Ulkomaat

Omiensa ja opposition löylyttämä pääministeri Theresa May ei aio erota – kyselyjen mukaan äänestäjiltä ei löydy tukea brexit-sopimukselle

Kovaan brexit-leiriin kuuluva kansanedustaja Jacob Rees-Mogg käynnisti epäluottamusmenettelyn pääministeriä vastaan. Mayn kohtalo riippuu siitä, kuinka paljon kapinallisia liittyy riveihin.

Lontoo

Britannian ja EU:n vaivoin kasaan saama brexit-sopimus on alkanut vakavasti horjuttaa Britannian konservatiivihallitusta. Jo kaksi avainministeriä on eronnut. Lisäksi on eronnut apulaisministereitä. Ministerieroja voi tulla vielä lisää.

Torstai-iltapäivänä alkoivat myös yritykset kammeta itse pääministeri Theresa May paikaltaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

May itse astui torstai-iltana median eteen. Pääministeri vaikutti väsyneeltä, mutta ei missään tapauksessa lyödyltä.

”Ymmärrän hyvin, että on niitä, jotka eivät ole tyytyväisiä kompromisseihin. Mutta tämä sopimus toteuttaa kansan tahdon ja on kansallisen edun mukainen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

May sanoi, että hänen tehtävänsä on ollut saavuttaa Britannialle brexit-sopimus. Seuraavaksi parlamentin tehtävä on hyväksyä sopimus omassa käsittelyssään.

Eroaikeita hänellä ei ole, eikä pääministeri pyydellyt anteeksi brexit-kompromissejaan:

”Johtajuus on sitä, että tekee oikeita päätöksiä, ei sitä että tekee helppoja päätöksiä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavalliset britit eivät ole sen innostuneempi brexit-raakasopimuksesta kuin poliitikotkaan.

YouGov-yhtiön tuoreen kyselyn mukaan äänestäjistä sopimusta kannattaa vain 19 prosenttia. Vastaan on 42 prosenttia, ja 39 prosenttia ei tiedä mitä ajatella.

Sky-kanavan kyselyn mukaan taas 54 briteistä ei halua brexitiä enää lainkaan, 32 prosenttia on valmiita lähtemään EU:sta ilman mitään sopimusta, ja 14 prosenttia kannattaa Mayn neuvottelemaa raakasopimusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konservatiivipuolueen kovaan brexit-leiriin kuuluva kansanedustaja Jacob Rees-Mogg käynnisti torstaina epäluottamusmenettelyn pääministeriä vastaan. Nyt paljon riippuu siitä, kuinka paljon kapinallisia liittyy riveihin.

Rees-Moggin rivikansanedustajien valiokunnalle lähettämän kirjeen julkisti muun muassa Financial Times -lehti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyJos 48 konservatiivien kansanedustajaa vaatii Mayta vaihtoon, pitää puolueen järjestää luottamusäänestys. Pääministerin luottamuksesta äänestävät konservatiivikansanedustajat.

Toistaiseksi ei ole tietoa, onko Rees-Moggin taakse liittymässä tarpeeksi väkeä. Jos luottamusäänestys tulisi, pitää Mayn saada enemmistö kansanedustajista taakseen.

Konservatiivien konkariparlamentaarikko ja moninkertainen ministeri Kenneth Clarke arvioi torstai-iltana BBC:lle, että jos luottamusäänestys tulee, May voittaa sen.

Rees-Mogg puolestaan sanoi, että hän ei ole itse pyrkimässä konservatiivien johtoon. Hän on kuitenkin ollut aiemmin mukana johtajaveikkailuissa.

Rees-Mogg nimesi hyviksi pääministerikandidaateiksi entisen ulkoministerin Boris Johnsonin, torstaiaamuna eronneen brexit-mininisterin Dominic Raabin, samoin torstaina eronneen työ- ja eläkeministerin Esther McVeyn, kehitysyhteistyöministerin Penny Mordauntin sekä edellisen, heinäkuussa eronneen brexit-ministerin David Davisin – kaikki tunnettuja EU-eron kannattajia.

May esiintyi aiemmin torstaina alahuoneessa, jossa kansanedustajat saivat esittää kysymyksiä tuoreesta brexit-raakasopimuksesta. Vastaanotto oli ajoittain jäätävä, ja parhaimmillaankin skeptinen.

”Eilen sovittu ei ole vielä lopullinen sopimus”, May sanoi parlamentissa ja sai vastaansa naurunremakan.

Mayn mukaan prosessi on ollut turhauttava, mutta raakasopimus on nyt kasassa.

”Sopimusta vastaan äänestäminen veisi meidät takaisin lähtöruutuun. Se tarkoittaisi lisää epävarmuutta ja entistä syvempää jakautumista sekä sitä, että Britannian kansan päätöstä EU-erosta ei voitaisi toteuttaa”, pääministeri varoitti.

May puolusti parlamentissa niin sanottua backstopia eli kiisteltyä vakuutusta Pohjois-Irlannin rajan avoimuuden turvaamiseksi. Järjestelmä voi jättää Britannian samaan tullialueeseen EU:n kanssa, jos muuta ratkaisua ei löydy. Tämä suututtaa brexit-leiriä.

”Ei ole mahdollista saada erosopimusta, jossa backstopia ei olisi – – EU ei neuvottele tulevasta suhteesta ilman sitä”, May sanoi.

Pääministerin mukaan valittavana on nyt brexit ilman sopimusta, riski siitä että brexit peruuntuu tai sopimusluonnoksen taakse asettuminen. Oppositiossa ajatus brexitin peruuntumisesta kirvoitti spontaanit riemunhuudot.

Mayn jälkeen areenalle astunut oppositiojohtaja eli työväenpuolueen Jeremy Corbyn leimasi brexit-raakasopimuksen täysin epäonnistuneeksi. Corbyn vaati hallitusta julkistamaan laskelmat, joista selviää EU-eron hinta.

”Tämä sopimus ei ole sitä, mitä kansalle luvattiin. Ihmiset ympäri maata ovat tänä aamuna huolissaan”, Corbyn sanoi.

Oppositiojohtajan mukaan brittihallitus on ”kaaoksessa”.

Torstaina eronnut brexit-ministeri Raab jätti tehtävänsä vastalauseena Britannian ja EU:n brexit-sopimukselle.

Raab ilmoitti twiitissään, että hänen omatuntonsa ei salli asettua sopimusehtojen taakse.
BBC:n tietojen mukaan brexit-ministerin tehtäviä olisi tarjottu EU-eroa kannattavalle nykyiselle ympäristöministerille Michael Govelle, mutta Gove empisi suostumustaan.

Maylta kysyttiin asiasta torstai-iltana, mutta pääministeri ei ottanut kantaa asiaan.

The Times -lehden tietojen mukaan taas Gove itsekin olisi lähdössä hallituksesta.

Raab selitti eronsa syitä julkistamassaan kirjeessään pääministeri Maylle. Hänestä sopimuksessa luonnosteltu ratkaisu Pohjois-Irlannin rajan avoimuuden turvaamiseksi syö Yhdistyneen kuningaskunnan riippumattomuutta ja itsemääräysvaltaa. Britannia jää raakasopimuksen perusteella monien EU-sääntöjen vaikutuspiiriin.


Raabia häiritsee myös se, että Britannia ei voi lähteä järjestelmästä oman halunsa mukaan.

”Ennen kaikkea en pysty näkemään, kuinka sopimusehdot ja vaaliohjelmassamme maalle tekemämme lupaukset olisivat yhteensovitettavissa. Pohjimmiltaan kyse on luottamuksesta”, Raab kirjoitti Maylle.

Työ- ja eläkeministeri McVey puolestaan kirjoitti pääministerille, että sopimusluonnos jättää Britannian EU:n määräysvaltaan. Hänestä Britannia jää kiikkiin EU:n tulliliittoon, vaikka kansalle luvattiin, että näin ei kävisi.

”En voi puolustaa tätä, enkä voi äänestää sopimuksen puolesta. En voisi katsoa äänestäjiäni silmiin, jos tekisin niin”, McVey kirjoitti torstaina twiittaamassaan kirjeessään.
May sanoi torstaina parlamentissa, että hän kunnioittaa eroavia mielipiteitä brexit-sopimuksesta. Pääministeri toisti myös jälleen kerran, että uutta kansanäänestystä ei ole tulossa, vaan Britannia eroaa EU:sta 29. päivä maaliskuuta 2019.

Brittihallitus ei aio anoa myöskään brexit-neuvotteluajan pidentämistä, May sanoi. Jos pidennystä pyydettäisiin, siihen tarvittaisiin kaikkien 28 jäsenmaan suostumus.

Brexit-sopimusta vastustetaan myös parlamentissa eri syistä läpi puoluerajojen. Jopa monet Mayn oman konservatiivipuolueen parlamentaarikoista pitävät brexit-sopimusta epäonnistuneena.

BBC:n keskiviikkoiltaisten tietojen mukaan noin kymmenkunta ministeriä olisi ollut brexit-sopimusta vastaan, kun pääministeri May konservatiivihallitus neuvotteli siitä keskiviikkona. Viisi tuntia istunut brittihallitus päätyi lopulta tukemaan raakasopimusta.

Torstaina markkinat hermostuivat ministerierosta, ja punta heikkeni.

Torstaina erosi myös brexitistä vastannut apulaisministeri Suella Braverman.

Jos aiemmin torstaiaamuna erostaan ilmoitti Pohjois-Irlannin asioista vastaavan ministeriön apulaisministeri Shailesh Vara.

Brexitin takia erosi myös opetusministeriä avustanut kansanedustaja Anne-Marie Trevelyan. Iltapäivällä eroilmoituksensa jätti vastaavasta tehtävästä oikeusministeriä avustanut kansanedustaja Ranil Jayawardena. Myös muita eroja nähtiin päivän mittaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  6. 6

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  9. 9

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää