Ulkomaat

Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna

EU-komissio julkisti brexit-sopimuksen raakaversion keskiviikkoiltana.

Lontoo/Bryssel

Britannian konservatiivihallitus antoi keskiviikkoiltana tukensa brexit-sopimukselle, pääministeri Theresa May kertoi antaessaan lyhyttä lausuntoaan virka-asuntonsa ovella.

”Tämä on ratkaiseva askel, jonka ansiosta voimme nyt siirtyä eteenpäin”, May sanoi viisituntisen brexit-hätäkokouksen loputtua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mayn jälkeen oman tiedotustilaisuutensa pitäneen EU27-ryhmittymän pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan saavutettu sopu on merkittävä ja sopimus kattava, mutta työtä on vielä edessä.

”Olemme neuvotelleet Britannian kanssa, emme sitä vastaan. Tämä on tärkeä hetki, mutta edessä on pitkä ja vaikea polku. Haluamme Britannian kanssa kunnianhimoisen ja kestävän kumppanuuden, mutta työtä on tehtävänä”, Barnier sanoi toimittajille Brysselissä.

EU-komissio julkisti brexit-sopimuksen raakaversion keskiviikkoiltana. 585-sivuiseen sopimukseen voi tutustua täällä.


May sanoi keskiviikkoiltana uskovansa, että raakasopimus on paras mahdollinen, joka EU-eroneuvotteluissa voidaan saavuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Valinnat olivat vaikeita, etenkin mitä tulee Pohjois-Irlannin kysymykseen. Hallituksen yhteinen päätös kuitenkin oli, että hallituksen tulee tukea brexit-raakasopimusta sekä poliittista julistusta [EU:n ja Britannian] tulevasta suhteesta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääministeri sanoi tuntevansa ”niin järjellään kuin sydämelläänkin”, että päätös on Yhdistyneen kuningaskunnan eduksi.

Barnierilta kysyttiin Brysselissä, onko brexit-sopimus enää neuvoteltavissa, eli onko kyseessä ”ota tai jätä” -tilanne brittiparlamentille.

”Neuvottelijat ovat kantaneet vastuunsa. Ja nyt muiden osapuolien on kannettava vastuunsa”, Barnier sanoi.

Maylla oli keskiviikkona tukalat paikat, kun hänen piti ylipuhua omansa eli konservatiivihallituksen ministerit brexit-sopimuksen taakse.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan osa konservatiivipuolueen brexit-leiristä on kuitenkin niin tyytymätön tuoreeseen sopimukseen, että pääministeri Mayta saatetaan yrittää syrjäyttää paikaltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kriitikoita ärsyttää muun muassa brexit-raakasopimuksen kohta, jonka mukaan EU ja Yhdistynyt kuningaskunta rakentavat yhteisen tullialueen, jos Pohjois-Irlannin rajan avoimuuden säilyttämiseksi ei löydy muuta ratkaisua. Tässä tilanteessa Britannia säilyisi yhä tiukasti EU-sääntöjen vaikutuspiirissä, mikä on brexit-leirille sietämätöntä.

Yhtä lailla brexitin kannattajien voi olla vaikea hyväksyä sitä, että jos EU:n ja Britannian mahdollinen brexitin jälkeinen riitatilanne koskee EU-lain oikeaa tulkintaa, asian ratkaisee EU:n tuomioistuin.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuvasi keskiviikkoista edistysaskelta Twitterissä ”tärkeäksi”. Samoilla linjoilla oli valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), joka sanoi STT:lle, että kyseessä on ”iso askel eteenpäin ja toivottavasti siinä ovat edellytykset sovulle ja ratkaisulle”.
Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki sai keskiviikkona Brysselissä katsauksen sopimuskohtiin. Itse sopimusta ei vielä jaettu kirjallisessa muodossa, sillä se on ”valtava, monisatasivuinen asiakirja.”

”Nyt olemme jo aika pitkällä. Sopimusteksti on kuitenkin tässä vaiheessa vasta neuvottelijoiden näkemys, eli jäsenmaiden, myös Suomen, pitää hyväksyä se. Jos Britanniasta tulee vihreää valoa, meidän työryhmämme alkaa käydä torstaina läpi sopimusta kohta kohdalta. Jäsenmaat arvioivat, onko pääneuvottelija Michel Barnier toiminut saamansa neuvottelu mandaatin puitteissa vai ei”, Rislakki kertoi myöhään keskiviikkona.

Rislakin mukaan marraskuun 25. päivän huippukokous on edelleen mahdollinen, jos Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kokee, että neuvotteluissa on saavutettu riittävää edistystä. Silloin on Rislakin mukaan viimeinen mahdollisuus ylimääräiselle kokouksella valtiojohtajien aikataulujen puitteissa.

Ennen brittihallituksen monituntiseksi venynyttä brexit-kokousta May puhui brittiparlamentin alahuoneessa kansanedustajille. May esiintyi itsevarmasti, mutta ei antanut parlamentaarikkojen kysymyksiin brexit-sopimuksen yksityiskohdista suoraa vastausta.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn leimasi brexit-sopimuksen heti alkuun epäonnistuneeksi luomukseksi. Hänen mukaansa sen enempää alustavaa sopimusta kuin EU-eroa ilman sopimusta on mahdotonta hyväksyä:

”Yrittääkö pääministeri yhä tuputtaa parlamentille mahdotonta valintaa sotkuisen sopimuksen ja sopimuksettoman eron välillä – – Emme voi antaa hallituksen tuhota tämän maan taloutta.”

May puolestaan ilmoitti, että konservatiivihallitus antaa nyt briteille EU-eron, jonka kansa haluaa.

Corbynin ohella myös Skotlannin kansallispuolue SNP ilmaisi tyytymättömyytensä brexit-sopimukseen.

”Meidän täytyy pysyä sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Pääministeri ei saa kiskoa Skotlantia ulos EU:sta vastoin tahtoamme”, SNP:n parlamenttiryhmän johtaja Ian Blackford sanoi.

May toisti kuitenkin vanhan kantansa:

”Uutta kansanäänestystä ei tule. Jätämme EU:n tulliliiton ja sisämarkkinat.”

Britannia ja muu EU saavuttivat alustavan sovun brexitin ehdoista myöhään maanantai-iltana, ja tieto läpimurrosta tuli julkisuuteen tiistaina.

Vaikka Britannian EU-eron ehdoista on neuvoteltu jo lähes kaksi vuotta, ei sovun löytyminen tyydytä Britanniassa. Kovaa kritiikkiä kuuluu nyt niin brexitin kannattajien kuin sen vastustajienkin taholta.

 

Suurin haaste on se, mitä tapahtuu brittiparlamentissa.

Onkin mahdollista, että Britanniassa nähdään myös ministerieroja. Etenkin brexit-leiri on vihainen. Se tulkitsee brexit-sopimuksen sekä tulevan EU–UK-suhteen luonnostelmien pettävän lupaukset täyserosta: Britannian pitää tulevaisuudessakin noudattaa isoa osaa EU-säännöksiä.

Brexit-sopimus pitää hyväksyä brittihallituksen ja -parlamentin lisäksi myös EU-parlamentissa, sekä saattaa voimaan kaikissa EU:n jäsenmaissa brexit-päivään eli 29. maaliskuuta 2019 mennessä.

Suurin haaste on kuitenkin se, mitä tapahtuu brittiparlamentissa. Sopimuksen vastustajia löytyy eri leireistä yli puoluerajojen.

On myös täysin mahdollista, että sopimus ei mene läpi alahuoneessa. Silloin Britanniaa uhkaa iso poliittinen kriisi, ja Mayn hallitus todennäköisesti kaatuu. Mahdollista on yhä sekin, että Britannia ajautuisi ulos EU:sta ilman mitään sopimusta, mikä olisi hyvin haitallista niin Britannialle itselleen kuin myös muulle EU:lle.

Brexitiä vastustavat poliitikot sekä koko ajan voimistuva kansanliike on vaatinut uutta kansanäänestystä saavutetusta sopimuksesta. Mayn hallitus on kuitenkin tiukasti uutta äänestystä vastaan.

Brexit-sovun solmimista viivästytti pitkään kysymys siitä, kuinka Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan avoimuus taataan brexitin jälkeen. Britannian ja muun EU:n jo viime joulukuussa sopima niin sanottu ”backstop” eli eräänlainen vakuutusjärjestelmä Pohjois-Irlannin mahdollisesta jäämisestä soveltuvin osin EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoille ei kelvannutkaan sellaisenaan Maylle.

Nyt ongelma ratkaistaan siis sillä, että koko Yhdistynyt kuningaskunta jää ainakin väliaikaisesti samaan tullialueeseen EU:n kanssa, jos muuta ratkaisua Pohjois-Irlannin kysymykseen ei ajoissa löydy.

”Irlannin ja Pohjois-Irlannin ratkaisussa vältimme kovan rajan”, Barnier sanoi keskiviikkoiltana Brysselissä.

Mikäli sopimusta Pohjois-Irlannin asemasta ei synny edes siirtymäajan jälkeen, tulee käyttöön nyt sovittu backstop-vakuusmalli. Silloin muodostetaan EU–Britannia-tullialue, joka noudattaa sisämarkkinoiden pelisääntöjä. Barnierin mukaan vakuusmalli kehittyi paljon viime viikkojen aikana, ja se luotiin Britannian ehdotuksen pohjalta.

Neuvottelut tulevasta kauppa- ja taloussuhteesta jatkuvat heti Britannian EU-eron jälkeen maaliskuun lopussa. Neuvottelujen takaraja on heinäkuussa 2020.

Britannia voi pyytää myös brexitin siirtymäajan pidennystä milloin tahansa ennen heinäkuuta vuonna 2020. Siirtymäajan aikana koko Yhdistynyt kuningaskunta jatkaa EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa kuten nytkin, mutta ilman äänivaltaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia ja EU
 • Britannia
 • Brexit
 • Jenni Virtanen
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sixten Boström aloittaa PK-35:n valmennuspäällikkönä ensi vuoden alusta
  3. Hindunationalisteille ja pääministeri Modille tappio 170 miljoonan intialaisen osavaltioissa – Gandhien vanha valtapuolue voimistuu tiellä kevään jättivaaleihin
  4. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  5. Ruotsi sai oikeistolaisen budjetin ruotsidemokraattien tuella, vaikka hallituksesta ei ole tietoakaan – ”Emme ole kaappaamassa tilannetta”
  6. We Jazz näytti monta loistavaa esimerkkiä kuvan ja musiikin yhdistämisestä – Komeda-dokumentin yllätysesiintyjä häikäisi yleisön
  7. Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28
  8. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  9. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  10. Lato tuhoutui Vantaalla – videot näyttävät todennäköisesti tahallaan sytytetyn tulipalon rajuuden
  11. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  12. Näytä lisää