Ulkomaat

Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

Ruotsi otti juuri suuren askeleen kohti uusintavaaleja.

Tukholma

Ruotsi otti keskiviikkona suuren askeleen kohti uusia vaaleja, kun Ruotsin parlamentti eli valtiopäivät äänesti kumoon oikeiston pääministeriehdokkaan Ulf Kristerssonin äänin 195–154.

Tämä on historiallista. Aina aikaisemmin Ruotsin historiassa ensimmäinen parlamentille ehdotettu pääministeriehdokas on läpäissyt äänestyksen ja päässyt muodostamaan hallitusta.


Tällä kertaa parlamentin puhemies kuitenkin pani Kristerssonin äänestykseen ilman varmuutta tuloksesta, jotta neuvotteluihin saataisiin vauhtia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhemiehellä on neljä mahdollisuutta ehdottaa parlamentille pääministeriä. Jos kaikki niistä äänestetään nurin, järjestetään uudet vaalit. Yksi näistä yrityksistä on nyt käytetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaalit pidettiin syyskuussa. Hallituksen muodostaminen on kestänyt pidempään kuin koskaan aiemmin Ruotsin historiassa.

Parlamentin puhemies ilmoittaa jatkotoimista torstaina. Yksi mahdollisuus on, että tunnustelutehtävä annetaan seuraavaksi keskustan puheenjohtajalle Annie Lööfille, joka yrittäisi avata umpisolmua vasemmiston ja oikeiston rajat ylittävällä yhteistyöllä. Se ei ole helppoa.

Aikaisemmin syksyllä tällaisissa yrityksissä epäonnistuivat sekä Kristersson että istuva pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven.

Kristerssonin jälkeen seuraavaksi äänestetään mahdollisesti jälleen Löfvenistä. Ennen tuota äänestystä jotain merkittävää pitäisi kuitenkin tapahtua puolueiden asetelmissa. Löfvenin vasemmistohallitus äänestettiin pian vaalien jälkeen nurin porvariallianssin ja ruotsidemokraattien voimin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Löfvenillä voi kuitenkin olla mahdollisuus jatkaa pääministerinä, jos hän onnistuu houkuttelemaan keskustan ja liberaalit mukaan leiriinsä.

Keskustan Lööfin nouseminen pääministeriksi on edelleen epätodennäköistä, koska keskusta sai vaaleissa vain 8,6 prosenttia äänistä. Lisäksi Lööf itse torjuu arvailut pääministerihaaveistaan. Hän sanoi tiistaina Dagens Nyheterille, että ”emme tarvitse lisää pääministeriehdokkaita”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kristersson on ollut koko ajan oikeiston ykkösehdokas pääministeriksi. Hän johtaa Ruotsin niin kutsuttua porvariallianssia, johon kuuluvat hänen oman puoleensa kokoomuksen lisäksi keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit.

Keskiviikkona kuitenkin keskusta ja liberaalit äänestivät Kristerssonia vastaan. Tämä johtui siitä, että läpi päästessään Kristerssonin hallitus olisi ollut täysin riippuvainen nationalistipuolue ruotsidemokraateista.

Sekä keskusta että liberaalit lupasivat vaalikampanjoissaan moneen kertaan, että he eivät tule antamaan muukalaisvihamielisenä pitämälleen puolueelle mitään vaikutusvaltaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Kristerssonia vastaan äänesti koko vasemmistoblokki, eli sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue.

”Kristerssonin hallitus olisi Ruotsin historian oikeistolaisin”, perusteli äänestystä edeltäneessä puheessaan sosiaalidemokraattien ryhmäjohtaja Anders Ygeman.

Syyskuun vaalitulos oli enemmistöjen muodostamisen kannalta vaikea. Kokeile tästä, minkä puolueiden äänillä päätöksiä syntyisi.Kristerssonin suunnittelemaan hallitukseen olisivat kuuluneet vain kokoomus ja kristillisdemokraatit, mutta se olisi tarvinnut ruotsidemokraattien kyllä-ääniä saadakseen myöhemmin budjettinsa läpi.

Tämä johtuu siitä, että vasemmistopuolueet sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue saivat vaaleissa valtiopäiville yhden paikan enemmän kuin porvaripuolueiden nelikko.

”Olisi ainutlaatuista Ruotsin historiassa, että nationalistinen ja populistinen puolue päästettäisiin tällaiseen asemaan”, keskustajohtaja Lööf sanoi keskiviikkona Ruotsin valtiopäivillä juuri ennen äänestystä.

”He näkevät muualta tulevat vain uhkana ja asettavat ihmiset toisiaan vastaan”, Lööf sanoi vakavalle ja hiljaiselle valtiopäiväsalille.

Ruotsidemokraatit tiedottivat jo tiistaina, että ne painavat äänestyksessä kyllä-nappia. Tämä oli hienoinen yllätys osalle ruotsalaisista politiikan kommentaattoreista.

Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson on tähän mennessä sanonut, että hänen puolueensa pyrkii kaatamaan kaikki hallitukset, jotka eivät anna ruotsidemokraateille riittäviä takuita heidän äänestäjiensä huomioimisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa entistä kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa ja lisärahaa poliisille.

Kokoomusjohtaja Kristersson ei edelleenkään ole suostunut neuvottelemaan Åkessonin kanssa, eikä julkisuudessa ole muutenkaan ollut merkkejä selkeistä myönnytyksistä ruotsidemokraateille.

Åkesson antaa kuitenkin ymmärtää, että heidän kannaltaan myönteisiä viestejä on saatu.

”Niiden signaalien perusteella, joita olemme saaneet, meillä on hyvät syyt olettaa, että kokoomuksen ja kristillisdemokraattien hallitus antaa meille edellytykset saada vaikutusvaltaa politiikkaan tulevien neljän vuoden aikana”, Åkesson sanoo ruotsidemokraattien tiedotteessa.

Tiedotteessa sanotaan myös, että ruotsidemokraateilla on ”pidemmälle tähtääviä syitä” äänestää Kristerssonin puolesta. ”Poliittinen maisema muuttuu, blokkipolitiikka murtuu ja uudet konfliktilinjat johtavat uusiin, ajankohtaisempiin ryhmittymiin.”

Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa, että ruotsidemokraatit toivoo porvariallianssin murtuvan nyt pysyvästi. Näin ollen uusi oikeiston valtaryhmittymä muodostuisi tulevaisuudessa juuri kokoomuksesta, kristillisdemokraateista ja ruotsidemokraateista. Tämä on ollut Åkessonin tavoite jo vuosikausia.

”Tältä ryhmittymältä puuttuu vain 21 paikkaa, jotta se saisi enemmistön valtiopäivillä, ja useimpien arvioiden mukaan sen saavuttaminen on hyvin todennäköistä lähitulevaisuudessa”, Åkesson jatkaa tiedotteessa.

Ruotsidemokraatit tähtää siis päätöksellä jo seuraaviin vaaleihin. Syyskuun vaaleissa Ruotsidemokraatit sai 17,5 prosenttia äänistä. Kasvu edellisiin vaaleihin oli merkittävä, mutta puolue pysyi kolmanneksi suurimpana puolueena sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen jälkeen.


Åkessonin taktiikka voi hyvinkin toimia. Kyllä-äänillään ruotsidemokraatit antoivat keskustalle ja liberaaleille entistä selkeämmän syyn ottaa etäisyyttä kokoomukseen ja kristillisdemokraatteihin. Lyhyellä aikavälillä tämä jako kuitenkin lisää vasemmistohallituksen todennäköisyyttä.

Keskiviikon äänestyksen ehkä merkittävin seuraus on porvariallianssin keskellä kulkevan kuilun syveneminen.

Kristerssonia vastaan äänestäneiden liberaalien johtaja Jan Björklund sanoi puheessaan, että hän ei ole koskaan aikaisemmin saanut vastaavaa vihaviestien tulvaa oikeiston edustajilta kuin ennen tätä äänestystä.

Björklund sanoi, että liberaalit olisivat ilman muuta äänestäneet Kristerssonin puolesta, jos kyse olisi vain hänestä ja hänen politiikastaan. ”Tässä on kuitenkin kyse jostakin paljon suuremmasta”, Björklund sanoi.

Sen jälkeen hän muistutti oikeistopopulismin noususta Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Ruotsidemokraattien johtaja Åkesson puolestaan totesi puheessaan, että Ruotsin politiikan vanhat tavat eivät nykytilanteessa enää toimi. Hän muistutti, että ruotsidemokraatteja äänesti yli miljoonaa ruotsalaista.

”Emme vaadi suurempaa vaikutusvaltaa kuin minkä se antaa. Emmekä ole vaatineet mahdottomia”, hän sanoi.

Hän vetosi esimerkkeihin naapurimaista, joissa vastaavat puolueet on otettu mukaan yhteisiin poliittisiin keskusteluihin ja aina hallitukseen asti. ”Katsokaa Norjaa, katsokaa Suomea!” hän vetosi.

Norjassa oikeistopopulistinen edistyspuolue on mukana konservatiivien johtamassa hallituksessa. Suomessa perussuomalaiset ja sittemmin siniset ovat istuneet hallituksessa yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa. Perussuomalaiset tekevät ruotsidemokraattien kanssa tiivistä yhteistyötä.

Fakta

Ruotsin vaalit pidettiin yli kaksi kuukautta sitten


 Ruotsissa pidettiin parlamenttivaalit 9. syyskuuta.

 Hallituksen muodostaminen on kestänyt pidempään kuin koskaan Ruotsin historiassa.

 Vaaleissa sosiaalidemokraatit säilytti suurimman puolueen asemansa, vaikka sakin historiansa huonoimman tuloksen. Toiseksi suurimpana puolueena pysyi kokoomus. Ruotsidemokraatit pysyi kolmantena puolueena ja kasvatti kannatustaan tuntuvasti. Vaalien kasvajia olivat myös keskusta ja vasemmistopuolue.

 Kaikki puolueet ovat sanoneet, että ne eivät halua istua samassa hallituksessa ruotsidemokraattien kanssa. Kokoomus ja kristillisdemokraatit olisivat kuitenkin valmiit ottamaan heiltä tukea oppositiosta käsin.

 Vasemmistoblokkiin laskettavat puolueet eli sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue saivat valtiopäiville yhteensä yhden paikan enemmän kuin porvariallianssi eli kokoomus, keskusta, kristillisdemokraatit ja liberaalit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja

  5. 5

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   CNN julkaisi murhatun sauditoimittajan viimeiset sanat: ”En pysty hengittämään”

  8. 8

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  9. 9

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  10. 10

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   The Times: Venäjään kytkeytyvät tilit lietsoivat Ranskan levottomuuksia sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tiina Nikulaisen työ on kertoa haavoittuvaisille nuorille kaikkein vaikeimmista asioista – Nyt palkittu opettaja neuvoo, kuinka puhua seksistä oman lapsen kanssa Tilaajille
  3. Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa Tilaajille
  4. Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita
  5. Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille Tilaajille
  6. Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan Tilaajille
  7. Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”
  8. Poika saunoo vain kauden päätteeksi – joukkueiden saunaillat ovat jo tilasto­harvinaisuus
  9. Avolouhokset uhkaavat luontoa jopa Saimaan rannoilla ja Lapin arvokkaimmilla matkailu- ja tunturialueilla
  10. Marsa Perttula haluaa opettaa niitä, joiden kohdalla aiemmat opettajat ovat luovuttaneet – Suomesta pitää löytyä työ­paikkoja luku­taidottomillekin, hän sanoo Tilaajille
  11. Onko ihmisoikeuksien julistuksella arvoa? Olisi helppo vastata ei
  12. Näytä lisää