Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Rasisti vapautti terroristin, ja siitä syntyi jotain kaunista – ”Nyt Nelson Mandelan perintö on tärvätty”, sanoo Etelä-Afrikan entinen presidentti HS:lle

Maailma on juhlinut sata vuotta sitten syntynyttä Nelson Mandelaa, mutta hänet vapauttanut ja apartheidlait purkanut entinen presidentti F. W. de Klerk on unohdettu. Nobel-palkittu valtiomies väittää HS:n haastattelussa, että rotusortoa olisi voitu jatkaa vielä vuosikymmeniä, mutta hän päätti toisin.

Johannesburg

Maailma on juhlinut tänä vuonna Nelson Mandelaa, jonka syntymästä on tullut kuluneeksi 100 vuotta. Mandela nousi vankeudesta Etelä-Afrikan presidentiksi ja sankariksi, joka taisteli rotusortoa vastaan.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt mies, joka päätti Mandelan vapauttamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on Frederik Willem de Klerk, Etelä-Afrikan entinen presidentti, joka sai Nobel-palkinnon yhdessä Mandelan kanssa vuonna 1993.

Hänellä ei ole kovin juhlallista kerrottavaa Etelä-Afrikan nykytilasta. De Klerkin mukaan Mandelan unelma mustien ja valkoisten kansallisesta sovinnonteosta on jo ”lähes hylätty”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyksi 82-vuotias valtiomies sanoo maata jo 24 vuotta hallinneen ANC-puolueen toimet.

Nyt hän kertoo näkemyksistään HS:n haastattelussa, joka tehtiin hänen pyynnöstään sähköpostitse.

”Olemme pettäneet lapsemme maailman huonoimpiin kuuluvalla koulutusjärjestelmällä”, de Klerk sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Työttömien määrä on käytännössä 36 prosenttia, mikä on kestämätöntä. Liian moni elää viheliäisessä köyhyydessä. Emme ole lähelläkään sellaista taloudellista kasvu-uraa, joka toisi paremman elämän kaikille. Olemme jopa vähemmän tasa-arvoinen yhteiskunta kuin mitä olimme vuonna 1994.”

Hurjaa tekstiä. Vuonna 1994 apartheid sai kuoliniskun, kun Etelä-Afrikassa pidettiin ensimmäiset vapaat vaalit. Mandelan ANC-puolue sai 60 prosenttia äänistä. Mandelasta tuli presidentti ja uudistaja de Klerkistä hänen toinen varapresidenttinsä.


Mikään vuodesta 1978 hallituksessa ministerinä istuneen de Klerkin taustassa ei antanut olettaa, että hänestä tulisi uudistaja. Hän kuitenkin muutti kaiken ilmoittaessaan vuonna 1989 heti valtaan noustuaan, että hän on valmis keskustelemaan kaikkien rauhaan pyrkivien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähtökohta oli selvä: de Klerk oli rasisti, joka oli kannattanut apartheidia vuosikymmeniä. Ja apartheidhallinnolle Mandela oli terroristi, joka omienkin sanojensa mukaan perusti ANC:n aseellisen siiven ja järjesti sabotaaseja hallituksen horjuttamiseksi.

Mandela kertoo muistelmissaan, että tavattuaan de Klerkin hän totesi löytäneensä miehen, jonka kanssa voi tehdä kauppaa. Pian Mandela ja muut poliittiset vangit vapautettiin ja neuvottelut alkoivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta miksi de Klerk ryhtyi uudistajaksi? Oliko kyseessä pakko vai ylevämmät motiivit? Ainakin Etelä-Afrikan maine oli todella kehno tuolloin. Silloin ja vieläkin huhuttiin, että Etelä-Afrikka voisi olla jopa Olof Palmen salamurhan takana, ja useat Hollywood-filmit Huuto vapaudelle -elokuvasta Tappava ase 2 -hittiin esittelivät Etelä-Afrikan valkoiset konnina. Poptähdetkin osoittivat mielipiteitään apartheidin vastaisilla lauluilla Free Nelson Mandela -hitistä Sun City -hittiin.

”Kun tulin presidentiksi, mitään erityistä konfliktivaaraa ei ollut lyhyellä tähtäimellä”, de Klerk väittää.

Hätätilalaki heinäkuussa 1986 oli hänen mielestään palauttanut järjestyksen. Sotilaallinen uhka väheni 1988, kun Kuuba veti 50 000 sotilastaan pois Angolasta. Ja YK:ssa työskennelleen Martti Ahtisaaren vetämä prosessi johti Namibian itsenäistymiseen ja alueen vakautumiseen vuonna 1989.

”Myös Berliinin muuri murtui saman vuoden marraskuussa”, de Klerk muistuttaa.

”Se symboloi Neuvostoliiton romahtamista ja oli melkoinen takaisku ANC:lle ja Etelä-Afrikan kommunistiselle puolueelle, joka käytännössä kontrolloi ANC:n aseellista siipeä”, hän näkee.

”Ymmärsimme, että tilanne ei enää koskaan olisi niin suosiollinen neuvotteluille.”

De Klerk jatkoi purkamalla useita apartheidlakeja jo vuonna 1991 ja voittamalla valkoisille suunnatun kansanäänestyksen apartheidista luopumisesta vuonna 1992.

Arkkipiispa Desmond Tutu myöntää muistelmissaan, että juuri de Klerk sai valtaosan valkoisista vakuuttuneeksi siitä, että oli heidän oma etunsa luopua neuvottelujen kautta yksipuolisesta vallasta ja sallia vapaat vaalit.

Välillä neuvottelut katkesivat väkivaltaisuuksiin. De Klerk näytti myös jäävän kiinni ”hajota ja hallitse” -taktiikasta, jossa hän peluutti zulujen Inkathaa ja ANC:n kannattajia vastakkain. Hänen omasta roolistaan julmuuksissa on väitteitä, jotka hän on toistuvasti kiistänyt.

Lopulta Nobelin rauhanpalkinto kuitenkin jaettiin Mandelalle ja de Klerkille vuonna 1993 ja Etelä-Afrikka siirtyi demokratiaan.

Jos saisitte aloittaa alusta 1980-luvulla, mitä tekisitte toisin?

”Tekisin uudelleen kaikki suuret päätökset, jotka johtivat siihen, että meistä tuli perustuslaillinen demokratia. Yrittäisin kuitenkin saada aikaan paljon vahvemman sopimuksen siitä, miten käsittelemme menneisyytemme vaikeita kysymyksiä.”

Ihmisoikeuksien näkökulmasta jokainen apartheidpäivä oli liikaa. De Klerkin näkökulmasta toimet apartheidin purkamiseksi eivät olisi onnistuneet kymmenen vuotta aiemmin.

”Omat kannattajamme [Etelä-Afrikan kansallispuolue] eivät olisi sitä hyväksyneet. Lisäksi Neuvostoliiton tuki ANC:lle ja kommunistipuolueelle olisi aiheuttanut vakavan vaaran siitä, että olisimme päätyneet kommunistiseen valtioon nykyisen perustuslaillisen demokratian sijasta”, hän muistuttaa.

Mitä nykyisin ajattelette Nelson Mandelasta? Mitkä ovat suurimmat väärinkäsitykset hänestä?

”Maailma pitää Mandelaa oikeutetusti yhtenä 1900-luvun suurimmista johtajista. Hän oli vaikuttavimpia ihmisiä, joita olen tavannut pitkän poliittisen urani aikana”, de Klerk vastaa.

”Samalla hän oli viimeinen väittämään itseään pyhimykseksi. Hän saattoi olla armoton vastustaja poliittisissa prosesseissa. Hänellä oli toisaalta myös valtavasti viehätysvoimaa, karismaa ja synnynnäisen aristokraatin luontevaa itsevarmuutta.”


De Klerk katsoo, että hänen omia toimiaan on usein tulkittu väärin. Oikeistokriitikot ovat väittäneet, että hän myi oman kansansa eli afrikaanerit.

”Ja vasemmistolaiset kriitikkoni väittävät, että minut pakotettiin perustuslaillisiin neuvotteluihin. He ovat väärässä. Erittäin varteenotettava sotilaallinen voimamme oli täysin vahingoittumaton. Neuvostoliiton uhka oli romahtanut. ANC:n aseellinen taistelu ei uhannut meitä. Ja pakotteista huolimatta taloutemme kasvoi 2,7 prosenttia vuonna 1990 eli nopeammin kuin nyt.”

De Klerk väittää jopa, että apartheidia olisi voitu jatkaa vielä vuosikymmeniä.

”Mutta voimatasapaino olisi lopulta kääntynyt meitä vastaan. Myöhemmin ja heikommista asemista emme olisi saaneet tällaista perustuslakia.”

Seurasitte Mandelan presidenttikautta ensin vara­presidenttinä ja sitten oppositiojohtajana. Mitkä olivat presidentti Mandelan suurimmat saavutukset ja virheet?

”Suurimpia saavutuksia oli, että Mandela pystyi pitämään joukkonsa yhtenäisenä läpi neuvottelujen kaikkien maatamme kohdanneiden kriisien keskellä ja se, että hän työskenteli väsymättä kansallisen sovinnonteon puolesta”, de Klerk arvioi.


”Mandelan suurin virhe oli kieltäytyminen varmistamasta sitä, että totuus- ja sovinnontekoprosessi olisi sujunut kattavammin ja tasapainoisemmin.”

De Klerk viittaa arkkipiispa Desmond Tutun totuuskomission toimintaan, jossa vainotuilta kerättiin kuvauksia sorrosta ja väkivallasta ja syyllisiltä kerättiin julkisia tunnustuksia, jotka takasivat armahduksen.

On totta, että valtaa pitäneiden apartheidkoneiston tai ANC:n väkivaltaa ei pystytty komissiossa käsittelemään kattavasti, mutta molempia toki käsiteltiin. Sekä ANC että de Klerk yrittivät turhaan saada oikeusteitse poistettua heille epämieluisia kohtia totuuskomission raportista.

Etelä-Afrikassa on vaalit jälleen ensi vuonna. Näillä näkymin ANC:n asema heikkenee, mutta sen ennakoidaan säilyttävän enemmistönsä. Mitkä ovat de Klerkin suurimmat huolenaiheet jo mainittujen lisäksi?

”Monien ongelmiemme juuret ovat täysin sopimattomissa rodullisissa, poliittisissa ja taloudellisissa ideologioissa”, hän vastaa.

”Vuosina 2009–2017 osa valtaa pitävästä eliitistä hankki itselleen tärkeitä valtiollisia instituutioita ja valtionyrityksiä perustuslain vastaisesti kahmiakseen itselleen hillittömästi rahaa.”

Tämä viittaa entisen presidentin Jacob Zuman valtakauteen. Korruptiosyytöksiä käydään läpi Etelä-Afrikassa lähes päivittäin.

Helmikuussa uutena presidenttinä aloitti Mandelan neuvottelijana aikoinaan toiminut ja Etelä-Afrikan rikkaimmaksi mieheksi noussut Cyril Ramaphosa. Nähtäväksi jää missä määrin hän pystyy paikkaamaan ANC:n mainetta ennen vaaleja.

”ANC lähti rapauttamaan vähemmistöjen oikeuksia jo vuonna 2012 julistaessaan uuden vaiheen alkaneeksi kansallisessa demokraattisessa vallankumouksessa”, de Klerk varoittaa.

”Viime vuosina ANC on vain syventänyt yhteisöjemme välisiä kuiluja.”

Fakta

Apartheidista vapauteen


 Etelä-Afrikka siirtyi avoimeen apartheidiksi kutsuttuun rotuerottelujärjestelmään vuonna 1948.

 Nelson Mandela taivutti ANC-liikkeen väkivallan poluille vuonna 1960, ja hänestä tuli järjestön aseellisen siiven ensimmäinen johtaja.

 Mandela tuomittiin ensin viiden vuoden vankeuteen ja sen aikana myös elinkautiseen vankeuteen.

 Uusi presidentti Frederik Willem de Klerk purki apartheidia vuodesta 1989. Hän vapautti Mandelan ja sai hänen kanssaan Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1993.

 Vuonna 1994 Mandela nousi maan presidentiksi. De Klerk jatkoi varapresidenttinä ja myöhemmin oppositiojohtajana.

 Mandela kuoli vuonna 2013. Hänen ANC-puolueensa on hallinnut Etelä-Afrikkaa jo 24 vuotta.

 Seuraavat parlamenttivaalit ovat ensi vuonna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  4. 4

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  7. 7

   Venäjän yliääni­pommittajien lento Venezuelaan nostatti sanasodan Moskovan ja Washingtonin välille

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Kanadalaiskolumnisti sai yllätysviestin Twitterin lakitiimiltä: ”Sisältö rikkoo Pakistanin rikoslakia”

  10. 10

   Varoitus tsunamista peruttiin ja se osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi – tutkijoilla on uusi teoria siitä, miksi tsunami pääsi yllättämään Indonesiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  8. 8

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  9. 9

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  10. 10

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää