalisteille ja pääministeri Modille tappio 170 miljoonan intialaisen osavaltioissa – Gandhien vanha valtapuolue voimistuu tiellä kevään jättivaaleihin
  5. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  6. Ruotsi sai oikeistolaisen budjetin ruotsidemokraattien tuella, vaikka hallituksesta ei ole tietoakaan – ”Emme ole kaappaamassa tilannetta”
  7. We Jazz näytti monta loistavaa esimerkkiä kuvan ja musiikin yhdistämisestä – Komeda-dokumentin yllätysesiintyjä häikäisi yleisön
  8. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  9. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  10. Lato tuhoutui Vantaalla – videot näyttävät todennäköisesti tahallaan sytytetyn tulipalon rajuuden
  11. Tunti sitten
  12. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  13. Näytä lisää