Ulkomaat

Facebook palkkasi konsultti­toimiston väittämään arvostelijoitaan miljardööri Sorosin käskyläisiksi – toimitusjohtaja Zuckerberg kiistää tienneensä

Facebook ilmoitti lopettaneensa yhteistyön republikaanitaustaisen konsulttitoimiston kanssa.

Sosiaalisen median jättiyhtiö Facebook on yrittänyt loata vastustajiensa uskottavuutta omalaatuisella tavalla. Sanomalehti The New York Timesin mukaan Facebook palkkasi konsulttitoimiston levittämään viime kesänä väitteitä, joiden mukaan yhtiön arvostelijat toimivat suursijoittaja George Sorosin laskuun.

Unkarilaissyntyinen yhdysvaltalainen Soros, 88, tunnetaan miljardiluokan hyväntekeväisyydestään, joka tukee demokraattisia ja liberaaleja arvoja ympäri maailmaa. Juutalainen Soros on joutunut erityisesti oikeistopopulistien hampaisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime tammikuussa Maailman talousfoorumissa Davosissa Soros kutsui Facebookia vaaralliseksi, koska hänen mielestään yhtiötä ei edes kiinnosta suojata yhteiskuntaa toimiensa seurauksilta. Sorosin hyväntekeväisyysjärjestö Open Society Foundations kiistää kuitenkin rahoittaneensa Facebookin vastaista kampanjointia.

Facebook vastasi torstaina lehden artikkeliin ja ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, että se on lopettanut yhteistyön kyseisen republikaanitaustaisen konsulttitoimiston kanssa. Facebook kuitenkin kiisti, että se olisi käyttänyt konsulttitoimistoa väärällä tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Facebokin mukaan The New York Timesin artikkeli sisälsi virheitä. Yhtiö kiisti yrittäneensä johtaa yleisöä harhaan siitä, mitä yhtiö tiesi venäläisten väärän tiedon levittämistoimista Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla vuonna 2016.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kiisti sanomalehti The Guardianin mukaan tienneensä konsulttitoimiston käytöstä.

”Kuulkas, sain kuulla tästä luettuani eilen The New York Timesia”, hän sanoi toimittajille järjestetyssä kokouspuhelussa. ”Heti kuultuani asiasta puhuin ryhmällemme, emmekä enää tee yhteistyötä tämän yrityksen kanssa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The Guardianin mukaan Zuckerberg korosti kunnioittavansa Sorosia valtavasti.

”Asian ydin on, että tarkoitus ei ollut hyökätä yksilöä vastaan vaan osoittaa, että ruohonjuuritason toimijoina esiintyvä ryhmä sai todellisuudessa rahoitusta. . . ei ollut spontaania ruohonjuuritason toimintaa.”

The New York Timesin laaja reportaasi Facebookin vaikeuksista kertoi, että kun toimitusjohtaja Zuckerberg on kiertänyt pahoittelemassa yhtiön epäonnistumisia yksilönsuojan vaalimisessa sekä vihakampanjoiden ja vaalivaikuttamisen torjumisessa, operatiivinen johtaja Sheryl Sandberg on samanaikaisesti johtanut yhtiön lobbauskampanjaa arvostelijoitaan vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehden mukaan Facebook valjasti tähän työhön republikaanitaustaisen Definers Public Affairs -konsulttitoimiston. Definersin työntekijöiden kirjoittamissa artikkeleissa on hyökätty Facebookin kilpailijoita kuten Googlea vastaan. Ne on julkaistu Definersin kumppanialustalla, konservatiivisella NTK Network -uutissivustolla, jonka artikkeleja on usein jakanut laajemmalle lukijakunnalle muun muassa Breitbart-sivusto, räyhäkonservatiivisen alt-right-liikkeen äänenkannattaja.

Definers oli myös Facebookin arvostelijat ja Sorosin yhdistäneen kampanjan takana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The New York Times perustaa tietonsa yli 50:een pääasiassa nimettömään haastatteluun Facebookin nykyisten ja entisten johtajien ja työntekijöiden sekä kansanedustajien, virkamiesten ja lobbareiden kanssa. Zuckerberg ja Sandberg kieltäytyivät kommentoimasta asiaa lehdelle.

Facebook puolustautui torstaina sanomalla, että lehti oli väärässä esittäessään, että Facebook olisi pyytänyt Definers Public Affairsia kustantamaan tai kirjoittamaan artikkeleita Facebookin puolesta tai levittämään väärää tietoa.

Sosiaalisen median yhtiö kuitenkin myönsi, että konsulttiyhtiö oli rohkaissut toimittajia tutkimaan Facebookin vastaisen Freedom from Facebook -järjestön rahoitusta. Tarkoituksena oli saada esiin se, ettei kyseessä ollut vain spontaani kansalaisten kampanja vaan että sitä tuki tunnettu Facebook-kriitikko, Facebook sanoi. Yhtiö ei kuitenkaan maininnut Sorosta nimeltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Facebook

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  5. 5

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  7. 7

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaisyrityksiä on siirtymässä kovaa vauhtia ulkomaiseen omistukseen – Muutaman viikon aikana neljä pörssiyhtiöitä on saanut tarjoukset, joiden hintalappu on yli kuusi miljardia euroa

  9. 9

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää