Ulkomaat    |   HS-analyysi

Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

Arviot Melania Trumpista heiluvat laidasta laitaan – rahakasta avioliittoa halunneesta ”itätytöstä” presidentin puolison perinteisen roolin haastavaan radikaaliin, kirjoittaa analyysissään HS:n toimittaja Pekka Mykkänen.

Yhdysvalloissa sattui tiistaina jotain perin epätavallista. Presidentti Donald Trumpin puolison Melania Trumpin nimissä julkistettiin lausunto, jossa vaadittiin turvallisuusneuvonantaja Mira Ricardelin erottamista.

”Ensimmäisen naisen kanta on, että hän [Ricardel] ei enää ansaitse kunniaa palvella tätä Valkoista taloa”, Melania Trumpin viestintäjohtajan Stephania Grishamin antamassa lausunnossa todettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

NBC-kanavan arvion mukaan vaatimus on ”epätavallinen, jopa ennenkuulumaton”. Yleensä presidentin puolisoilla ei ole mitään suoraa kosketusta kansallisen turvallisuuden asioihin, saatikka merkittävien virkamiesten nimityksiin tai potkuihin.

Erikoinen ulostulo haastaa voimakkaasti käsityksen siitä, millaista valtaa Melania Trump käyttää Valkoisessa talossa. Melko yleinen mielikuva hänestä heiluu näkymättömän ja seinäkukkasen välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amerikkalaismedian mukaan Melania Trumpin esikunnan ja Mira Ricardelin suhde olisi kärjistynyt lokakuisen Afrikan-matkan valmistelun yhteydessä. Melania Trump edusti maataan yksin ilman presidentin suurta varjoa ja lopulta myös ilman Ricardelia, jonka oli alun perin määrä olla matkassa.

ABC-kanavan mukaan Ricardel kohteli Melania Trumpin avustajia matkan alla niin ”epäkunnioittavasti”, että asiassa piti tukeutua presidentin kansliapäällikön John Kellyn apuun.

USA Today -lehden mukaan riita olisi koskenut osittain sitä, kuka istui Afrikan-matkalla missäkin päin lentokonetta. Lehden ja uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan Melania Trump ei ole koskaan tavannut Ricardelia, mikä kertoisi, että kiistassa on kyse alemmalla tasolla virinneestä riidasta.

The Washington Post -lehden toimittajan Josh Dawseyn mukaan Ricardelin potkuista ei ollut vielä tiistai-iltaan mennessä päätetty ja kansallisen turvallisuuden ykkösneuvonantaja John Bolton yrittäisi pelastaa Ricardelin työpaikan. Ricardel on vaikutusvaltaisena pidetyn Boltonin aisapari ja Boltonin oma valinta tehtävään.
Mikäli Melania Trumpin vaatimus johtaa Ricardelin potkuihin, presidentin vaimolla olisi todistetusti valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia mieheensä, jota kukaan ei ole näkyvästi saanut pysymään kurissa. Tällaista käsitystä on Melania Trumpista toki viljelty aiemminkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Politico-lehti kirjoitti Trumpin presidenttikauden alkuvaiheessa, että Melania Trump on miehensä tavoin kaapeli-tv-uutisten suurkuluttaja, joka pitää miestään ajan tasalla julkisuudessa lentävistä väitteistä ja joka suhtautuu kriittisesti Valkoisen talon henkilöstön juonitteluun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehden mukaan presidentillä oli tapana perustella päätöksiään viittaamalla vaimonsa näkemyksiin. ”Hän [Melania] varjelee yksityisyyttään ja on hyvin älykäs. Joka luulee, että hän on pelkkä mannekiini, ei tiedä mistä puhuu”, totesi presidentti Trumpin pitkäaikainen liittolainen Roger Stone lehdelle.

Melania Trump on sittemmin haastanut ainakin yhdellä julkisella lausunnolla presidenttimiehensä taannoisen tiukan maahanmuuttopolitiikan, jonka mukaisesti Yhdysvaltoihin luvattomasti saapuneet lapset ja vanhemmat revittiin erilleen. Hän on myös käynnistänyt omalla aloitteellaan nettikiusaamisen vastaisen Be Best -kampanjan ja pyrkinyt parantamaan afrikkalaislasten koulutusoloja.
Kampanjat ovat kuitenkin joutuneet pilkan kohteiksi, sillä presidentti Trump on puhunut Afrikan ”persläpimaista” ja hänen nettikäyttäytymisensä on kaukana esimerkillisestä. Monet presidentin tviitit ovat kuin koulukiusaajien opaskirjasta.

”Olen täysin tietoinen siitä, että ihmiset ovat skeptisiä, kun puhun tästä aihepiiristä. Mutta se ei lopeta minua tekemästä sitä, minkä tiedän olevan oikein”, Melania Trump totesi CNN-kanavan haastattelussa.


Aktiivisen ja asioihin perehtyvän ensimmäisen naisen imagoa on romuttanut parikin plagiointiepäilyä. Yksi Melania Trumpin puhe oli paikoin kuin kopio hänen edeltäjänsä Michelle Obaman puheesta ja hänen nimissään julkaistu Be Best -kampanjan kirjanen oli hyvin identtinen verrattuna vuosia aiemmin julkaistuun liittovaltion kauppakomission dokumenttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisen stand up -koomikoiden viljelemän karikatyyrin mukaan Melania Trump on avioliitossaan riutuva panttivanki, joka odottelee muhevaa perintöä ja jolla on jäätävät välit syrjähypyistään ja ahdistelusta syytellyn presidentin kanssa.

Tätä vaikutelmaa pönkitti se, että Melania Trump ei heti muuttanut Valkoiseen taloon miehensä noustua valtaan. Tätä perusteltiin kuitenkin sillä, että pariskunnan yhteisen pojan Barronin haluttiin käyvän kouluvuotensa loppuun kotikaupungissaan New Yorkissa.

Kulissiavioliiton mielikuvaa voimisti esimerkiksi taannoinen video, jonka välittämän vaikutelman mukaan Melania ei halua pitää Donaldia edes kädestä. Melania Trump, 48, on miestään neljännesvuosisadan nuorempi slovenialaissyntyinen malli, mikä joidenkin mielestä vahvistaa stereotypiaa itäeurooppalaisista naisista rahakkaisiin naimisiin pyrkivinä ”itätyttöinä”.

”Nyt länsimainen narraatio on vakiinnuttanut itänaisen seksityöläiseksi tai surulliseksi postimyyntimorsiameksi, riiston ja epätasa-arvon symboliksi, modernin orjuuden kuvaksi. Aina kun sinäkin avaat television ja kuulet tutun aksentin, nainen ruudussa on prostituoitu, strippari tai postimyyntimorsian”, luonnehti kirjailija Sofi Oksanen HS:n julkaisemassa ”avoimessa kirjeessä” Melania Trumpille.

Kirjailija Michael Wolffin taannoisessa kohukirjassa Fire and Fury: Inside Trump's White House kerrottiin, että Melania Trump olisi purskahtanut itkuun, kun Donald Trumpin valinta presidentiksi marraskuussa 2016 alkoi vahvistua. ”Melania kyynelehti – ja se ei johtunut ilosta”, Wolff kirjoitti.

Jos vaalivoitto oli epämieluisa Melania Trumpille, siltä ei vaikuttanut ainakaan paria viikkoa aiemmin. Tuolloin Donald Trump oli keskellä elämänsä skandaalia, kun yli kymmenen naista syytti häntä aivan vaalien kynnyksellä seksuaalisesta ahdistelusta ja ääninauha todisti, että tämä ”kourii naisia pillusta” silloin kun huvittaa.

Silloin Melania Trump riensi apuun. Hän kutsui kourimisjuttuja ”poikien puheiksi” ja naisten ahdistelusyytösten osalta hän sanoi uskovansa miestään, joka kiisti kaiken.

”Tämä kaikki on vastapuolen organisoimaa. Tarkistivatko he edes naisten taustoja?” hän totesi haastattelussa.


The New York Times -lehti julkaisi tämän vuoden alussa kiinnostavan kolumnin, joka kannusti pohtimaan, voisiko Melania Trump olla samanlainen radikaali kuin miehensä: henkilö, joka räjäyttää käsityksen siitä, miten presidentin tai ensimmäisen naisen tulee tehtäviään hoitaa.

Kate Andersen Browerin kolumnin mukaan Melania Trumpin haluttomuus osallistua kaikkiin edustustehtäviin olisi merkki hänen ”hiljaisesta radikalismistaan”, jota vain harva hänen 44 edeltäjästään uskalsi harjoittaa. Hän esimerkiksi jätti väliin Sveitsin Davosissa pidetyn Maailman talousfoorumin, vaikka se osui Trumpien hääpäivälle.

”Hän ei ehkä ole edistyksellinen. Voi olla, ettei hän ole poliittinen. Mutta siitä huolimatta rouva Trump saattaa päätyä – enemmän kuin kukaan edeltäjistään – murskaamaan odotuksemme siitä, miten orjallista omistautumista ensimmäisen naisen pitää aviomiehelleen osoittaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

  8. 8

   Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin

  9. 9

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  10. 10

   Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triatlonin ja crossfitin harrastajia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää