Ulkomaat

Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

Senaattorivaalissa koneellinen ääntenlaskenta ei tuonut varmuutta. Kuvernööritaistossa ero selvempi, mutta demokraattiehdokas valmistelee oikeusjuttuja.

Yhdysvaltain kongressivaaleista on yli viikko, mutta Floridan ääntenlaskenta on mennyt mutkalle kahdessa erittäin tiukassa ja tarkkaan seuratussa kisassa senaattorin ja kuvernöörin paikoista.

Osavaltion viranomaiset määräsivät varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa käsilaskennan tiukassa senaattoritaistossa, jossa alkuperäiset tulokset näyttivät pientä voittoa republikaanien Rick Scottille demokraattivastustaja Bill Nelsonia vastaan, uutistoimistot ja amerikkalaisviestimet kertoivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nelson on lisäksi nostanut oikeusjutun, jotta kaikki äänet saataisiin laskettua, Politico-lehti kertoo. Miami Herald -lehden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta historiassa, kun koko osavaltiossa annetut äänet lasketaan uudelleen käsin. Ääniä on yli 8,3 miljonaa.

Floridassa käytiin tiistaina 6. marraskuuta kaksi erittäin tasaista vaalia. Toisessa republikaani Scott sai enemmän ääniä kuin Nelson, mutta koska ehdokkaiden välinen ero oli alle 0,5 prosenttiyksikköä, lain mukaan oli suoritettava koneellinen uudelleenlaskenta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudelleenlaskennassa ehdokkaiden välinen ero pienentyi entisestään. Aiemmin torstaina se oli 0,15 prosenttiyksikköä Scottin hyväksi. Koska ero jäi alle 0,25 prosenttiyksikön, viranomaiset määräsivät uudelleenlaskennan käsin. Sen on valmistuttava viimeistään sunnuntaina.

Kun torstaina myöhään Suomen aikaa alustava uudelleenlaskenta valmistui, Scottin tukijoukot kertoivat, että sen johtoasema äänissä kasvoi jonkin verran.

Republikaanit presidentti Donald Trumpia myöten ovat yrittäneet leimata uudelleelaskennan laittomaksi ja ovat esittäneet syytöksiä vaalipetoksesta. Todisteita petoksesta ei ole löytynyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen tasainen vaali käytiin Floridan kuvernööristä. Myös siinä republikaani Ron DeSantis sai enemmän ääniä kuin demokraatti Andrew Gillum, mutta marginaali oli niin pieni, että se laukaisi koneellisen uudelleenlaskennan.

Torstaina iltapäivällä ehdokkaiden välinen ääniero oli 0,41 prosenttiyksikköä. Miami Herald -lehti kertoi, että DeSantisilla on riittävästi ääniä käsinlaskennan välttämiseksi.

Demokraatti Gillum ei kuitenkaan ole luovuttamassa. USA Today -lehden mukaan hän on valmis viemään vaalituloksen oikeuteen, jotta äänestäjien tahto tulee kunnioitetuksi. ”Kymmeniä tuhansia ääniä on vielä laskematta”, Gillumin lausunnossa sanottiin.


Gillum ehti jo vaalipäivänä myöntää tappionsa, mutta veti sanansa takaisin, kun uudelleenlaskenta käynnistyi. The New York Times -lehden mukaan Gillum palasi kisaan kuitenkin vastentahtoisesti eikä ole elätellyt turhia toiveita voitostaan.
Uudelleenlaskenta on takkuillut ja tuonut mieleen vuoden 2000 presidentinvaalien pitkän ja repivän jälkipuinnin. Sanomalehti Miami Heraldin mukaan esimerkiksi Palm Beachin piirikunta ei saa laskentaa valmiiksi määräaikaan mennessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lehden mukaan piirikunnan ääntenlaskentakoneet ylikuumenivat tiistaina ja antoivat vääriä tuloksia, mikä pakotti aloittamaan laskennan taas alusta.

Torstai-iltana Suomen aikaa liittovaltion tuomari Mark Walker kieltäytyi pidentämästä ääntenlaskentaan varattua aikaa.

Torstaiaamuna Walker sen sijaan antoi toisen päätöksen, joka koskee tuhansien floridalaisten ääniä. Äänet hylättiin, koska äänestäjän allekirjoitus ei vastannut vaalirekisterissä olevaa allekirjoitusta.

Tuomari määräsi, että näille äänestäjille on annettava lauantai-iltaan asti aikaa todistaa henkilöllisyytensä.

The New York Times haastatteli äänestäjää, joka oli saanut postilaatikkoonsa tiedon ennakkoäänensä hylkäämisestä. Tieto tuli kaksi tuntia sen jälkeen, kun valitusaika oli mennyt umpeen.

Seuraavana aamuna äänestäjä Zina Rodrigues oli saanut selville, että rekisterissä oli allekirjoitus, jonka hän oli tehnyt sähköiselle alustalle hätäisesti ajokorttia hakiessaan. Se ei vastannut ennakkoäänen allekirjoitusta.

Tuomari Walker huomautti torstaina, että Floridan vaalijärjestelmän monet ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään.

”Olemme tehneet itsemme naurunalaisiksi koko maailman edessä vaalista toiseen”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Mutta olemme silti päättäneet olla korjaamatta asiaa.”

Kansalaisoikeuksia valvova kansalaisjärjestö ACLU on kritisoinut osavaltioita, joissa ääni voidaan hylätä allekirjoitusten epäsuhdan vuoksi. Järjestö on aiemmin voittanut asiasta nostamiaan oikeusjuttuja.

ACLU huomauttaa, että äänestäjän allekirjoitus voi muuttua monesta syystä ja lait syrjivät esimerkiksi vammaisia ja iäkkäitä äänestäjiä sekä naisia, joiden nimi usein vaihtuu avioliiton yhteydessä.

Floridan 3 700 hylättyä ääntä tuskin riittävät muuttamaan vaalituloksen. Torstaiaamuna ehdokkaiden välinen ero oli Miami Heraldin mukaan yli 12 000 ääntä.

Senaattiin ehdolla oleva republikaani Rick Scott ilmoitti silti valittavansa tuomari Walkerin päätöksestä.

Floridan lisäksi kuvernöörivaalin tulos on auki myös Georgian osavaltiossa, missä republikaani Brian Kemp johtaa demokraatti Stacey Abramsia. Myös Georgiassa tuomari on määrännyt laskettaviksi jo kertaalleen hylättyjä ääniä.

Jos kumpikaan ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, edessä on uusintavaali. Kemp on kuitenkin säilyttänyt niukan johtonsa koko ääntenlaskennan ajan.

Aiemmin tällä viikolla Arizonassa demokraatti Kyrsten Sinema ohitti ääntenlaskennassa republikaani Martha McSallyn ja tuli valituksi liittovaltion senaattiin.

Edellä mainittujen lisäksi ääntenlaskenta on kesken myös muutamassa edustajainhuoneen paikassa eri puolilla Yhdysvaltoja.

Oli ääntenlaskennan lopputulos mikä tahansa, se ei uhkaa republikaanien enemmistöä senaatissa eikä demokraattien enemmistöä edustajainhuoneessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Anna-Sofia Berner
 • Florida

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

  8. 8

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  9. 9

   Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin

  10. 10

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää